Paralimpik Oyunları

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Tarihçesi:


Paralimpik oyunları ilk kez 1948’de İngiltere’de Tekerlekli sandalye kullanan engellilerin rehabilitasyonu için yapılmış ve 1960 Roma olimpiyatlarından itibaren dünyamızda 4 yılda bir yapılmaya başlanmıştır. Olimpiyatların bitmesiyle beraber ev sahibi ülkede paralimpik oyunlar başlar. Aslında Bu oyunlar ilk olarak belden aşağısı tutmayan engelliler için yapılmaya başlanmışsa da zamanla daha fazla alanda daha fazla engelliye ulaşılmaya başlanmıştır.

Bu oyunlara kimler katılabilir?

Amputeler: yani vücudunun bir kısmını yada bir uzvunu kaybetmiş olanlar
Serebral palsi, travmatik beyin hasarı, felç veya benzeri engelli kas kontrolü, denge ve koordinasyonu etkileyen rahatsızlığı olanlar
Zihinsel engeli olanlar,
Tekerlekli sandalye kullanan engelliler: omurilik yaralanması vb
Görme Engelliler: görme bozukluğu olanlar, kısmi görme bozukluğu olanlar
Les Autres ve multipl skleroz hastaları…
Yukarıda sayılan engelliler tüm yaz ve kış Paralimpik oyunlarına katılabilirler, her sene yeni engeller ve yeni spor dalları oyunlara eklenmektedir. Ülkemiz de son olimpiyatta yaptığı yatırımların karşılığını almaya başlamış Gizem, Neslihan gibi bir çok atletimiz evlerine madalya ile dönmüşlerdir ama bu oyunların amacı madalya değildir, zaten paralimpik oyunları komitesi başkanı Yavuz Kocaömer de Pekin’deki olimpiyat öncesi bunu dile getirmişti.

Paralimpik oyunlardaki branşlar:

Atıcılık
Atletizm
Binicilik
Bisiklet
Boccıa
Eskrim
Halter
Futbol
Goalball
Judo
Masa tenisi
Okçuluk
Voleybol
Tekerlekli sandalye basketbol
Tekerlekli sandalye tenis
Tekerlekli sandalye rugby
Yelken
Yüzme
Kayak
Biatlon
Buz kızağı
Buz hokeyi
 
F

Fırtına

Guest
Paralimpik Oyunları Ne Demektir?

paralympics.jpg



Paralimpik Oyunları, çeşitli engelli gruplarından elit sporcuların katıldığı oyunlardır.

Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; ingilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir.

Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönem ki Olimpiyatların hemen ardından yapılır. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.

Paralimpik Oyunlar 1948'deki az sayıda 2. Dünya Savaşı ingiliz eski askerlerinin toplanmasından 2008'de uluslararası ikinci büyük spor yarışması haline gelmiştir.

Paralimpik atletlerle Olimpiyatlarda yarışan atletler aynı şartlarda mücadele etmelerine rağmen Paralimpik Oyunlarla Olimpiyat Oyunları arasında büyük bir bütçe farkı vardır.

1988 Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından bu yana Paralimpik Oyunlar Olimpiyat Oyunları ile aynı tesislerde yapılmaktadır.

Yapılan Sporlar

Ağırlık kaldırma
Atletizm
Atıcılık
Tekerlekli sandalye basketbol
Binicilik
Bisiklet
Boccia
Çim bowlingi
Dalış
Eskrim
Futbol
Goalball
Halter
Judo
Masa tenisi
Tenis
Okçuluk
Tekerlekli sandalye rugby
Voleybol
Yelken
Yüzme

Oyunların yapıldığı şehirler

Yaz Oyunları

1960 Roma, italya
1964 Tokyo, Japonya
1968 Tel Aviv, israil
1972 Heidelberg, Almanya
1976 Toronto, Kanada
1980 Arnhem, Hollanda
1984 Stoke Mandeville, ingiltere ve New York, ABD
1988 Seul, South Korea
1992 Barselona, ispanya
1996 Atlanta, ABD
2000 Sidney, Avustralya
2004 Atina, Yunanistan
2008 Pekin, Çin
2012 Londra, ingiltere

Kış Oyunları

1976 Örnsköldsvik, isveç
1980 Lake Placid, ABD
1984 Innsbruck, Avusturya
1988 Innsbruck, Avusturya
1992 Tignes-Albertville, Fransa
1994 Lillehammer, Norveç
1998 Nagano, Japonya
2002 Salt Lake City, ABD
2006 Torino, italya
2010 Vancouver, Kanada

Paralimpik Engelliler Olimpiyatıdır.

Kelime anlamı olarak "paralel olimpiyat" anlamındadır. Paralel ve Olimpik kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

İlk olarak 1948'de ingiltere'de 2. Dünya Savaşı gazilerinin katılımı ile bir spor organizasyonu düzenlenmiş ve bu organizasyon 4 yıl sonra Hollanda'lı sporcuların katılımı ile uluslararası kimlik kazanmıştır.

Türkiye Paralimpik Oyunlarında ilk altın madalyasını 2004 Atina Paralimpik Oyunlarında atıcılık dalında kazanmıştır.

Olimpiyatları düzenlemek isteyen ülkenin paralimpik oyunlarını da düzenlemesi zorunludur. yani sadece normal olimpiyat oyunlarına yatırım yapmak yeterli olmuyor.

Engelli olmanın hayattan uzaklaşmak olmadığını hatırlatan olimpiyat oyunlarıdır.

2008 pekin paralimpik olimpiyatlarında türkiye'ye okçuluk dalında Gizem Girişmen altın madalya kazandırmıştır.

Neslihan kavas'da masa tenisinde türkiye'ye altın madalya kazandırmıştır.

Paralimpik oyunlarından fotograflar
 
F

Fırtına

Guest
Paralimpik Oyunları.!

gizemgirismen1.JPG



OscarPistorius.jpg



houbin2.jpg



Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin ölçüsü nedir?

Teknoloji mi, ekonomisinin gücü mü, refah seviyesi mi?

Bu anlamda düşündüğümüzde cep telefonu ve elektronik eşya kullanımında Türkiye en üst sıralarda.. Dünyanın en zenginleri sıralamasında başı çeken zenginlerimiz var. Bazı firmalarımız dünya çapında isim yapmış..

Öyleyse biz ne kadar gelişmiş bir ülkeyiz?

Türkiye, özellikle AB’ye girme çabası ile, uluslar arası tüm platformlara katılmaya çalışıyor. Bunda büyük ölçüde başarı da sağlıyor. Ama 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, olimpiyat ve paralimpik oyunlarına ev sahipliği yapmaya ne kadar hazır?

Bir ülkenin olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapabilmesi için paralimpik oyunlarını da düzenleyebilme altyapısına ve kabiliyetine sahip olması gerekiyor. Paralimpik Oyunları, katılımcılarının engelli sporcular olduğu olimpiyat oyunlarıdır ve 1960 Roma Olimpiyatları’ndan beri düzenli olarak olimpiyatlarla paralel yapılmaktadır.

Olimpiyatlara katılan bir sporcu ile paralimpik oyunlarına katılan engelli bir sporcu arasında hiçbir fark yoktur..

Hatta 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’nda atletizm dalında altın madalya kazanan, bacakları olmadığı halde bacaklarının yerine taktığı aparatlarla engeli olmayan sporcuların performansını bile geride bırakan Oscar Pistorius büyük tartışma yaratmıştır.

Paralimpik Oyunları, sanılanın aksine, engellileri avutmak ve mutlu etmek için düzenlenen bir spor organizasyonu değil, ülkelerin kendilerini, kendi sporcularının performanslarını gösterdikleri ciddi bir organizasyondur.

Olimpiyatlara hazırlanan sporcular, engelli olsun olmasın, yaptıkları sporu yaşam biçimi haline getiren, yaşamlarının büyük bölümünü bu hayali gerçekleştirebilmek için çok çalışarak geçiren kişilerdir. Paralimpik oyunları yapılamazın değil, ‘nasıl en iyisi yapılabilir?’ temeline dayanmaktadır.

Görme engelliler “goalball” oynar, atletizm yarışmalarında bacakları olmayan sporcular koşar, bedensel engelliler okçuluktan masa tenisine, yüzmeden atıcılık sporuna kadar pek çok alanda boy gösterir. Ama bu sporcular sadece bir sporu yapmış olmazlar, kendi branşlarında dünya çapında en iyi performansı gösterirler.

Bu şu anlama geliyor; bugün ülkemizde sokağa çıkamayan, eğitim alamayan, iş bulamayan, pek çok kişi tarafından aciz, yardıma muhtaç bir imajın içine hapsedilen her bir engellinin, insan hakları çerçevesinde yaşama koşulları sağlandığında, dünyadaki milyonlarca insanın yapamadığını yaparak “en iyi” olma potansiyelinin var olduğu gerçeğini anlatmaktadır.

Olimpiyat oyunları, olimpiyat meşalesinin yakıldığı bir açılış töreni ile başlar.

Bu olimpiyatların çok özel bir ritüelidir ve dünyanın farklı şehirlerinde gerçekleşen olimpiyatların her birinde bu meşale farklı biçimlerde yakılır.

2008 Pekin Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda Olimpiyat Meşalesi Kuş Yuvası olarak adlandırılan Ulusal Stadyumun en yüksek kısmında yer alıyordu. Bu meşaleyi, daha önceki olimpiyatlarda jimnastik dalında olimpiyat şampiyonu olmuş Li Ning, bir ip sistemi aracılığıyla havada koşarak yakmıştır.

Li Ning’in nefes kesen gösterisi, “engelli bir sporcuyu nasıl havada asılı tutarız” düşüncesine takılmaksızın Paralimpik Oyunları’nda da tekrarlanmıştır.

Atletizm dalında olimpiyat şampiyonu olmuş tekerlekli sandalye kullanan Çinli sporcu Hou Bin, bir makara sistemi yardımıyla gökyüzüne yükselmiş ve meşaleyi yakmıştır. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları düzenleme komitesi bu gösteride bile, engelli sporcuya farklı bir uygulama öngörmemiş, ayrım yapmamış, aynı performansı engelli sporcunun da en iyi şekilde yaptığını dünyaya göstermiştir.

Eğer bir hayaliniz varsa, bunu gerçekleştirecek bir yol da mutlaka vardır. Paralimpik Oyunlarında yüzlerce sporcunun yaptığı gibi..


Gizem Girişmen
 
Tekerlekli Sandalye
Üst