Oluşan Dil Yaraları ve Tedavi Yöntemleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Pek çok dil yarası türü vardır fakat yaygın olarak karşılaşılan dil yarası kendisini dil üzerinde meydana gelen küçük beyazlıklar şeklinde gösterir. Görünüş itibariyle çok ciddi bir durum yokmuş gibi gözükse de verdiği acı çok sancılı olabilmektedir. Dil yarası mevsimler olarak yaygınlaşan bir hastalıktır. Özellikle sonbahar aylarında grip hastalığının dirençlerinin düşmesine paralel olarak yaygınlaşır.


dil.jpg
Dil Yarası Tedavisi
Havuç ve havuç bitkisinin yaprakları dil yarası tedavisinde en çok kullanılan bitkilerden biridir. İkisinden biri bir süre suda kaynatılmasının ardından 8-10 dakika geçmesinin ardından suyu süzülür. Daha sonra bekletilerek soğutulur ve içerek tüketilir.

Dil yarası nedir?
Genellikle soğuk algınlığına paralel olarak görülen, mikrop ve virüsler aracılığı ile oluşan rahatsızlıktır. Kesik, ısırma gibi sebeplerden oluşan dil yaraları için farklı tedavi metodları uygulanmalıdır. Yara ağır değilse eczaneden alınacak olan bir Dil Uyuşturucu Sprey yardımıyla geçiştirilir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Eğer ağır bir kesikse veya yara enfeksiyon kapmışsa doktora başvurulmalıdır.

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.

Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.

Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.

Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?

STRES

Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.

Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.

YİYECEKLER

Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle.de aft oluşumunu hızlandırırlar.

TRAVMA

Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.

DİŞ MACUNU

Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan “sodyum lauryl sulhate” ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.

Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir.

Dil Yarasının Bitkisel Tedavisinde Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

Ekşi nar kabuğu, Sinirli yaprak otu, Böğürtlen filizi, Sumak, Mersin yaprağı, Meyan kökü, Bal, Zeytinyağı

Hazırlanış Şekli:

Ekşi nar kabuğu suda kaynatıldıktan sonra süzülerek dinlendirilir. Dinlendirilen su ile ağız bol bol çalkalanır.
* Sinirli yaprak, sumak ve böğürtlen filizi suda kaynatılır. Süzüldükten sonra elde edilen karışım, merhem kıvamına gelinceye kadar zeytinyağı ile yoğrulur. Hazır*lanan merhemden sabah-akşam dil üzerine sürülür.
* Meyan kökü, eşki nar kabuğu, mersin yaprağı ku*rutularak dövülür. Elde edilen toz bal ile karıştırılarak merhem kıvamına getirilir. Hazırlanan merhemden tedavi süresince dil üzerine sürülür.

İbrahim Saraçoğlu ağız yaraları, dil yaraları, aft için bitkisel tedavi, ağız yaralarına, dil yaralarına ne iyi gelir, aft nasıl geçer, ağızdaki dildeki yaralara iyi gelen bitkiler nelerdir, aft için şifalı bitkiler, bitkisel ağız yarası tedavisi, aft ve dil yarası nasıl geçer, doğal kür tarifi.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ağızdaki yaralar aftlar için kırkkilit otu (atkuyruğu) kürünü öneriyor.

Tarifi: 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı kırkkilit otu koyarak 2 dakika (daha fazla değil) kısık ateşte kaynatın. Günde 1 veya 2 bardak tüketin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst