Özürlü sağlık kurulu raporu nasıl alınır?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Engelli bireylere verilecek sağlık kurulu raporlarının nasıl ve ne şekilde verileceği 30 Mart 2013 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan “ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” ile belirlenmiştir. Özürlü sağlık kurulu raporlarının nasıl alınacağı, hangi belgelerle nereye müracaat edileceği konusuna geçmeden önce alınan, alınacak özürlü raporlarının ne işe yarayacağını kısaca anlatalım.

Özürlü Raporu Almam Ne İşime Yarar?

Sosyal devlet olma kapsamında engelli vatandaşlara bazı haklar tanınmıştır. Bu haklardan yararlanmak için başka bir deyişle devletin sizi özürlü statüsünde tanıması için alacağınız sağlık kurulu rapor oranının en az %40 ve üzeri olması gerekmektedir ( Bunun tek istisnası ÖTV indirimli engelli aracı almaktır ) alacağınız rapor oranı %40 ve üzeri olursa engelli erken emekliliği, 2022 engelli maaşı, evde bakım aylığı vb. gibi engelli haklarından yararlanırsınız. Bu kısa girizgahtan sonra asıl konumuza dönelim.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler

Özürlü Sağlık Kurulu Raporu; tam teşekküllü devlet hastanelerinin sağlık kurullarından alınır. Aynı zamanda sağlık kurulu rapora vermeye özel hastanelerden de alabilirsiniz (sağlık bakanlığı na ait eğitim ve araştırma hastaneleri veya özel hastaneler) “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu almak için özürlünün kendisi başvuracağı gibi velisi ya da vasisi veya raporu isteyen kurum bizzat başvurabilir. Kişi rapor almaya doğrudan başvurabileceği gibi resmi kamu kurum ve kuruluşlarından alınacak sevkler ile de başvuru yapabilir.

Özürlü Sağlık Kurulu Raporu başvurusunda;

1. Sağlık kurullarından verilecek dilekçenin doldurulması,

2. Kimlik fotokopisi

3. 5 adet fotoğraf gerekmektedir.

Özürlü sağlık kurulu raporunun onaylanması ve verilişi (Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)
MADDE 14


1. Raporlar kurum müracaatı ise üç nüsha, kişisel müracaatlarda ise iki nüsha olarak düzenlenir ve başhekim tarafından onaylanır.

2. Özürlü sağlık kurulu raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. Kurum müracaatlarında ise raporun bir nüshası raporu isteyen kuruma gönderilir.

3. Raporun bir nüshası, gerektiğinde belgelendirilmesi amacıyla raporu veren sağlık kurumunda saklanır.

Özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi
MADDE 13


1. Özürlü sağlık kurulu raporunun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda raporun geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.

2. Özürlü sağlık kurulunca kişinin özür durumunun sürekli olduğuna karar verilmesi durumunda, özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde bu durum belirtilir. Ancak özür durumunun değişmesi halinde, kişinin talebi üzerine rapor ve buna bağlı kişinin özür oranı yeniden belirlenir.

3. Özürlü sağlık kurulunca özürlünün özür durumunun sürekli olmadığına karar verilmesi halinde de bu husus ilgili bölümde belirlenerek özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi belirtilir. Zaman içinde değişebilen veya kontrolü gerektiren hastalıklar, hastanın önceki özürlü sağlık kurulu raporu da kurula sunularak, özürlü sağlık kurulunun belirleyeceği süre içinde yeniden görüşülür ve karara bağlanır

Özürlü sağlık kurulu raporuna itiraz
MADDE 10


1. Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.

2. Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.

Önemli Hatırlatma: Sağlık kurulu raporu almak için mümkünse başvuracağınız hastaneye ( araştırma hastanesi, özel hastanesi fark etmez) sevk alarak başvurmayı çalışın. Çünkü kişisel başvurularda genellikle hastane personeli daha doğrusu hastanenin kendisi rapor ücreti adı altında engelli veya hasta kişilerden ücret talep etmekteler. Oysa yayınlanan başka bir yönetmelikte özürlülere verilecek sağlık kurulu raporlarından ücret alınamayacağı açık bir dille belirtilmektedir. Ek olarak rapor alırken raporun kullanım amaçları kısmına tüm hakları ekletiniz örneğin; vergi indirimi alır, 2022 maaşı alır, tekerlekli sandalye kullanabilir vb. gibi. Artık ilerde nelere ihtiyaç duyacaksanız ona göre işaretletin.

Ayrıca bakınız: https://engelliler.gen.tr/f25/ozurl...u-raporlari-yonetmeligi-30-mart-2013-a-19577/
 

faik

Üye
Üye
Katılım
Ağu 5, 2017
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Merhaba benim bi kardesim var su an 20 yasinda dogustan iki gozu kör dogdu 6 aylik ken 3 ameliyat gecirdi ve su an sag gözü yuzde 29 sol gozu yuzde 38 görüyo yasitlarina gore biraz fiziksel hareketler de geri bi fabri kada ise aldiriyorum kimisi kovaliyo kimisi kirmadan isten cikariyo ozurlu raporu almaya calistim ilk raporu yuzde 29 ikinci raporu ise yuzde 38 sindi tekrar rapor almaya calisicaz ama il saglik müdürlüğü raporu bozmuyo rapor hakkimizin doldugunu söylüyor peki bu cocuk ne olacak is veren ise almiyo devlet rapor vermiyo yarin birgun evlenecek coluk cocuk sahibi olacak nasil gecinecek ne yeyip ne icecek nasil bi yol cizmeliyim yardimci olabilecek varmi

SM-G925F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst