Rektal Kanamalar (Mide-Bağırsak Sistemi Kanamaları)

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
rektal kanamalar.jpg

Mide, bağırsak sistemi kanamaları bir organik hastalığın varlığını gösteren ve tedavisinde de çok dikkat edilmesi gereken hastalıklardan bir tanesidir. Hastanelerin acil servislerine müracaat eden hastaların en önemli nedenlerinden bir tanesini teşkil etmektedir bu kanamaların çoğu mide ve bağırsak yani on iki bağırsağında olan kanamalardır diğer aşağı bağırsak sisteminde olan kanamalar daha azdır ve %20 yi bulmaktadır bu kanamaların % 80 i ise kendiliğinden durmaktadır fakat %20 si devam etmektedir veya daha sonra tekrar kanama eğilimindedirler. Bu kanamaların %15 ila 30 unda acil cerrahi müdahale gerekir.

Mide, bağırsak sistemi kanamalarında bulgular, semptomlar ya rektal kanama taze kanama şeklinde ya da siyah, katran renginde olan veya hiç rengini bozmayan gizli kanamalar şeklindedir. Kırmızı parlak renkli kanamalar hızlı kanamalardır ve bağırsak son tarafında olan kanamalardır, siyah renkli kanamalar ise daha yavaş olan kanamalardır veya mide, bağırsak sistemindeki üst bölgelerinde olan kanamalardır. Gizli kanamalarda çok yavaş seyreden ve ilerde demir eksikliği anemisi olarak karşımıza çıkan kanamalardır. Kanamaları da şiddetine göre büyük kanamalar, küçük kanamalar ve gizli kanamalar şeklinde ayırt edebiliriz.

Büyük kanamalar hastanın genel durumunu bozar ve acilen müdahale gerektiren kanamalardır küçük kanamalar ise akut döneminde yani erken dönemde hastanın genel durumunu bozmayan ama ileriki dönemlerde anemi şeklinde karşımıza çıkan kanamalardır.

Yedi erişkinden bir, iki tanesinde zaman, zaman damla şeklinde kanamalar görülebilmektedir. Bağırsak iltihabında olan kanamalar ise kan ve mukus karışık halde gelmektedir. Üst bağırsak sisteminde olan kanamalarda ise siyah, katran şeklinde olan kanamalardır.

Kanamaların nedenlerine baktığımızda hemoroit ve fistüller hemen, hemen her yaşta görülebilmektedir. Çocukluk ve bebeklik çağında daha fazla olmakla beraber yaş ilerledikçe yaşlı hastalarda kolon tümörleri, damar anormallikleri ön plana çıkmaktadır. Radyasyon tedavisi gören hastalarımızda görülebilir. Mide, bağırsak sisteminde bulunan yabancı cisimlerden kaynaklı kanamalar da görülebilir.


Kanamalı hastalarımız geldiğinde bunlara yaklaşımımız eğer büyük bir kanaması varsa acil müdahale gerektirebilir yoğun bakım ihtiyacı olabilir ilk önce kan gurubuna, karaciğer fonksiyon testlerine bakıyoruz, çünkü kronik karaciğer rahatsızlıklarında da kanamalar görebiliyoruz.

Alt sindirim sistemiyle ilgili hastalıklarda bazı şeyleri sorgulamamız lazım bunlar kanamanın ne zamandan beri olduğu, dışkılama alışkanlığında bir değişiklik var mı? Kilo kaybı var mı? Daha önce mide, bağırsak sisteminde bir kanama geçirmiş mi? Aspirin kullanıyor mu? Ağrı kesici ilaçları alıp, almadığı sorgulanmalıdır.

Alt bağırsak sisteminden kaynaklı kanamayla gelen bir hastaya tetkik olarak anoskopla 10-15 cm bağırsağa inceleme yapılır daha sonra bunlar yeterli değilse bir bulguya rastlayamadıysak total kolonoskopi yapmamız lazım total kolonoskopiyle hem tanıyı koyabiliriz hem de tedaviyi aynı seansta yapma imkanını bulabiliriz. Damar anormallikleri olan kanamalarla ilgili enjeksiyon tedavisi yapılır. Üst mide, bağırsak sisteminden bir kanama olup, olmadığını anlamak için de endoskobik muayenesi yapılması gerekebilir. Bu saydığımız tetkiklerle sonuca gidememişsek kapsül endoskopisi yaptırabiliriz hastalara. Bağırsak sistemi kanamaları dikkate alınması gereken ciddi sağlık problemlerden biridir bu şekilde rektal kanaması olan hastalara tavsiyemiz en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmaları ve bir hekim kontrolünde kanamanın nedeninin araştılmasıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst