Paralimpik Oyunları’nda Ülkemizi Temsil Edecek Beş Kişiyle Tanışalım

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
2012 Yaz Olimpiyatları 27 Temmuz'da başlıyor. 29 Ağustos'ta ise sıra engelli sporcuların yarışacağı Paralimpik Oyunları'na gelecek. Büyük heyecana günler kala BP Türkiye'nin desteklediği beş sporcuyla tanışalım...



Suda durmakta zorlanıyordu, şimdi birden fazla madalya hedefliyor



Beytullah Eroğlu



Yüzme - Paralimpik Oyunları



23 Eylül 1995 Kahramanmaraş doğumlu. Paralimpik Oyunları’nda yüzme dalında yarışacak. Hocası Osman Çullu ve babasının desteğiyle yüzmeyle tanıştı. 12 yıldır yüzüyor. Yüzmeye başladıktan sonra masaj kurslarına giderek masör sertifikası alan babası da federasyonda masör olarak çalışmaya başlamış. Eroğlu, başlarda su üstünde durmakta zorlandığını, ilk beş, altı sene simitle yüzdüğünü anlatıyor: “Kollarım olmadığı için simitten de düşüyordum, simide bir çeşit bez bağladılar ve böylece su üstünde durabildim.”



Nasıl hazırlanıyor: Sıkı bir antrenman programım var. 2011’den beri federasyonun açtığı kamplarda çalışıyorum. Günlük sabah ve akşam olmak üzere sekiz saat çalışıyoruz. Kütahya, Giresun , Trabzon, Kahramanmaraş, İstanbul ’da kamplarımız oldu. Şu anda Ordu’da kamptayız.



Nasıl besleniyor: Antrenman yoğunluğuna uygun olarak besleniyoruz. Günlük öğünlerimizi protein ve karbonhidrat ağırlıklı alıyoruz. Mutlaka üç öğün yemek yiyoruz. Kamplarda diyetisyenlerimiz beslenmemi düzenli olarak kontrol ediyor. Federasyonun gönderdiği vitaminlerden de onların kontrolü altında düzenli olarak kullanıyorum.



Neler başardı: 2006 Güney Afrika ’da dünya 11’incisi oldu. İlk kez 2007 Karadeniz Oyunları’nda simitsiz yüzdü ve derece kazandı. 2010’da Hollanda ’da Dünya Şampiyonası’nda dünya altıncısı, 2011’de Avrupa 100 metre kurbağalamada Avrupa üçüncüsü. 2011 Nisan’da kelebek üçüncüsü oldu.



Hedefi: Londra Paralimpik Oyunları’nda başarı sağlamak. “Bu oyunlardan ülkeme birden fazla madalya ile dönmek istiyorum” diyor.



‘Beynimi, ruhumu zorluklara hazırladım’



Kübra Öçsoy



Masatenisi - Paralimpik Oyunları



1994 Yozgat doğumlu. Beş yıldır masatenisi yapıyor: “Lisedeyken bir cumartesi antrenörlerim geldi ve masatenisini anlattılar. İlgimi çekti, onların da desteğiyle başladım. Bir süre antrenman salonu bulmakta sıkıntı çektik. Ama hedefimiz çok büyük. Bunların bizi etkilemesine izin vermeden çalışıyorum.”



Nasıl hazırlanıyor: Antrenmanlar konusunda sıkıntı çekmedim diyemem. Ancak baştan sorunlar olabileceği konusunda antrenörlerim ve ailem beni hazırlamıştı. Bu yüzden sorunlarla karşılaştığımda pek zorlanmadım. Beynimi, bedenimi, ruhumu bu zorluklara karşı hazırladım ve çevremdeki insanlar da bana yardımcı oldu. Genellikle Ankara ’da kamp yapıyoruz.



Nasıl besleniyor: Antrenörümüzün hazırladığı programa uygun olarak öğünlerimizi protein ve karbonhidrat ağırlıklı alıyoruz. Ara öğün olarak mevsim meyveleri yiyoruz. Kahvaltıları kuvvetli yapıyoruz. Devletin sağladığı vitaminlerimizi de düzenli olarak alıyoruz.



Neler başardı: Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda kendi klasında ikinciliği, çok sayıda uluslararası şampiyonada dereceleri var. “Antrenörüm İlhami Kılınçkaya bu sporu bana çok sevdirdi ve çok fazla şey kazandırdı. Özgüvenimin artmasında çok büyük etkisi oldu. Antrenörüm, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve BP ile kocaman bir aile olduk. Desteklerini hep kalbimde hissediyorum.”



Hedefi: Olimpiyatlarda ülkemi temsil etmek çok güzel. Olimpiyatlar, bütün sporcuların görmek ve o atmosferi yaşamak isteyeceği bir yer. Çok heyecanlıyım ve başarılı olmak için çok çalışıyorum.







‘Bir an bile boş durmayan bir çocuktum’



Nazlı Çağla Dönertaş




Yelken - Olimpiyat Oyunları



1991 İzmir doğumlu. Spora yedi yaşında yüzerek başlamış: “Dört yıl yüzdüm, sonra okulun basketbol takımında beş yıl oynadım. Liseye geçtiğim zaman voleybol takımına alındım ve iki yıl voleybol oynadım. 14 yaşında yelkene başladım. Biraz geç kalmış olmama rağmen beni ikinci gün takıma seçtiler. Çok hareketli ve bir an bile boş durmadığım bir çocukluk geçirdim.”



Nasıl hazırlanıyor: Yoğun bir tempodayız. Yaklaşık 1,5 senedir böyle. Günde beş saat antrenman yapıyorum. İki saati kondisyon, kalan üç saati deniz antrenmanı olarak geçiyor. Yurtdışındaki yarışların çoğunda erken gidip kamp yaptık. Çeşme de rüzgâr bakımından çok uygun oluyor.



Nasıl besleniyor: Antrenmanım sabah çok erken olduğundan öncesinde muz ve kuru kayısı yiyorum. Antrenman sonrası kahvaltı, denize çıkmadan bir saat önce öğle yemeği, döndükten sonra meyve ve akşama doğru akşam yemeği yiyorum. Gün içinde üç litreye yakın su içiyorum.



Neler başardı: 2010 ve 2011’de laser 4.7 sınıfında hem Balkan hem de Türkiye şampiyonlukları elde etti: “İki yıl önce, hazırlanmaya ilk başladığımda diğer ülkelerdeki rakiplerimle aramda çok büyük farklar olduğunu ve ne kadar çalışırsam çalışayım bunu kapatmamın imkânsız olduğunu düşünüyordum. Bu moralimi bozuyordu ama çalışmayı hiç bırakmadım. Dönüp baktığımda çok yol aldığımı görüyorum.”



Hedefi: Bu olimpiyat hem genç olduğum hem de ilk olimpiyat deneyimim olduğu için özel bir tecrübe olacak. İlk 10 ile 15 arasında bitirmek hedefim. Çok iyi bir derece olur benim için.





Beş yaşından beri sporla iç içe



Gülşah Kocatürk



Judo - Olimpiyat Oyunları



Olimpiyatlarda judo dalında yarışacak olan Gülşah Kocatürk 1 Ocak 1986, İzmir doğumlu. Sporla ilişkisi beş yaşında başlamış. Antrenmanlardan fırsat buldukça Antalya ’da beden eğitimi öğretmenliği yapıyor.



Nasıl hazırlanıyor: Olimpiyat Oyunları’na normal antrenman programımız dışında, daha yüksek tempolu ve daha fazla antrenman sayısıyla hazırlanıyoruz. Günde 10 saat idman yaparak hazırlanıyoruz ki, bu normale göre daha yüksek tempolu bir çalışma. En son kamp yerimiz sırasıyla Erzurum ve Antalya idi. Şu sıralarda yeni bir kamp için Barselona’dayız.



Nasıl beslenİyor: Ağır antrenmanlar dolayısıyla karbonhidrat, protein ve vitamin ağırlıklı bir beslenme programı takip ediyoruz. Antrenörümün ve doktorumun kontrolünde beslenme düzenimiz oluşturuluyor.



Neler başardı: Birçok Avrupa ve dünya şampiyonluğu var. “Kamp süresince başka şehirlerde olduğum için ailemden çok uzak kalmak beni üzüyor. Ama bir amaç için çalışıyoruz ve onlardan uzakta olsam da hep yanımda olduklarını her zaman hissettiriyorlar. Benimle beraber kampta çalışan diğer sporcu arkadaşlarım da aynı özlemle çalışmalarını sürdürüyor. Böylece hep beraber zorlukların üstesinden rahatlıkla gelebiliyoruz” diyor.



Hedefi: Şu anda en büyük hedefinin altın madalya olduğunu söylüyor: “Sadece bugün için hedef koymuyorum kendime. 2016 ve 2020 Olimpiyatları’nda da altın madalya kazanarak üç defa olimpiyat şampiyonu olarak kariyerime devam etmek en büyük hedefim.”





Günde altı saat antrenman yapıyor



Nergiz Altıntaş



Masatenisi - Paralimpik Oyunları



1990, Nevşehir doğumlu. Masatenisi dalında Paralimpik Oyunları’na hazırlanıyor. 17 yaşından beri spor yapıyor: “Antrenörüm sayesinde bu spora adım attım. Milli olma avantajını kullanarak Gazi Üniversitesi BESYO’da antrenörlük okuyorum. Şimdilerde üçüncü sınıf öğrencisiyim.”



Nasıl hazırlanıyor: Olimpiyat oyunlarına günde altı saat antrenman yaparak hazırlanıyorum. İdman sürecimi üç saat sabah, öğlen iki saat dinlenme ve akşam üç saat olarak tamamlıyorum. Genellikle Ankara ’da kamp yapıyoruz ama bazen Türkiye ’nin başka şehirlerine gittiğimiz de oluyor. İdmanlarımızı asla aksatmıyoruz. İdman aksatmak hem performansımızı hem de motivasyonumuzu olumsuz etkiliyor.



Nasıl besleniyor: Beslenme programımıza uygun olarak günlük öğünlerimizi protein ve karbonhidrat ağırlıklı alıyoruz. Ara öğün olarak mevsim meyvelerini tercih ediyoruz. Kahvaltılarımızı kuvvetli yapıyoruz. Bal, beyazpeynir, yumurta, sucuk, zeytin, ekmek yiyor; çay içiyoruz. Öğle yemeği çorba, salata, ızgara tavuk, pilav ve tatlı. Akşam yemeği çorba, salata, sebze veya et yemeği ve isteğe göre meyve veya tatlı. Devletin sağladığı vitaminleri de düzenli olarak alıyoruz.



Neler başardı: 2010’da Güney Kore ’deki müsabakalarda ilk beşe girdi. “2006’da bedensel engelli olduğum için çok fazla bir spor geçmişim yok. Tedavimi bitirdikten sonra spora başladım. Fotoğrafçılık ve kemanla da ilgileniyorum. Şu sıralar tek düşündüğüm Paralimpik Oyunları. Hazırlık sırasında başlarda bir süre antrenman salonu bulmakta sıkıntı çektik. Ama hedefimiz çok büyük. Bunların bizi etkilemesine izin vermeden antrenmanlarımıza devam ediyorum” diyor.



Hedefi: Olimpiyat oyunlarında şampiyon olmak: “Bunun için çok fazla fedakârlık yapıyorum. Hedefime ulaşmak için elimdeki bütün imkânları kullanıyorum. Umarım kimseyi utandırmam ve ülkeme güzel başarılarla dönerim.”



17.07.2012 – Radikal
 
Tekerlekli Sandalye
Üst