Otistik Buğra; Dünyada Kabul Görüyor, Kendi Vatanında Görmüyor.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Otistik_Bugra_Ingilterede_konser_verdi.jpg



İskenderunlu 17 yaşındaki otistik Buğra Çankır, İngiliz Kraliyet Ailesi'nin müzik sınavlarının son aşaması olan 'Grade 8'e girmeye hazırlanıyor. Daha önce girdiği 7 aşamadan da başarıyla geçen Buğra Çakır, 2012 yılının Ocak ayında gireceği son sınava Rus öğretmen Victoria Perepelitsa ile hazırlanıyor.

DÜNYADA KABUL GÖRÜYOR

Buğra'nın babası Kemal Çankır, oğlunun bu sınavda da başarılı olacağına inandığını belirterek "Kraliyet Ailesi'nin sınavlarında 8'inci basamağı geçenler Avrupa ve Amerika'da konservatuarlara özel yetenek sınavlarına girmeden direk kayıt yaptırabiliyor. Buğra bu hakka sahip olacak" dedi.

FLÜTTE DE İLERLİYOR

Şu anda Antakya Güzel Sanatlar Lisesi'nde flüt ana müzik dalı eğitimine devam eden Buğra'nın Kraliyet Ailesi'nin müzik sınavlarına flüt dalında da girdiği ve şu ana kadar 4 aşama geçtiğini söyledi. Oğlunun, hem piyano hem de flütte kendini geliştirerek, konservatuar eğitimi almasını istediklerini anlatan baba Çankır, şöyle devam etti;

KONSERVATUAR KABUL ETMİYOR

"Buğra'nın eğitimi için yıllardır çalmadık kapı bırakmadık. Otistik olması, konservatuara kabul edilmesini bugüne kadar engelledi. Müzik konusunda Buğra'nın engeli yok, yaşıtlarına göre daha hızlı ilerlemekte, flüt ve piyanoda gösterdiği gelişim bunun kanıtı.. Ancak yasal mevzuat Buğra'nın konservatuara girmesine izin vermiyor. Bizim beklentimiz, mevzuatın yeniden düzenlenerek, Buğra ve onun durumunda olanlara konservatuar yolunun açılması.."
 
F

Fırtına

Guest
İki kez üniversiteyi kazandı, kabul edilmedi.!

iki-kez-universiteyi-kazandi-kabul-edilmedi-1527647.Jpeg



Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Klasik Müzik Festivali kapsamında eğitim alan öğrenciler arasında bulunan otistik Buğra Çankır, iki kez konservatuvarı kazanmasına rağmen kabul edilmedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesinde düzenlenen Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali kapsamında, dünyaca ünlü piyanistler tarafından genç yeteneklere yönelik eğitim veriliyor.

Bu yetenekler arasında yer alan 17 yaşındaki otistik Buğra Çankır, dikkati çekiyor. Buğra’nın annesi tarih öğretmeni Necla Çangır, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun şimdiye kadar iki kez terapi merkezine gittiğini, buradaki bir psikoloğun, Buğra’nın kulağının çok iyi olduğunu söylediğini aktardı. Bunun üzerine Buğra’nın 10 yıldır müzikle uğraştığını anlatan Çankır, "Oğluma internet ortamında 40 doğal ses ve 40 enstruman sesi verildi. Buğra bunları sıfır hatayla yaptı" dedi.

"BUĞRA’NIN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYORUZ"

Buğra’nın yetenekli olmasına ve girdiği sınavlardan başarıyla çıkmasına rağmen bir türlü konservatuvara alınmadığını belirten Çankır, şöyle konuştu;

"Oğlum ilköğretim okulunu bitirdikten sonra Antakya Güzel Sanatlar Lisesine girdi. Şu an lise dördüncü sınıfa geçti. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sınavlarına 2005 yılında girdi. Orada herkesin dikkatini çekti.

Yüz üzerinden yüz aldı ancak komisyon toplandığında, otistik olduğundan dolayı konservatuvara almamaya karar verdiler. Sonra Hacettepe Üniversitesinde sınava girdi, orada da herkesin dikkatini çekti ama orada da aynı problemle karşılaştık.

Biz buna üzülüyoruz. Çocuğumuza bir kapı aralamaya çalışıyoruz. Liseye girince arayışlarımız biraz durdu. Önümüzdeki yıl ise çok yoğun olacak. Buğra’nın önünün açılmasını istiyoruz. Madem ki Allah ona böyle bir yetenek verdi, bunun değerlendirilmesini istiyorum.."

"ELİNİZİ ŞIKIRDATTIĞINIZDA HANGİ NOTA OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİR"

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü İbrahim Yazıcı ise festival kapsamında tarihi Eklisia Müzik Akademisi’nde pek çok öğrenci ile çalıştığını söyledi. Öğrencilere güzel bir eğitim sunduklarını ifade eden Yazıcı, "Ama bu yıl çok özel bir durumla karşılaştık. Buğra isimli öğrencimizin diğer öğrencilere göre daha farklı bir durumu var. Kendisi otistik diye adlandırılan bir duruma sahip ancak halk arasında oldukça yanlış tanınan bir durum bu. Bir hastalık olarak görmek ne kadar doğrudur bilmiyorum. Çünkü algısı gerçekten çok yüksek. Bu tür çocuklarla ilgilenebilmek için biraz sabra ihtiyaç var" diye konuştu.

Yazıcı, otistik kişilerin çok yüksek bir matematik zekaları olduğunu ve dikkati topladığınız zaman bu kişilerin olağanüstü şeyler yapabileceklerini belirtti.

Konservatuvarlara sınavla öğrenci alındığını anımsatan Yazıcı, şöyle devam etti: "Bu sınavda sadece kulağa bakılır. Buğra zaten mükemmel bir kulağa sahip. Elinizi şıkırdattığınızda hangi nota olduğunu söyleyebilecek kulağa sahip ancak anladığım kadarıyla girdiği sınavlarda üstün yetenekli bulunmasına rağmen, maalesef bizim eğitim sistemimizde bu tarz çocuklarla ne şeklide ilgilenileceğine dair bir pedagojik sistem geliştirilmediği için, başarılı bulunmasına rağmen kendisine bir eğitim hakkı tanınmamış.. Bunda da kimseyi suçlamak doğru olur mu bilmiyorum. Çünkü birine yanlış eğitim vermek aynı derecede zarar verir. Görünen o ki bu tarz çocukların sayısı günden güne artıyor. Bunlarla gerçekten doğru şekilde, yeteneklerini tespit edecek pedagogların yetiştirilmesi lazım ki bu çocuklar ziyan olmasın. Bunda da herhalde Milli Eğitim’e çok büyük iş düşüyor diye düşünüyorum.."

DÜNYACA ÜNLÜ PİYANİSTLER BUĞRA’YI ANLATIYOR

Festival kapsamında genç yeteneklere eğitim veren dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay ise genç Buğra’nın çok yetenekli bir öğrenci olduğunu anlattı.

Onay, "Çok etkilendim, insanın gözleri yaşarıyor. Piyano çalmaktan belliki zevk alıyor. Ruhu zenginleşiyor. Genelde bu çocuklarda matematik ve müzik alanında büyük bir yetenek olabiliyor. Matematikte bildiğim birkaç örnek var" dedi.

Rus piyanist Ilya Itin ise Buğra’nın olağanüstü piyano çaldığını ama Buğra ile çalışmanın kolay olmadığını söyledi. Buğra’nın kendisini müzikle ifade ettiğini belirten Itin, "İstediklerimizi elde edebilmek için konuşmamızı ona göre ayarlamamız gerekiyor ama olağanüstü bir şey. Buraya gelerek diğer müzisyenlerle bir arada olunca olağanüstü etkileyici bir şey gerçekleşiyor" diye konuştu.

Buğra’nın müzik atölyesindeki arkadaşı Mert Yeşilmenderes de otistik olmasına rağmen arkadaşının piyanoda olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğunu ve öğretmenleriyle çok başarılı çalışmalar yaptığını kaydetti.
 
F

Fırtına

Guest
Otizm'li Çocuklar İçin Pozitif Ayrımcılık Gündeme Geldi

6479.jpg



YÖK, müzik dehası otistik Buğra sayesinde, sınav sistemindeki boşluğu gördü. Yetenekli otistiklere üniversitede kontenjan ayrılacak.

‘Müzik dehası’ olarak nitelendirilmesine rağmen devlet konservatuvarı lise bölümüne alınmayan, üniversite yolu da kapalı olan otistik Buğra Çankır’ın durumu YÖK’ü harekete geçirdi. YÖK, engelli öğrencilerin özel yetenekle öğrenci alan bölümlere gidebilmesi için çalışma başlattı. Hikâyeleri ‘Rain Man’ (Yağmur Adam) filmiyle beyazperdeye de yansıyan otistik çocuklar için pozitif ayrımcılık gündemde.!

Bodrum’da düzenlenen Klasik Müzik Festivali çerçevesinde eğitim alan otistik Buğra Çankır, iki kez liseyi okumak üzere konservatuvarı kazandığı halde kabul edilmeyince, hayalini üniversiteye ertelemişti. Ancak mevcut sınav sistemi onun üniversiteye girişine de izin vermiyordu ve Çankır’ın ailesi bu duruma isyan etti. Buğra’nın durumu medyada yer bulunca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, konuyu incelemeye aldı. YÖK, Buğra’nın babası Kemal Çankır’la da iletişime geçti.

Bu sınavla barajı geçemez;

YÖK’ün Buğra Çankır’ın yaşadığı engellerle tanışması, yetenekli engellilerin sorunlarıyla da yüzleşilmesini sağladı. Baba Çankır, YÖK yetkilileriyle yaptığı görüşmede, oğlunun yeteneğine rağmen, otistik olması nedeniyle Hacettepe ve Çukurova Üniversiteleri bünyesindeki devlet konservatuvarlarının lise kısmına kabul edilmediğini anlattı. Buğra’nın Bedii Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi son sınıfında kaynaştırmalı eğitim kapsamında öğrenci olduğunu anlatan baba Çankır, oğlunun sınıf arkadaşları gibi yükseköğretimde yeteneğini geliştirme yolunun açık olmadığını hatırlattı.

Buğra’nın üniversite sınavında barajı aşamayacağını anlatan Kemal Çankır, çözüm için yardım istedi;

Baba Çankır, Buğra’nın konservatuvarda okuyabilmesi için üniversite sınavında baraj puanını geçmesi gerektiğini ancak sınavın otistik çocukların ölçme ve değerlendirmesi için uygun olmadığını söyledi. Çankır, “Buğra’nın İngiliz Kraliyet Müzik Okulları’ndan aldığı sertifikaları, lise diplomasına eklenerek, üniversite sınavından muaf tutulabilir” dedi.

YÖK yetkilileri de yetenekli otistik çocukların yükseköğretime geçişlerindeki engelleri kaldırma sözü verdi. Engelli çocukların üniversiteye geçişlerine ilişkin bir çalışma yürüten YÖK, otistik çocuklar için de ayrı bir üniversiteye giriş sınavını gündemine aldı. Özel yetenekle öğrenci alan bölümlerde engelli adaylara pozitif ayrımcılık da öngörülüyor. YÖK, gelecek yıldan itibaren özel yetenekle öğrenci alan bölümlere engelli kontenjanı getirmeyi planlıyor. Bu öğrencilere başarılarını çeşitli rapor ve ödüllerle ispatlamaları durumunda mülakatsız giriş imkânı sağlanması gündemde.!

Müzik yeteneğiyle şaşırttı;

Bodrum 8. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında devlet sanatçısı Piyanist Gülsin Onay ve dünyaca ünlü piyanistlerin eğittiği 12 öğrenci arasında yer alan 17 yaşındaki otistik Buğra Çankır müzik yeteneğiyle şaşırtmıştı. Gülsin Onay, “Buğra gerçekten çok ender rastlanan bir yetenek. Piyano çalışından ve müzik kulağından gerçekten çok etkilendim. Buğra’nın mutlaka eğitimine devam etmesinden yanayım” demişti.
 
Son düzenleme:
Tekerlekli Sandalye
Üst