Prostat Kanseri ,Ameliyatı Sonrası ve Tüm Merak Edilenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası hastaların Korkuları
Prostast kanseri ameliyatı sonrası beni neler bekliyor diye endişeleriniz varsa bu endişelerin en önemlisi idrar tutamamak korkunuz varsa uzmanlar bu konu hakkında şöyle bir açıklama yapmaktadır. Ameliyat sonrası en korkulan sıkıntı idrar tutulamaması günümüzde uzman hekimlerce yapılan bir ameliyat neticesinde böyle bir risk olmamaktadır. İkinci korkulan nokta ereksiyonu sağlayıp sağlayamayacağıdır ki buda yine hekimin tecrübesiyle orantılı bir durumdur. Ameliyat esnasında ereksiyonu sağlayan sinirleri korumayı başarması halinde yaklaşık bir yıl gibi bir süre içerisinde hastanın bu şikayetide ortadan kalkacaktır.


endoskopik-tumor-tedavileri_clip_image022.jpg



Prostatın tamamen çıkarılması durumunda hastayı neler bekler?

Prostat bir organ ve birkaç görevi vardır. Prostatın alınmış olması yani tamemen çıkartılması bu fonksiyonlarda sekteye uğraması demektir. Üç ayaklı bir tedavi söz konusudur, birinci hedef hastanın kanserden kurtulmasıdır. İkinci hedef hastanın idrar tutmasını engelememektir. Üçüncü hedef ise hastanın cinsel fonksiyon bozukluğuna engel olmak. Tüm bunlar yapılan iyi bir ameliyatla ve erken tanıyla önüne geçilebilecek sorunlardır. Yapılan ameliyatta kanser şayet prostatın içinde ve sinirlere taşmamış ise belli bir müddet sonra ciinsel fonksiyonlarını geri kazanabilmektedir. Şayet kanser prostat dışına yayılmış ve sinirleri tutmuşsa ozaman cinsel fonksiyonların tamamen kaybedilmesi sözkonusudur. Genel olarak bakıldığı zaman ameliyattan yaklaşık bir yıl gibi bir zaman sonunda idrar tutabilme özelliğini yeniden kazanabilinecektir.

Açık yada kapalı ameliyata nasıl karar verilir?

Halk arasında açık prostat ameliyatına daha çok ilgi vardır. Hasta özellikle açık ameliyatı istemektedir. İyi huylu prostat büyümesi için iki çeşit ameliyat yapılmaktadır. Standard yapılan tur diye tabir edilen endoskopik kapalı ameliyat bir diğeri ise bilinen açık ameliyattır. Bunun kararı prostat ağırlığına göre verilmektedir. Genellikle 80 yada 100 gram üzeri prostat büyümelerinde doğru yolun açık ameliyat olduğu belirtilmiştir. Daha küçük prostatlarda kapalı ameliyat tercih edilebilir.

Prostat büyümesinde ilaç tedavisi uygulaması

Prostat büyümesinde tedavi ikiye ayrılır bitkisel va kimyasal ilaçlarla tedavi uygulanabilir. Bitkisel tedavilerde iyi gelen bitkiler yada bu bitkilerin içinde bulunduğu kapsüller kullanılır. Şayet bu bitkisel tedavi işe yaramazsa kimyasal ilaçlara başlanır. Fakat bunlar kalıcı tedaviler değildir septomatik tedavi denilen ve hastayı o gün içinde rahatlatan tedavilerdir. Örneğin 60 gram bir prostata sahip olan kişiler ilacı kullanır ama prostatta küçülme olmaz gevşeme olmasından dolayı idrar sorunu çözülür. Dediğimiz gibi bunlar rahatlatıcı tedavilerdir. Bir diğer ilaç grubu uzun süre kullanım neticesinde prostatta biraz küçülme yapabilir. Bu ilaçlar genellikle 2 ila 6 ay gibi bir zaman aralığında etki etmeye başlar bu ilaçlar sayesinde örneğin 80 gramlık bir prostat 65 gram gibi bir seviyeye gerileyebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst