Saç Ekimi İle İlgili Önemli Bilgiler

saçekimi

Üye
Katılım
Eyl 10, 2013
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Saç ekimi ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular


Cerrahiden önce nelere dikkat edilmeli?
Cerrahiden 1 hafta önce aspirin, gigko biloba, ginseng, vitamin E ve kanamayı artırabilecek bitki destek ürünlerinden kaçınmamız lazım. Cerrahiden 1 gece önce alkol almamamız gerekli. Ekim yapılacak günün sabahında saçlarımızı yıkamalı ve iyi bir kahvaltı ile kliniğe gitmeliyiz.

Punch greft dediğimiz eski metodlarla ekilmiş ve diş fırçası şeklinde çıkan kötü saç ekimlerini düzeltebilir miyiz?
Evet. Kliniğimizde bunun için iki method uyguluyoruz. Birincisi, eğer punch greftler çok büyük ve genişse bunları yerlerinden çıkarıp , tek tek greftlere ve saç köklerine ayırıp tekrar ve doğal bir dizilimle ekiyoruz. İkinci teknikte ise bu punch greftlerin etraflarına ve aralarına çok sık ve tek köklü ekim yaparak kötü görünümü kamufle ediyoruz. Yani sık bir ekimle bu saç adacıklarını saklıyor, belirsiz hale getiriyoruz.

Saç ekimi ağrılı bir işlem midir , ağrı nasıl azaltılır?
Saç ekiminde fizyolojik ağrı kadar psikolojik faktörler de ağrıyı artırabilir ve kişiyi huzursuz eder. Psikolojik olarak hastaların operasyona hazırlanması çok önemlidir. Bunun için detaylı bilgilendirmenin yanı sıra operasyon öncesi verilen medikasyonla hastalar rahatlamaktadır.İşlem sırasında fizyolojik ağrının en az olması için, en az giriş yeri ile, en ince iğneler kullanılarak vücut sıcaklığındaki anestezik ajanlar cilde enjekte edilmekte ve gerekirse tümesan teknik kullanılarak geniş alanlarda kanamasız çalışılabilmektedir.

Gerekli durumlarda sinir blokları uygulanarak 8-12 saatlik bir anestezi sağlanabilir. Operasyon sonlarına doğru verilen güçlü bir aneljezik madde ile operasyon sonrası ağrıların da önüne geçilmiş olur.

Aynı sayıda greft ekilen iki ayrı merkezde aynı sonuç mu alınır?
Hayır. Çünkü hastaların çoğu ekilecek greft yada saç teli sayısını merak ederler ve aynı sayıyı veren merkezlerin aynı sonucu elde edebileceğini farzederler. Ama cerrahi ekibin tecrübesi, ekim yönü ,greftlerin zedelenmeden ekilmesi ve greft sayısı/ekim alanı oranı (yoğunluk) bu konuda belirleyicidir.

Saç ekimi sonucunda planlanan yoğunluk nedir?
Alıcı bölgedeki saçın sıklığını %100 kabul edilirsek, insan gözü %50-%100 sıklık arasındaki farkı algılayamamaktadır. Bu yüzden istenilen sıklık oranı en az doğal saç sıklığının %50 si olmalıdır .İlk seansda , kişinin saç kalınlığına, donor sahanın durumuna, saç rengine , kişinin yaş ve cinsiyetine göre ve hatta saç/cilt rengi farklılığına göre %25-%35 arası bir sıklıkla saç ekimi yapılacaktır. Daha sonra bu oran %50-%60 olacak şekilde ikinci bir ekim gerekebilir.

İyi bir saç ekimi neleri vaat eder?

Üç şey iyi bir cerrah tarafından vaat edilebilir:
Çok doğal ve kimsenin anlayamayacağı bir ekim (önlere tekli kökler ve arka kısımlarda hacim sağlayan ikili üçlü kök içeren miks greftlerle yapılmış ve doğal saç çıkış yönüne sadık kalınmış bir ekim).
Hiç iz kalmaması
Maksimum yoğunlukta (normal saç sıklığının %50-%60 ı gibi) çalışılması ve doğala yakın bir görünüm.
Saç ekiminden sonra normal saçlarımda bir değişiklik ya da dökülme olur mu?
Evet. Ekim yapılan greftlerin etrafındaki kendi saçlarınızda geçici dökülme ve incelme yaşanabilir ki bu durum ekim yapılan bölgede daha da açılma olduğu imajını verir. Bu durum birkaç ay sonra tamamen geriye döner ve kendiliğinden iyileşir. Varolan saçlarda oluşan bu geçici dökülme ve incelmeye ”Telogen Effluvia” denmektedir. Yeni saçlar çıkmaya başlayıncaya dek oluşan bu durum hastaları rahatsız etmemelidir çünkü geçici bir dönemdir.

Kaç seans saç ekimi yaptırmalıyım?
Bu, en çok sorulan sorulardan biridir ve genelde Türkiye’de bu işlemleri yapan merkezler tarafından “tek seansta tüm açık alan kapatılır” denmektedir. Aslında saç ekimi yapılacak bölge tamamen açıksa 2-3 seansla iyi bir sonuç alınabilir yada kısıtlı bir alanda yoğun (normal saç yoğunluğunun %50 si gibi) ekim yapılabilir. Saç ekiminde hedeflenen her seansda yoğunluğu %25-%35 arasında artırmaktır. Yani iki seans saç ekimi ile %50-%60 sıklığa erişilirse mükemmel ve insan gözünün fark edemeyeceği bir yoğunluk yakalanmış olur. Seansların arasında , uygulanan yönteme göre en az 40 gün ile 6 ay arasında bir süre geçmelidir.

Saçlarım ne zaman ve nasıl çıkar?
İlk saçlarınızın çıkması yaklaşık 3-6 ay alacaktır. Daha sonra ayda yaklaşık 1 cm gibi bir uzama bekleriz. İlk çıkan saçlar daha koyu, kıvırcık veya dalgalı, daha ince ve soluktur . Zamanla saçlar düzleşir, kalınlaşır ve rengi güneşle birlikte forma girer.

Saç ekimi yaptırmak mevcut saçların kaybına neden olur mu?
Teoride evet ama pratikte çok az olabilecek bir durumdur. Saç ekimi yapılmadan önce kanalların açılması sırasında mevcut saçların gövdelerine ya da köklerine istenmeden ve cilt altındaki bir seviyede zarar verilebilir. Bu durumda saçlar tekrar çıkar ve uzar. Normalde saçların ne kadar sağlam yapıda olduklarını ve defalarca koparılmalarına ve işkence gibi kuaförlük hizmetlerine rağmen nasıl uzadığını hepimiz biliriz. Yalnızca kanal açılırken saç kökü kan dolaşımına verilecek büyükçe bir hasar (oluşması oldukça zordur) saçın kalıcı kaybına neden olabilir.

Saç ekimi komplikasyonları ve yan etkileri nelerdir?
Saç ekimi kopmplikasyonları ve olası yan etkileri oldıukça az görülür ve önemsizdir. Ama nedense ülkemizde hiçbir saç ekim sitesinde az da olsa bu konuda bilgi bulamazsınız! Oysa her cerrahi prosedürde olduğu gibi bu işlemde de bazı minör komplikasyonlar olabilir:

İmplant yapılan bölgede oluşacak pembelik 2-8 hafta kadar sürebilir.
Saç ekimi sonrasında mevcut saçlarda birkaç ay sürebilecek geçici bir incelme görülebilir.
Operasyon sonrası hafifi sızıntı ve ekim alanında oluşan kabuklanma.(7-10 gün içinde yok olacaktır).
Hafif ağrı fue operasyonlarından sonra 1 gece , fut operasyonlarından sonra 2-3 gece olabilir.
Hissizlik ve uyuşukluk fue operasyonlarından hemen sonra geçer , fut operasyonlarından sonra aylarca kalabilir.
Hafif kaşıntı için gerekli medikasyon ve yıkamalarla önlem alınabilir.
Şişlik kafa derisinde 3. gün belirebilir ve hafif bir şekilde 3-5 gün içinde atlatılabilir.
Kist oluşumu: Birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelebilen ve toplu iğne başı kadar olabilen ekim alanındaki sivilcellenme şeklinde görülür.
Enfeksiyon hemen hemen bizim hiç görmediğimiz bir komplikasyon olsa da , bu teorik olarak her cerrahi girişimde mümkündür.
Yara izi fue operasyonlarında asla görülmez . Fut operasyonlarından sonra ise ensedeki verici alanda ince bir çizgi şeklinde iz kalacaktır.
Ekilen saçların büyüme oranı nedir?
Bu soruya tam olarak cevap verecek bir uzman yada yöntem/teknik yok. Çünkü saçlar çıktıktan sonra o alanda hangi saçların ekim sonucu çıkan saç , hangilerinin daha önce var olan saçlar olduğunu söylemek zor. Ayrıca ekim sonrası oturup çıkan saçları tek tek saymak da imkansız. Benim sahsi tecrübelerime göre frontal kısımda çıkan greft miktarı yaklaşık %80-90 oranlarında iken tepe (vertex) bölgesinde bu oran % 60-70 lere düşmekte. Ama şunu belirtmek lazım ki bu oranlar çok iyi uzmanların ve ekiplerin ellerinde alınan oranlardır ve her ekim sonrası bu başarı yakalanamayabilir.

Saç ekiminde lazer kullanılır mı?
Hayır. Lazer özellikle Almanya’da bazı saç ekim merkezlerinde greftlerin yerleştirileceği kanalların açılması için kullanılmıştır. Fakat lazer ışını kullanıldığında o bölgedeki küçük kan damarları ve kılcal damar ağı yanarak zarar gördüğünden ekilen saçların yerleştirildiği kanallarda da kanlanmada ve greftlerin beslenmesinde (yaşamasında) sorunlar olmaktadır. Ekilen saç greftinin yaşayabilmesi için kanlanması iyi bir yatağa ihtiyacı vardır.Aksi halde ekilen greftlerin çoğu yaşamaz. Yani lazer kullanımı ile ekim sonuçları dramatik olarak kötüleşir . Lazerle yanık oluşmuş cildin iyileşmesi bizim kullandığımız soğuk çelikle yapılan kesilere göre çok daha geç ve zahmetlidir. Ayrıca ekim bölgesindeki kabuklanma da daha fazla olacaktır. Kısaca saç ekiminde lazerden bahsetmek sadece opersayonu pazarlamaya yönelik bir safsatadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst