Prostat Biyopsisi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
PROSTAT BİYOPSİSİ

Prostat biyopsisi prostattan şüpheli doku örnekleri alınmasını sağlayan bir işlemdir. Prostat, erkeklerde spermlerin taşınmasını ve beslenmesini sağlayan küçük ceviz büyüklüğünde bir bezdir.

image.php.jpg

Prostat biyopsisi ya da iğne biyopsisi adı da verilen işlem sırasında, ince bir iğne ile prostat dokusundan numuneler alınmaya çalışılır. Prostat biyopsisi üriner sistem ve erkek cinsel organları konusunda uzmanlaşmış bir doktor (ürolog) tarafından yapılır. Prostat ile ilgili yapılan spesifik antijen (PSA) kan testi veya dijital rektal muayenesi (PRM) gibi temel testlerin bulgularına göre doktorunuz prostat kanseri şüphesiyle biyopsi yapılmasını önerebilir.

Prostat biyopsisi sonrasında alınan doku örnekleri prostat kanseri belirtisi olan hücre anormalliklerini belirlemek için mikroskop altında incelenir. İnceleme sonucu kanser bulguları varsa, büyüme ve yayılma hızına göre en iyi tedavi seçeneklerin belirlenir.

İŞLEM NİÇİN YAPILIR?

Prostat biyopsisi prostat kanserini tespit etmek için kullanılır. Eğer aşağıdaki durumlar sizde de mevcutsa, doktorunuz prostat biyopsisi önerebilir:
• Prostat spesifik antijen (PSA) test sonuçları yaşınız için normalden daha yüksek çıkmışsa,
• Doktorunuz dijital rektal muayene sırasında topaklar veya diğer anormallikler bulmuşsa,
• Normal bulgular içeren bir biyopsi geçirmiş olmanıza rağmen, PSA değerlerinde hala artış gözleniyorsa,
• Bir önceki biyopsi sonucunda, anormal ama kanser olmayan prostat dokusu hücreleri saptanmışsa doktorunuz biyopsi önerebilir

. RİSKLER
Prostat biyopsisi ile ilişkili olan yaygın riskler şunlardır:
• Enfeksiyon. Biyopsi ile ilişkili en sık görülen risk enfeksiyondur. Prostat biyopsisi sonrası idrar yolu ya da prostat bölgesinde gelişen enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi gerekli olmaktadır.
• Biyopsi yerinde kanama. Kanama prostat biyopsisi sonrasında yaygın olan risklerden biridir. Doktorunuza danışmadan biyopsi sonrası herhangi bir kan inceltici ilaç almaya başlamayınız.
• Menide kan. Prostat biyopsisi sonrasında menide kırmızı veya paslı görüntü veren renk değişikliği de yaygındır. Bu kan endişe verici bir belirti değildir. Menideki değişiklik biyopsi sonrasındaki dört ila altı hafta sürebilir.
• İdrar yapmada zorluk. Bazı erkeklerde prostat biyopsisi işlemi sonrası idrar yapmada zorluk yaşanabilir. Nadir olarak, idrar yoluna geçici üriner kateter takılması da gerekebilir.



NASIL HAZIRLANACAKSINIZ?
Prostat biyopsisine hazır hale gelebilmeniz için ürolog doktorunuz aşağıdaki önerilerde bulunabilir:
• Biyopsi işleminden önceki birkaç gün için, kanama riskini arttıran warfarin, aspirin ve ibuprofen gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar ve bazı bitkisel takviyeleri kesmenizi isteyebilir.
• İşlem sırasında oluşabilecek enfeksiyon riskini önlemek için, prostat biyopsisinden 30 ila 60 dakika öncesinden bir antibiyotik alınız.

NELER BEKLEYEBİLİRSİNİZ?
Prostat biyopsi numunelerinin alınması aşamasında bir dizi yöntem kullanılabilir. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
• Rektum duvarından iğne geçirilerek. Bu işleme “transrektal biyopsi” denir ve prostat biyopsisi yapmanın en yaygın yoldur.
• Penisin ucundan prostata ulaşarak doku örneği alma. Bu şekildeki prostat biyopsisine de “transüretral biyopsi” denir. Bir kamera ile donatılmış uzun, ince bir tüp ile prostata erişmek için penis ucundaki delikten üretraya geçilir.
• Anüs ve skrotum (testis torbası) arasındaki alandan iğne takma. Bu işlem anüs ve skrotum arasındaki cilt üzerinde (perine) küçük bir kesim yapılmasını gerektirir. Kesiden sokulan biyopsi iğnesi ile prostat bezine ulaşılarak doku örneği çıkarılır.

Prostat biyopsisi sırasında neler beklenebilir:

Çoğu durumda, ürologlar transrektal prostat biyopsisi uygulamaktadır. Bu işlemde doktorunuz yan tarafınıza yatıp dizlerinizi göğsünüze kadar çekmenizi isteyecektir. Bazı durumlarda, karın üstü yatmanız istenebilir.

Bölge temizlendikten ve jel uygulandıktan sonra, doktorunuz rektum içine ince bir ultrason milini yavaşça dahil edecektir.

Transrektal ultrasonografi ses dalgalarını kullanarak prostat görüntülerini oluşturmak için kullanılır. Doktorunuz bu görüntüleri kullanarak, anestezik enjeksiyon ile uyuşturulması gereken bölgeyi belirleyecektir.

Ultrason görüntüleri aynı zamanda prostat biyopsi iğnesine rehberlik etmesi için de kullanılır.
Çoğu durumda, uyuşturucu özelliği olan bir ilaç enjeksiyonu kullanılarak biyopsi ile ilgili rahatsızlıklar azaltılmaya çalışılır.

Bir iğne ile prostat tabanına yakın çeşitli noktalardan anestetik ilaç enjekte edilebilir. Biyopsi cihazı yerine geçirildikten sonra, doktorunuz oyuktan silindirik kesitler alır.

Prosedür genellikle çok kısa sürer ve biyopsi iğnesi numune alırken bir rahatsızlık hissi oluşur. Doktorunuz doku örneklerini prostatın şüpheli bir yerinden ya da birkaç farklı yerinden alabilir.

Çoğu durumda, doktorlar 10-12 doku örneği alırlar. Tüm işlemler genellikle yaklaşık 5-10 sürer.

İşlemden sonra:
Bir prostat biyopsisinden sonra, muhtemelen birkaç gün boyunca bir antibiyotik almak gerekebilir. Hafif ağrı ve rektumda bazı hafif kanamalar olabilir. Birkaç gün boyunca idrar ya da dışkıda kan görebilirsiniz. Ayrıca meni içinde de kırmızıya yakın renk değişikliği gözleyebilirsiniz. Bu durum birkaç hafta sürebilir.

Eğer aşağıdaki durumları yaşarsanız doktorunuza başvurunuz:
• Uzun süreli veya ağır kanama,
• Kötüleşen ağrı,
• Biyopsi alanının yakınlarında şişme,
• İdrar yapmada zorluk gibi.

Nadir durumlarda, bir prostat biyopsisi enfeksiyona yol açabilir. Eğer herhangi bir enfeksiyon belirtisi görürseniz, doktorunuza ulaşınız.

Yaygın enfeksiyon belirtileri şunlardır:
• Ateş • İdrar yaparken ağrı,
• Penisten iltihap boşalması gibi.

SONUÇLAR

Kanser ve diğer doku anormallikleri tanısında uzmanlaşmış bir doktor prostat biyopsi örneklerini değerlendirecektir. Bu doktor (patolog) doku örneklerinde kanser olup olmadığını ve varsa ne derece agresif olduğunu tespit edecektir. Patolog ortaya çıkan laboratuar bulgularını bir rapor haline getirerek doktorunuza gönderir. Doktorunuz da rapor sonuçlarını sizinle paylaşacaktır. Eğer isterseniz raporun bir kopyasını isteyebilirsiniz.

Ortaya çıkan patoloji raporunuz aşağıdaki verileri içerebilir:

• Tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi. Patoloji raporu tıbbi geçmişiniz ve doktorunuzun prostat biyopsisi tavsiye etmesine sebep olan test sonuçlarını da içerebilir.
• Biyopsi örneği açıklaması. Raporun bu bölümünde alınan doku örnekleri hakkında bilgiler yer alır. Örneğin, iğne biyopsisi ile elde edilen prostat dokusunun rengi ve kıvamı gibi tanımlamalar yapılabilir. Laboratuar analizleri için kaç numune gönderildiği belirtilebilir.
• Hücrelerin açıklanması. Patoloji raporunun bu bölümünde hücrelerin mikroskop altında nasıl göründüğü açıklanır. Prostat kanseri hücreleri bir patoloji raporunda “adenokarsinom” olarak ifade edilebilir. Bazen patolog anormal görünen ama kanserli olamayan hücreler bulur. Kanserli olmayan bu hücreleri tanımlamak için patoloji raporlarında “prostatik intraepitelyal neoplazi, atipik küçük asiner proliferasyon” gibi kelimeler yer alır. Eğer patolog kanser bulursa, Gleason skoru denilen bir ölçekle derecelendirir. Bu ölçek kanserli bulunan hücrelerin normal hücrelerden ne kadar farklı olduğunu gösterir. Ölçekteki en düşük puan 2 ve en yüksek puan 10 olarak belirlenmiştir. Gleason skorunda puanların yüksek çıkması, kanserli hücrelerde anormalliğin fazla olduğunu gösterir. Bu hücrelerin büyüme ve hızla yayılma olasılığı daha yüksektir.
• Patolog tanısı. Patoloji raporunun bu bölümünde patolog tanısı listelenir. Aynı zamanda, tavsiye edilen başka testler varsa bunlar yazılıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst