Özel hastanelere kimler para vermemelidir?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Buradan; öncelikle kanser hastalarını uyarıyorum;

Sakın ola ki bundan sonra gittiğiniz özel hastanelerde muayene parası, kan tahlili parası, film parası gibi adlar altında para vermeyin.

Çünkü bu tahliller, filmler, doktor muayenelerinin tümü bedavadır.

Tekrar ediyorum; Bedava tedavi sadece devlet hastaneleri için geçerli değildir. Özel sağlık kuruluşları da artık para alamazlar.

Bizzat yaşadığım bir olayı anlatayım;

Bir okurum arayarak dedi ki; 'Eşim meme kanseri tedavisi görüyor. İstanbul'daki ..... isimli hastaneye kontrole götürdük. Çünkü; onkoloğu (kanser doktoru) orada çalışmaya başlamıştı. Burada onkologa muayene oldu ve doktorunun istediği kan tahlillerini bu hastanede yaptırdı; Filmler de orada çakildi. Bu hastane bizden üçte bir oranında dediği 760 YTL para aldı. Halbuki televizyonlarda yer alan haberlerde kanser tedavisinin artık özel hastanelerde de bedava olduğu duyurulmuştu. Bu durumda bize yardımcı olur musunuz?'

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA TEŞEKKÜRLER

Bu şikayeti doğrudan doğruya Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a ilettim. Sayın Bakan; hem şaşırdı, hem de üzüldü.

Dedi ki;

'Rıza Bey; 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren hiçbir özel hastane, artık kanser tedavisi gören hastalardan para alamaz. Bu konuyu Başbakanımız özellikle takip ediyor ve çok hassas.. Sözünü ettiğiniz hasta, faturaları bize yollasın. Ben hemen emir veriyorum. O hastane hakkında soruşturma açtıracağım ve alınan paraları da hasta sahibine geri verdireceğim.'

Gerçekten de iki gün içinde o ünlü hastane; hastadan aldığı parayı iade etmek zorunda kaldı.

Hastaların veya hasta yakınlarının şunu da bilmesi gerekiyor. Bu hastalıkların muayenesi de bedavadır. Yani; hastalar, doktor ücreti de ödemeyecektir. Yukarıda dile getirdiğim şikayette; onkolog (kanser doktoru) tarafından yapılan muayene; hastane tarafından 'diyabet muayenesi' gibi gösterilerek 350 YTL alınmıştı. Hastane; bu parayı da geri vermek zorunda kaldı. Sanıyorum ki artık İl Sağlık Müdürlükleri hastaneleri daha ciddi biçimde kontrol edeceklerdir. Çünkü özel hastaneler; Bakanlığın aldığı son bedava tedavi kararının kendilerine gelmediğini ileri sürerek hastaları soymaya devam ediyorlar.

Buradan Sağlık Bakanı Akdağ'a hastalar adına teşekkür ediyorum. Çünkü; özel hastaneleri daha sıkı kontrol ettireceği sözünü de vermiştir.

HANGİ HASTALIKLAR BEDAVA TEDAVİ EDİLİYOR

Sadece kanser hastaları değil; vatandaşın altından kalkamayacağı kadar masraflı olan diğer tedaviler de artüık ücretsiz.. Ücretsiz tedavi konusunda Sağlık Bakanlığı'ndan bize verilen bilgi şöyle;

'Sayın Zelyut;

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa istinaden çıkarılan ve 1 /Ekim/ 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren en önemli hükümlerden birisi de genel sağlık sigortalısı hastalardan acil ve ciddi sağlık tehtidinin bulunduğu durumlar için sosyal güvenlik kurumu ile sözleşmeli özel sağlık hizmet sunucuları tarafından ilave ücret talep edilmemesidir. Bu durum acil haller için sosyal güvelik kurumuyla sözleşme yapmamış özel sağlık kuruluşları için de geçerlidir. Zaten kamu hastanelerince eskiden olduğu gibi herhangi bir ilave ücret alınmamaktadır. 1/Ekim/2008 tarihinden önce özel sağlık hizmet sunucuları diledikleri kadar ilave ücret alabilmekteydiler.

Aşağıda yer alan liste ilave ücret alınamayacak ciddi sağlık tehditlerinin bulunduğu durumlardır;

1) Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,

2) Yoğun bakım hizmetleri,

3) Yanık tedavisi hizmetleri,

4) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri)

5) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,

6) Organ, doku ve hücre nakilleri,

7) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,

8) Diyaliz tedavileri,

9) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri,

NE YAPACAKSINIZ?

Görüldüğü gibi acil servislerde, yoğun bakımda, yanık tedavisinde; kanser tedavisinde, yenidoğanda verilen doğum hizmetlerinde ve doğum anomalilerindeki cerrahi işlemlerde, organ ve doku nakillerinde, diyalizde ve kardiyovasküler cerrahi uygulamalarında vatandaş artık özel hastanelere fark vermeyecektir.

Eğer sizden bu hastalıkların teşhisi ve tedavisi için para alınmış ise; makbuzunuzla birlikte şikayetçi olacaksınız. Şikayetinizi de bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'ne yapacaksınız.

Sağlık Bakanlığı diyor ki;

'Sağlık Uygulama Tebliğdeki hükme rağmen ilave ücret alınması durumunda Sosyal Güvenklik Kurumu'nca özel sağlık kuruluşuna sözleşme iptali ve para cezaları uygulanacaktır. Sözleşmeye aykırı durumun tespiti açısından, vatandaşımız kendi adına sosyal güvenlik kurumunca özel sağlık kuruluşlarına ödenen bedellerin dışında her ne ad altında olursa olsun kendi cebinden bir ödeme yapması durumunda, bu ödeme için faturasını detayları ile talep etmelidir. Ayrıca sözleşmeye aykırı durumların tespiti açısından Sosya Güvenlik Kurumunca gerekli denetimler kuşkusuz sürekli yapılacaktır.'

Okurlarıma tavsiyem şudur; Bu yazıyı lütfen, bu tür hastası olan insanlara iletin ki bazı açıkgöz hastane işleticilerinin haksız kazançları önlenebilsin.


Rıza Zelyut
 

arslan

Üye
Üye
Katılım
Şub 25, 2011
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Way gülüm vay eğerki hastanın haberi olmasaydı özel hastene hastayı ve gelecek hastalarda sömürcekti yazıklar olsun diyorum .........noktalı hastane idarecilerine..
 

polo42

Üye
Katılım
Mar 18, 2011
Mesajlar
102
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
engelliler için internet erişiminin bedava olması ve maaşların aylık ödenmesi için bir girişim varmı arkadaşlar? konuyu burda açtım kusura bakmayın yeni konu açamıyorum. siz taşırsanız ilğili yere sevinirim.
 

polo42

Üye
Katılım
Mar 18, 2011
Mesajlar
102
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
yeni konu aç butonu görünmüyor.! sadece konuya cevap yaz butonu var.
 
F

Fırtına

Guest
Özel hastaneler vatandaşı mağdur ediyor

Vatandaşların, özel hastanelerin aldığı fark ücretlerine dikkat etmesi gerekiyor. Zira hastanelerin yüzde 66'sı, devletin belirlediği rakamın çok üzerinde fark ücretleri talep ediyor.

Hasta Aktivistleri Derneği'nin İstanbul'da Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastaneler üzerinde yaptığı araştırma, devlet yerine özel hastanelere giden vatandaşın normalden çok fazla fark ücreti ödediğini gösteriyor. Araştırmada incelenen 47 hastanenin 31'inin hastalardan fazla fark ücreti aldığı tespit edildi. Bazı hastaneler ise yapılan testlerde fazla para istiyor.

Özel hastaneler bütün uyarılara rağmen vatandaştan fazla fark ücreti almaya devam ediyor. SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelerin 5 farklı sınıflandırmaya göre vatandaştan fark ücreti alma hakkı bulunuyor. A sınıfı hastaneler yüzde 70, B sınıfı hastaneler yüzde 60, C sınıfı hastaneler yüzde 50, D sınıfı hastaneler yüzde 40 ve E sınıfı hastaneler yüzde 30'a kadar vatandaştan fark ücreti alabiliyor. Ancak A sınıfı hastaneler, devletin belirlediği yüzde 70'lik yasal sınırın çok üzerinde ücretler istiyor.

Hasta Aktivistleri Derneği üyeleri, haziran ve temmuz aylarında 47 A sınıfı hastaneyi aradı. Hastanenin kendilerinden talep ettiği ekstra parayı, görüşülen kişiyi ve görüşme saatini kayıtlara geçirdi. Neticede ise ilginç bir sonuç çıktı. Aranan hastanelerin yüzde 66'sı ilk aşamadan itibaren yasal sınıra uymuyor. Uyanlar ise hastaneye gidildiğinde paket ücretin içinde yer alan ve fark ücreti alınması yasak olan tetkiklerden ekstra ücret alıyor. Kardiyoloji ve dahiliye bölümlerindeki fark ücretini sorgulayan araştırmaya göre, ilk aşamada fark ücretini yasal sınırlarda alan 16 hastane paket ücretin içinde yer alan ve para alınmaması gereken test ve tahlillerden ekstra para alarak yasal sınırın dışına çıkıyor. Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, hastanelerin vatandaştan aldığı fazla ücretin muayene başına 100 lirayı geçtiğini söylüyor. SGK ve Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağıran Demir, vatandaşın mağdur edildiğini belirtiyor.

Vatandaşları, özel hastanelerdeki bu durum karşısında uyanık olmaya davet eden Demir, fazla ücret alan hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na şikayet edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özel hastanelerin alacakları fark ücretlerinin oranlarını hastaların görebileceği şekilde 50x50 cm ebatlarında duvara asmasının zorunlu olduğunu kaydediyor. Vatandaşın savcılıklara konuyla ilgili suç duyurusunda bulunabileceğini ifade ediyor. Özel hastanelerin ilave ücret aldığının tespit edilmesi halinde sözleşmelerinin iptal edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, SGK ve Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırıyor.

Hastaneler: Kaliteli hizmet için almak zorundayız;

A sınıfı bir hastane yetkilisi ise eleştirilerin haksız olduğunu belirterek SGK'nın verdiği rakamlara göre yüzde 70 oranında fark ücretiyle hizmet vermelerinin mümkün olmadığını söylüyor. "Bakanlığın belirlediği rakamları aldığımız takdirde A kalite hizmet standartlarını yakalamayız. Kötü hizmet veririz. Daha iyi hizmet için fazladan fark ücreti almak zorunda kalıyoruz. Fazla para aldığımız için de vatandaşı bilgilendiriyoruz. Hastalarla en az 20 dakika ilgileniyoruz. Diğer hastane sınıfları 7-8 dakika bakıyor." ifadelerini kullanıyor.


Zaman
 
Tekerlekli Sandalye
Üst