Polisitemi Nedir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kanda çok aşırı sayıda alyuvarlar bulunması. Yüzün, ve deride aşırı kızarıklık, kaşıntılara ve Tromboz eğilimine yol açar. Bazı tümörlere ya da uzun süren hipoksi durumuna (akciğer hastalıkları) eşlik edebilir. Başka bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi, belirli bir hastalığa bağlı olmayabilir.

Çoğunlukla orta yaş hastalıklarındandır. Hücre sayısının çoğalmasından dolayı, kanın yoğunluğu artar, kişide kolay bir biçimde tromboz ve da*mar tıkanmaları meydana gelir. Hastanın yü*zü kırmızı bir şekle bürünür ve toplardamarlar gergin*leşir. Polisiteminin tedavisi, hasta*dan kan alarak ve kemik iliğine yerleşip, alyuvarların yapılmasını engelleyen radyoaktif fosfor vermektir.

polisitemi
Polistemi bir doğum hastalığı değildir, sonradan meydana gelir ve kemik hastalıklarından biridir. Bütün kan hücrelerinde (eritrosit, lökosit, trombosit) aşırı bir üretim olur. Çok ender görülen bir hastalıktır, çoğunlukla erkeklerde ortaya çıkar ve kırk yaşın altında ender gözlenir. Sebebi tam olarak belli değildir.

Polistemi yavaş yavaş gelişim gösterir, çoğunlukla 50-60 yaşlarından sonra akut myelojenik lösemiye zemin hazırlayabilir. Kanın yoğunlaşmasındaki yükseliş (akışkanlığının azalması) ve trombositlerin sayısında oluşan artış bir inme ya da kalp krizilerine sebebiyet verebilir. Bazı hastalarda trombositlerin pıhtılaşma yetenekleri azaldığından, kanamalar görülebilir. Riskli gruplar tam olarak belli olmaz

Polisitemi Belirtileri:
1- başağrısı
2- sersemlik
3- kaşıntı (özellikle sıcak bir banyodan sonra)
4- karnın sol üst kısmında şişkinlik hissi
5- ciltte kırmızılık, özellikle de yüzde
6- nefes darlığı
7- yatar durumda zor nefes alma
8- görme bozuklukları
9- ciltte kırmızı nokta tarzında lekeler
10- yer yer morluklar
11- halsizlik

Polisitemi Tanısında Kullanılan Tahliller:
1.Hemogram (Kan Sayımı) - kırmızı küre incelenmesi (periferik yayma)
2.Periferik Yayma2 düzeyi ölçümü
3.Kemik iliği biyopsisi
4.laktat dehidrojenaz enzim düzeyi analizi
5.İdrar analizi
6. serum ürik asit düzeyi ölçümü
7. trombosit agregasyon testi
8. Sedimentasyon tetsi
9. Eritropoietin ölçümü 1
0. Lökosit alkalen fosfataz enzim ölçümü
 

celalyildiz32

Üye
Üye
Katılım
Haz 14, 2019
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba 3 ay önce dahiliye servisine gittim ve bana sekonder polisitemi dedi kan değerim 18 çıktı sonra üç kere kan verdim ama gerçekten polisitemi hastasimiyim bunu öğrenemedim ben istersem kalca kemiği biopsisi yaparlarmi birde bu hastalıktan engel oranı veriliyor mu kanım hep 18 çıkıyor ama Primer değil sekonder dedi neye göre anladı bende anlamış değilim birde sigara içenlere rapor verilmiyor diye duydum bu dogrumu
 
Tekerlekli Sandalye
Üst