Replantasyon cerrahisi nedir?

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kopan Organlar, Yeniden Yerine Takılabilir mi Replantasyon Nedir.jpg

Replantasyon cerrahisi nedir?

Sanayi devriminden sonra endüstride büyük makinaların kullanılması otomasyon trafikteki araçların artması trafik kazalarının sonucunda giderek artı oranında organ kopuklukları parmak, el, kol kopukları görülmektedir. Bunların tekrar yerine dikilmesine replantasyon ya da reimplantasyon adı verilmektedir. İlk başarılı reimplantasyon 1961 yılında Japonya'da yapılmıştır. Ondan beri teknolojinin gelişmesiyle dünyanın her yerinde kopan organların yerine takılması mümkün olmaktadır. Bugün artık reimplantasyonun bir ileri aşaması olan transplantasyon ya da canlılar arası kompozit doku nakli yapılabilmektedir. Bu şu demektir ki insanlara artık ölüden kol ya da bacak nakli mümkün olmuştur.

Organların, uzuvların kopması durumunda ne yapılmalıdır?

Organ kopuklukları giderek çok sayıda görülmektedir. İlk yapılacak şey sakin olmak ve kopan parçayı bulmaktır, kopan parçayı bulduktan sonra bunun transportunu sağlamakta ciddi bir iştir kopan parça temiz bir beze konulup sonrasında naylon bir torbaya konulmalı ve sonrasında bu naylon torba ikinci bir naylon torbanın içine yerleştirilmiş buzlu suya yani direk buzun içerisine değil de buzlu bir su karışımının içerisine koyulmalı ve bu şekilde bir replantasyon ya da el cerrahisi merkezine ulaştırılmalıdır. Bu yapıldıktan sonra hastanın tedavisinde kanayan bölgeye hiçbir şekilde kimyasal madde sürülmemeli temiz bir bezle kapatıldıktan sonra kalp seviyesinin üzerine kaldırılmalıdır. Bu şekilde kanama zaten kendiliğinden duracaktır. Bu durumlarda turnike dediğimiz bir lastik banla yada kemerle organın yada kolun sıkılması uygun bir yöntem değildir. Bu toplardamarları sıkıştırıp atardamarları durdurmayacağı için kanamanın artmasına ve kan kaybının artmasına sebep olacaktır.


Replantasyon nasıl yapılır?

Replantasyon bu işle uğraşan bir merkezde ekibin katılmasıyla başlanır. Kopan parça yerine getirilir ve önce kemikler tutturulur kemikler tutturulduktan sonra tendom dediğimiz parmağı ya da eli kıvıran yada açan organlar onarılır. Bundan sonra toplardamarlar onarılmaktadır yapmayı planladığınız her atardamar için iki tane toplardamar yapmayı planlamanız gerekmektedir. Toplardamarlardan sonra sinirler onarılır en son atardamarlar, arterler onarılır bundan sonra turnike açılarak parmağın dolaşımın döndüğü görülür, parmağın dolaşımı iyiyse bundan sonra cilt kapatılır. Ve tespitin korunması için bir alçı atel uygulanır.

Replantasyon sonrası tam iyileşme ne kadar zamanda tamamlanır?

Replantasyon sonrası iyileşmenin genelde replantasyonun seviyesine bağlıdır. Kural olarak replantasyon vücuda ne kadar yakınsa teknik olarak o kadar kolay fakat iyileşme süresi o kadar uzundur. Vücuttan uzağa doğru gidildikçe teknik olarak zorlaşmasına rağmen iyileşme süresi daha kısa olacaktır. Replantasyon sonrasında ilk aşama kemiğin kaynamasının beklenmesidir. Bu aşamada dışarıdan hiçbir hareket verilmez ve organ bir atelle sabit durumda tutulur. Kemiğin kaynamasından sonra parmak kıvıran yada açan yapıların çalışması için fizik tedavi uygulamasına başlanır. Replante edilen bir organın tam fonksiyonunu kazanması genelde 3 ila 6 ay arası sürmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst