Post Polio Sendromu (PPS) Nedir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Post Polio Sendromu (PPS) hakkında ansiklopedik bilgilerin yer aldığı bu yazımızda Post Polio Sendromu (PPS) nedir? Nasıl belirtiler verir? Teşhisi nasıldır? Tedavisi nasıl yapılmaktadır? gibi kısa notlarla bilgi paylaşımında bulunacağız.

Post Polio Sendromu (PPS) beyin ile kaslar arasındaki sinirlere zarar vererek gelişir.

PPS Neden Olur?
Polio, beyin ile kaslar arasında bağlantı sağlayan sinirlere zarar verir. Sinirler ortadan kalkınca kas zayıflığı gelişir. Sinir sayısında azalma ve yaşlanmaya bağlı kayıplar da buna eklenince PPS’ye bağlı aşırı güçsüzlük, aşırı yorgunluk ve ağrı ortaya çıkar. Çocukluğunda Polio’dan etkilenmeyen bireylerde yaşlanmaya bağlı aşırı sinir kaybına rastlanmaz.

PPS nasıl teşhis edilir?
PPS’yi teshiş eden bir test mevcut değildir. Doktorlar genellikle hastanın semptomları ile ilgili diğer sebepleri elimine ettikten sonra PPS teşhisi koyar. Eğer hasta artan bir kas güçsüzlüğü, aşırı yorgunluk, kas ve ekleme bağlı ağrılardan şikâyetçi ise veya Poli hastalığından iyileştikten sonra sıhhatli bir 10 yıl sonrasında rahatsızlık ortaya çıkıyorsa doktorlar PPS’den şüphelenebilir. MRI(magnetik rezonans görüntüleme), neuro-imaging, kas biyopsisi veya spinal sıvı analizi kasların durumunu anlamak için uygulanabilecek test yöntemleridir.

PPS nasıl tedavi edilir?
Değişik birkaç tedavi PPS’nin semptomlarını azaltabilir. Fizik tedavi ve egzersiz, kasları güçlendirirse de hastalar kaslarına zarar vermemeye özen göstermelidir. Mesleki tedavi, hastaların küçük değişikliklerle günlük görevlerini yerine getirebilmesini sağlar. Bazı hastalar baston veya walker desteğine ihtiyaç duyabilir. Solunumun ana kası olan diafram etkilendiyse, bu gibi hastalar uyku sırasında noninvasif pozitif basınç vetilasyonu desteğine ihtiyaç duyarlar.
 

BETÜL1964

Üye
Üye
Katılım
Ağu 11, 2013
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ayırmamız gereken şu poliomyelit çocukken geçirmiş olduğumuz çocuk felci...
POST POLİO SENDROMU ( PPS ) ise geçirilmiş olan hastalıktan yıllar sonra kendini gösteriyor tabii bu demek değildir tüm çocuk felci geçiren herkes PPS olacak..
PPS şöyle gelişiyor çocuk felci virüsü omur ilik sıvısına yerleşiyor 35 yaş sonrası aşırı yorgunluk ve üzüntü sonucu harekete geçiyor öncelikle sağlam kaslar olmak üzere tüm kasları etkileyebiliyor...
çocuk felci olan arkadaşların şu konuda dikkatini çekmek istiyorum 30-35 yaş sonrası aşırı yorgunluk uyku hali kaslarda istem dışı hareketler sık giren kramplar kramplar sonrası inatçı ağrılar ellerde titremeler güç kaybı bu belirtileri fark ettiğiniz zaman bir nöroloji uzmanı ile görüşüp EMG ve AKSON sayımı istemesini rica edin çünkü farklı hastalıklar düşünülerek PPS atlanıyor geç kalındığı zamanda sağlam kaslarda geri dönüşümü olmayan hasarlar bırakıyor...tedavisine gelince sürekli dinlenmek sağlam kasları mümkün olduğu kadar yormamak pasif eğzersiz ve haftada 3 kez yarım saati geçmemek şartı ile hidroterapi..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst