Parkinson son değil... bu slogan, hastalığa karşı çaresiz olunmadığını gösteriyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hastalık öncesi belirtileri ciddiye almak şart. Koku duyunuzda azalma, uyku bozukluğu, omuz ağrısı ve kabızlık şikâyetleriniz varsa, bunların Parkinson işareti olabileceğini unutmayın

Parkinson genel olarak bir yaşlılık hastalığı olarak bilinse de günümüzde başlangıç yaşının 30’lara kadar inmesi dikkat çekici bulunuyor. Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Elibol, “Parkinson bir yaşlılık hastalığı değildir” cümlesiyle bu gerçeğin altını bir kez daha çiziyor. 100 bin civarında olan Parkinson’lu hasta sayısının, 2030 yılında iki katına çıkacağı öngörüsü ise hastalıkla ilgili en çarpıcı veriyi oluşturuyor. Doğru tedavi, sağlıklı beslenme, özgün fizyoterapi yöntemleri ve egzersizler, Parkinson hastalarının 10-15 yıl işlerinin başında kalabildiğini gösteriyor. En önemli şeyin erken teşhis ve doğru tedaviyle kontrol altına alınması olduğunu belirten Prof. Dr. Elibol, yavaş ilerleyen hastalığın her aşaması için oldukça etkin ilaçlara ve cerrahi tedavi fırsatına sahip olduklarını söylüyor.

100 HASTANIN 70’İ TİTRİYOR
Titremenin, Parkinson hastalığının en sık görülen belirtisi olduğu ve hastaların yüzde 70’inde bu belirtiye rastlandığı belirtiliyor. Titremenin tipik olarak bir elde başladığı (tek taraflı) ve dinlenme halinde daha çok görüldüğü dikkat çekiyor. Kişi, amaca dönük bir hareket başlattığında ya da dikkatini titreyen vücuduna çevirdiğinde titreme azalıp kaybolsa da yürürken tekrar belirginleşiyor. Dr. Elibol, “Zaman içinde titremenin şiddeti artış gösteriyor ve en sonunda da vücudun karşı bölgesine geçiyor” diyor.

BELİRTİLERİ NELER?
Hastalık, kendisini çok sinsi belirtilerle belli ediyor. En başında şunlar var:
* Sıklıkla titreme
* Hareketlerde yavaşlama (Yürümede yavaşlama, el yazısında küçülme, göz kırpmada azalma vb.)
* Kaslarda katılık

OMUZ AĞRISI ÖNC BELİRTİ
Prof. Dr. Elibol, Parkinson’la ilgili önemli bir uyarıda bulunarak “Hastalık bizim karşımıza gelmeden 6-7 yıl önce uyku bozuklukları, depresyon, koku duyusunda azalma, kaygı bozukluğu, kabızlık ve omuz ağrısı ile başlıyor” diyor. Bunlara yıllar sonra titreme veya hareketlerde yavaşlama ekleniyor ve bir nöroloji uzmanına başvurulduğunda çoğu kez ciddi bir gecikme söz konusu oluyor.

YÜZ İFADESİ DONUKLAŞIR
Önemli belirtilerden biri olan hareketlerde yavaşlama ise tutulan vücut bölgesinde tekrarlayan hareketlerle, çabuk yorulma, ses tonunda azalma, yüz ifadesinde donuklaşma, cansız bakma, yürürken ayak sürüme ve aksama, kol sallayamama gibi işaretlerle kendisini gösteriyor.

GAZETE HABERTÜRK / Ceyda ERENOĞLU
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İstirahat halinde iken el titremesine dikkat edin

Doç. Dr. Okan Doğu, parkinson hastalığının görülme yaşının 20'li yaşlara kadar düşebildiğini söyledi. Doğu, tarımsal ilaçların ve kuyu suyu kullanmanın parkinson riskini artırdığını belirtti. Hastalık çok yavaş ilerlediği için belirtileri de fark edilemiyor.

Hareketlerde yavaşlama, istirahat halinde ellerde titreme, kaslarda sertlik ve denge bozukluğu ile ortaya çıkan parkinson, yaşlılık hastalığı olarak bilinse de başlangıç yaşı 20'lere kadar inebiliyor. Nörolojik bir hastalık olan parkinson, tedavi altına alınmadığında hayat kalitesini düşürüyor. Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Okan Doğu, çilek, yaban mersini ve elma gibi meyvelerin içerdikleri bazı antioksidan maddeler nedeniyle erkeklerde hastalık riskini yüzde 40 civarında azalttığını belirtiyor. Ancak bu besinleri düzenli tüketmek gerekiyor. Egzersiz de beyin sağlığını koruyor.

Parkinson Hastalığı Derneği'ne göre ülkemizde 100 bin civarında parkinson hastası bulunuyor ve bu rakamın 2030 yılında iki katına çıkacağı öngörülüyor. Türkiye'deki hastaların yüzde 60'ı ise bu hastalığa yakalandığının farkında değil. Kronik ilerleyici bir hareket hastalığı olan parkinson, hareketlerin kontrolü ve koordinasyonunda görevli dopamin kimyasal maddesini üreten hücrelerin yavaş yavaş ölmeye başlaması sonucu ortaya çıkıyor. Doç. Dr. Doğu, ülkemizde genç parkinson hasta sayısının fazla olduğunu ifade ediyor. Akraba evliliği nedeniyle genç yaşlarda genetik parkinson hastalığının görüldüğünü belirten Okan Doğu, tarımsal ilaçlara maruz kalma ve içme suyu için kuyu suyu kullanmanın hastalık riskini artırdığını söylüyor.

Belirtileri neler?

Parkinsonun belirtileri genellikle çok sinsi ve yavaş bir biçimde başlıyor. Ancak en sık rastlanılan belirti sadece bir elde başlayan istirahat halinde görülen titremedir. Kişi harekete başladığında veya dikkatini titreyen vücut bölgesine çevirdiğinde titreme azalır ya da kaybolur. Ancak yürürken tekrar belirginleşir. Hastalığın diğer belirtileri ise şöyle: El yazısında ani küçülme, koku duyusunda kayıp özellikle muz, turşu, meyan kökü gibi yiyeceklerin kokusunu alamama, derin uyku esnasında yatakta tekmeleme, vurma, yürürken kolları sallayamama, kabızlık, düşük tonlu konuşma...

Zaman
 
Tekerlekli Sandalye
Üst