Otistik Çocuğa Sahip Olmak

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuk denilince aklımaza ilk gelen yaşam kaynaklarımız, mutluluğumuz, ileriye dönük umutlarımız onlar için en iyisini en mükemmelini isteriz daima. Özel çocuğa sahip olduğumuzda hayatın sanki son bulduğunu düşünür isyanlara başalrız. Neden neden diye bir süre bocalarız kabulenme zorlukları yaşarız. Bu süreç çok uzun olamaz buna annelik içgüdüsü el vermez. Kısa süren bu evreyi atlattıktan sonra neler yapabilirim, nasıl hayata hazırlayabilirim, nasıl hayatına yön verebilirler başalar anne yüreğinde.

Her duyulan umudun peşinde koşar. Her bulduğu kapıyı çalar engelli annesi hayatını çocuğuna adayarak o özel çocuk için çareler arar durur.

Özel çocuklar dediğim zaman akla ilk gelen (OTİSTİK) çocuklar bu tür çocukların daha özenli bakıma ve şefkate ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama bunu en iyi bilen en yakın tanığı olan (ANNELERİDİR)


Otistik çocuklar toplumda kendilerini hemen belli ederler bunu hepimiz biliyoruz toplumun onlara bakışları hem bu tür çocukları hemde ebeveynlerini rencide edici tarzda olmaktadır. Bu tür bakış açılarını değiştirerek daha fazla yıpratmamamız gerektiğini düşünüyorum.

Otistik çocuklarda ilk olarak en çok konuşma gecikmesi durumu göze çarpar. Daha sonra bunu etrafındaki olaylara ilgisizliği tepkisizliği takip eder. Yalnız kalmayı severler sanki etrafında kimse yokmuş gibi davranışlar sergilerler. Diğer çocukların arasına karışmazlar bir köşede tek başlarına oynamayı seçerler. Amaçsız ve hedefsiz bir takım hareketleri vardır. oturdukları yerde sallanma, başlarını sallama gibi, aynı oyuncaklarla saatlerce oynama gibi belirgin özellikleri vardır.

Bu durumlara tanık olan anne kendi içinde bir takım gelgitler yaşasada annelik duygusuyla hep verici olmak zorundadır. Bu bütün annelerin bildiği ve uyguladığı bir durumdur. Özel çocuk annesi olmak , özel anne olmak demektir. Her ne kadar zor olsada bu durumla baş edebilme sabrı verilmiştir anneye. Bu annenin doğasında yaradılışında vardır bunun önüne hiç bir kuvvet geçemez.

Hangi hastalık olursa olsun erken tanı ve müdahalenin önemini hepimiz biliyoruz bunu yabana atmadan harekete geçmeliyiz. Belki kaybedilen saatler bile geri dönüşü olmayacak sorunlara gebedir. Bunu unutmayalım rahatsız edici bir durum fark ettiğimiz takdirde hemen sebeblerini araştıralım.

Özellikle (OTİSTİKLERDE)ne kadar erken yaşta teşhis koyulur ve ihtiyaçları olan özel eğitimi ne kadar çabuk başlanırsa, yaşam becerilerine kavuşma şansları da o kadar fazlalaşır.

Bütün çocuklarımıza sağlık diliyorum
 
G

Günahsız melek(otizm)

Guest
Bu sizin yazınız mı yoksa alıntımı sanki otizmli bir çocukla yaşamış gbisiniz yada yakınınız mı var anlayamadım.Saygılar..
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Günahsız melek evet benim yazım otizmli bir çocukla yaşamadım. Fakat bu konu hakkında okuyorum araştırıyorum ayrıca bir tek bu değil tüm engellikle alakalı konuları takip ediyorum. Bilgi edinmeye çalışıyorum edindiğim bilgileri nacizane paylaşıyorum saygı bizden.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst