Parmaklarda uyuşma ve ağrı varsa dikkat!!!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bu neydi başıma gelen hala bilmiyorum ama çektiğim acının gözlerimden yaşlar akmasına neden olacak kadar artmasından beri her gün rahatsızlığımla ilgili ne kadar yazı varsa okuyorum. Bir yandan tedavi sürecim devam ediyor ama ne kadar bilgili olursam sanki o kadar çabuk iyileşirim gibi hangi yazıya denk gelirsem okuyorum işte.

Belki içinizde benim gibi özellikle yaşamını masa başında, mesleği gereği akşama kadar klavye tuşlarına basarak çalışanlara ve bir anda bu kadar tatsız bir sorunla karşılaşanlara yardımcı olabilmek amacıyla içlerinde en dikkatimi çeken yazıları paylaşıyorum.

Her kim varsa bu derde düşen acil şifalar dileklerimle...


Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hareket sırasında tutulan el parmaklarında, bazen de kola doğru yayılan ağrı ve uyuşukluğun arttığı bir durumdur. Genellikle elin ortasında bulunan median sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.

Median sinir normal olarak başparmağın iç taraf yüzeysel duyusunu, işaret parmağın, orta parmağın ve yüzük parmağında duyusunu taşır. Bu sinir bileğimizde Karpal Tünel olarak bilinen küçük bir kanaldan geçerek dağılır. Bu yüzden hastalıkta bu kanalın adı ile anılır.

Bu rahatsızlığın ilk başlangıç şekli, özellikle hanımlarda hamur yoğurmak, elde çamaşır yıkamak, el işi yaparken veya daktilo bilgisayar tuşlarına basarken yani el bileğini kullanarak yapılan hareketli işlerde uyuşukluğun meydana gelmesi ve özellikle
ilk üç parmakta elektrik çarpar gibi bir elektriklenmenin hissedilmesidir. Karpal Tünel Sendromu'nda hastalar genellikle geceleri ağrıların artmasından ve yanma tarzı bir acının kişiyi uykudan uyandıracak kadar fazla olmasından şikayet ederler. Tabi ki bu durum hastalığın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak farklılık arz eder.

Karpal Tünel Sendromu'na Kimlerde Rastlanır?

Genellikle 40 - 50 yaş arası hanımlarda daha sık görülür. Gerek iş icabı, gerek hobi olarak el bileğiyle tekrarlayan işlerle meşgul olanlar bu sendromun kurbanları olabilirler. Örnekleme yaparsak marangozlar, fırça kullanarak boya veya resim yapanlar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şoförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanları sayabiliriz. En sık olarak erkeklerde kasaplık mesleği ile uğraşanlarda görülmektedir. Hanımlarda hamilelik sırasında görülür. Bu durum geçicidir. Doğumu müteakiben birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de geçici olarak rastlanabilir. Karpal Tünel Sendromu'nun meydana gelmesinde bazı başka hastalıklarında rolü vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Romotoid artirit, damar anomalileri, Tendonitis, Şişmanlık, Periferik sinir tümörleri veya kistleri ve yaşlılık gibi. Çok ileri yaşlarda ise dejeneratif eklem hastalığına bağlı olarak benzer şikayetler ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa osteoartritis denir. Ayrıca alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarında normal durumlardan daha sık görülebilir.

Karpal Tünel Sendromu'nun Nedenleri Nelerdir?

El bileğinde tekrarlayan küçük travmalar bir band şeklinde Median sinirin üzerini örten karpal ligaman üzerinde skar dokusu oluşturarak bu ligamanın kalınlaşmasına neden olurlar. Bu durumda kalınlaşan bu doku median sinir üzerine bası yapar. Bu bası sonucu sinir giderek incelir, duyu iletim özelliğini kaybeder ve sinir dokusunun ölümüne yol açar. Dolayısıyla parmaklarda ve ellerde güçsüzlük bir bulgu olarak ortaya çıkar. Geç kalınan durumlarda yani zamanında tanı konulamayıp aradan aylar geçmiş ise tedaviye rağmen sinirdeki bu ileri derecedeki hasar kalıcı olabilmektedir.

Teşhis Nasıl Konulur?

Hastanın şikayetlerini anlatmasıyla klasik olarak teşhis konulabilir. Çünkü tipik bir öyküleri vardır; bunlar zaman zaman gelip geçici fakat genellikle giderek artan ilk üç parmağın yarısında uyuşukluk, ellerini biraz sallamak suretiyle geçen gece ağrıları,
ilk yani başparmağa ait kaslarda erimeyi takip eden zamanlarda güçsüzlük. El ve kollarda uyuşukluk, ağrı. Kuvvet kaybı vardır. Hastanın muayenesi ile bu klasik şikayetler doğrulanır. İlave olarak el bileğinde karpal ligamanın bulunduğu yere refleks çekici
ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpma yani bir şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel's Sing olarak bilinir. EMG testi ile % 90 oranında kesin tanı konulabilir. Bazen hastalığın başlangıç döneminde, hastalar şiddetli ağrıdan şikayetçi olsalar bile EMG testi normal çıkabilir. Bu testin müsbet bir bulgu verebilmesi için hastalığın başlangıcından itibaren en az 1 - 6 ay bir süre geçmesi gerekir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide esas olan Karpal tünelin sertleşebilmesidir. Bu da cerrahi olarak ligaman kesilerek median sinir üzerindeki bası ortadan kaldırılır.

Konservatif Tedavi: Ancak orta veya hafif derecedeki ağrı ve uyuşukluk varsa konservatif tedavi denenebilir. Bu da geceleri elin yüksek bir yere konularak istirahata sevk edilmesi yanı sıra analjezik etkili antienflamatuar ve yanında yararının tartışıldığı özellikle içerisinde B6 vitamini bulunan B kompleks vitaminleri verilir. El ve kolundaki ağrı nedeni ile el bileğini sıkıca saran kişiler farkında olmadan sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine bilinçsizce katkıda bulunmuş olurlar. Böylece daha kısa sürede adale erimesi gelişir. Gece ağrıları daha da artar. Orta derecede rahatsız olanlarda lokal olarak steroid enjeksiyonu tanımlanmıştır. Bu ağrının geçmesinde oldukça etkilidir. Ancak sinir üzerindeki bası devam ettiğinden sinir harabiyeti gün geçtikçe artar. Bundan dolayı da yanıltıcı tedavi olabilir.

Cerrahi Tedavi: İlaç tedavisi ile şikayetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden duracaktır ve nöral fonksiyonda anlamlı iyileşme süratle görülecektir. İnsizyon elin orta hattında el kıvrım çizgileri arasında yapılmalıdır. Kesi kosmetik olmalı yaklaşık 1 - 1.5 cm boyunda yeterlidir. Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur. Kısa süre içerisinde median sinirin üzerindeki karpal ligaman kesilerek sinir serbestleştirilmiş olur. Bu müdahale klasik olarak yapıldığında biraz büyükçe kesi yapılır. Ancak günümüzde ameliyat mikroskobu yada maliyet göz önüne alınmazsa alınmazsa endoskobik yöntemlerle daha küçük bir insizyonla daha az ağrılı bu işlem gerçekleştirilmektedir. Bu aynı zamanda dikişsiz olmakta yada cilt estetik olarak kapatılmakta ve hasta zahmetsiz olarak evine gönderilmektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Parmak Uçlarında Elektriklenme

Parmak ucunda görülen elektriklenmelerin çeşitli sebepleri olabilir. Bu durum el parmaklarında daha sık görülür ve uyuşma, karıncalanma ve titreme gibi farklı şekillerde de hissedilebilir. Fakat parmak uçları bu gibi etkilere maruz kalır iken hissizleşiyor ise bu çok ciddi bir durumdur ve en kısa sürede uzman doktora başvurmanız gerekir.Parmak Uçlarında Elektriklenme ile parmaklarda ve elde, kolda bir hissetmeme görülüyor ise beyin hasarı sebebi ile sinirlerde ya da damarlarda bir ileti bozukluğu olabilir ya da beyinde bir tümör varlığı sebebi ile ellere giden damar gelişiminde problemler oluşabilir.

Parmak Uçlarında Elektriklenme Neden Olur?


Sinir zedelenmesi gibi ciddi bir sorundan ötürü olabilir ve sinirlerde oluşan bir hasar bir yerde o bölgenin his duygusunu kaybetmesine ve iletim sağlayamamasına neden olur.

Fazla ciddi olmayan bazı durumlarda da kişi elini ağır bir yük altında bir süre tuttu ise, darbe ve zedelenmeye maruz kaldı ise ya da kolunun üzerine yatarak uyudu ise elde ve kolda kan dolaşımının eski düzenli haline geri gelmesi biraz zaman alabilir. Bu nedenle böyle bir durumda kolun bir süre havaya kaldırılması sonra aşağıya indirilmesi ve bir miktar da kol egzersizi yapılması Parmak Uçlarında Elektriklenme hissini yok edecektir.

Fazla soğukta kalma sonucu ellerde ve parmak uçlarında karıncalanma, titreme, elektriklenme olabilir. Bu durumda ısı ile yavaş yavaş temas iyi gelecek ve kan dolaşımını normale döndürecektir.

Elde, parmakta veya kolda oluşmuş olan bir kırılma ya da kemik çıkmasının verdiği acı da kişinin sinirlerini zedeler ve bir süre uyuşmaya neden olabilir.

timthumb.php


Devamlı klavye başında olan ya da devamlı yazı yazan kişilerde parmaklarını çok sık kullanmalarından ötürü parmak uçlarında karıncalanma olabilir. Bu durum bilgisayar başındakiler için sıcak ve radyasyon, parmakların yorulması sebebi ile olur. Bir müzisyende el ve parmaklar çok kullanıldığı için ve bir yazarda da parmakların yorulması nedeni ile görülebilir. Ve bir süre ara vererek ellerin dinlendirilmesi ile geçecektir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Elde uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, ağrı

Ellerimizde uyuşma, iğnelenme, elektriklenme, yanıcı tarzda ağrı, güçsüzlük, beceri kaybı sıklıkla sinir sorunlarının belirtileridir. Birçok hasta sadece uyuşma ve ağrıdan yakınabilir. Hastanın bu yakınmaları öyküsüyle birlikte değerlendirilmelidir. Öyküde yakınmaların açık bir yaralanma (travma) sonrası oluşmadığı durumlarda akla ilk getirilmesi gereken üst esktremitenin (boyun-omuz-kol-dirsek-önkol-el) sinir sıkışmalarıdır.

Boynumuzdan çıkarak parmak ucumuza kadar gelen sinirlerimiz takip ettiği yol içerisinde farklı bölgelerde sıkışmaya uğrayabilirler. Örneğin boyunda bir boyun fıtığıyla, omuzda kasların veya yer kaplayan bir oluşumun altında, dirsekte, ön kolda ve el bileğinde dar anatomik bölgelerde sinir sıkışmaları görülebilir.

images.jpg


Hastanın yaşı, cinsi, kolunu ve elini kullanma alışkanlıkları, (meslek ve hobileri) geçirmiş olduğu travma ve farklı hastalık öyküleri (şeker hastalığı vb.) sinir sıkışmalarının nedenlerini oluşturabilir.

Elin en sık sinir sıkışma hastalığı karpal tünel sendromudur. Bu hastalık median sinir el bileği düzeyinde bir bağın altında yer alan karpal tünel içerisinde sıkışmasıdır. Birinci(baş) ikinci(işaret), üçüncü(orta) parmağın tamamı, dördüncü(yüzük) parmağın başparmak tarafı yarısı bu sinirin his alanıdır. Uyuşma sıklıkla bu parmaklardan birinde veya birden fazlasında oluşur. Hastaların gece uykuda yakınmaları, ağrı ve uyuşma hissiyle uyanmaları sıktır. İleri dönemlerde objeleri düşürme, el kaslarında zayıflama görülür. Tanıda klinik muayene esastır. EMG (sinir ileti testi) tanıya yardımcı olan sinirin sıkışma bölgesini ve sıkışma derecesini gösteren bir tetkiktir. Karpal tünel sendromu her hastada farklı evrelerde görülebilir. Hastalar sıklıkla hekime geç başvururlar. Erken evrelerde hastaların yakınmaları geçici ve aralıklı iken ameliyat dışı tedavi yöntemleri(el bilekliği, fizik tedavi ve rehabilitasyon, tıbbi tedavi, elin kullanım alışkanlıklarını değiştirmek) uygulanabilir. İleri ve kronik evrelerde cerrahi tedavi geciktirilmeden yapılmalıdır. Cerrahi tedavide kapalı, mini açık ve açık gevşetme teknikleri vardır. Hastaya göre cerrahi teknik belirlenir. Hastalar ameliyat sonrasında hızla iyileşirler. Cerrahi tedavinin gecikmesi iyileşme hızını olumsuz etkiler.

Elde görülen diğer önemli sıkışma hastalığı kubital tünel sendromudur. Bu hastalık ulnar sinirin dirsek iç bölgesinde sıkışmasıyla belirtilerini elde gösterir. Dördüncü (yüzük) parmağın küçük parmak tarafı ve beşinci (küçük) parmakta his bozuklukları sıklıkla uyuşma ve karıncalanma en erken belirtileridir. İleri evrelerde el kaslarında zayıflamayla elde beceri kaybı, parmakların bazı hareketleri yapamaması, güçsüzlük, şekil bozukluğu görülür. Yakınmalar geçici ve hafif iken ameliyat dışı tedavi yöntemleri ile beklenebilir. EMG (sinir ileti testi) tanıda ve takipte değerlidir. El kaslarının etkilenmesi olmadan veya etkilenmişse en kısa sürede cerrahi tedavi yapılmadır. Cerrahi tedavide sinir dirsek bölgesinde karpal tünel gibi kapalı, mini açık veya açık yöntemlerle gevşetilir. Bazı zamanlarda sinirin yatağı değiştirilebilir.

Karpal tünel ve kubital tünel sendromu gibi boyundan ele doğru gelen farklı sinirlerde farklı bölgelerde sıkışmalar olabilir(torasik çıkış sendromu-brakial pleksus, supraskapular sinir sıkışma sendromu, radial tünel sendromu, posterior interosseoz sinir sıkışma sendromu-radial sinir, pronator-anterior interosseoz sendrom, guyon kanalında ulnar sinir sıkışma sendromu…vb.). Sinir sıkışması sinirde bir hasar yaratır, hasarın elden yukarıda uzakta olması tedavi sürecini uzatır. Sinir iyileşmeleri uzun süreli ve yukarıdan aşağıya doğru gelişir. O nedenle özellikle üst seviye sinir sıkışmalarında tedavi gecikmemelidir. Üst ekstremitede tek bir sinirin sıkışmasıyla açıklanamayacak muayene bulguları ve tetkikler bize olayın ek olarak boyundan, sinir köklerinin etkilenmesiyle ( örn; boyun fıtığı) oluştuğunu gösterir. Bu nedenle sinir sıkışması ön tanılı hastaların yukarıdan sinir kökü etkilenmesi olabileceği akla getirilmeli gerekirse boyun bölgesi de tetkik edilmelidir (röntgen,MRG,EMG).

Sinir sıkışmalarında cerrahi; deneyimli bir el cerrahı tarafından yapılmalıdır. Ameliyat büyültme altında mikrocerrahi teknikle sinire en atravmatik yaklaşımla gerçekleştirilmelidir. İyi ve zamanında bir cerrahi hastanın yakınmalarını sonlandırır. Hastalar kısa süre içinde eski fonksiyonlarına ve duyularına kavuşurlar. Hastalar ameliyat sonrasında bazen özel bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programına ihtiyaç duyabilirler.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Elde Sinir Sıkışması

Elde sinir sıkışması, karpal tünel sendromu olarak adlandırılmaktadır. El bileğinde meydana gelen ağrı, uyuşma, hareketsizlik gibi olayların meydana gelmesinde etkili olmakla beraber bayanlarda erkeklerden daha sık olarak görülmektedir. Karpal tünel, el bileğinde median sinirin geçtiği tünele verilen addır. Tünelin zemini ve yanlarını karpal kemikler oluşturmaktadır ve dar bir şekle sahiptir. U şeklinde bulunan kemik yatak transvers karpal ligament isimli bağ ile örtülen medial sinir, bu bağ altında sıkışarak karpal tünel sendromunu meydana getirmektedir.

Median sinir dokusu elimizde başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın duyu ve hareketinden sorumludur. Parmaklara hareket kabiliyetini kazandıran median sinirle birlikte ten donlarda bulunmaktadır.

Elde sinir sıkışması durumu, tüneldeki bağ dokuları, ten donlar ve transvers karpal ligamentin kalınlaşarak median sinire yaptığı baskı sonucu oluşmaktadır.

Elde Sinir Sıkışmasını Meydana Getiren Durumları Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

El bileğinin aşırı kullanımını gerektiren durumlarda gerçekleşebilmektedir.(Klavye kullanımı, dantel işçiliği, el halı dokumacılığı)
Hormonlarda kaynaklanan değişimlerden dolayı(gebelikte, hareketin kısıtlandığı durumlarda)
İlerleyen yaşlarda sıklıkla görülmektedir.
Troid, diyabet ve romatizmal hastalıkları bulunan kişilerde sıklıkla görülmektedir.
Genetik olarak aile bireylerinin tümünde görülebilmektedir.

Elde Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

Hastanın el bileğinde hareket gerçekleştirirken uyuşukluk, karıncalanma ve şiddetli ağrı hissetmesi
Orta parmak, işaret parmağı ve başparmakta elektriklenme
Omuza ve dirseğe yayılan ağrı ve şiddetini arttıran sızlanmalar.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçı gerçekleştiğinde uzman bir doktora başvurmalısınız. Belirtiler çoğunlukla yavaş yavaş başlamaktadır. Herhangi bir zamanda ortaya çıkan elde sinir sıkışması olayı özellikle vücut dinlenmeye çekildiğinde geceleri daha çok gerçekleşmektedir. Gündüz ise hareketi en çok kullandığımız alanlarda telefonla konuşurken, araç kullanırken, kitap okurken ortaya çıkmaktadır. Bu hareketler esnasında şiddetli ağrı meydana geliyorsa eli sallama rahatlama hissi oluşturmaktadır.


elde-sinir-sikismasi(1).jpg


Belirtilerin ne zaman gerçekleşeceği bilinmediği gibi bir süre etkisini gösterir ve zamanla kalıbı hale gelmektedir. Sinirlerin gevşemesine neden olan sinir sıkışması olayında sakarlık riski artar, düğmeleri zor ilikleme ve bulaşık yıkarken bardak düşürme olayları artabilir. Tedavisi gerçekleşmediğinde el kaslarında zayıflama görülebilmektedir.

Elde Sinir Sıkışması Tanısı Nasıl Konmaktadır?

Hastaların bu durumlarda verdiği net bilgiler tedavinin şeklini belirlemektedir. Doktorunuzla gerekli şikâyetlerinizi konuştuktan sonra fizik tedavisi uygulanacaktır.

El kaslarınızda zayıflık tespiti,
Kavrama kuvveti tespiti,
Eldeki uyuşma ve karıncalanmayı anlamak için belli pozisyonlarda tuttuğunuzda hissediyorsanız
Parmak duyularını ve hislerini gözleriniz kapalı olarak değerlendirmek
El bileğinde median sinir trasesine bastırarak şikâyetli bölgeyi tam olarak anlayan proke edici testler uygulanarak elde sinir sıkışması tespit edilebilmektedir. Sinir iletimini değerlendirmek ve kemik yapılarını tam olarak görüntüleyebilmek için EMG testi ile röntgen çekimi yapılmaktadır.

Elde Sinir Sıkışması Tedavi Şekli Nasıldır?

Sinir sıkışması durumunu engelleyecek durumlar gerçekleştirilmesine rağmen eğer şikâyetler sürüyor ve sızlanmalar devam ediyorsa doktorunuz cerrahi tedavi şekli uygulayabilmektedir. Çünkü eğer median sinirde sıkışma durumu engellenmezse geriye dönüşümü olmayan hasarların meydana gelmesi engellenmelidir.

Cerrahi tedavi uygulanan hastalarda operasyon hasta ayaktayken gerçekleştirilir ve lokal anestezi uygulanır. Transvers karpal ligament vertikal olarak kesilir ve median sinir gevşetilerek sinir hücrelerinin rahatlatılması amaçlanır. Cerrahi operasyon uygulanan el birkaç gün kalp seviyesinin üzerinde tutularak şişmesi engellenir. Bu birkaç günlük süreçte ağrı, şişlik ve sertlik gerçekleşmesi normaldir. 3 hafta süreye kadar bilek dinlendirilmelidir. Bir kaç hafta sonrasına kadar el basit işlerde kullanılacak seviyeye gelebilmektedir.

Sinir sıkışması gerçekleşen ele cerrahi operasyon uygulandıktan 6 ay sonrasına kadar bilekte uyuşma ve karıncalanma olması normaldir. Eğer bileğinizle yapacağınız işleriniz varsa doktorunuzla gerekli konuşmaları yaparak uygun gördüğü takdirde yapabilmektesiniz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst