Osteoporoz Hakkında Merak Edilenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda Osteoporoz hakkında önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız. Nasıl bir hastalıktır kimlerde ve neden oluşur? Ne gibi önlemler alıp nasıl bir yaşamsal değişikliklere ihtiyacımız vardır?

Merak edenler için işte Osteoporoz gerçekleri.


osteoporoz-2.jpg


Osteoporoz

Düşük kemik kütlesi ve kemiğin mikro mimarisinde oluşan değişiklikler ve bunun sonucunda kemik kırılganlığında, kırık riskinde artışla kendini gösteren sistemik bir iskelet hastalığıdır. Uzun zaman belirti vermeyen kırık oluşuncaya kadar fark edilemeyen kemiklerin sessiz hırsızı diyede tanımlanabilir.

Osteoporoz en sık görülen formu olan (Primer Osteoporoz) genellikle 45- 50 yaşlarından sonra başlar.Görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artış gösterebilir.Kemikte mineral yoğunluğu azaldıkca kırılganlığı artar. Özellikle bu kırıklar omurga, kalçave el bileğinde görülür.

Osteoporoz : Süngerleşme

Kemik dokusu sert karakterini yitirmiş tıpkı bir sünger halini almış durumudur.

Postmenopozal (Tip1)
65 Yaşından önce ve adetten kesilmiş kadınlarda görülür. Bu hastalıkta genellikle omurga kırıkları gözlenmektedir.

Senil Osteoporoz (Ti2)
65 Yaşından sonra hem kadın hemde erkekte görülen bir çeşidir. Genellikle bu hastalıkta ise kalça kırıkları gözlenmektedir.

Osteoporozda Boy Kısalması ve Sırt Ağrıları

Hastaların bir kısmında 3 ila 15 cm boylarında kısalma görülebilir. Bu sırada sırtta kamburluk ( Kifoz ) oluşabilir ve sırt ağrılarında artış gözlenmektedir.

Kadınlarda Osteoporoz Nasıl Meydana Gelir

Kadınlarda ostrojen hormonu kemiklerin yıkımını önlemektedir. Adet kesimiyle (Menopoz) bu hormon azaldığından kemik yıkımı başlar ve osteoporoz ortaya çıkar.

Osteoporozda Risk Faktörleri
1-Erkekelere göre kadınlarda daha fazla görülmektedir.
2- Şişmanlara göre ince yapılılarda daha fazla görülmektedir.
3-Alkol ve sigara (alkol kemik yapıcı hücreleri durdurur)
4-Hareketsiz yaşantı kalsiyum ve D vitamini eksikliği
5-Psikojenik iştahsızlık aşırı zayıflama
6-Uzun süre yatalak halde olmak
7 -Böbrek yetmezliği
8-Akdeniz anemisi
9-Kalıtsal hastalıklar

Bende Osteoporoz Var mı?
Kemik yoğunluğu ölçümü 10- 15 dk gibi kısa bir sürede ağrı ve rahatsızlık vermeden yapılabilmektedir. Ölçüm sonrası değerler

Normal ( 90- 110)
Osteopeni (76-89) kemk azlığı
Osteoporoz (75) kemik erimesi
Sizde osteoporoz için kemik yoğunluğunuza baktırınız.




Osteoporoz Tedavisi
Diyet
Günlük yaşam önerileri
Koruyucu korseve bandajlar
İlaç tedavisi
Egzersizler


Osteoporoz en iyi , en kaliteli , en ucuz ve en güvenli tedavi korunmadır.Korunmada özellikle yaşamsal alışkanlıkları düzenlemek, zararlı alışkanlıklar yani sigara, alkol den uzak durmak. Aynı zamanda fiziksel aktivite göstermek ,egzersiz yapmak ,kasları güçlendirmek ciddi şekilde kemiklerin güçlenmesini sağlayacaktır. Osteoporozda en önemli problem olan kırıkların kemik sağlığını koruyarak kemik yapısını güçlendirerek önüne geçme olasılığı yüksektir. Bunların yanı sıra kemiği güçlendirici ilaçlar yada kemik yıkımını önleyici ilaçlar uygulanmaktadır. Osteoporoz bir yada beş günlük bir hastalık olmadığından ilaçlar ve tüm aktivitelerin düzenli uygulanıp kullanılması gerekmektedir. Hekim kontrolünde ayrıca hekimin planladığı dozda ve sürede ilaç kullanımı gerekmektedir. İlaca takviye olarak mutlaka kalsiyum ve D vitamini alınması gerekmektedir.
 

jamallsoft

Üye
Üye
Katılım
Kas 18, 2022
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Arkadaşlar selam.2018 yılında kifoz ameliyatı oldum.Kaöburluğum vardı.Daha sonraları kemik ölçümü yaptırdığımda z skoru -2,6 ile sol femurda osteoporoz başlangıcı şeklinde bir kemik ölçüm raporu aldım. Yılda bir kere ölçümlere gittim ve dün yaptırdığım ölçümde sol femur -2,8 e yükselmişti.Doktorum ilerleme olduğunu ve artık ilaç başlamamız gerektiğini söyledi ve fosamax 70mg,calsiyum ve d vitamini için ilaç raporu çıkarttı. Bu sonuçlarla %40 rapor alabilir miyim? Omurgamda kifoz ameliyatı sebebiyle 13 seviye platin var ama daha önce rapor almayı denediğimde %12 verip yollamışlardı. Osteoporozun sebebi belirlenemedi.Tüm tahlillere tetkiklere rağmen sebebi bulunamadı.Böylece Osteoporoz sebepli kamburluk yaşadığımı düşündüm.Şekil bozukluğu yapan kriterine girer mi bu?%40 alabilir miyim? Eğer alınıyorsa bu rapor süreli mi yoksa süresiz mi veriliyor? Teşekkürler
 
Tekerlekli Sandalye
Üst