Omurga eğrilikleri (skolyoz) ve duruş bozuklukları (postürel sendromlar)

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Skolyoz omurganın yana doğru eğriliği ve bazen omurlarda dönmenin eşlik ettiği durumdur. Hafif derecede (20 derecenin altında) skolyoz yaygın ve her yaşta görülebilir. Bu durum omurga ağrısı veya duruş bozukluğu olan hastalarımızda görülür. Fizik ve egzersiz tedavisi ile ağrı büyük ölçüde ya da tamamen ve eğrilik hafif ya da orta derecede yarar görür.
20 ila 40 derece arasındaki skolyozlar uzun süreli ve özel egzersiz tedavisi gerektirmektedir. Skolyozda omurga ağrılarından farklı olarak, omurgada az hareketli ve çok hareketli bölgelere özgü egzersizler düzenlemek gerekir. Okul çağı skolyozlarda çocukları/gençleri haftada 2-3 seanstan oluşan ve çoğu zaman en az 6 ay devam eden egzersiz programına alıyoruz. Egzersizler omurganın hareket ve kuvvet özelliklerine ve egzersizin hangi kası ve omurları çalıştırdığına bakarak seçilir.
Skolyoz tedavisinde omurgayı destekleyen gövde kasları da göz ardı edilmemektedir. Fizik tedavi modaliteleri (ısı, diyatermi, elektrostimülasyon) sıklıkla kullanıyoruz. Manüel ve mobilizasyon tekniklerini sıklıkla uyguluyoruz. Egzersiz tedavisi, solunum egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, postür düzeltme egzersizleri, traksiyon teknikleri ve günlük yaşam egzersizleri ve duruşlarından oluşmaktadır. Tedavi yaklaşımı olarak bir çok yaklaşımdan (Spine Harmony, Schrott ve Janzen Clear Institude metotlarından hastaya uygun olanı uyguluyoruz. M Knott ve D E Voss ve Klapp egzersizlerini kullanıyoruz. Pilates ve yoga egzersizlerine başvuruyoruz) hastaya uygun biçimde alıntı yapıyoruz. .
Duruş bozukluklarında ise boyun, sırt ve bel bölgelerinin hangi yöne hareketnin kısıtlı olduğunu tespit ettikten sonra bölgeleri ayrı olarak esneten ve kuvvetlendiren egzersizler seçilir. Omuz ve kalça kuşağı kaslarının esnekliği ve kuvvbetinin de normale getirilmesi gerekir. Fizik tedavi modaliteleri (ısı, diyatermi, elektrostimülasyon), manüel ve mobilizasyon tekniklerini sıklıkla uyguluyoruz. Nihai amaç, tüm omurgayı birlikte esnek ve kuvvetli duruma getirmektir.


Uzm. Dr. Cavit MECLİSİ
 
Tekerlekli Sandalye
Üst