Özürlü müyüz, sağlam mıyız?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Akparti Hükümeti özürlü sayısını azaltmak için 2006 yılında Özürlülük Ölçütleri ile ilgili yönetmelikte değişiklik yaptı ve hastalık-arazlara göre eski oranları düşürdü. Şimdiki uygulamaya göre yüzde 40 ve üzerinde rapor oranına sahip olanlar özürlü sayılıyor ama yüzde 39 ve altında olanlar ise özürlü sayılmıyor.

İroni de burada başlıyor, bunlar özürlü sayılmadığı gibi sağlam da sayılmıyor..

Mağdur 1: Ali bey, bir bacağım diz üstünden yok. Protez bacak-ayak ile yürüyebiliyorum. 1998 yılı haziran ayında aldığım özürlü rapor oranım yüzde 67 idi ama o raporla vergi indirim belgesi talebim olmamıştı. Şimdi ise erken emekli olabilmek için defterdarlığa müracaat ettim. Beni hastaneye sevk ettiler ve şimdi de gelen yazıda yüzde 39 oran ile özürlü değilsin diyorlar. Bu arada KPSS’yi de kazandım memur olmak için müracaat ettim yine hastaneye sevk ettiler hastaneden sağlam raporu al gel dediler. Hastane sağlam raporu vermedi memur da olamadım. Şimdi özürlü müyüm yoksa sağlam mıyım? Birisi karar versin ne olur? (İsmi Saklı)

Mağdur 2: Sol diz üstü protez kullanıyorum. Aldığım özürlü raporu ile İŞKUR aracılığı ile 16.02.1998 günü çalışmaya başladım ve işyerimde vergi indirim belgesi almam için 16.03.1999 tarihinde İZMİT SSK Bölge Hastanesine rapor alımı için yolladı. Bu raporu %60 olarak aldım ve ilgili rapor resmi yazışmalar yapılarak tarafıma yüzde 50 oranlı ve 3. dereceden vergi indirimi uygulandı. 2010 yılında Özürlü ve engellilere tanınan otomatik vites araç alımı için başvurdum (1992 yılı H tipi ehliyet otomatik vites kullanabilir durumdayım) Bu durumda elimde orijinal yeni rapor olmadığı için Darıca Farabi devlet hastanesinden H tipi ehliyet alabilir, otomatik vitesli araç kullanabilir açıklama içeren, araç alımı ÖTV uygulaması, vergi indirimi,özürlü kimlik kartı konulu yeni bir özürlüler için sağlık kurulu raporu aldım. Ancak bu kere rapor oranım %38 ‘de kaldı. Yukarıdaki bilgiler ışığında ben özürlü müyüm? Yoksa değil mi? Özürlü değilsem bana normal ehliyet versinler normal araç kullanayım. Özürlü ise 1999 aldığım özür raporum ile 2010 yılında verilen rapor oranları neden farklı?!

Bu sebeple de başka korkularım da başladı. Benim için en önemlisi özürlü olarak emekli olabilmek ama ÖTV yasasından yararlanmak için almak istediğim bu rapor benim emeklilik yaşımı etkiler mi? Artık SGK’da beni özürlü saymayıp erken emeklilik hakkımı da elimden alır mı? İlgili sağlık kurulları yasasında özürlüler için verilen sağlık kurulu raporları ile ilgili 2006 yılında değişiklik olmuş burada kazanılmış haklar bölümü var. Bu durum beni de kapsar mı? Benden habersiz bu rapor devreye sokularak (aldığım %38 rapor artık sistemde görünüyormuş) SGK buna göre işlem yapar mı? Raporum %40 altında kaldığı için ben şu an tüm haklarımı kaybetmiş durumda mıyım? Şu an hukuki bir işlem yapmam gerekir mi? Ne zaman emekli olabilirim? ÖTV yasasında özür oranı ile ilgili yukarıda belirttiğim maddelere göre özür oranı artık bağlayıcı hale mi geldi? Geriye dönük talepler bana uygulanabilir mi?

Ben ne olacağım Ali bey? Gerçekten özürlü müyüm? Yoksa ben sağlam birisiyim de bacağım yok mu zannediyorum?! (İsmi Mahfuz)

Akparti bir gecede özürlü sayısını düşürdü

16 Temmuz 2006 günü o güne kadar yürürlükte olan, “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”in Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmuştur. Amaç ise engelli-özürlü kriterini değiştirip sayısını bir gecede düşürmektir.
Yine aynı günlü Resmi Gazetede (16/07/2006) “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklik sonrasında 2006 Temmuz ayına kadar özürlü sayılanlar bir gece sonra özürsüz sayıldılar.

Eski vergi indirim belgeleri geçerlidir

Yeni yönetmeliğin geçici maddesi ile eski yönetmelik gereğince vergi indirim belgesi almış olanların bu belgeleri geçerlidir. Bu belgeler ile erken emekli olma hakkınız da bakidir. Ancak, eski yönetmeliğe göre alınmış rapor oranlarıyla vergi indirim belgesi alma imkanı kalmamıştır (Dava ile alınabilir)

Bu sebeple 2 inci mağdurumuz (İzmit’li) elinde eski tarihli de olsa vergi indirim belgesi olduğu için SSK’dan yaşa bağlı olmadan erken emekli olma hakkını kaybetmemiştir. Şartlarını tamamladığında SSK’dan özürlü sıfatıyla emekli olabilir. Ancak, 2006 yılı temmuz ayında çıkarılan yönetmelik gereğince özürlü sayılmadığından özürlü aracını ÖTV ve KDV indirimi alamayacak. Normal vatandaşlar gibi indirimsiz araç alabilecek.

Ali Tezel
 
Tekerlekli Sandalye
Üst