ötv siz alinan aracin miras durumu

ümittırpan

Üye
Üye
Katılım
Ocak 2, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
Merhabalar % 96 özürlü raporu olan annem adına ötv siz aldığımız aracın aldığımız tarihten beş yıl geçmeden annemin vefatı durumunda ne olacağını öğrenmek istiyorum. Çok sayıda kardeşiz ve daha önce ölen ağabeyimin eşi ve çocuğu da var. Böyle bir durumda sorun yaşamamak için annemin sağlığında yapabileceğimiz bir şey varmıdır acaba, şimdiden teşekkür ediyorum.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=17098]ümittırpan[/MENTION] Söz konusu araç diğer tüm malvarlıkları gibi vefat eden kişinin geride kalan hak sahiplerine kalır. Özel olarak bu aracı hak sahibi mirascılarından birine miras yoluyla devredebilir. Konuya ilşkin yasal düzenleme şu şekildedir.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)



Sayı : B.07.1.GİB.4.06.17.02-VRS:5.MD-2010-47-110 02/03/2011

Konu : Mirasçılara intikal eden özürlü aracı ile ilgili olarak ÖTV-MTV-VİV mükellefiyeti.



İlgi : ... tarih ve ... sayılı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sakatlık indiriminden faydalanılarak alınan araç sahibinin vefatı nedeniyle yapılacak işlemler hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

1-VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinde de "ivazsız intikal" tabirinin hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği; 6 ncı maddesinin (a) bendinde, veraset ve intikal vergisinin veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, diğer suretle meydana gelen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu yerdeki vergi dairesince tarh olunacağı, 9 uncu maddesinde ölümün Türkiye'de vuku bulduğu ve mükelleflerin de Türkiye'de bulunduğu durumlarda ölüm tarihini takibenden dört ay içinde, ivazsız intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesinin ilgili vergi dairesine verileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla, ...tarihinde vefatı ile kendisine ait aracın veraset yoluyla intikali ve mirasçılardan birinin miras hissesini diğer mirasçılardan birine bağışlaması veraset ve intikal vergisine tabi bulunmakta ve veraset ve intikal vergisi beyannamesinin yukarıda belirtilen sürelerde ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.
 

ümittırpan

Üye
Üye
Katılım
Ocak 2, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
Halil bey cevabınız için çok teşekkür ederim, peki annemin bu aracı bana miras bırakması için nasıl bir işlem yapmamız gerekiyor. Bilgi verirseniz sevinirim. İyi akşamlar
 
Tekerlekli Sandalye
Üst