ÖTV indirimli araç pert olunca ikinci bir araç alamazmıyız?

Merhabalar ilk öncelikle kafama takılan bir kaç soru yönelmek istiyorum.
Örneğin , Ötv indirimi ile aracımızı aldık ve 5 sene dolmadan kaza yaptık.Arabamız hurdaya çıktı.Kasko ödemesini yaptı.Tekrardan 5 sene dolmadığından soruyorum gidipde sıfır bir araba alırken ötv den faydalanabilir miyiz ?

2. kafama takılan husus , Ötv indirimden araba aldık %90 oranında rapor ile değil özel tertibatlı araç kullanabilir ibareli şeklinde %.. raporumuzla.Bu aracı benden başka kimse kullanamayacak mıdır ? (Kardeşim-babam-arkadaşım vb.)

3.Bir diğer sorum ise , Ötv indirimini şöyle hesapladım çok basit bir işlemle ;

50.000 TL otomobilin anahtar teslim fiyatı
50.000/100*18=9000TL (KDV düşecek miktar)
50.000-9.000=41.0000TL (KDV yi düşürdük)
41.000/100*37=15.170TL (Ötv den düşecek miktar)
41.000-15.170=25.830TL (Ötv yi düşürdük)
25.830/100*18=4.649TL (Ötv nin düşmesi üzerine eklenecek KDV miktarı)
25.300+4.649=30.479TL (Düşen Ötv nin üzerine KDV ekledik ve ödememiz gereken bu miktar)

AMA (Her okuduğum baktığım yerde şu şekilde hesaplanmış) ,

50.000/1.18=42.372 (KDV düştü)
42.372/1.37=30.929 (Ötv düştü)
30.929*1.18=36.496 (KDV eklendikten sonra ödememiz gereken miktar)

Benim kendi hesaplamam (Yüzdeliklerini alıp oranlarla çarpmak) doğru olan bu ama , heryerde okuduğum ve gördüğüm hesaplamayı da yaptım fakat sonuç ortada arada 6.017TL fark var.


Gelecek bilgilendirmeleri sabırsızlıkla beklemeteyim.

Herkese saygılar,sevgiler. =)
 
Cevaplayayım:
1. Pert raporu(varsa diğer tutanaklar) ile birlikte Maliyeye durum bildiriyorsunuz. Kabul edilirse 5 yıl dolmadan tekrar ötv.siz araç alabiliyorsunuz...
2. Sizden başkası kullanamaz. Çünkü araba size özel olarak tasarlanmıştır.
3. Anahtar teslim fiyati ile Satış fiyatları farklıdır. Anahtar teslim fiyatı üzerinden değil de Satış fiaytı üzerinden hesap yapacaksınız. Bu arada %10 bayi karı var bunu %20 artırabilirler. Bayinin insiyatifine kalmış durum.
 
2. Maddeye şöyle bir şey eklemek istiyorum.Araca herhangi bir ekstra bir opsiyonel bişe eklemiyecem otomatik olarak kalacak sadece ötv den yararlanmak amacım.
1.maddeye de şöyle bir yaklaşımım oldu.Kabul edilmezse maliye tarafından tekrardan yararlanamayacağız okey fakat böyle bir durumda maliyenin insiyatifi4ne mi kalıcaz.
 
1. madde de araç pert olunca ne olacak? kısmı Maliye çözer; araç gerçekten pert mi? belgelemek lazım. Hadi kabul etmedi ise dava açarsınız; bunu göze almazlar. Öyle bir haklarınız var neticede.

2. maddeye gelince otomatik vites araç kısmını sil baştan okumam lazım: Okursam bildiririm.

Okudum fakat bitirmedim:

Engelliler tarafından bizzat kullanmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilk iktisap edilen özel tertibatlı araçların tescil belgelerine; “Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır” şeklinde, 2. el araç olarak satın alınmış ise, “Araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır.” şeklinde şerh konulacaktır.

Yinede devamı okumak lazım...

Maliye Bakanlığı’nın 26.02.2010 tarih ve 015124 sayılı yazısında, “197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu ve Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda engelliler adına kayıt ve tescilli bir taşıtın sürücü haricindeki kişiler tarafından kullanılamayacağına ya da bunlar tarafından kullanılması halinde yaptırım uygulanacağına dair herhangi bir hüküm bulunmadığı” bildirildiğinden, ülkemizde üretilen ve ÖTV’den muaf olarak tescil işlemi yapılan araçların, izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığı durumlarda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/1-d maddesinden işlem yapılacak, ancak araç trafikten men edilmeyecektir. Aracı kullanan kişinin “H” sınıfı sürücü belgesi bulunmadığının anlaşılması halinde ise ayrıca Kanun’un 39/1-a maddesinden işlem yapılacaktır.

“H” sınıfı sürücü belgelerinde “otomatik vitesli araç kullanabilir” ibaresi bulunan kişilerin, “H” sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilecek normal plakaya tescilli otomatik vitesli araçları kullanmaları mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, “otomatik vitesli araç kullanabilir” ibareli “H” sınıfı sürücü belgesi olan engelli kişi adına tescilli olan ve plakası üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan otomatik vitesli araçların tescil belgelerine “araç sahibinden başkası kullanamaz” ibaresi düşülmemesi (ÖTV indiriminden faydalanmadığından) gerekmekte olup, bu araçları başkalarının kullanması da mümkündür.

ÖTV.li alınan otomatik vites araç üzerine dahi olsa başkası kullanabiliyor demek istiyor kısaca..

not: kısaca göz gezdirdim isterseniz sizde o maddeyi sil baştan okuyun.
 
Hepsini okuduğum.Özet geçmek gerekirse devlet başkası kullanamaz diyor.Trafik şube gerekli işlemleri uyguluyor.Fakat maliye kullanabilir diyor.Aslında bence mahsuru olmamalı bir sıkıntımız olduğunda arkadaşımıza bile verebilmeliyiz.
 
Ben pert olan araç sahiplerinin 5 yılı dolmadan 2. bir ötv indirimli araç alabileceklerine dair bir bilgi ne okudum ne duydum. Yönetmelik ve yasada yeri varsa alabilirsiniz tabi ki ama o yönetmeliği yada yasayı bulmak gerek.
 
"5766 sayılı Kanunun[7] 19 uncu maddesinin (c) bendi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendine eklenen (c) alt bendi hükmüyle, 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından yeni bir aracın ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir. Bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malûl ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı araçla ilgili olarak bu aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini de ibraz etmeleri şartıyla, durumlarına göre 7.2.1.1. veya 7.2.1.2. bölümünde yapılan açıklamalara göre işlem yapılarak, ilk iktisabını yapacakları yeni araçlar için ÖTV istisnası uygulanacaktır."
 
kdv ötv hesaplamalarında 2. hesap doğrudur. çünki anahtar teslim fiyatı olan 50.000 tl'ye yüzde 18 kdv eklenmiş fiyatıdır. yani sen 50.000 liradan yüzde 18 düşersen hata etmiş olursun yani 50.000 =1,18'dir. bu rakamdan kdv'yi çıkarmak için 50.000/118*100 yapman gerekir ki bu da 42.372,88 liraya denk gelir. bu rakamdan da ötv miktarımı yani ,yüzde 37'yi çıkarmak için 42.372,88'i 137'ye bölüp 100 ile çarpman gerek. sonuçta çıkacak olan rakam 30.929,11 kdv ve ötv hariç arabanın fiyatıdır. bayi karını bu aşamada mı yoksa kdv eklendikten sonra mı ekleniyor bilemiyorum. ama hesaplama bu şekilde oluyor. son çıkan rakama yüzde 18 kdv ekliyorsun.
 
kasko

kaza yapıp hurdaya ayrılan aracın sigorta şirketi ödemesini yaparken ötv'li tutar üzerinden mi ödeme yapar yoksa, ötv düşme hakkı var mı? bu konudaki anlaşmazlık yüzünden mahkemeye giden duyduğunuz bildiğinizi biri var mı?
 
Geri
Üst