Pankreas Kanserinin Nedenleri ve Belirtileri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Pankreas bezi insan vücudunun en büyük sindirim sürecinde önemli, bir rolü ve etkisi vardır. Pankres vucudumuzda enerji kaynağı olan yada şöyle söyleyelim, vücuda giren her glikozu ensülin üretmemize çeviren ve pankresin ensülin dengesini sağlayan kontrol eden bezedir. Aldığımız gıdalar bağırsaktan karaciğere kan gittiğinde pankres önce davranır, karaciğerden yeterli ensülin maddesini alır ve enerji üretir. Buda insan yayımızda halsizliği, yorgunluğu, titremeyi ortadan kaldırır. Ensülin genelde beslendiğimizde hemen gıdalardan faydalanarak üretime başlar ve yavaş yavaş insilün bittiğinde bu defa vucut, depoladığı yağları yakar, örneğin göbek, meme ve kalça, basen yağları burada enerji üretmeye çalışır. pankreas, sağlıklı vucut için oldukça gereklidir. Bilinmeden yapılan araştırmalar pankreasın düzensiz yada çalışmaması sonucu beraberinde bir çok hastalığı getirir yada tetikler.
Pankreas Kanserinin Nedenleri

Pankreas kanseri diğer bazı kanser hastalarında olduğu gini nedenini tam bilmiyoruz. Bazı ailerde pankreas kanseri sık görülmektedir. Bu ailerler sık kontrol altına alınmalıdırlar. Ancak sigara pankreas kanseri oluşmasında da en büyük payını almaktadır. Uzun ve sık sigara için içicilerden içmeyen veya az sigara içenlere göre daha fazlapankreas kanseri bulgu ve hastalık oluşmuştur. Bazı yiyeceklerde de pankreas kanseri hastalığı oluşturan bulgular gözlemlemiştir. Örneğin kırımız et uzun ve fazla tüketmek,aşırı tuz kullanmak hamur veya hamurlu yiyecekler fazla tüketmek pankreas kanseri nedenleri arsında büyük rol oynarlar.

Pankreas kanseri , pankreas karın boşluğunda, omurganın bel bölümü önünde yeralan salgı bezidir. Pankreas kanserinde Ortalama 15-20 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır. Önden arkaya doğru yassılaşan pankreasın düzensiz olan biçimi çengele benzetilebilir.Pankreas kanseri tam olarak oluşum nedeni bilinmeyen pankreasta oluşan tümörlerdir. Erkeklerde daha yoğun olarak görülür ve siyah/esmer ırkta daha sık gözlenmiştir. Yılda yaklaşık 30.000 yeni hastayla karşılaşılmaktadır. Sigara kullanımı, şeker hastalığı, yağlı gıdalar, hastalığın oluşumunu Uzun ve gereğinden gazla şekerli gıdaları tüketmek Pankreas kanserini tetikleyen öğelerdendir. Pankreas kanserin den korunmak için genetik olarak yani ailesel genetik hastalıkları kontrol edilmesinde fayda vardır. Bunların başında Şeker yani Diyabet hastalığı gelir.
Pankreas Kanseri Kimlerde Daha Fazla Görülür.

Pankreas kanseri daha çok erkeklerde görülür. Pankreas kanseri 60-80 yaş üzeri insanlarda görülür. özellikle ailesel yani yakın akrabalarda sık rastlanabilen bir hastalıktır. Yakın akrabalar rutin olarak 6 ayda bir kontrollerini yapmaları oldukça önemlidir. 40-50 yaşlarda bu hastalığa yakalanmak nadiren rastlanabilir, ortalama %2 civarıdır. Pankreas kanseri erkeklerde daha fazla görülür kadınlarda nadiren rastalan bir hastalıktır.
Pankreas Kanseri inden Nasıl Korunuruz?

Pankreas kanserinde aslında pek korunma yolu yok çünkü korunması gereken gıdalar alınması zorunlu besinlerdir. Ancak özelikle siğara ,alkol,kırmız etleri az tüketmek yada haşlanarak alınması gerekir.Bol sebze meyve ve zengin yeşiliklerle pankres kanseri ve tüm kanserlerden korunmak için bir önlem olarak kullanabiiliriz. Bunun yanında Pankreas kanseri hastalığında yaşam standartlarını yükseltme için kepekli ve lifli gıdaları alınması aynı zamanda sadece pankreas değil mide bağırsak kanserinden koruyacağı için oldukça önem kazanmaktadır.
BELİRTİLER:

Pankreas kanseri Kilo kaybı, iştahsızlık, karaciğer büyümesi, ciltte kaşıntılar, halsizlik ve ağrılardır. Fakat genelde semptom göstermediği için kanser tespit edilen hastalar terminal döneme gelmiş olduklarından çoğunlukla 6 ayda hayatlarını kaybetmektedirler.Pankreaskanserihastalığında İngiltere’de kanser araştırmaları merkezi klinik denemeler şefi Kate low yaşam süreleri genellikle aylarla ölçülmektedir demiştir.Çünkü Pankreas kanseri hastalığında vücuda gerekli olan eneji kısıtlandığında otoimmın sistemi çöker enerji üretilemez halsizlik başlar kilo kaybı başlar.hepatitlerde de görülen cilt sararmasının ortaya çıkmasına sebep olur.
KLASİK TEDAVİLER:

YUKARIDA BELİRTİLDİĞİ GİBİ MAALESEF KLASİK TIPTA Pankreas kanseri HASTANIN HAYATA DÖNDÜRÜLMESİ İMKANSIZ DENECEK KADAR AZDIR. Pankreasın vücudumuzdaki konumu dolayısıyla pankreas başı kanserinde operasyon çok zor ve tehlikelidir. Eğer Pankreas kanserinde operasyon gerekirse büyük bir ihtimalle bağırsak ve midenin de ameliyat edilmesi gerekebilir ve sonrasında kemoterapi uygulanır. Fakat maalesef bu tedaviler çözüm olmaktan uzaktırlar. Dolayısıyla onkologların en çok zorlandıkları kanser türüdür.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Pankreas kanseri ve beslenme

Pankreas, sindirim enzimlerini salgılayan bir organ. Ayrıca kan şekerini düzenlemek, ünsilün hormonunu salgılamak gibi çok önemli bir rolü var. Pankreas kanserinin en önemli sebeplerinden biri alkol kullanımı. Hayvansal yağlar, kırmızı etten zengin beslenme, şişmanlık hastalığın oluşumunda etkili olabiliyor. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülüyor. Özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Son araştırmalar, çok pişmiş, neredeyse yanmış et tüketmenin pankreas kanseri riskini artırdığını gösteriyor. 62 bin kişi üzerinde 9 yıl boyunca yapılan çalışmada eti çok pişmiş tercih edenlerin pankreas kanserine yakalanma riskinin, daha az pişmiş sevenlere ya da hiç et yemeyenlere göre yüzde 60 fazla olduğu belirlenmiş. Bu nedenle eti ızgarada ya da tavada pişirirken ısının azaltılması ya da yanmış parçaların ayrılması gerekiyor. Hastalık erken dönemde belirti vermiyor. Fark edildiği anda genellikle ileri evrelerde oluyor. Bazen şu şikayetlere sebep olabiliyor:
■ Bel ağrısı,
■ Kuşak tarzında karın ağrısı,
■ İştahsızlık,
■ Sarılık,
■ Kilo kaybı.

Pankreasın etrafında koruyucu bir kapsül olmadığı için tümör etraftaki organlara çabuk sıçrayabiliyor. En çok karaciğere metastaz yapıyor. Çok erken dönemde yakalanır ve ameliyatla çıkılırsa şifa şansı var. İleri evrelerde iyi bir tedaviyle uzun yaşama şansı olabilir. Pankreas kanserinde kemoterapi ve radyoterapi de devreye girebilir. Kilo kaybına mani olmak gerekir.
■ Pankreas enzimleri eksikliğine bağlı olarak ishal sorunuyla sık karşılaşabilirsiniz, ishal vücutta elektrolit dengesini bozarak kilo kaybına yol açar. ishalden korunmak için yağlı gıdalardan uzak durun. Bağırsak florasını düzenlemek için her gün 1 avuç yaban mersini yiyin.
■ Rafine şekerlerden uzak durun. Diyabetiniz yoksa günde 1 tatlı kaşığı bal ya da 1 çorba kaşığı kara üzüm pekmezi tüketebilirsiniz.
■ Rezene, anason, tarçın ve limon kabuğu karışımı çayını günde 2 kez tüketin. Bu çay sindirime yardımcı olur. Papatya, tarçın, limon karışımı çayı da içebilirsiniz.
■ Kilo kaybına mani olmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol miktarda hurma, kara kayısı, kara üzüm ve kara erik yiyin.
■ Sindirimi normal hale getirmek ve kansızlığa mani olmak için pazı, ıspanak, maydanoz gibi demir bakımından kişiyi güçlü tutan gıdaları bol tüketin.
■ Günde 1-2 bardak domates suyu için.
■ Bol bol yoğurt yiyin.
■ İstediğiniz kadar haşlanmış yumurta beyazı yiyin, sarısını haftada 2-3 kere tüketin.
■ Beyaz peynir, çökelek ve keçi peyniri de protein
■ İhtiyacınızı karşılayacaktır.
■ Günde 1 çorba kaşığı çörek otu ya da dereotu tohumu yiyin.
■ Bütün sebze ve meyveleri kesinlikle sirkeli suda beklettikten sonra tüketin.
■ Pankreas kanserinde en büyük tehlike sarılıktır. Kısa aralıklarla biluribin (sarılık testi) kontrolü yaptırın. Sarılık çıkarsa mutlaka stentle sorun giderilmeli. Aksi takdirde kemoterapiye devam edilmez.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst