Prof. Dr. Haluk Topaloğlu'ndan 51. Exon Atlama Çalışması Hakkında Açıklama.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Prof. Dr. Haluk Topaloğlu, kas hastaları camiamızın son zamanlarda merak ettiği ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu DMD 51. Exon Atlama çalışmalarıyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapmıştır;

Exon 51 atlama ile ilgili DMD 114117 no lu proje aynı anda 7 ülkede başlamıştır. Fransa, Hollanda, İspanya, İngiltere, Belçika, Almanya ve Türkiye'den toplam 54 vaka dahil edilme süreci içindedir. Avustralya da bu grup içinde yer alacaktır. Bu bir (Faz 2) plasebo kontrollu çift kör çalışmadır, yani hastaların bir kısmı proje boyunca gerçek molekülü almayacaktır. Ancak 48 hafta sonra herkes gerçek tedaviyi almakta olacaktır. İlaç haftada bir ya da iki kere cilt altına verilmektedir. (Faz 3) çalışması tasarlanma aşamasındadır.

Detaylı bilgilere;

Phase II Doubleblind Exploratory Study of GSK2402968 in Ambulant Subjects With Duchenne Muscular Dystrophy - Full Text View - ClinicalTrials.gov

Adresinden ulaşılabilir. Bu projede ülkemiz bağımsız bir araştırıcı merkez olarak yer almaktadır.

Bu proje için çocuğun moleküler bozukluğunun uygunluğu yanısıra, yerden 7 saniyenin altında kalkabilmesi ve 6 dakika yürüme testi ile solunum fonksiyon testlerini yapacak düzeyde olması istenmektedir. Ayrıca tüm vakalar en az 6 aydır steroid kullanıyor olmalı..

Bu aşamada hastalarımız Ankara Hacettepe Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehab Bölümü ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Fizyoterapi Ünitesinde bulunan ulusal sisteme kayıt yaptırabilirler. Halihazırda kayıtlı bulunanlar için yeni bir işlem gerekmemektedir. İleride exon 51 için uzatma çalışması ya da yeni exon atlama projeleri gerçek olursa hastalarımızın seçiminin uluslararası standartlara uygun bu veri tabanından yapılması düşünülmektedir. Bağlı olduğumuz ve bir AB yan kuruluşu olan Treat-NMD kuralları bu yöndedir.

Exon 51'in atlanması halihazırda tüm DMD vakalarının % 15'i için uygundur. Diğer gruplara ise yakında başlanabilir. Nokta mutasyonu bulunanlar exon atlamadan yarar görmezler, onlar için yeni çalışmalar düşünülmektedir.

Her tür kayıt sistemi ve çalışma hastaları için ilgili Üniversitelerimiz ve Sağlık Bakanlığından etik kurul izinleri alınmıştır.

Bu projede yer alan değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim..

Bu ve bunun gibi çalışmaların ışığında sanırım bir yere varacağız. Hastalarımız için olduğu kadar hekimler için de zor bir bekleme süreci içindeyiz. Umarım herşey yolunda gider..


Prof. Dr. Haluk Topaloğlu / Hacettepe Çocuk Hastanesi


KASDER.ORG.TR



http://engelliler.gen.tr/f31/ekson-atlama-dmd-63/
 

gezginemlak

Üye
Üye
Katılım
Kas 1, 2010
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bütün kas hastalarını ilgilendiren bir çalişma bu.inşallah başarıya ulaşirda hepimiz seviniriz..
 
F

Fırtına

Guest
DMD nin ilaçla tedavisine yönelik Faz III çalışmalarına başlandı

Glaxo/Smith/Kline (GSK) ve Prosensa ilaç firmaları, DMD tanısı konmuş yürüyebilen çocuklar üzerinde araştırmalarına başlanan GSK2402968 ('968) kodlu örneğin hastalarda tedavi denemelerine başlandığını duyurdu.

Söz konusu ilaç adayı, distrofin genlerinde 51. exon atlaması bulunan (DMD'li çocukların yüzde 13'ünü kapsayan) hastalara yönelik geliştirilmiş durumda.. Çalışmanın başlatıldığının resmi duyurusu, daha önceden de bahsi geçen (Faz 3) çalışmalarına devam edildiğini onaylamaktadır.

Çalışmaya 18 ülkeden toplam 180 hasta katılacak olup, rastgele seçilmiş placebo kontrolü denemeleri de eş-zamanlı olarak yürütülecektir. Duyurulan çalışma, hastayı ciddi derecede güçten düşüren, nadir görülen kas hastalığı tipi DMD araştırmaları konusunda mevcut olgun safhayı temsil etmektedir.

GSK968 kodlu ilaç adayının 6mg/kg haftalık doz ile verim ve güvenliğini test edecek çalışma, placebo kontrol denemeleri ile birlikte, 48 hafta boyunca 5 yaş üstü DMD'li çocuklar üzerinde tedavi amaçlı kullanılacaktır. İlacın verimliliği konusunda standart ölçüt değer ise 6 dakikalık yürüme testleri sonucunda tespit edilen kas işlev değişiklikleri olarak belirlenmiştir.

GSK Nadir Hastalık Araştırmaları ve Medikal Departman Şefi Dr. Phillipe Monteyne'e göre “(faz 3) çalışmalarının başlaması önemli bir dönüm noktası” olarak değerlendirilmeli.. “Şu anda DMD'nin hasta üzerindeki seyrini anlamlı derecede değiştirecek onaylı bir tedavi yok..”

Prosensa firması Medikal Departman şefi Dr. Giles Campion ise “bu çalışmadan olumlu sonuçlar elde edilirse, dünya üzerinde bu beden yıpratıcı hastalıkla birlikte yaşayan binlerce genç insana yönelik onaylı bir tedavi seçeneğine doğru yol alma” ümitlerinin devam edeceğini belirtiyor.

GSK2402968 hakkında;

GSK698 kodlu ilaç adayı, distrofin geni 51. exonda atlamayı tetikleyen bir antisense oligonükleotid ve DMD tedavi geliştirilmesinde son aşamayı oluşturuyor. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yetim ilaç statüsü almış durumda.. Glaxo/Smith/Kline ve Prosensa ilaç firmalarının ortak çalışmalarının ürünü olarak geçiyor.

GSK968 klinik çalışmalarına dair daha fazla bilgi almak için;

Home - ClinicalTrials.gov

Adresine başvurabilirsiniz.

GSK ve Prosensa ilaç firmalarının orijinal duyuru metni için ise;

GSK and Prosensa announce start of Phase III study of investigational Duchenne Muscular Dystrophy medication

Linkini kullanabilirsiniz.


Çeviren / Mehmet Ekinci / Boğaziçi Üniversitesi




KASDER.ORG.TR
 
F

Fırtına

Guest
bütün kas hastalarını ilgilendiren bir çalişma bu.inşallah başarıya ulaşirda hepimiz seviniriz..


gezginemlak merhaba, hoşgeldin..
evet arkadaşım, bu çalışma tüm kas hastası insanlarımızı ilgilendiren çok önemli bir çalışma.. dediğin gibi; inşaallah başarıya ulaşır ve bütün kas hastası insanlarımız sağlığına kavuşur.. dualarımız/dileğimiz bu..!!!
 
F

Fırtına

Guest
Genetik Hastalarda Yeni Tedavi Umutları.!

cozdemir.jpg



Genetik hastalıklarda ülkemizin de katıldığı yeni ve umut verici tedavi denemeleri var. Erkek çocuklarda görülen Duchenne adlı hastalıkta ekson atlama (exon skipping) çalışmaları iyi sonuçlar veriyor.

Duchenne çok sayıdaki genetik kas hastalıklardan bir tanesi..

1986 yılında hastalıktan sorumlu gen bulundu.. Vücudun bu en büyük geni cinsiyet kromozomu X üzerinde yer alıyor. Bu yüzden hastalık erkek çocuklarda görülüyor. İlerleyici bir hastalık.. Çocuklar 10 yaş civarında yürüme yeteneklerini kaybediyorlar. Sağlam olan anne burada taşıyıcı rol oynuyor. Gen keşfinden bir yıl sonra Duchenne geninin kodladığı (ürettiği) protein bulundu. Buna distrofin adı verildi. Distrofin yokluğu kasların gelişmesini önlüyor. Bu iki keşif doğaldır ki büyük umutlar yarattı. Hasta gen yerine sağlamının konabileceği umudu idi bu..

Ancak çok gecikmeden bu gen tedavisinin büyük zorluklar taşıdığı ortaya çıktı. Organizma hücrelere ulaşması tasarlanan geni ret ediyordu. Yeni teknikler geliştirildi, minigenler oluşturularak virüsler aracılığı ile vücuda ulaştırılmaya çalışıldı. Distrofin yerine geçebilecek utrophinin çoğaltılması denendi (BMN 195) Öteki kas hastalıklarında da gen tedavi denemeleri yapıldı. Birçok ilaçlarla ilgili araştırmalar gerçekleştirildi. Steroidler Duchenne hastalığında yararlı oluyor, hastalığı yavaşlatıyor. Bugün kullanılan başlıca ilaç budur..

Araştırmalar bütün hızı ile devam ediyor. Kök hücre umutları ve çalışmaları elbette süregeliyor. Ancak henüz bu hastalıklarda klinik uygulama aşamasına gelinmiş değil.. Tüm dünyada umut ticareti geçerli.. Bana gönderilen ciddi bir yayında bu ticareti yapan ve güvenilmemesi, uzak durulması gereken merkezlerin listesi var..

Son yıllarda gen tedavilerindeki gecikme başka metotların araştırılmasına yol açtı ve gen tamiri gündeme geldi. Genler exonlardan oluşuyor. Bu exonların bir bölümü yok olursa o zaman okuma çerçevesi (reading frame) bozuluyor ve gen proteini üretemiyor. Genetik testler bu exon yokluğunu gösteriyor (Tanıda başlıca dayanağımız bu testler) Bu eksiklik delesyon adını alıyor. Bilim insanları araştırmacılar bu delesyonu exon yokluğunu atlayarak (ekson atlama exon skipping) yani geni tamir ederek yeniden protein üretimini sağlamayı düşündüler. İlk denemeler başarılı sonuç verdi, gerçekten bu metotla distrofin üretiliyordu.

DMD (Duchenne) hastalığında 51 exon atlama ile ilgili DMD 114117 nolu proje Türkiyenin dahil olduğu 7 ülkede başladı. Fransa, Hollanda, İspanya, İngiltere, Almanya, Belçika ve Türkiye.. Avustralya da yakında bu projede yer alacak. Bu çalışmaya 54 vaka alındı. Bunlar 5 yaşından büyük, yerden en çok 7 saniyede kalkabilen, 6 dakika yürüme testi ve solunum testleri için yeterli kooperasyonu gösterebilen, 6 aydan beri steroid kullanmakta olan Duchenne vakaları.. 4 haftalık süre içinde 2 ayrı zamanda tarama testi yapılıyor, testlere uyum yapamayanlar çıkarılıyor. Çalışma placebo kontrollü ve çift kör metodu ile yapılıyor. Hastaların bir bölümü proje boyunca gerçek molekülü almayacak. 48 hafta sonra hepsi almaya başlayacak.

Bu bir Faz II çalışması.. Faz III çalışması tasarlanmakta.. İlaç (molecular patches) haftada bir ya da iki kez cilt altına veriliyor. Bu çalışmaya Türkiye’den Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Prof. Haluk Topaloğlu yönetiminde Göknur Haliloğlu, Ayşe Karaduman, Öznur Tunca ,Bahadır Konuşkan, Elif Acar, Aslan Seyma, Aslı Atalay, hemşire Fatma Dinlerden oluşan ekip katılıyor.

Exon 51 atlama proje ve çalışması tüm Duchenne vakalarının % 15 i için uygun.. Başka exonlarda delesyon gösteren diğerleri için gelecekte bu metot uygulanabilir. Bu tedavi metodu delesyon gösteren diğer genetik hastalıklar için de geçerli olabilir. Ama nokta mutasyonlu Duchenne hastaları için yararlı olmaz. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. FDA hasta seçiminin uluslar arası standartlara uygun ve uluslar arası veri tabanı kayıtlarından yapılmasının ön görüldüğü bu çalışmaları yakından izliyor. Bu çalışmalar olumlu sonuç verirse bu gün için Duchenne vakalarının bu hastalığın çok daha iyi bir formu olan Beckere dönüşeceği bekleniyor. Bu çalışmaların umut verici yeni araştırmalarla izlenmesini bekleyebiliriz.


Prof.Dr.Coşkun Özdemir


(Not: Çalışma ile ilgili bilgileri ve böyle bir yayın iznini genç arkadaşım Prof. Dr. Haluk Topaloğlu'ndan aldım..

Ona teşekkürlerimi sunuyorum..)


kasder.org.tr
 
F

Fırtına

Guest
Genetik hastalıklarda tedavi umutları.!

Moleküler biyolojideki gelişmeler binlerce genetik hastalığın tedavisi için umut doğurdu..

Müsküler distrofiler en ciddi genetik hastalıklar arasında.. Fransız nörologu Guilliame Duchenne tarafından tarif edilen Duchenne hastalığı her 3500 erkek çocuktan birini tutuyor ve en sık görülen müsküler distrofi.. Dünyada 250 bin vaka olduğu hesaplanıyor. Hastalık erkek çocukları tutuyor. Anneler taşıyıcı.. Hastalık ilk yaşlarda yürüme, merdiven çıkma, çömelip kalkma güçlüğü ile başlıyor. Çocuklar 10-12 yaşlarında yürüme yeteneklerini kaybediyor. Daha ileri yaşlarda kalp kasları da tutulabiliyor.

80’li yıllarda hastalıktan sorumlu gen bulunduğunda ve ertesi yıl genin ürettiği protein (distrofin) keşfedildiğinde tedavinin artık çok yakın olduğu umudu doğdu ama bu umut gerçekleşmedi. Kusurlu gen, distrofin isimli proteini üretemiyor ve bu eksiklik kasların zayıflamasına, erimesine yol açıyor. Kusurlu gen yerine sağlamını koymak en akla yakın tedavi metodu idi..

Ancak 20 yıldır bu başarılamadı. Çeşitli engeller var. Burada yeni gelişmelerden söz edeceğim;

Genler uzayıp giden zincir gibi eksonlardan oluşuyor. Duchenne geni 85 eksona sahip.. Bu eksonlar kusursuz çalışırsa, distrofin isimli protein üretiliyor. Eğer eksonlardan bir ya da birkaçı eksikse (delesyon) o zaman bu süreç işlemiyor ve distrofin üretilemiyor. Ve bunun doğal sonucu Duchenne müsküler distrofi hastalığı oluşuyor.

Şimdi araştırmacılar bir türlü başarılamayan sağlam gen koymak yerine, kusurlu geni onarma yolunu seçiyorlar. Distrofin üretimini engelleyen delesyonu (ekson kaybı) atlayarak “okumayı” ve böylece distrofin üretimini sağlayan bir metot geliştirildi. Bu denemeler birkaç yıldan beri çeşitli merkezlerde süregeliyor. “Anti sense” tedavi adını alan ilk denemeler hayvan modellerinde yapıldı ve iyi sonuç verdi. Birkaç merkezde önce anti sense tedavi (drug) lokal olarak kaslara uygulandı ve iyi sonuç alındı, yani kaslarda distrofin üretildiği görüldü.

Daha sonra tedavi maddesi sistemik olarak verilmeye başlandı ve bu da olumlu sonuç verdi. Denemeler canine (köpekler) üzerinde yapıldı. Şunu eklemek yerinde olur ki, bu denemelerin yürütücüsü ünlü araştırmacı Dr. Hoffman her bir köpek için, 3 ay süren tedavide 20 bin dolar değerinde ilaç harcandığını bildiriyor. Ayrıca bu tedavinin ne sıklıkla yapılması gerektiği henüz bilinmiyor. Üretilen protein % 100 normal değil, ancak araştırmacılar bunun hastalığı kısmen önleyerek daha hafif bir duruma getirmek için yeterli olduğuna inanıyor. Yazık ki distrofinin doğrudan kan dolaşımına verilerek vücut ve kaslar tarafından kullanılması sağlanamıyor.

İLK TEDAVİ DENEMELERİ

İlk hastalarla klinik tedavi çalışması 2006 / 07 yıllarında Leiden’de (Hollanda) yapıldı. 10-13 yaşlarında 4 hasta çocuğa AON (anti sense ribonucleotides) verildi. Amaç 51 eksonun atlanması idi ve enjeksiyon bir bacak kasına yapıldı. 4 hafta sonra o kasta distrofin varlığı görüldü. Böylece bu tedavinin insanlarda da etkili olduğu saptanmış oldu. 2008’de Leiden’de 12 hasta çocukta bu defa lokal değil sistemik tedavi başlatıldı. Hedeflenen yine 51. ekson idi. Sonuçlar şu sıralarda alınacak (2009 yaz) Bu sonuçlar beklendiği gibi ise, 100 duchenneli çocuktan oluşan daha geniş bir grup üzerinde sistemik çalışma başlayacak ve 6 ay sürecek. Prosensa firması şimdilik sadece 51. ve 44. ekson için AON ilaç hazırlayabiliyor. Böylece anti sense drogların ekson spesifik olduğunu öğreniyoruz.

Duchenne geninde 79 veya 85 ekson var. Bu iki eksondaki delesyon hastaların % 19,2’sini kapsıyor (ekson 51: % 13, ekson 44: % 6,2) Hollanda’da araştırmacılar finansman yeterli olursa 43, 45, 46, 50, 52 ve 53 için AON’s ilacı geliştirmek istiyor. Bu gerçekleşirse tüm hastaların % 51,2’sine uygulama yapılabilecek. İleri ki gelişmeler bu oranı arttırabilecek.

Bu tedavi denemelerinin neye mal olacağı önemli bir konu elbette.. Yukarıda 20 bin dolardan söz etmiştim. Başka bir merkez de her hasta çocuk için 20 000 Avro hesaplıyor. Pivotal faz 2b tedavisi 100 hasta üzerinde 3-4 yıl sürecek çalışma için her yıl 500–750 bin Avro harcama ön-görülüyor. Hollanda’dan başka İngiltere’de de benzer çalışmalar sürdürülüyor. AVI Bio Pharma AVI4658 ile Duchenne hastalarında sistemik ilaç uygulaması gerçekleştiriliyor. 12 haftalık bir tedavi Londra’da Francesco Muntoni yönetiminde yapılmakta.. AVI4658 de bir anti sense madde ve exon atlamayı sağlıyor. İlk sonuçlar (ekson 51 için) fonksiyonel formda distrofin üretildiğini ve hastalarda iyileşme sağladığını gösteriyor.

HASTALARA BİLGİ

Önümüzdeki yıllardaki gelişmeleri merakla bekleyeceğiz. Bitirmeden özellikle hasta ve aileleri için şu bilgileri eklemek istiyorum. Duchenne genetik bir hastalık.. Genetik defektin cinsini laboratuarların yaptıkları incelemelerle öğreniyoruz.

Üç olasılık var;

• Delesyon (yani bir ya da birden fazla ekson yokluğu)

• Duplikasyon,

• Nokta (point) mutasyon,

Ekson atlama tedavisi birinciler için söz konusu.. O nedenle hangi delesyonun hangi eksonu ya da eksonları kapsadığı önemli.. Yukarıdaki bilgilerden tedavi girişimlerinin 51. ekson için başladığını öğreniyoruz. Hedef tüm delesyonlar için gerekli ilacın geliştirilmesi.. Hastalar anlayamadıkları noktaları bu konunun uzmanı kişilerden ve Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nden sorup öğrenebilir. Umut verici gelişmeler bunlar. Ancak yukarıda ki bilgilerden hastalardaki uygulamaların daha bir hayli zaman alacağı anlaşılıyor.

İkinci bir tedavi metodu, delesyon değil nokta mutasyonu olan hastalar için geliştirildi. Onu ayrı bir yazıda işleyeceğim. O da çok önemli.. Çünkü Duchenne dışındaki bazı genetik hastalıklar için de uygulanabilirliği söz konusu..

Utrophi kas mambranında distrophineden sonra en büyük protein.. Ve bazı durumlarda onun işlevini üstlendiği görülüyor. Kas mambranında distrophine olmayınca hücreyi saran mambran kararsızlaşarak hücrenin serbest radikallerce parçalanmasına açık hale geliyor. Distrofik farelerde distrofin yok edilmesine rağmen (olmamasına rağmen) farenin kasları işlevlerini kaybetmiyor, bunun nedenini araştıran araştırmaciıar yıllar önce bu farelerde utrophin seviyesinin yüksek olduğu ve bu fazla utrophinin distrofinin yerine geçerek onun işlevini kısmen üstlendiğini gördüler.

Ayrıca duchenne doğumdan itibaren bebekte var olmasına rağmen ilk başta kasların normal işlevlerini sürdürmesininde yeni doğan bebekte utrophinin yüksek olmasıyla açıklayıp zamanla normal seviyesine düşmesiyle kas yıkımının ilerlediğini düşünüyorlardı ve bu nedenle uzun suredir distrophini üretmeye çalışmaktansa daha kolay yollarla utrophini yükseltmek duchenne için alternatif tedavi olarak gündemdeydi. Bu yöntemin önemi PTC 124 gibi sadece nonsense hastalara, yada şu an ki exonskipping gibi exon delesyonu olanlara değil tüm duchenne hastalarına yönelik olması.. Çünkü distrophine üretmemeye sebep olan genetik yapıyı değiştirmeyi değil eksik olan distrophine yerine utrophine koymayı hedefliyor. Bu nedenlede hangi delasyon, hangi mutasyon bakmadan tüm duchennelilere faydalı olacak.


Dr. Coşkun Özdemir
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bütün kas hastalarını ilgilendiren bir çalişma bu.inşallah başarıya ulaşirda hepimiz seviniriz..

Bütün kas hastalarını ilgilendirmesi;bir kas hastalığı için ülkemizde yapılacak ve açıklanan ciddi bir araştırma ve çalışma olmasından dolayıdır,bu çalışma yazıda belirtildiği gibi (Exon 51'in atlanması halihazırda tüm DMD vakalarının % 15'i için uygundur. Diğer gruplara ise yakında başlanabilir. Nokta mutasyonu bulunanlar exon atlamadan yarar görmezler, onlar için yeni çalışmalar düşünülmektedir.) Duşen MD hastalarına yöneliktir...

Başarılı olacağına yürekten inanıyorum,bu olay kas hastalıklarının surlarında açılan bir delik olacaktır ve gerisi gelecektir o surlar yıkılacak kas hastalıklarına çare bulunacaktır...

Konunun daha rahat anlaşılması için katkı yapmak istedim....
 
F

Fırtına

Guest
merhaba güneyli,

mesajın çok açıklayıcı oldu.. paylaşmış olduğun açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim..

başarılı olacağına yürekten inanıyorum, bu olay kas hastalıklarının surlarında açılan bir delik olacaktır ve gerisi gelecektir, o surlar yıkılacak kas hastalıklarına çare bulunacaktır.. inşaallah.. bende yürekten inanıyorum..
 

KARDELEN

Üye
Üye
Katılım
Mar 16, 2011
Mesajlar
60
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
benimde çok yakın tanıdıgım 2 kardeş var kas hastası arkadaşım bu hastalıkda çok zor hiç hareket edemiyolar hep yanlarında yardımcı olması gerek inş herde bi care derman bulunur ALLAHDAN hiç umut kesmemek gerek allahım ceresiz dert vermesin ..
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
benimde çok yakın tanıdıgım 2 kardeş var kas hastası arkadaşım bu hastalıkda çok zor hiç hareket edemiyolar hep yanlarında yardımcı olması gerek inş herde bi care derman bulunur ALLAHDAN hiç umut kesmemek gerek allahım ceresiz dert vermesin ..

Dua,dilek ve temennilerinize yürekten katılıyorum...
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yukarıda,Fırtına arkadaşın (Prof.Dr.Coşkun Özdemir in yazılarında bahsedilen) iletilerinde sözü geçen UTROPHİNE için ABD ilaç şirketi BioMarin ,
SMT C1100 isimli ilaç üzerinde çalışmaktadır,faz 1 çalışmaları tamamlanmıştır...

Google Google Translate
 
Tekerlekli Sandalye
Üst