Ortodonti ve Çene Hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, dişler arası ve çeneler arası ilişkiyi düzenleyen, yapı ve gelişim anomalilerini tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Kalıtım, gelişim yetersizlikleri, çeşitli kötü alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, dudak ısırma) gibi faktörler sebebiyle oluşan rahatsızlıklar ortodontik tedaviyle çözülür.

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir ?

"Ortodontik tedavi için geç kaldınız!" dendiği zaman moralimiz bozularak kliniklerden çıktığımız dönem de artık geride kaldı. Hem çocuk hem de her yaştaki erişkin hastalar arzu ettikleri gülümsemelere doğal dişlerinin bütünlüğünü koruyarak ulaşabilmek istediklerinde ortodontik tedaviden faydalanabilmektedirler. Özellikle ufak tefek diş hareketleri için şeffaf aygıtlar ya da dişlerin dil taraflarına takılan teller ile yapılan tedaviler geleneksel tel yöntemlerine alternatif oluşturmaktadır. Fakat çene kemiklerini ilgilendiren anomaliler ileri yaşlarda ancak ameliyatla düzeltilir.

Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır. Ortalama tedavi süresi 24 ay olmasına rağmen kişiden kişiye değişir. yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine oranla biraz daha uzun sürer.

Çocuklarda Ortodontiste gitmek için en iyi zaman nedir ?

Ortodonti çocuklarda ilk dişlerin (süt dişleri) konumları hakkında çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bu dişler arasında bulunan boşluklar, doğal gelişim göstergesidir. Ancak süt dişlerinin tümü daimileriyle yer değişene dek yerinde tutulmalıdır. Çocuklarda çenesel problemlere erken yaşlarda müdahale etmek gerekirken, sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için zaman 12-13 yaşlarıdır. Dişin üst yüzlerine yapıştırılan apareyler metal renginde, beyaz veya diş renginde olabilirler. Hatta bazı durumlarda dişin görünmeyen arka kısımlarına da uygulanabilirler.
 

denizin kızı

Üye
Üye
Katılım
Kas 13, 2012
Mesajlar
26
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
malesef çok pahalı bir tedavi keşke malzemeler ülkemizde üretilse de maliyet biraz düşse
 
Tekerlekli Sandalye
Üst