ÖTV İndirimli Araç ve Rapor İşlemleri?

black77

Üye
Üye
Katılım
Nis 2, 2017
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Mesaj olarak bir konu başlığın yazmıştım fakat belki benim sormak istediklerimi farklı biri de sorar diye, konu başlığı açmayı düşündüm. Çünkü konu aralarında çok fazla mesaj olduğu için arada kayboluyor. Sanırım soracağım bütün soruları bilgisi olmayan ve aklında soru işaretleri olan herkesin neredeyse her şeyi öğrenmiş olacak türde sorular sordum :)

Merhaba öncelikle böyle yararlı bir site kurup yürüttüğünüz için çok teşekkür ederim. Benim de öğrenmek istediğim bir kaç şey var. Çoğu konunuzu inceledim fakat biraz aklım karıştı. Onun için tekrar tekrar sorduğum sorular için çok özür dilerim.

Babaannem ile beraber yaşıyoruz ve kendisinde tansiyon, şeker, böbrek (tek böbrekli) ve alzheimer başlangıcı hastalıkları var. Daha önce çevremden duyduğum bakım maaşını son zamanlarda araştırdım ve bu sene bende bundan yararlanmak istedim. Ayrıca ÖTV indirimli araçta almayı düşünüyorum. Sorularım şöyle olacak;

1-) Sanırım bu hastalıklara sahip biri %90 ve üstü bir rapor alabilir değil mi? Diyelim ki alamadı ne yapmam lazım?
2-) Bu belgeleri çıkartmak için önden benim hastaneye gidip randevu vs almam gerekiyor mu? yoksa direk babaannem ile randevusuz bir şekilde de gitsem halledebiliyor muyum? Sonuçta onu da fazla yormak istemiyorum.
3-) Gitmeden önce yanıma neler almam gerekir? (foto, kimlik fotokopi vs) eksik bir şey kalmadan gidip gelmemek adına soruyorum.
4-) Hem bakım maaşı hem de ÖTV indirimden yararlanmak istiyorum bunun için tek bir belge yetiyor mu? yoksa ayrı ayrı belgeler mi çıkartmam lazım?
5-) Bu belgeleri alırken bir mesajınızda ÖTV'den yararlanmak istediğinizi söylemeniz gerekiyor demiştiniz. Bunu dilekçe örneğinde işaretleyecek bir yer mi var yoksa benim ekstra bir şey mi yapmam gerekiyor?
6-) Aracı ben kullanacağım zaten kendisinin ehliyet belgesi yok ve sürecek durumda da değil. Onun için arabayı alırken sadece rapor gerekli mi yoksa vasi işine gerek olacak mı? Yani ÖTV'siz araba almam için bu vasi belgesini almam gerektiğini söyleyen doktorlar mı olacak yoksa araba bayileri mi? Ayrıca bayi söyleyecekse eğer farklı bayilerden sorgulatsam olur mu yoksa kesin bir gereklilik durumu söz konusu mu?
7-) Vasi işin içine girince biraz daha karmaşık hale geliyor ve bu işe girmeden halledebileceğim bir seçenek var mı? Çünkü alzheimer hastalığı için sanırım isteniyor ama pek bir bilgim yok. Yani alzheimer hastalığından hiç bahsetmesem, zaten diğer hastalıklardan %90 ve üstü rapor verirler herhalde?
:cool: Eğer vasi belgesi alacaksam nasıl bir yol izlemem gerekir? (En kısa yolu nedir?)
9-) Araçlarda olan indirimleri gördüm ve alacağım araç sanırım %60 ÖTV olan bir araç olacak. Fakat bu konuda da bir bilgim yok. Yani mesela alacağım aracın fiyatı 200 bin TL ise ve 1.6 ve altı motorlu bir araç ise yine de ÖTV indirimden yararlabiliyorum değil mi? Yani belli bir fiyat kotası var mıdır?


Şimdiden teşekkür ederim her şey için.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Merhaba, [MENTION=17899]black77[/MENTION] , sırasıyla sorularını yanıtlamaya çalışayım.

Babaanneniz şu yada bu oranda rapor alır dememiz çok güç. Neticede saydığınız hastalıkların sakatlık oranı cetvelinde direk karşılığı yok. Bunlara ilişkin verilecek oranları detaylı muayene sonrası DR karar verebilir ancak. Dolayısıyla oran zikretmemiz tamamen varsayıma dayalı olur.

Diğer sorularınızı sırasıyla yanıtlamaya çalışayım.

Evde bakım maaşı almak için kişinin en az %50 oranında “ağır özürlüdür” ibareli raporunun olması gerekiyor. Dikkat “AĞIR ÖZÜRLÜDÜR” ibaresinin olması şart. Bunun yanısıra kişi başı gelir gibi başka kriterlerde var. Detaylı bilgi için bakınız=> http://engelliler.gen.tr/f8/evde-bakim-maasi-almak-icin-gereken-sartlar-ve-belgeler-26610/

ÖTV indirimi konusuna gelince. Babaanneniz adına ÖTV indirimli araç alabilmeniz için rapor oranının yüzde 90 ve üstü olması gerekiyor. Zihinsel yetersizliği olan kişiler adına ÖTV indirimli araç alınırken vasi kararı isteniyor. Dolayısıyla raporun yanı sıra vasi kararı da çıkartmak zorundasınız.
Bakım maaşı ve ÖTV indirimini tek raporla halledebilirsiniz. Bunun için (şart değil ama) rapora “ÖTV indirimden faydalanır” ibaresini ekletmeye çalışın. DR lara veya heyette bu ibarenin yazılmasını isteyebilirsiniz.

Vasi tayin işlemleri için bakınız => http://engelliler.gen.tr/f18/vasi-tayini-ve-otv-indirimden-yararlanarak-arac-alma-24975/

Rapor için şu belgeler yeterlidir
Kimlik Fotokopisi
5 Adet Fotoğraf
Dilekçe ( Bahsi geçen dilekçe rapor başvurularında hastane tarafından size verilir ve boş alanların doldurulması istenir)

Bu belgelerle birlikte rapor çıkartmak talebiyle sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastaneye başvuruyorsunuz. Başvuru sonrası tüm branş dr larını tek dolaşıyorsunuz. Sonrasında size heyet için gün verilecek. Verilen günde hastaneye gidip heyetin karşısına çıkacaksınız.

Bu arada ÖTV oranlarına dair detaylı bir doküman hazırlamıştım. Ona bakınız => http://engelliler.gen.tr/f18/engelli-arac-aliminda-otv-matrahi-nasil-hesaplanir-29934/
 

black77

Üye
Üye
Katılım
Nis 2, 2017
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler için.

Hastaneden randevu almadan direk gitsem bu raporu alabilir miyim? Yani sonuçta babaannemi fazla yormak istemiyorum. Raporu hemen vermezler belki ama öğrenmek istediğim şey ilk başvuruyu ben tek mi yapacağım? Yoksa ilk başvuru sırasında babaannem de olması gerekiyor mu? Yani heyetin karşısına direk başvuru yaptığım gün mü çıkacak?

Ayrıca bu vasi kararı işini söylediğim gibi zihinsel engel işini hiç karıştırmadan halledemez miyim? Yani ben alzheimer hastalığını söylemeden halledebilir miyim?

Bu vasi karar belgesini isteyen kim oluyor acaba? Doktorlar mı yoksa bayi mi? Yani başka bir mesajda bayinin karar değiştirdiğini görmüştüm. (Yani ilk olarak onlar istemiş sonra vazgeçmişler) Bende diyorum ki eğer sadece bayi istiyorsa, sonuçta yüzlerce bayi var eninde sonunda biriyle anlaşabilirim diyorum. Fakat bayi arabayı verirken yasal bir zorunluluk mu gösterip belgeyi ille de istiyor?

Şimdi %90 ve üstü belge aldığımda, AĞIR ÖZÜRLÜDÜR ve ÖTV indiriminden yararlanır ibarelerini eklettiğim zaman tek belge üzerinden bakım maaşı ve ÖTV indiriminde yararlanıyorum doğru mudur?

Son sorum da evde halam da mevcut. Bakıcı olarak o gözükecek. Fakat bu belgeyi aldığımda bakıcı farklı vasi farklı olması bir sıkıntı yaşatır mı? Yani bakıcı da vasi de bir mi olması gerekiyor? Çünkü evde bakıcı olarak halam var. Bende dışarda vasi işlemlerini halledip arabayı kullanacağım için soruyorum.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Yine sırasıyla yanıtlamaya çalışayım. Sağlık raporu önceden sıra alma yoluyla alınamaz. Şöyle sağlık kurulu raporu alırken, hasta tüm branş dr larını tek tek dolaşmak zorunda. Yani babaanne mecburen gitmek zorunda. Branş dr laru tek tek gezildikten sonra hastane heyet için size gün verecek. Bu gün verme süresi büyük illerde 1-2 ay sonrasına bile verilebiliyor. Benim gibi küçük illerde yaşayanlar aynı gün halledebilir. Ben öyle yapmıştım bir keresinde. Öğlene kadar branş dr larını gezip öğleden sonra heyete girip raporu almıştım :)

Zihinsel engellli yani Alzheimer i söylemezseniz rapor oranınız %90 altı olabilir. Sonuçta tüm hastalıklar için ayrı ayrı oran veriliyor. Vasi kararını bayi istemez. Maliye rapordaki ibareye göre vasi kararı ister.

Ve evet tek raporda “ağır özürlüdür” ibaresi varsa evde bakım maaşı, (şart olmakla birlikte) ÖTV den yararlanır ibaresi olursa ÖTV indirimli araç alırsınız.
Vasi kararıyla bakım maaşının doğrudan bir ilgisi yok. Şu konuda kimlerin bakıcı olacağı yazılı. http://engelliler.gen.tr/f8/evde-ba...ilir-kimler-gelir-hesabina-dahil-edilir-1404/
 

black77

Üye
Üye
Katılım
Nis 2, 2017
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Tekrardan teşekkür ederim fakat şunu tam anlayamadım;

Şimdi ben tek başıma önceden gidip dilekçe ile beraber foto ve kimlik fotokopilerini verip, bu branş doktorlarını gezdirmek için randevu mu almam lazım? Yani yormak istemiyorum derken bunu öğrenmek istedim.

Yoksa hiç bir randevu almadan direk babaannem ile hastaneye gidip, istediğimiz raporu almak için dilekçeyi verip, branş doktorlarını gezip, heyet için tarih mi alacağım?

Zaten hem doktorları gezerken hem de heyet önüne çıkarken babaannem gelmesi gerekiyor tabi ki.

Onun haricinde bu vasi belgesini nasıl alınır diye sormayayım çünkü açıklamalarda mevcut fakat bu maliye raporu işlemleri nasıl oluyor onu açabilir misiniz acaba? Yani bana raporu aldıktan sonra ki adımları açıklayabilir misiniz ÖTV indirimli araba almak için.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Yine kendi tecrubemden yola çıkarak yanıt vereyim. Ben rapor alırken randevu falan almadım. Hastaneye gidip sağlık kuurlu raporu çıkartmak istediğinizi söyleceksiniz. Vasi belgesi aldıktan sonraki çoğu işlemde bayi sizi yönlendirecektir. Çok fazla ıvırı zıvırı olacağını sanmıyorum.
 

Kesenmakas

Üye
Üye
Katılım
Nis 11, 2017
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba.
Sitede Sanki benim durumumu karşılayan benzer olayı bulamadım.
Yardımlarınızı rica ediyorum.
Eşimin babannesi %90 özürlü alzehimer hastası. Eşim babannesi için mahkemeden vasi olarak atandı.
Ben aracımı değiştirmek istedim, paramı ayarladım derken eşim bu haktan yararlanalım diyerek ötv indirimli araç almak istedi.
Bayii de sanırım yeterince bilgili değildi işler sarpa sardı.
Aracın bedelini peşin olarak (kredi vs yok) bayiye yatırdık. Eşim vasi belgesi ile müracatını yaptı, araç faturası kesilerek vergi dairesinden gerekli işlem bayii tarafından yapıldı, noter herhangi başka karar aramaksızın hukuki ve cezai sorumluluğun eşimde olduğuna dair taahhütnameyi verdi. Tescil işlemleri için trafiğe gidilince trafik ek karara ihtiyaç olduğunu söyledi. Öncelikle mahkemeye verilen dilekçe yanlış oldu diye iade edildi. Ne yazacağımıza bir yanıt da alamadık. Şimdi forumlarda mahkemenin red kararı verebileceğini okudum. Fakat trafik şöyle demiş eşim yanlış anlamadıysa. Karar olumlu olsa da olumsuz olsa da araç tescili yapılacakmış. Böyle bir durum var mı? Bu durum doğru ise neden ek karar aranıyor. Bu ek karar olmadan hareket edebilir miyiz?
Ek karar olumsuz olursa da araç tescili gerçekten yapılabilecek mi? Bu durumda aracın kullanılmasında sorun oşacak mıdır?
 

srchacker

Üye
Üye
Katılım
May 26, 2011
Mesajlar
130
Tepkime Puanı
1
Puanları
18
Yine sırasıyla yanıtlamaya çalışayım. Sağlık raporu önceden sıra alma yoluyla alınamaz. Şöyle sağlık kurulu raporu alırken, hasta tüm branş dr larını tek tek dolaşmak zorunda. Yani babaanne mecburen gitmek zorunda. Branş dr laru tek tek gezildikten sonra hastane heyet için size gün verecek. Bu gün verme süresi büyük illerde 1-2 ay sonrasına bile verilebiliyor. Benim gibi küçük illerde yaşayanlar aynı gün halledebilir. Ben öyle yapmıştım bir keresinde. Öğlene kadar branş dr larını gezip öğleden sonra heyete girip raporu almıştım :)

Zihinsel engellli yani Alzheimer i söylemezseniz rapor oranınız %90 altı olabilir. Sonuçta tüm hastalıklar için ayrı ayrı oran veriliyor. Vasi kararını bayi istemez. Maliye rapordaki ibareye göre vasi kararı ister.

Ve evet tek raporda “ağır özürlüdür” ibaresi varsa evde bakım maaşı, (şart olmakla birlikte) ÖTV den yararlanır ibaresi olursa ÖTV indirimli araç alırsınız.
Vasi kararıyla bakım maaşının doğrudan bir ilgisi yok. Şu konuda kimlerin bakıcı olacağı yazılı. http://engelliler.gen.tr/f8/evde-ba...ilir-kimler-gelir-hesabina-dahil-edilir-1404/
Yanlız burda bi yalnışlık var ötv indirimli araç almak için raporda ibare olmasına gerek yoktur.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=17974]Kesenmakas[/MENTION] eşinize yanlış bilgi verilmiş veya eşiniz yanlış anlamış olmalı. Ek karar olumsuz olursa araç alamazsınız. Yani mantıkende düşünüldüğünde ek kararın bir hükmü olmasa neden istesinlerki.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst