Protezde dışa bağımlılık bitiyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye, ortopedik protez-ortez parçası üretiminde ilerledi


Türkiye, son 5 yılda ortopedik protez-ortez parçası üretiminde elde ettiği ilerleme ile yıllık yaklaşık 5 milyon Euro döviz girdisi elde etti.

Ortopedik Protez ve Ortezciler Derneği Başkanı Mustafa Gültekin yaptığı açıklamada, Türkiye'de ortopedik protez ve ortez uygulaması yapan yaklaşık 300 firma olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde ise 10 resmi ortopedik protez-ortez atölyesi bulunduğunu ifade eden Gültekin, ''Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu firmalar ve resmi kurumlar ile ülkemizdeki ortopedik engellilerin ortopedik protez-ortez ihtiyacını karşılamakta'' dedi.

Yapılan ortopedik protez ve ortezlerde ithal ürünlerin yanında yerli üretim ürünlerin de kullanıldığını dile getirin Gültekin, ''Yerli üretim 20 yıl önce bir iki firma tarafından yapılırken son beş yılda bu sayı arttı. Yerli protez-ortez parçası üretimi yapan yaklaşık 15 firmamız var'' diye konuştu.

5 MİLYON EURO GİRDİSİ
Bu firmalarda ağırlıklı olarak mekanik parçaların imalatının yapıldığını vurgulayan Gültekin, şunları kaydetti:

''Bu firmalar ülkemizin ihtiyacının bir kısmını karşılarken Amerika, Almanya, Macaristan, Çin, Bulgaristan, Rusya, Pakistan, İran, Irak, Mısır, Libya, İsrail, Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapmaktadırlar ve Türkiye yıllık yaklaşık 5 milyon Euro döviz girdisi elde etmektedir.''

Gültekin, Türkiye'de en fazla ihtiyaç duyulan protez parçalarının kol, diz ve ayak eklemi olduğunu belirterek, Türkiye'nin ihtiyacı olan ortopedik protez ve ortez parçalarının yıllık 15-20 milyon Euro civarında olduğunu söyledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ PROTEZ VE ORTEZ PARÇALARI İTHA EDİLİYOR
Yüksek teknoloji protez ve ortez parçalarının dışarıdan ithal edildiğini söyleyen Gültekin, Türkiye'nin ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Çin, İspanya, Tayvan ve İzlanda'dan yaptığı protez-ortez parçalarının ithalatıyla yaklaşık 10 milyon Euro döviz çıkışı olduğunu belirtti.

Sektörün sorunlarına da değinen Gültekin, şunları belirtti:

''Ortopedik protez-ortez uygulamalarında yaşanılan sorunların başında Sosyal Güvenlik ile yıllardan beri yapılmayan sözleşme konusu var. Sosyal Güvenlik Kurumu diğer sağlık tedarikçileri ile anlaşma yapmakta ve hastaların mağduriyeti önlenmekte. Ortopedik protez ortez konusunda ise sözleşme yapmayıp ödemeleri hastaya yapmak istiyor. Yüksek tutarları olan ürünleri hasta parasını ödeyip alamamakta. Sözleşme olmaması nedeniyle her ilde farklı uygulamalar yapılmakta, kimi illerde hastadan vekaletname ile çalışılabilirken, kimi illerdeki sosyal güvenlik kurumu vekaletname kabul etmiyor. Hasta ve firmaların mağduriyetlerinin önlenmesi için ruhsatlı firmalar ile SGK'nın sözleşme yapması ihtiyacı var.''

Gültekin, ''21 Ocak 2012 tarihinde yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde 2010 yılında yayınlanan listedeki ürünlerde fiyat artışı olmasına karşın, ileri teknoloji anlamında listeye eklemesi bizi memnun etti. Hastanın ve firmaların lehine bir çalışma oldu. Bu sayede hastaların sosyal hayata bağlanma, iş yaşamlarını da olumlu yönde etkileyecek ve kullanıcı kişiye ve devlete katkı sağlayacak'' diye konuştu.

AA
 

Nezihe

Üye
Üye
Katılım
Şub 1, 2012
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bilgilendirdiyin için tşk Gülümse
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Rica ederim Nezihe
 
Tekerlekli Sandalye
Üst