Türkiye sınırları içeresinde engelli olup da siz bulmak ve para kazanmak çok zor çünkü
Fakat yeni çıkarılan yasa ile %90 altı engelli bireylerin ya aracı engelli kişinin bizzat kullanması istenmektedir. Ya da araç da olduğu süre içerisinde bildirdiği 2 kişinin kullanmasına hak tanımaktadır.
5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun amacına hizmet etmesi gereken bu düzenlemenin “ engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasına teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata değer bireylere eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirler alınması” kapsamında değerlendirilmediği, engelli bireye engelleyici ve engelini hatırlatıcı ayrımcı bir yasa olduğu açıkça bellidir.
Soruyorum size;
Bu sorular ve bu sorunların gölgesinde kalan ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun amacına uymayan bu yasanın bir an önce geri çekilmesini istemekteyim. Engelli bireye engelleyici ve engelini hatırlatıcı ayrımcı bir yasanın ne hukuki ne de vicdani bir yerinin olduğunu düşünmemekteyim. Gereğini arz ederim.
- Ortopedik engeliniz yüzünden size yetecek ve kolaylıkla gidip gelebileceğiniz, temel ihtiyaçlarınızı rahatlıkla giderebileceğiniz erişelebilir okullar maalesef çok az, bundan 20-30 sene önce neredeyse engelli bireyler için okullar bulunmuyordu, bu sebeple maalesef engelli birey düzgün bir eğitim öğretim hayatı geçirememiş olup çoğu iş koşulları için yetersiz kalmıştır.
- Engelli birey bedenen çoğu sağlıklı bireyin yapabileceği işi yapamadığından zaten iyi bir eğitim alamamış bir engelli için çok az çalışma koşulu bulunmaktadır.
- Engelli birey şans eseri iyi bir eğitim almış olsa bile, çoğu işveren sağlıklı bireyle çalışıp daha iyi verim alma çabası içindedir.
- Devletin zorumlu tuttuğu engelli birey çalıştırma yasası olmasa çoğu engelli işsiz kalacaktır.
Fakat yeni çıkarılan yasa ile %90 altı engelli bireylerin ya aracı engelli kişinin bizzat kullanması istenmektedir. Ya da araç da olduğu süre içerisinde bildirdiği 2 kişinin kullanmasına hak tanımaktadır.
5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun amacına hizmet etmesi gereken bu düzenlemenin “ engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasına teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata değer bireylere eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirler alınması” kapsamında değerlendirilmediği, engelli bireye engelleyici ve engelini hatırlatıcı ayrımcı bir yasa olduğu açıkça bellidir.
Soruyorum size;
- Ben evde değilken hasta çocuğumu zaten zorla aldığım ÖTV istisnası olan araçla eşim neden hastaneye götüremiyor? Bu insan hakları kanununa aykırı değil mi?
- Ben uzun yolda kalp krizi ya da beyin kanaması gibi hayati önem taşıyan krizleri geçirdiğimde yanında olan dostum, akrabam neden, daha önce aracı kullanacaklar listesinde belirtmediğim için, beni hastaneye legal bir şekilde götüremiyor? Kanun neden benim orada ölmem gerektiğini savunuyor?
- Evden uzakta müşkül bir duruma düştüğümde neden eşim dostum akrabam ben araçta değilim diye benim ÖTV istisnası ile aldığım aracı kullanarak bana yardıma gelemiyor.
- Sayın Cumhurbaşkanımız aile yapısına ve kutsallığına çok önem verdiği bilinmektedir. Engelli birey aracın yanında değilken eş tarafından, kanunen zaten aracın yarısına sahip olan, araç kullanılarak evin ihtiyacı ya da çocukların ihtiyaçları giderilemiyor? Bu var olan aile yapısını bozup, aile içinde var olan ilişkiyi neden zedeleyip boşanmaları arttırıyor.
Bu sorular ve bu sorunların gölgesinde kalan ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun amacına uymayan bu yasanın bir an önce geri çekilmesini istemekteyim. Engelli bireye engelleyici ve engelini hatırlatıcı ayrımcı bir yasanın ne hukuki ne de vicdani bir yerinin olduğunu düşünmemekteyim. Gereğini arz ederim.