Önceden Engelli Aracı Alanlar 10 Yıl Bekleyecek

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
Merhaba arkadaşlar, üzücü bir haberi sizlerle paylaşmak zorunda kaldık. Bilindiği üzere ÖTV muafiyetli alınan engelli araçlarında bir takım düzenlemeler getirilmiş bu düzenlemede, ÖTV indirimli alınacak araçlara 10 yıl satamama ve %40 yerlilik oranı getirilmişti. Burada ki tartışmalı kısım şuydu. Normal şartlarda bu yasanın önceden alınan araçları kapsamaması gerekiyordu. Bu hukuken böyle. Ancak burada hukuka aykırı olarak yasa geriye doğru işletilmiş ve önceden alınan araçları da kapsayacağı bakanlık yetkililerince kulis bilgisi olarak aktarılmıştı.

Ortada yasal bir düzenleme daha doğrusu kısıtlama olmadığı için bu kulis bilgisi hepimizin kafasını karıştırmıştı. Ve nihayet bugün 15 Ocak 2025 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliğde bu sorunun cevabı net olarak verildi. Artık önceden araç alanlarda 10 yıl süre dolmadan yeni araç alamayacak. Fakat mevcut araçlarını satabilecek. ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ 2 SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE yer alan ifadelere geçmeden önce kafa karışıklığına meydan vermemek adına tekrar hatırlatalım.

Önceden alınan araçlar 5 yıl dolunca satılabilecek ancak yeni araç almak için 10 yılın dolması beklenecek.

Resmi gazetede yayınlanan 2 nolu tebliğde geçen ifadeler tam olarak şu şekilde, “MADDE 10 Ancak Kanunun 7. maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz.”

Evet, arkadaşlar tebliğde geçen ifadeler bu tartışmalı konuya son vermiş durumda. Bundan sonra olabilecek şeylere gelecek olursak. Bu kanunun iptali için kişiler bireysel olarak mahkemeye başvuramaz. Aynı şekilde derneklerde başvuramaz. Gerçi bu memlekette engellilerle ilgili derneklerin de böyle bir derdi yok. Peki, kimler bu kanun için iptal davası açabilir.

İptal davası açma yetkisi herkese verilmemiştir, bu yetki sadece Anayasa’nın 150.maddesinde belirtilen sınırlı sayıda organ tarafından kullanılabilir. Söz konusu organlar dışında kimse kanunların anayasa aykırılığını öne sürerek iptal davası açamaz. Anayasa’nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi;

  • Cumhurbaşkanına,
  • Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.
Şimdi Anayasada geçen hükümlere bakacak olursak bu kanunun iptali için Cumhurbaşkanı başvurmayacağına göre en fazla üyeye sahip iki siyasi partiye iş düşüyor. Bu durumda kanunun iptali için anayasa mahkemesine CHP’nin başvuruda bulunması lazım. Şuan ki siyasi ortamda CHP’nin böyle bir gündemi yok. Umarım ilerleyen dönemlerde olur. Ancak gerçekçi olmak gerekirse bence hepimize geçmiş olsun. Bu kanun iptali artık çok zor.

Biz engelliler için şahsi araç çok önemli. Bizler sağlıklı insanlar gibi toplu taşım araçlarını kullanamıyoruz. Hem engelli insanlar hem engelli çocuğu olan aileler çocuklarını hastaneye götürmek için şahsi araçlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu kanun ile engellilerin zor olan hayatı daha da zorlaştırıldı. Kanunu çıkaran kişilere beddua etmek istemiyoruz ancak onları Allaha havale ediyoruz.

Söyleyecek başka sözümüz yok.
 
Bu sene sonu yeni araç almam için 5 yıl doluyordu şimdi 1 yıl için 5 yıl daha mı eklendi yazıklar olsun tamamen kaldırsınlar rahat etsinler onların vereceği haktan hayır gelmez artık gözleri var çünkü engellilere engel olan tek ülke olduk gerçekten her şeyde en kötüyüz yaparsa akp yapar
 
Geri
Üst