Özçelik: Engellilerin istihdamıyla ilgili yasa hükmüne uyulmuyor.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Kıbrıs Türk Özürlüler Derneği Başkanı Mustafa Özçelik, “Yasaya göre 25 kişi çalıştıran bir kurum 1 engelli istihdam etmek zorundadır. Ancak yasa uygulanmıyor ve göz ardı ediliyor” diye konuştu.

Ülkemizde sadece 3 Aralık günü hatırlanan özürlüleri devlet unuttu. İstihdam konusunda sıkıntı yaşayan engellilerimizi devlet ve de vatandaşlar görmezden gelmeye devam ediyor. Engellilerimiz fiziksel sorunlarından değil uygulanmayan yasalardan şikâyet ediyor. Kamu sektöründe bir nebze yerine getirilen Engelli İstihdamı Yasası özel sektörde hiçbir şekilde yerine getirilmiyor. Çıkarılan yasa anlamını yitirirken engelliler de hayli zor durumda bırakılıyor. 64/1993 sayılı Özürlüleri Koruma ve Rehabilite Yasası'nca kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurumların her 25 kişiye karşılık bir engelli çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Ancak ne yazık ki işyerleri yasayı uygulamadığı gibi devlet de yasayı uygulamayan işyerlerine bir yaptırım uygulamıyor. KKTC’yi gelmiş ülkelerle kıyaslarken engelliler konusunda sınıfta kaldık… Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Türk Özürlüler Derneği Başkanı Mustafa Özçelik, işyerlerine yapılan engelli istihdamının yetersiz olduğunu vurguladı. Özçelik, “Yasaya göre 25 kişi çalıştıran bir kurum 1 engelli istihdam etmek zorundadır. Yüzde 4 engelli istihdam kontenjanı vardır. Ancak yasa uygulanmıyor ve göz ardı ediliyor. Yasaya uymayan işyerleri asgari ücretin 3 katı ceza ödemek zorunda ancak şimdiye kadar kimse ödemedi. Yasa yapıldı ama uygulanmıyor. Yasada tadilatlar gerekiyor. Rehabilitasyon konusunda eksik tüzük var” şeklinde konuştu.

“NAKDİ YARDIM YETERLİ DEĞİL”

Özçelik, engellilere yapılan nakdi yardımın da yetersiz olduğunu vurgulayarak, nakdi yardımdaki temel hedefin engellinin iş yaşamına zorlanması olduğunu kaydetti. Engellilerin asgari ücretin yüzde 60’ını aldığını söyleyen Özçelik, evli olan kişilerin yüzde 80 aldığını kaydetti. Özçelik, “Küçük yaştaki engelli çocuklarımıza verilen nakdi yardım yetersiz. Asgari ücretin yüzde 50sidir. Çocuk en çok katkıyı alması gerekiyor. Çünkü çocuğun okul masrafları var ve günlük yaşama ayak uydurması gerekiyor” dedi. Özçelik, çalışma Bakanlığı tarafından yasayla ilgili çalışmalar yapıldığını ancak yaşama yansıyan bir şeyin olmadığını dile getirdi.

“HALKIMIZDA BİLİNÇ YETERSİZLİĞİ VAR”

Özçelik, Kıbrıs Türk halkının duyarlı bir halk olduğunu ancak bilinç yetersizliği olduğunu ileri sürdü.

Özçelik, “Bilinçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Çocuklarımız özürlüleri tanımalı ve aralarına almalı. Park yeri ve düzenlemeler bilinçsizlikten dolayı tıkanıyor. Özürlünün önü kapatılıyor. Bilinçle güçlendirmeliyiz” dedi. Bu bağlamda sivil toplum örgütlerine de görev düştüğünüm ifade eden Özçelik, sivil toplumun ağırlığını koyması gerektiğinin altını çizdi.

4357 ENGELLİMİZ NAKDİ YARDIM ALIYOR

Özel İstihdam Şubesi’nden alınan istatistikî verilere göre, ülkemizde toplamda 1884 kadın engellimiz 1637 erkek engellimiz nakdi yardım alıyor. 4372 engellimiz nakdi yardım alırken 851 engellimiz nakdi yardım alamıyor. Engelli olup çalışamaz durumda olan ve nakdi yardım alan kadın sayımız 1472 erkek sayımız ise 1375 olarak karşımıza çıkıyor. 345 engelli kadınımız nakdi yardım alıyor ve iş isteğiyle bekliyor. Yine aynı şekilde 216 erkeğimiz iş isteğiyle bekliyor ve nakdi yardım alıyor. 67 tane de erkek engellimiz öğrencimiz nakdi yardım alırken aynı şekilde 46 kadınımız da öğrenci ve nakdi yardım alıyor. Genel toplamlara bakıldığında ise, 2847 engellimiz çalışamaz durumda, 561 iş isteğiyle bekliyor ve 113 kişi de öğrenci ve nakdi yardım alıyor.

851 engelli yardım almıyor!

Ülkemizde toplamda 423 kadın engellimiz 138 erkek engellimiz nakdi yardım almıyor. 561 engellimiz halen çalışır durumda.. Bu rakamın 423 erkek 138’i ise kadın. Nakdi yardım almayanlar arasında 1 kişi de iş isteğiyle bekliyor. Malülen emekli olan engelli sayımız ise 92. bu rakamın 69’u erkek 23’ü ise kadın. Diğer kurumlardan yardım alan 102 tane engellimiz var. Bu rakamın 31’i erkek 71’i ise kadındır. 60 yaş üzeri toplamda 13 tane engellimiz var. Bu rakamın 4’ü erkek 9’u ise kadındır. Diğer engelli sayımıza bakıldığında ise toplamda 82 kişi. Bunların 13’ü erkek 82’si ise kadındır. Toplamlarına bakıldığında ise 851 tane yardım almayan engellimiz var.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst