Protez ve ortez standardı çalıştayı yapıldı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ortopedik Hazır ve Ismarlama Protez ve Ortez Standartları Çalıştayı” 20 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da saat 09.30’da başladı ve gün boyu sürdü.


Ortopedik özürlü vatandaşların sıklıkla kullandığı protez, ortez ve diğer yardımcı araç ve gereçlerin, günün koşullarına ve teknolojik gelişmelere uyumlu bir şekilde, kişiye uygun, bireyin bağımsızlığını destekleyen, kullanımı kolay ve ergonomik olmalarını sağlayacak standartların belirlenmesi için söz konusu standartları belirleyen düzenlemeler ele alındı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Ortopedik Hazır ve Ismarlama Protez ve Ortez Standartları Çalıştayı” 20 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da saat 09.30’da başladı ve gün boyu sürdü. Protez ve ortezlerin standardizasyon eksiklikleri ve yetersizliklerinin giderilmesi, kalitesiz ürün üretim ve ithalatının önlenmesi, rehabilitasyonu, yeterli servis, bakım ve onarımının sağlanması, kalite fayda analizleri, mevzuat düzenlemeleri gibi konular masaya yatırıldı.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Kurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Türkiye Engelliler Konfederasyonu, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimleri Derneği, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Türkiye Protez Ortez Bilim Derneği, üniversitelerin ilgili bölümleri, alanda hizmet veren firmaların temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen Çalıştay’da Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin ÇİFTÇİ, alana önem vererek kısa sürede gerçekleştirilen çalıştaya katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Genel Müdürlüğün en önemli önceliklerinden olan ulaşılabilirlik, istihdam ve yardımcı araç gereç çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Sayın ÇİFTÇİ, hizmetlere ulaşmada en başta, ortopedik engeli olan bireyin güne başlarken kullanacağı ilk desteği olan protezinin, ortezinin, tekerlekli sandalyesinin kalitesinin yaşantısının içindeki çok önemli olduğunu vurguladı. Bu konuda yapılacak çalışmaların hem kullanıcılar, hem de hizmet sunanlar açısından gerekli olduğunu ifade eden Sayın ÇİFTÇİ, Genel Müdürlük olarak koordinasyonu yapılan bu çalışmaların tüm ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde değerlendirilerek hayata geçirilmesini temenni etti.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan METİN’in moderatörlüğünde iki oturum düzenlendi. Birinci oturumda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcisi Sayın Emel KAPANOĞLU; herkesin kullandığı ayakkabının kalitesi oranında yaşanan konfor ve rahatlığın tekerlekli sandalye, protez ve ortez kullanan bireyler için de geçerli olduğunu vurguladı. Türkiye Engelliler Konfederasyonu temsilcisi Ali Fuat MENGÜÇ ise hayatın içinde yer almanın öneminden bahsederek, hak temelli yaklaşım ile düzenlemelerin yapılmasını arzu ettiklerini belirtti.

İkinci oturumda ise Prof. Dr. Gülseren AKYÜZ, Prof. Dr. SERAP ALSANCAK, Hasan ÜREY ve Dr. Fzt. Özlem YILMAZ; alandan bilgiler ve örnekler vererek, ülkemizde ve dünyada uygulanan mevcut standartlar, bu alanda yapılması gereken düzenlemeler konusunda sunum yaptılar. Sağlanan desteklerin estetik, fonksiyonel, dayanıklı, ulaşılabilir, kolay uygulanabilir, ihtiyaca cevap veren olmasının yanı sıra, uygun seçeneğin seçimi sırasında bireye uygunluğu ve beklentilere cevap verilebilirlilik ölçütlerinin de belirlenmesi gerektiğini vurguladılar.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde, malzeme ve aksam standardizasyonu; kayıt, ölçü, kalıp, üretim standardizasyonu; uygulandırma ve değerlendirme standardizasyonu; rehabilitasyon standardizasyonu; maliyet fayda analizi; üretim sonrası hizmetler; protez ve ortez teknik el kitabı; yönetmelik ve meslek tanımları konularında çalışma grupları oluşturuldu. Bu çalışma grupları için bir çalışma takvimi oluşturuldu. Gruplar bu doğrultuda çalışmalarını sürdürecek, sonunda elde edilen sonuçlar ve raporlar yapılacak bir toplantı ile tüm taraflarca paylaşılacaktır.

Çalıştay sonunda tüm katılımcıların konunun gündeme getirilerek ele alınmasını sağlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne teşekkürleri ve çalıştayla elde edilecek sonuçların herkes için yararlı olması dilekleriyle sona erdi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst