Orta Kulak Hastalıkları Ve Tanımları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ortakulak hastalıkları havadaki sesleri içkulağa aktarması gereken organı zedelediği için, iletim sağırlığına neden olabilir.

İltihapsız ortakulak hastalıklarının en bilineni( otosponliyozdur) kalıtımsal bir hastalıktır. Sesleri içkulağa nakleden üzengi kemiğinin tedrici olarak oynaklığını kaybetmesi şeklinde ortaya çıkar.

En önemli belirtisi sağırlıktır. Buluğ çağından sonra başlayan özellikle kadınlarda gebelik sonrası ağırlaşarak ilerleyen bir sağırlık türüdür. Bazen uğuldama ve çınlamada olabilmektedir. Yapılan tonal ve vokal odiyometriler iletişim sağırlığını doğrular ve derecesini tesbit eder. Sağırlık sakatlayıcı noktaya varmış olduğu zaman oynamaz hale gelmiş üzengi kemiği, çıkarılarak yerine bir protez koyulur.

Gene iletim sağırlığına neden olabilecek çeşitli travmalar olabileceğinide hatırlatalım. Bu travmalar arasında en çok rastlanan kulak temizlemek için kullanılan çubukların yaptığı travmalardır. Acemice veya gereken dikkat gösterilmeden kullanılan bu çubuklar zaman, zaman kulak zarının delinmesine ve bazen kemikcik zincirinin düzeninin bozulmasına neden olur. Kulak zarı deliği bir,iki haftada kendiliğinden kapanabilir. Kapanmazsa hekimin yapacağı bir cerrahi müdahale gerekmektedir.

Diğer travma durumları ise kafatasında bir kırık veya ani bir basınç (TOKAT) buna bağlı olarak gelişir.

Ortakulağın iltihaplı hastalıkları otitlerdir. Söz konusu bu hastalıklar akut veya kronik seyredebilir. Akut otit kulak davulunun (ortakulak enfeksiyonudur) Özellikle çocuklarda çok sık görülür. Kendini ateş ve şiddetli ağrıyla belli eder. tedavisi antibiyotik kullanılmak suretiyle sürdürülür. Bir çok sebebi vardır demir eksikliği, sigara dumanı soluma, bazı besin alerjileri, vajetasyonların büyümesi gibi.

Tedaviler hastalığa neden olan çeşitli faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla, vejetasyonların alınmasıyla, bazende kulak zarına tüp takılmasıyla sağlanır.

Ortakulaktaki kemiklerin sonuncusunda(üzengi) de rastlanan ve otosponjiyoz adı verilen hastalıkdır. içkulağın niteliklerini bozarak ilerleyebilir.

Algılama sağırlıklarında birde en sık rastlananı ve aslında bir hastalıktan değil yalnızca yıpranmadan kaynaklananı vardır. İçkulağın ihtiyarlaması anlamına gelen (ağır işitme) Başlangıcı 40 yaşlarına dayanan bu sağırlık 60-65 yaşlarına gelindiğinde rahatsız edecek hale gelmeye başlar. Burada sözkonusu olan ihtiyarlamanın derecesine göre kişiden kişiye değişir. Önce tiz sesleri işitmekde zorlanırız, sonra kalınseslerle devam eder.

Bu durumlardada işitme yetisi tamamen gidebilmektedir ozaman başvurulan işitme aygıtları olacakdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst