Saç Dökülmeleri'nin Nedenleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Saç dökülmelerinin altında birçok farklı neden yatar. Saç dökülmesini önlemek için, kesinlikle sebebinin tespit edilmesi gerekir. Aksi halde yapılacak saç bakımları, saç tedavi seçenekleri geçici çözümler olacaktır ve uygulamayı bıraktığınız anda saçlarınız tekrar dökülmeye devam edecektir. Bu sebeple saç dökülmesinden kurtulmak istiyorsanız, önce saç dökülmesinin altında yatan etkeni tespit edip ve bu etkene uygun tedavi yöntemini tercih etmelisiniz. Saçlarınızdaki dökülme miktarını ve dökülme süresini mutlaka takip edin, 1 ayı geçmesine rağmen saç dökülmeniz devam ediyorsa kesinlikle hekime başvurun.

Kalıtımsal saç dökülmeleri:

Daha çok erkeklerde görülen kalıtsal saç dökülmeleri, erkeklik hormonlarının etkisine bağlı olarak, önce incelir ardından dökülmeye başlar. Kalıtımsal saç dökülmelerinde saç kökleri zayıflamaya, güçsüzleşmeye başlar ve ilk önce alın kısmından saçlar dökülmeye başlar. Ardından başın tepe kısmı açılır ve sonrada geri kalanı zamanla dökülür. Kalıtımsal saç dökülmeleri çoğunlukla erkeklerde görülüyor olsa da erkeklik hormonu az da olsa kadınlarda bulunduğu için, bazı kadınlarda da kalıtımsal nedenlere bağlı saç dökülmeleri görülebilir.

Saç dökülmeleri

Androgenetik saç dökülmesi (erkek tipi saç dökülmesi)

Genelde 20 li yaşlarda başlayan ve 30 lu yaşlarda hat safhaya çıkan saç dökülmesi tipidir. Önce alnın yan kısmından başlar ve geriye doğru saçlar dökülmeye başlar. Erkeklerin çoğunda görülen saç dökülmesi 20 li yaşlarda başlayıp, 30 lu yaşlara gelindiğinde tamamen saçları dökülmüş olur.

Olağan saç dökülmesi

Gün içinde ortalama 100 tel saç dökülebilmektedir. Bu normal bir durumdur. Olağan şekilde dökülen bu saçların yerine yeni saçlar tekrar çıkmaktadır. Gün içinde yaşanan stres, beslenme bozukluğu, vitamin eksikliği, ateşli hastalıklar, mevsim değişiklikleri, menopoz, mantar ilaçları, ülser ilaçları, bazı ağrı kesiciler gibi sebepler bu tür olağan saç dökülmelerine neden olur.

Mevsimsel saç dökülmeleri

Mevsimler arası her geçişte saçlarınızda dikkat çekici oranda dökülmeler meydana gelir. Bu normal bir durumdur. Ancak mevsim geçişlerinde saç dökülmesinin çoğalmasını istemiyorsanız, güneşin zararlı ışınlarından, havuz ve deniz suyundan uzak durmanız faydalı olur. Saçlarınızda dökülme mevsim değişmesine rağmen hala devam ediyorsa kesinlikle bir uzmana başvurmalısınız.

Ağır diyetler sonucu meydana gelen saç dökülmeleri
Özellikle kadınlarda çok sık görülen yanlış ve ağır diyetler sonucu meydana gelen saç dökülmesi son derece tehlikeli bir saç dökülmesidir. Çünkü dökülen saçların tekrar geri gelmesi çok zordur. Bu sebeple kesinlikle uzun süreli protein, karbonhidrat eksikliği olan diyetleri sürdürmeyin. Özellikle bilinçsizce yapılan şok diyetler anında yüksek oranda saç dökülmesine sebep olur.

Saça yapılan yanlı müdahaleler saçları döker

Saçlarınıza sürdüğünüz özellikle jöle saç dökülmesinin en büyük sebebidir. Bunun yanında saç spreyi, saç köpüğü, yüksek ısıda fön, sürekli devam kalitesiz saç boyaları, yanlış fırça seçimi, saçları kuru kuru taramak, röfle, perma, balyaj gibi saç uygulamaları saç dökülmesinde en önemli etkenlerdir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kadınlarda saç dökülmesi

Kadınlarda güzelliğin vazgeçilmez unsurlarından olan saçlar, birçok nedenden ötürü dökülerek o ihtişamlı görüntüsünü kaybeder. İşte kadınlarda karşılaşılan saç dökülmelerinin nedenleri ve alınabilecek önlemler…

Genetik özellikler, bilinçsiz kozmetik kullanımı, yanlış saç bakım yöntemleri, stres, mevsimsel dökülmeler gibi sebeplerden dolayı saç köklerinde meydana gelen tahribatlar saç tellerinde incelmeye, saçların dökülmesine neden olur.

Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Bilgehan Yılmaz, saç dökülmesinin sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem aldığında durdurulabileceğini belirtiyor.
Demir eksikliği ve kansızlık

Saç dökülmesinin bir çok nedeni olabilir. Demir eksikliği ve buna bağlı kansızlık veya başka sebeplerle kansızlık (anemi), tiroit hastalıkları, yumurtalıklara bağlı hormonal düzensizlikler gibi sebepler genel olarak daha sıktır. Fakat kronik stres faktörleri ve ailevi yatkınlık da saç dökülmesinde önemli faktörlerdir.
Kalıtım

Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi kalıtımın etkisi vardır fakat erkeklerde görülen sıklıkta ortaya çıkmaz. Kalıtsal faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar ve “kadında erkek tipi saç dökülmesi” olarak Türkçeleştirebileceğimiz tabloda saçlar zaman içinde giderek incelir, tüysüzleşir ve bu incelme ile giderek alına yakın tepe bölgesinde seyrelme başlar. Çok ileri vardığı durumlarda kadında da tepede erkekteki gibi kellik tablosu ortaya çıkabilir.
Doğal saç kaybı

Her gün belli miktarda saç kaybederiz. Bunlar doğal yaşam sürelerini tamamlamış ve dökülmeleri gereken saçlardır. Yerlerine yenileri çıkar. Çeşitli kaynaklara göre değişkenlik gösterse de günde 100 adete kadar saç kaybı normal kabul edilir.

Saç bakım işlemleri

Fön, perma, boya gibi işlemlerde saçlar kopup, kırılabilir. Zamanla cansız, kuru ve mat görünmeye başlayabilirler. Buna rağmen saç kökleri zarar görmez. Biz gene de doğru ve kaliteli ürünler kullanmaya özen göstermeliyiz.
Psikolojik etkenler

Saçlarımızın sağlığı tüm bedenimizin sağlığı ve yaşamımızdaki psikolojik faktörlerle de ilgilidir. Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için gayret göstererek saçlarımıza yardımcı olabiliriz. Ne yaparsak yapalım değiştiremeyeceğimiz kalıtsal faktörlere gelince, eğer bunlarla ilgili bir saç problemi yaşıyorsak mutlaka bir dermatoloğa görünmeliyiz.
Beslenme alışkanlıkları

Beslenme tüm vücut sağlığımız için olduğu gibi saçlarımız için de önem taşır. Beslenmenin dengeli olması çok önemlidir. Kilo verme veya ince kalma kaygısı ile yapılan diyetler bazen saçlarımıza zarar verebilmektedir. Hatta bazı kadınlardaki sürekli saç dökülmesinin sebebi dengesiz beslenmeleridir. Hiç yağ yememek, çok düşük kalorili rejimler yapmak ya da proteinden fakir beslenmek sonucunda saç dökülmesi kaçınılmazdır.
Neden bilinmeden dökülme engellenemez

Saç dökülmesini, sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem aldığınızda durdurabilirsiniz. Örneğin demir eksikliğine bağlı bir kansızlıktan dolayı saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, saçınıza herhangi bir yağ ya da başka bir ürün sürerek bu problemi çözemezsiniz, demir almanız, eksik demir depolarınızı doldurmanız gerekmektedir. Kısmen eczanelerde de satılan bu tür bakım amaçlı ürünler saçlarınızın daha parlak ve bazen de daha hacimli görünmesini sağlayabilir ancak eğer gerçek bir saç dökülmesi probleminiz varsa bunu engelleyemezler. En başta da söylediğim gibi önce bir uzman durumu değerlendirmeli, gerekli görürse tetkikler istemeli ve sonrasında tedaviyi sürdürmelidir.
Arkasında bir hastalık olabilir

Çoğu kadını sadece estetik bir kaygıya yönelten saç dökülmesinin arkasında bazen bir hastalık gizlenebildiğini unutmamalıyız. Saçlarımızın olağandışı bir şekilde döküldüğünü düşünüyorsak etraftan duyduğumuz tavsiyelere kulak asmamalı ve önce bir uzmanla görüşmeliyiz.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Saç Bakımında Yapılan Hatalar

Bazen saçlarımıza gereken özeni gösterdiğimizi zannederiz aslında farkında olmadan birçok yanlış yaparız. Bu hatalar saçlarımızın zayıflamasına, yıpranmasına ve sağlıksız görünmesine neden olur.

Saçlarımızın canlı görünmesi için aşağıda sıraladığımız hataları yapmayın.

Saçlarınızı çok sık yıkamak veya saç bakım ürünlerinden çok kullanmak saçlarınızın kurumasına yol açar ve saçlarınız canlılığını kaybeder.

Saçlarımızın dibinden ucuna kadar fırçalamak

Saçlarınızı tararken saç diplerinizdeki doğal yağlar saçlarınızın uçlarına yayılır ve saçların uçları beslenmiş olur. Fakat saçlarınız ıslakken saçları fırçalamak saçlarınızın uçlarını kırar ve saç diplerinizdeki doğal yağlar saç uçlarına inemez. Ayrıca tarak ve fırça seçimi çok önemlidir. Geniş dişli taraklar kıvırcık saçlara uygunken, sık dişli taraklar düz saçlara uygundur.

Çok fazla bakım ürünü kullanmak

Çok fazla saç bakım ürünü kullanmak saçları ağırlaştırır bu da saçların hacimsiz görünmesine yol açar. Günlük bakım yapılacağı zaman saçlara çok ürünle yüklenmek saçtaki doğal yağın kaybolmasına neden olur.


Saçları havlu ile kurutmak

Islak saçlar hassas olduğu için kırılmaya daha müsaittir. O yüzden havlu ile saçlarınızı ovalayarak kurulamak yerine saçlarınızı havluya sararak ıslaklığının gitmesini beklemektir. Nemliyken ya bırakın kendiliğinden kurusun ya da ılık fönle kurutun.

Yüksek ısıyla saç kurutmak

Çok yüksek ısıveren saç şekillendiriciler saçlarınızın kurumasına yol açar. Böyle durumlarda saçlarınızı kurutmayacak bakım kremleri kullanabilirisiniz.

Yüksek ısı kullanırken sprey kullanmak

Saç şekillendirici ya da yüksek ısılı fön kullanırken asla saç spreyi kullanmayın. Bu saçlarınızın kırılmasına ve elektriklenmesine yol açacaktır. Isı ve alkol bir aradayken saçlarınız normalden fazla yıpranır.

Boyamak

Her ne kadar güzelleşmek için saçlarımızı boyatmayı sevsek de boya saçlara ciddi oranda zarar verir. Kimyasal boyalar saç tellerinizin yapısını bozar. Özellikle renk açıcılardan uzak durmaya çalışın.

Perma Yaptırmak

Saçlara yapay dalga oluşturmak için yaptırılan perma işlemi, saç tellerinin yapısına zarar verir. Zamanla saç uçlarınızda çatallaşmalar başlar. Eğer perma yaptırmak konusunda ısrarlıysanız saçlarınızın kırıklarını sürekli andırın.

Topuz Yapmak

Topuz yapmak hem pratik oluşuyla hem de güzel görüntüsüyle kadınların vazgeçilmezidir. Fakat sıkı yapılmış bir topuz saçlarınızın kopmasına neden olur.

At Kuyruğu Yapmak

Atkuyruğu yapmak da saçlarınızın kopmasına neden olur. Ayrıca saç çizginiz belli bir süre sonra gerilemeye başlar.

Güneş Işınlarından Korunmamak

Tıpkı cildiniz gibi saçlarınız da güneşin zararlı ışınlarından etkilenir. Güneş ışınları saçlarınızı kurutur ve cansız görünmesine neden olur. Saçlarınız uzun süre güneşe maruz kalacak ve şapka vs. ile korumayacaksanız güneş koruyucu krem kullanabilirsiniz. Yalnız eve gider gitmez saçlarınızı yıkamayı unutmayın. Eğer krem sürmeyi unuttuysanız düzenli olarak saçlarınızı ıslatın.

Beslenme Eksikliği

Dengesiz beslenme saçlarınızın dökülmesine neden olur. Saçlarınızın canlı olması ve dökülmemesi için besinlerinizden B12 vitaminleri, protein, çinko ve folik asit aldığınızdan emin olun. Hem sağlığınız hem de saçlarınız için dengeli beslenmeye özen gösterin.
 

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Saç Dökülmesinin Nedenleri

Yaşa bağlı saçlı dökülmeleri normal saç dökülmesi olarak adlandırılırken, erken yaşlarda dökülen saçlar, dış etkenler, genetik yatkınlık gibi nedenlerden olabilir. Erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülen saç dökülmesin detaylarını şu şekilde sıralayabiliriz.


sacdokulmesi.jpg

Uzmanlar, Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesini normal sınırlar içerisinde kabul ederken, eğer aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme oluşursa, en kısa zamanda doktora başvurulması gerektiğini bildiriyor.

Tüm toplumlarda saçlarla saç şekillerinin sosyal ve kültürel bir önemi vardır. Saç dökülmesiyle karşılaşan bir kişi, kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayıf görmeye başlayarak, bu durumdan kurtulabilmek için değişik yöntemlere başvurabilir. Ancak, saç dökülmesinin nedeni bulunmadan doğru bir tedavi şekli uygulanamaz. Bu nedenle aşırı saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme şikayetleri bulunanların, deri hastalıkları uzman hekimlerine başvurmaları gerekir. Uzmanların verdikleri bilgiye göre, Sağlıklı bir insanda saçların yaklaşık yüzde 90'ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan yüzde 10'luk kısım ise, 2-3 Ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Bu dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi ise normal sınırlar içerisinde kabul edilir. Saç dökülmesinin nedenlerini bilmek hem bilinçli davranarak baştan bazı tedbirler almanızı sağlayacak, hem de bir sorun yaşadığınızda doğru tedavi şekli konusunda sizi yönlendirecektir. İşte sizi bu önemli sorundan kurtaracak saç dökülmesinin başlıca nedenleri.

Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı: Uzmanlara göre; boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabiliyor. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de sıklıkla uygulanmaması gerekiyor. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabiliyor. Sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak ise saçı kırabiliyor.

"FIRÇA YERİNE GENİŞ AĞIZLI VE DÜZ UÇLU TARAKLAR KULLANILMALI"
Şampuandan sonra krem kullanmak saç taranmasını kolaylaştırıyor. Islakken daha kırılgan olduğu için, saçı havlu ile ovalayarak kurutmaya çalışmaktan kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar, fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu tarakların tercih edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Ailesel saç kaybı: Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebinin kalıtsal özellik olduğunu bildiren uzmanlar, bu kalıtıma sahip olan kadınlarda saçlarda azalma görüldüğünü, ancak kellik oluşmadığını belirtiyor. Bu duruma ''erkek tipi kellik'' deniyor ve 10-20-30'lu yaşlarda başlayabiliyor. Son zamanlarda yeni tıbbi tedavi seçenekleri sunulmasına rağmen kalıcı bir düzelme sağlamanın saç transplantasyonu dışında henüz mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, hasta için uygun olacak yöntemin doktor tarafından seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Alopesi areata: Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı alanlar oluşuyor. Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşabiliyor. Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesini yapan neden bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar daha sonra kendiliğinden büyüyor.

Doğum sonrası: Gebe bayanlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını bildiriyor.

Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı: Hastalıkların, saçların dinlenme evresine girmesine neden olabildiğini belirten uzmanlar, yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ila 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebileceğini, ancak zamanla saçların eski halini alacağını bildiriyor.

Tiroid hastalıkları: Fazla veya az çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten uzmanlar, hastalığın tedavisiyle saç kayıplarının da giderilebileceğini bildiriyor.

Eksik Protein içerikli beslenme: Proteinden fakir diyetler yapan veya Anormal beslenme alışkanlığına sahip kimselerde protein eksikliği oluşuyor ve vücut Proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokuyor. Bundan 2-3 ay sonra da yoğun bir saç kaybı oluşuyor. Uzmanlar, bu durumun yeterli miktarda protein alınımıyla düzelebileceğini belirtiyor.

MANTAR HASTALIĞI ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
İlaçlar: Uzmanlara göre, bazı ilaçlar geçici bir süre saç dökülmesine neden olabiliyor.

Kanser tedavileri: Bazı Kanser tedavilerinin saç hücrelerinin bölünmesini durdurabildiğini belirten uzmanlar, hastaların saçlarının yüzde 90'ını kaybedebileceklerini, ancak terapi sona erdikten sonra saçların tekrar büyüme göstereceklerini ve eski hallerine döneceklerini bildiriyor.

Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan bir bayanda saç dökülmesinin ancak kalıtsal yatkınlıkla oluşabileceğine işaret eden uzmanlar, dökülme gerçekleşirse hapların doktor kontrolünde değiştirilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Demir eksikliği: Demir eksikliğinin de saç dökülmesine neden olduğuna işaret eden uzmanlar, bazı kişilerin demiri besinsel olarak eksik aldıklarını, bazılarında ise demirin bağırsaklardan emiliminin yetersiz olduğunu belirtiyor. Bayanlarda adet kanamaları nedeniyle demir eksikliğinin daha sık görüldüğünü bildiren uzmanlar, bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar: Büyük cerrahi operasyon geçiren hastaların 1-3 ay içinde aşırı bir saç dökülmesi fark edebileceklerini belirten uzmanlar, bu durumun birkaç ay içinde geçebileceğini, ağır kronik hastalığı olan kişilerde ise saç kaybının ömür boyu devam edeceğini bildiriyor.

Mantar hastalıkları: Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılma, saçlı deride kızarıklık ve şişlik, hatta sızıntıya neden olabilen mantar hastalığının çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, hastalığın mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Saç koparma hastalığı (Trikotilomani): Çocuklar ve bazen erişkinler, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebiliyor ve bunu bir alışkanlık haline getiriyor. Uzmanlar, böyle durumlarda psikolojik yardım alınmasını öneriyor.
İHA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst