Organların Yaşlanması Gerilemesinin Bedenimizdeki Belirtileri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Organların gerilemesi ilerleyici bir süreçdir. Başlangıçda az belirlidir ve yalnızca bedensel düzeyde kilo alma eğilimiyle, dış dünyaya uyum sağlamakda güçlük çekmeyle ortaya çıkar.
Daha sonra bütün aygıtlar ( sistemler ) etkilenmeye başlar.

SİNDİRİM AYGITI
İlk önce dişlerde bozukluk ortaya çıkar. Tükürük bezlerinde 30-35 yaş arasında körelme görülür. Mide salgısında azalma ve mide mukozasında bozulma başlar. Karaciğer ve pankreasın hacimlerinde azalma olur. Bağırsağın bakteri örtüsü değişir, özellikle kokuşmaya neden olan bakteriler artar.

DOLAŞIM AYGITI
Kalp atım hacminde yavaş ancak düzenli bir azalma kaydedilir. Kasılmalı atardamar basıncında artma gözlenir, gizli bir damar sertliği ortaya çıkabilir. Kandaki protein ve demir düzeyinde azalma olur. Kalp damar bozuklukları 30-35 yaşa doğru ortaya çıkmaya başlar. bu daha geçde olabilen bir durumdur.

SOLUNUM AYGITLARI
Doku düzeyinde oksijen tüketimi azalır.

BÖBREK AYGITI
Böbrekde herhangi bir yetmezlik sözkonusu değilse yavaş yavaş gelişen bir gerileme görülür.

İÇSALGI AYGITLARI
İçsalgı bezlerinin çoğunda büyük değişiklikler gözlenir. Tiroyit bezi ısı üretimindeki azalmadan sorumludur. Cinsel bezlerde steroyitlerin ( hormonların) salgılanması 20-60 yaş arasında azalır. Kadında ostrojenlerin salgılanması 40-50 yaş arasında hızla düşer. Daha sonra bu düşme olayı yavaşlar. Libido ve cinsel içgüdü bu değişikliklerin sonucuna bağlı değişiklikler gösterir. Erkeklerde 30 yaşına kadar güçlü olan cinsel etkinlik 75 yaşına kadar yavaş ve düzenli şekilde azalma gösterir. Aynı şekilde erkekde döl hücresi oluşumuda azalır. Kadında 20 li yaşlarda başlayan bu yavaşlama menepoz döneminde hızlı bir sürece girer.

DUYU AYGITLARI
Yaşlanma olayında büyük ölçüde etkilenirler. Gözdeki billur cismin uyum gücü çok erken yaşlarda azalır ve en alt düzeye 60 yaş civarlarında ulaşır(presbitlik)
27-30 yaşlarda başlayan gece görmenin yanı sıra zayıf ışıkda görme de azalır.Tabiki bu yaşlarda başlayan yavaş ilerleyen ve değişken olan bir süreçdir. 45 yaşa kadar yavaş olan bu durum 70 li yaşlarda hızlanır.
Deri duyarlılığıda azalır. Tat alma değişir, dil kökenindeki kabartılı çıkıntılar azalırken, dil ucunun duyarlılığıda daha çok önem kazanır. Dolayısıyla yaşlılıkda şeker tatlı eğilimi yükselir.

SİNİR SİSTEMİ
Yaşlanmadan sinir sistemide etkilenir. Sinir akımının iletiminde gecikme artarken beyin kanlanması zayıflar. Beyinde oksijen tüketimi azalır ve netebolizma yavaşlar.

HAREKET SİSTEMİ
En üst gücüne 15-30 yaşlar arasında ulaşır. Daha sonra el becerisinde azalma ve yorgunlukla birlikde ortaya çıkan gerilme gözlenir.

ZİHİNSEL YETENEKLER
Az ve düzenli bir azalma gösterir.Bazı bellek biçimleri,özellikle mantıksal bellek ve yeni çağrışımlara yönelik bellekte bozulmalar görülür. Öğrenme ve uygulama yeteneği ile genel kavramdada bir zayıflama belirir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst