Öğretmenim. Böbrek nakli oldum. Erken emekli olurmuyum?

merhaba halil bey ben böbrek nakli oldum 11 ay önce ama kimse demediği için yeni öğrendim vergi indirimi alabiliyormusum bugun devlet hastanesinden kurula girdim %70 özürlülük oranı aldım

bununla ilgili sorularım var halil bey
1.ben öğretmenlik yapıyorum yaklaşık 1600 lira maaş alıyorum bu indirimle aylık ne kadar vergi indirimim olur
2.erken emekli olmak istersem ne zaman olurum ne kadar maaş alırım girişim 23/02/2007
3.erken emekli olmak zorunda mıyım. istersem devam edebilirmiyim çalışmaya
4.bu özürlülük oranı ile faydalanabileceğim başka birşey var mı bildiğiniz (araba indirimi gibi mesela%70 e araba da bir indirim var mı )

şimdiden çok teşekkür ederim çok
 
Sorularınızı yanıtlamadan önce konuyu tam anlamak adına size bir kaç sorum olacak. Onların yanıtlarını veriniz lütfen.
İlk sigortalılık tarihinizde herhangi bir sakatlığınız-hastalığınız varmıydı? Var idiyse oranı neydi
Memuriyete özürlü statüsündemi başladınız?
 
Vergi indiriminin maaşınıza yansıması aylık 80-100 tl olur sanırım.
Sen emekli olmak istemedikten sonra kimse seni zorla emekli edemez.

Gelelim en önemli meseleye. Son çıkan yasa gereği, böbrek nakli olanlara %70 sakatlık oranı veriliyor (sizde o oranda rapor almışsınız zaten) Bu oran sizi malulen emekli eder. Malulen emekli olmak için ilk sigortalılık tarihinde maluliyet derecesinde (%60) sakatlığınız olmaması daha sonra bu oranın maluliyet derecesi ve üzerine çıkmış olması gerekir. Bu şartları yerine getiren sigortalı 10 yıl hizmet süresi ve 1800 günle malulen emekli edilir. Buraya kadar yazılan her şey bildik şeyler. Ancak böbrek nakli olanların önünde SGK gibi ceberrut bir kurum var. Şöyleki böbrek naklinden malulen emeklilik için kuruma başvuranlara kurum, ben son yönetmeliği tanımam ondan bir önceki tanırım diyerek malulen emeklilik başvurularını geri çeviriyor. Bir önceki yasada böbrek nakillerine %40 oran veriliyordu. Böbrek nakli olupta bu kabul edilemez durumu mahkemeye taşıyan onlarca kişi var. Fakat şu ana kadar sonuçlanmış bir dava yok. En azından ben öyle biliyorum. Sizin önünüzde iki yol var.

1: Malulen emeklilik için gereken sürenin dolmasını bekleyip o sorunun dolumundan sonra SGK ya malulen emeklilik başvuracaksınız. Başvurunuz yukarda saydığım gerekcelerle red edilirse hukuki süreç başlatacaksınız.

2: Ben bunlarla uğraşmam derseniz sonradan engelli olan memur statüsünde emekliliği tercih edeceksiniz.


Sonradan Engelli Olanların Emeklilik Şartları

Çalışmaya başladıktan sonra, kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, kurum sağlık kurulunca Çalışma gücündeki kayıp oranının;

Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5 bin 760,

Yüzde 40 ilâ 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6 bin 480 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklar.
 
peki sonradan özürlü olan memur statüsü ile malülen emeklilik arasında ne gibi bir fark var

ve diyelimki 10 yıl sonra ben sgk dan malülen emekliliğimi istedim ve ozamana kadar sgk daki problem çözüldü ve ben emekli oldum 35-40 yıl çalışmış bir öğretmenle aynı emekli maaşını mı alacam yoksa daha düşük bir maaş mı alacam
kusura bakmayın çok soru sorarak sizi boğdum
özürlülük kartı almamın bana bir eksi artısı varmı?
 
Malulen emeklilikle engelli memur emekliliği arasında tabiki süre farkı var. Malulen emeklilik en kısa emekliliktir. Malulen emekli olan birinin alacağı maaşla 35-40 yıl çalışıpta emekli olan birinin alacağı maaş arasında çok çok önemli bir fark yok.
 
Selam,

Erken engelli emekliliğinde yaş şartı aranmaz. Engellilerin emeklilikte ki en büyük avantajı bence yaş şartı aranmamasıdır. :)
 
Geri
Üst