Özel tertibatlı aracı zorunlu hallerde başkaları kullanabilir mi?

grilland

Üye
Üye
Katılım
Nis 10, 2011
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
özel tertibatlı bir aracım var. bu arabayı benden başkasının kullanmasının yasal olmadığını biliyorum. ama diyelimki çok çok acil bir durum karşısında arabayı eşim yada bir başkası kullansa ve bu kullanım sırasında trafik çevirmesine yakalansak ve zorunluluğu anlatsak yinede cezalı duruma düşermiyiz?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Sizinde dediğiniz gibi tertibatlı aracı başkasının kullanması yasal açıdan suçtur. Polis yakalarsa ceza kesmekle mükelleftir. Ha siz zorunluluğu anlatırd polisi ikna ederseniz belki ceza kesmeyebilir. Ama buda yasal değil tabiki.
 

grilland

Üye
Üye
Katılım
Nis 10, 2011
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
yok ben yasal olmayan bir şey yapılsın demiyorumda yasada "zorunlu durumlarda aracı başkası kullanabilir" gibisinden bir şey varmı onu öğrenmek istemiştim sadece.
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
izzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
fakat yurtiçinden alırsan:
Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
yani aracın araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu değildir.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Neye dayarak bunu söylüyorsunuz? O alıntı yaptığınız yerde özel donanımlı aracın başkaları tarafından kullanılabileceğine dair bir ibare yok. Ayrıca bu konu bilinmeyen bir mesele değil. Özel tertibatlı araçları sahiplerinden başkaları kullanamaz. Bu kadar açık ve net.
 

HAK AŞIĞI

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2012
Mesajlar
22
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
halil bey bişey danışacam size bakım maaşlarından banka masraf kesiyor nasıl geriye dönuk alabiliriz acaba bugün gittim sadece en son kesileni ödediler başka ödiyemeyiz dediler genel merkezi aradım bize dilekçe ile baş vurun dediler 5 yıldır kesiyorlar bizden
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
karayolları trafik yönetmeliği madde 53
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
siz eski sistemi söylüyorsunuz
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup ibaresi kalktı bu ne demek sizce?
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
sadece yurt dışından alınan araçlarda
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
sadece yurt dışından getirilen araçlarda ;
Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.
 

Tülayca

Üye
Üye
Katılım
Eyl 20, 2011
Mesajlar
133
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
nerden çıkartıyorsunuz bunları daha 3 ay bir arkafaşım özel donanımlı aracını kardeşi kullabdığı için ceza mdedi. İnsanlara yanlış bilgi vermeyin
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
yömnetmeliğe bakın hanımefendi sanıyorum boşu boşuna ödemiş. daha yeni bir yönetmelik değişiminden polisin haberi yokmuş sanırım yazık...
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
trafik yönetmeliğine bakın hanımefendi. bir de o arkadaşınızın ruhsatında araç sahibinin kullanması zorunlu olup...............diye devam eden bir ifade var mı ona bakın. varsa ceza haklı kesilmiş ama yoksa boşu boşuna ödemişsiniz.
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
araç yurt dışından mı geldi?
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
KARAYOLLARIYÖNETMELİĞİNİN ÖZÜRLÜLER İLE İLGİLİ MADDELERİNİN ESKİ VE YENİ HALİKARŞILAŞTIRMAK İÇİN AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR.(Yapılan değişiklikler koyu renkli vealtı çizili olarak belirtilmiştir)


YURT DIŞINDAN İTHAL EDİLEN ARAÇLARİÇİN:


ESKİ HALİ :Bizzat kullanım amacıyla malul, sakat ve engelli tarafından ithal edilen özeltertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine, "Araçsahibi tarafından kullanılması zorunlu olup,ilgili gümrük müdürlüğünün izniolmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veyasair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi,kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veyadeğiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
YENİHALİ : a) Bizzat kullanımamacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ilemotosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibitarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadandevri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sairşekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname iledevredilmesi,kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesiyasaktır." şeklinde şerh konulur.


ESKİ HALİ :Malul, sakat ve engelli tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerintescil belgelerine, "Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihrihısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarakistihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrükmüdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi,intifasının mülkiyeti muhafazakaydıyla veya sair şekillerde akden devri,tasarruf hakkının vekaletname iledevredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi,özel tertibatının kaldırılması veyadeğiştirilmesi yasaktır." Şeklinde şerh konulur.
YENİ HALİ: b)Özürlülertarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine vebilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihrihısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarakistihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup,ilgili gümrükmüdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafazakaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname iledevredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veyadeğiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.


ESKİ HALİ b) Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul veengelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilenaraçların tescil belgelerine, "Araç sahibi malul ve engelli kişinin kanunimümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veyanoterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücütarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri,satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerdeakden devri, tasarruf hakkınınvekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır."şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde,yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de, tescil belgesineişlenir.
YENİ HALİ : ç) Özel tertibatıolmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafındanÖzel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescilbelgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanunimümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veyanoterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücütarafından kullanılması zorunlu olup,beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akdendevri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünçverilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrükşahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler detescil belgesine işlenir.

ESKİ HALİ : Malul ve sakatlar tarafından ithal edilerek getirilenaraçların, aynı durumdaki başka bir malul veya sakata devri veya bunların ölümüsonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muafolup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır. Araç ülkemizden satın alınmış ise ilgilivergi dairesinin izninin alınması gereklidir.
YENİ HALİ :d)Özürlüler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başkabir özürlüye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikalihalinde,bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgiligümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.

YURT İÇİNDEN ALINAN ARAÇLAR İÇİN:
ESKİ HALİ : Malul, sakat veengelli tarafından bizzat kullanılmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilkiktisap edilen özel tertibatlı araçların tescil belgelerine, "Araç sahibi tarafından kullanılmasızorunlu olup, Özel Tüketim Vergisiödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veyasair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi,özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır."şeklinde, ikinci el araç olarak satın alınmışise, "Araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır." şeklinde şerhkonulur.
YENİ HALİ : c)Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafındanbizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisindenmuaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yılgeçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi,intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri,tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılmasıveya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

ESKİ HALİ : (b) Özel tertibatı olmayıp,sakatlık derecesi%90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel TüketimVergisinden muaf olarak ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine,"Araç sahibi malul ve engellikişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarındanbir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen birsürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmedendevri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sairşekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır."şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithalaraçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsadiğer şerhler de,tescil belgesine işlenir.
YENİ HALİ : e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülükderecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muafolarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescilbelgelerine “İlk iktisap tarihindenitibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri,satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerdeakden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır."şeklinde şerh konulur.



ÖZÜRLÜLERE AİT ARAÇLARI BAŞKALARI KULLANIR İSE:

ESKİ HALİ : Malul ve sakatlara ait özel tertibatlı araçlarınher ne sebeple olursa olsun, bu Yönetmelikte izin verilen kişiler dışındabaşkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten menedilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlemyapılmak üzere ilgili gümrük vemaliye birimlerine intikal ettirilir.
YENİ HALİ f)Özürlülereait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikteizin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespitihalinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanaklamer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgilibirimlerine intikal ettirilir.


DAMGALI PLAKA İÇİN:
ESKİ HALİ : c)Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, tescil işlemleri yapılmış vekendilerine tescil plakası verilmiş olan araç sahiplerinin istekleri halindeveya tescil plakalarının zayi, yıpranma veya aracın bir başka tescil kuruluşunanakli durumunda (Ek: 12/U ve 12/V)'de nitelik ve ölçüleri gösteren tescilplakaları verilir.
YENİ HALİ : Talep halinde,trafik tescil kuruluşları tarafından özürlülerin araçları için ayrılmış parkyerlerinden istifade etmeleri amacıyla, özürlülere örneği Ek:47’de gösterilenpark kartı verilir. Park kartlarının verilmesi,kullanılması ve iptaline dairusul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.”


ESKİ HALİ :53. MADDENİN 4. FIKRASI İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul,sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 veüzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olaraktescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneğiEK: 12/Z'de gösterilen,üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan (YANİ DAMGALI) plakalardan verilir.
YENİ HALİ: ( 53.MADDE’nin 4. FIKRA’sı TAMAMEN İPTAL OLDUĞU İÇİN YENİ YÖNETMELİKTEN ÇIKARTILDI )

SONUÇ:


Yurt dışından ithal edilenaraçlar ile ilgili tek değişiklik DAMGALI PLAKA’nın kaldırılması ,başka birdeğişiklik yok.

Yurt içinden alınan araçlariçin ise hem DAMGALI PLAKA kaldırıldı, hem de sahibinden başkası kullanabilecek, kiraya verilebilecek , ödünç verilebilecek.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
dyt alıntı yaptığın değişikliği biliyoruz. Zaten dikkat edersen alıntı yaptığın değişikliğin son paragrafında "Yurt dışından ithal edilenaraçlar ile ilgili tek değişiklik DAMGALI PLAKA’nın kaldırılması ,başka birdeğişiklik yok." denilmektedir. Gerci şu an yurt içinden alşınan araçlarda da damgalı plaka uygulaması kalktı.
Kafa karışıklığına yol açmamak adına tekradadn yeniliyorum. H sınıfı sürücü belgesine sahip kişi üzerine kayıtlı özel donanımlı otomobili kendisinden başka hiç kimse kullanamaz.

Bunun tek istisnası kendisi ile aynı sakatlığa ve sürücü belgesine saihip 1. derece yakınlar aynı arabayı kullanabilir.
 

dyt

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
peki sn yılmaz ilk sonuç ok. 2.ye ne dersiniz. neden araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup..... ibaresi kalktı.?
SONUÇ:


Yurt dışından ithal edilenaraçlar ile ilgili tek değişiklik DAMGALI PLAKA’nın kaldırılması ,başka birdeğişiklik yok.

Yurt içinden alınan araçlariçin ise hem DAMGALI PLAKA kaldırıldı, hem de sahibinden başkası kullanabilecek, kiraya verilebilecek , ödünç verilebilecek.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst