Omurga ve Omurilik Felci

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Canlılar omurgalı ve omurgasız olarak ikiye ayrılırlar ve insanlar omurgalı canlılardandır. Omurga, bedeni ayakta tutan iskelet yapısına verilen isimdir. Omurganın tek görevi, bedeni ayakta tutmak değildir elbette. Organların korunması ve en iyi şekilde çalışması için uygun şekildedir. Ciğerler için, gözler (göz çukurlar), kollar ve bacakların eklemsel özellikleri gibi pekçok ayrıntı, omurga adı altında incelenir.



Omurganın temem işlevi, yani en önemli özelliği; omurilik boyunca beyin ve tüm organlar arasında sinir sisteminin oluşturduğu bağı korumaktır. Omurlar arasında sinirler, tıpkı elektrik kablosu misali düzenli şekilde geçer. Bu sinirlerin görevi, beyin tarafından verilen emirlerin, gerekli organlar ve uzuvlar tarafından yerine getirilmesini sağlamaktır. Örneğin, elimizi sağa uzatmak için düşündüğümüzde beynimiz bu emri veriyor, saliseden de düşük zaman dilimleri içerisinde bu emir omuriliğimizden geçerek, kolumuza ulaşıyor ve hareket sağlanıyor. Omurilik, omurga ve sinir sistemi bu anlamda yaşamsal değer taşımakta.

Ancak bu sistem her ne kadar omurga tarafından korunsa da, omurilik felci için bazen uygun şartlar oluşabiliyor. Omurilik felcine neden olan enfeksiyonlar, doku hastalıkları, tümorler, omuriliğimizin kalıcı hasarlar almasına neden olabilmektedir. Bunun yanında türlü kazalar, afetler, spor esnasında başımıza gelen aksilikler veya çeşitli travmalar, omurilik felcine neden olabiliyor. Omurilik çeşitli nedenlerle zarar gördüğünde, bahsedilen bu emir komuta zincirini beyin ve organlar arasında sağlıklı şekilde yürütemez duruma geliyor. Bu durumda ise hasar, çoğu zaman kalıcı olduğu gibi, kişide belden aşşağısı veya komple beden felci şeklinde zuhur edebiliyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst