Red Edilmeden Kabul Görmeye Uzanan Yolda Engelliler

gandi

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
1
Puanları
0
Zaman içerisinde herşeyde olduğu gibi engellilik kavramı ve engellilere yaklaşımda da belirgin ve olumlu değişiklikler olmuştur. Önceleri engelli olmak utanılan, saklanılan bir durumken şimdilerde toplumun hemen her alanında tartışılan, konuşulan engelli sorunlarına çözümlerin üretildiği bir olgu haline gelmiştir.
İnsan toplumsal bir varlıktır. Toplum içinde kabul gördüğü ölçüde varlığını sürdürür.

Evet, engellilerde bu toplumun bir parçası, fakat bu parça bir bütünün doğal bir uzantısı olarak değil daha çok arızalı, eksik bir parça olarak görülüyordu. Yaşanan sosyolojik değişimle birlikte engellilik olgusu toplumun doğal bir parçası olarak kabul görmeye başladı. Bu günün dünyasın da gerek ulusal gerekse uluslararası yasalarla engellilere yapılan ayrımcılık suç olarak değerlendiriliyor.

Engelliler Artık Hayatın Her Alanında

Sancılı ve zorlu bir direniş sonucu artık engellileri yaşamın her alanında görmemiz mümkün. Bir kamu binasına girdiğinizde onları bazen memur bazen üst düzey yönetici olarak görebiliyoruz. Bununlada kalmıyor engelliler siyasetin içinde de aktif olarak görev yapabiliyorlar. Lokman Ayva buna güzel bir örnektir. Yine geçmiş dönemde Amerikan başkanlarından biri engelli idi. Bilimden siyasete, iş yaşamından sanata hayatın her alanında engellileri görebilmek mümkün.

Bu görünür olmanın artarak devam edeceğine inananlardanım.
Engelsiz yarınlara daha umutlu bakmak dileğiyle....
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Bu konuda ben senin kadar iyimser düşünmüyorum hocam.
Tarihsel süreç göz önüne alındığında engelliye bakıştaki değişim inkar edilemez, (b.k.z) bunu kabul ediyorum fakat bu değişim hala istenilen noktada değil.
Özürlüler İdaresi Başkanlığınca kısa bir süre önce yapılan "Toplum Özürlülüğü Nasıl Anlıyor" anketinde ki ilginç verilere bakmanı öneririm.
O anketin verilerine göre ankete katılanların dörtte biri özürlüleri "yardıma muhtaç" olarak görüyor.Yine ankete katılanların yarıdan fazlası engelli biriyle evliliğe sıcak bakmıyor.

Lokman Ayva örneğini vererek engellilerin siyasetin içinde de aktif olarak görev yaptığını söylemişsin. Kaba bir hesapla toplumda yaşayan her 10 engelliden biri engelli. Bu hesaba göre yeniden düşün bakalım mecliste kaç engelli milletvekilinin olması gerekiyor. :) Hoş aynı şey kadınlar içinde geçerli Nufusun yarısını kadınlar oluşturur ama meclisteki temsil oranları çok azdır. Tüm değişimlere rağmen kusursuz beden isteği ve erkek egemen bir dünyada yaşıyoruz.

Eskisi kadar şiddetli olmasa da cinsel, etnik bedensel ayrımcılık hala var. Üstelik bu ayrımcılık sadece bize özgü değil. Tüm dünyada hatta avrupanın en gelişmiş ülkelerinde bile devam ediyor. İnsanoğlu insan olma evrimini tam anlamıyla tamamlayamadı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Dünden Bugüne Engellilik

Engellilik artık saklanıcak bir durum olmaktan çıkıp konuşulup tartışılan ve çözüm önerileri sunularak hayata geçirilmesi sağlanam bir durum halini nihayet'ki almıştır. Bu sarf edilen büyük bir adım ve büyük bir ilerlemedir. Eski yıllara bakıldığında engelli ve engelli yakınları hep kendilerini geri planda tutarlar belkide utanırlardı. Günümüzde bunun değişmiş olması ve bu tabuların yıkılmış olması çok sevindirici bir hal almıştır.

Bu tabuların yıkılmasıyla ve öz güvenlerini kazanmış olmalarıyla engelli bireyler toplumun içene girebilmiş ve hayat akışlarını ona göre adapte etmişlerdir. Gelişen teknoloji ve getirilen bir takım haklar sayesinde birazcıkda olsa nefes alıyor olmaları memnuniyet verici bir durumdur. Keşke çok daha iyi koşullar elde edilebilse'de hep iyilikler, güzellikler ve ilerlemelerden bahsedebilsek.

Düşünüyorumda geçmiş yıllardaki engellilik durumları günümüze göre çok daha ağır ve zor olsa gerek. Tabiki yanılıyor olabilirim, günümüz şartları ve geçmişi mukayese ettiğim zaman bana bu düşünceler hasıl oluyor. Koşullar ve toplumun tutumu çok daha yıkıcı ve uzaklaştırıcıdır diye tahmin ediyorum. Günümüz de bile engellilik bu kadar zor şartlar altında ise yıllar öncesi kimbilir nasıl idi.

İnsanlar daha bilinçsiz, teknolojiden yoksun, ulaşım sahaları kısıtlı, çalışma olanakları çok sınırlı vs... Bunlarda geçmişten bu güne belki çok değil ama yinede yapılan hamleleri gösteriyor bizlere. Tabiki dileğimiz çok daha üstün şartların oluşturulması yönündedir. Eskiden olduğu gibi engelliyi engelliden başkası anlamaz felsefesi rafa kaldırılmış olması bile insanların daha çok bilinçlendiğinin göstergesidir.

Birazdaha örgütleşip ve baskın haller alınabilse eminimki çok daha güzel konumlara gelinecek.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst