Saç kaybı ve gelişme süreci

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
1Saç dökülmesi.jpg

Birincil saç dökülme nedeni olarak erkeklik hormonunun genetik bazı olan insanlarda yaptığı dökülme şeklidir. 2. Ana tip saç dökülme şekli ise terojen tip dökülmedir terojen tip dökülme bu tip dökülmelere de bazılarına saç ekimi yapılabilir ama terojen tip dökülme genelde tedavilerle takip edilen ve diğer ekim dışındaki tedavilerle yapılması gereken dökülme şeklidir. Bunların içerisinde neler olabilir 1. Si saçın direk dahili sistemimize bağlı olduğunu ve bir çok organın rahatsızlığından etkilendiğini söylemeliyiz. Bir çok dahili hastalığı semptomlar içerisinde saç dökülmesi söz konusudur.

Bunların içerisinde en çok karşılaşılanlardan bir tanesi halkın içerisinde çok yaygın olarak mevcut olan anemi rahatsızlığıdır yani kansızlık rahatsızlığıdır. Onun dışında tiroit bezinin gerek fazla çalışması gerek az çalışması yani hipertroidi gibi durumlarda saç dökülmesi yle karşı karşıya geliriz. Bunu dışında da bir takım daha nadir görülen metabolik hastalıklarda bir takım eksikliklerde yani örnek verecek olursak kişide bir takım bağırsaklarda emilim problemi vardır, Bu emilim problemi sonrasında örneğin B12 vitamini ya da çinko eksikliği kanda ortaya çıkabilir ve buda direk saç sağlığını etkileyecek, saçın günlük dökülme miktarını arttıracak ve saçın kalitesini bozacak bir durumla sonuçlanabilir.

Bu rahatsızlığın yarattığı diğer semptomlarla birlikte. Bunun dışında ilaçlar vardır günlük hayatımızda bir çok nedenle ilaç kullanırız. Bunların içerisinde bir kısmında prospektüslerde okunduğu gibi saç dökülmesi yapabilmeleri görülür. Bu ilaçları eğer kronik olarak kullanmak zorunda isek maalesef bu erkeklik hormonunun dışında diğer terojen dökülmede kronikleşebilir.

Hastalar bu ilacı kullanmak durumunda kaldığı müddetçe de saçlarındaki sorunlar devam edebilir. Onun dışında kısa süreli kullandığımız ilaçlar bunlarında bir kısım yine kısıtlı olan saç dökülmesi yapabilir mesela yine toplum içerisinde çok yaygın olarak kullanılan antidepresanlar gibi bunlar kullanıldığı müddetçe saç dökülmesi yapabilecek, saç kalitesini bozabilecek ama tedavinin kesilmesinden sonra saçların kendiliğindende tekrar toparlayabileceği bir problem yaratabiliyor.

Saç dökülmesi genetik midir?


Kelleşme ileandrogen (erkeklik hormonu) arasında bir ilişki söz konusudur.Bir androgen hormon olan testesteron alfa-5-redüktaz isimli enzim tarafından DHT (dihidrotestesteron) a dönüştürülür.DHT de saç kökleri üzerindeki reseptörlere bağlanarak etkisini gösterir.

Tedavide tıbbı tedavi, beslenmenin düzenlenmesi, ek vitamin mineral desteği, lokal uygulanan besleyici ilaçlar ve yine saçlı bölgeye uygulanan mezoterapi olabileceği gibi,kellik oluşmuş sabitleşmiş vakalarda verici alan yeterli ise saç ekimi ile son yıllarda çok başarılı sonuçlar almaktayız.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Saç dökülmesinin sebepleri

2Saç dökülme nedenleri.jpg

Saç dökülme sebepleri

Sinir,stres bunun en tetikleyici nedenidir sebebidir,yanlış yapılan kozmetik müdahalelerde mesela saç boyada bir yanlış varsa çok aşırı derecede saçlarını perma veya yanma veya dışarıdan herhangi bir müdahale uygulanmışsa bu gibi dönemlerde saç dökülmelerinde bir artış olabiliyor. Saç dökülmelerinde erken tanı çok önemlidir.Saç dökülmenin en çok bilinen nedenleri arasında genetik faktörler geliyor. Yani annede babada saç dökülmesi varsa çocuklarda da saç dökülmesinde bir artış görülüyor. Görülen bazı hastalıklarla birlikte saç dökülmesinde bir artış gözüküyor demir eksikliği bunların başında geliyor özellikle hanımlarda adet dönemi kanamalarının çok fazla olması nedeni demir daha düşük olabiliyor.


Hanımlarda demir eksikliği olduğu için saç dökülmesinde artış oluyor. Tiroit hastalıklarında saç dökülmeleri görülebiliyor dolayısıyla saç dökülmesi nedeniyle gelen bir hastaya biz demir, tiroit veya bakır veya çinko veya D vitamin eksiklikleri her haliyle kontrol ediyoruz. Geçirdiği bir takım sistemik hastalıkları varsa onlarla birlikte saç dökülmesinde artış olabiliyor mesela karaciğer hastalığı, kronik yani uzun süreli bir rahatsızlığı var ise böbrek rahatsızlığı veya şeker rahatsızlığı gibi bir şey varsa bazen psikolojik nedenlerde saç dökülmesine etken olabiliyor.


Stresli dönemlerde veya depresyon dönemlerinde kişiler saçlarını daha çok kaybediyor. Travmaya bağlı saç dökülmesi görülebiliyor, mesela sürekli saçlarıyla oynayan insanlarda ya da çocuklarda yastık yönünde saçlarda dökülme olabiliyor onun dışında mevsimsel saç dökülmeleri olabiliyor, Uzmanlar günde 50 ile 100 adet saç telinin dökülmesini normal karşılayabiliyorlar.


Şampuan seçimi saç kaybında etkili midir?


Kurutma ve Tarak Kullanımı: Saçınızı şampuanladıktan sonra saç kremi kullanmak saçınızın kolay taranmasını sağlar. Islakken saçınız daha kırılgandır. Saçın kırılarak dökülmesini engellemek için; saçı havlu ile ovalayarak kurutmaktan kaçınmak ve fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu tarak kullanmak gerekir.

Alopesi Areata: Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesinin sonucunda kafa derisinde düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama şeklinde alanlar oluşuyor. Tüm saç ve vücut kıllarında nadiren kayıp oluşabiliyor. Bu tip saç dökülmesinin nedeni bilinmiyor ve birçok hastada saçlar daha sonra kendiliğinden büyüyor.

Doğum Sonrası: Uzmanlar gebe bayanlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu, ancak doğum sonrasında saç büyüme döngüsünün dinlenmeye geçtiklerini ve 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini belirtiyor. Bu süre 1-6 ay kadar sürdükten sonra çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına dönüyorlar.

Yüksek Ateş, Ağır Enfeksiyon ve Soğuk Algınlığı: Uzmanlar, hastalıkların saçların dinlenme evresine girmesine neden olabildiklerini ve hastalıktan 4 hafta ile 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı olabileceğini ancak zamanla eski miktarlarına döneceklerini belirtiyor.

Tiroid Hastalığı: Az ya da fazla çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten doktorlar, bu hastalığın tedavisiyle saç kaybının giderebileceğini belirtiyor.

Eksik Protein İçerikli Beslenme: Anormal beslenme alışkanlığına sahip olanlar ve eksik protein diyeti yapanlarda protein eksiliği oluşuyor. Bu durumda vücut proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokarak 2-3 ay sonrasında yoğun saç kaybı oluşmasına neden oluyor. Bunun düzelmesi için ise doktorlar yeterli miktarda protein alınmasını öneriyor.

Bazı İlaçlar: Doktorlara göre kullanılan bazı ilaçlar geçici bir süre de olsa saç kaybına neden olabiliyor.

Kanser Tedavileri: Uzmanlar bazı kanser tedavilerinin saç hücrelerinin bölünmesini durdurabildiğini ve hastaların saçlarının yüzde 90’ını kaybedebildiklerini;fakat tedavi sonrasında saçların büyüme göstererek eski haline döneceklerini belirtiyor.

Doğum Kontrol Hapları: Doktorlar, bu hapları kullanan bayanların saç dökülmesinin kalıtsal yatkınlıkla oluşabildiğini, fakat saç dökülmesi gerçekleştiğinde doktor kontrolünde hapların değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Demir Eksikliği: Besinsel olarak demiri eksikliği veya demirin bağırsaklardan emiliminin yetersiz olduğu durumlarda saç dökülmesi görülebiliyor. Bayanlarda adet kanamalarından kaynaklı demir eksikliği daha sık görüldüğü için mutlaka demir eksikliği giderilmelidir.

Büyük Cerrahi Girişimler ve Kronik Hastalıklar: Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalarda birkaç ay içinde aşırı saç dökülmesi görülebiliyor fakat bu durum yine birkaç ay içinde düzeliyor. Ağır kronik hastalığı olan kişilerde ise saç kaybı ömür boyu devam edebiliyor.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Saç dökülmesine karşı nasıl beslenmeli

3Saç dökülmesi tedavisi.jpg

Saç dökülmesi ve beslenme ilişkisi

Çok sıkı diyetler özellikle proteinden sınırlandırılmış protein, karbonhidrat vitamin ve mineral dengesini çok iyi ayarlamamız gerekiyor tabiki sağlıklı beslenme için ama bu anlamda protein ve karbonhidratı kestiğiniz zaman özellikle yararlı aminoasitlerden ve yine özellikle B 12 vitamininden ve demirden noksan beslendiğinizde hızlı bir saç dökülmesiyle karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Demir ve çinko eksikliklerinin saç dökülmesine neden olduğunu gösteren birçok araştırma mevcuttur. Bu yüzden fazla kilolarından kurtulmak isteyen insanların mesela bir uzman kontrolü olmadan kilo vermeye çalışmaları bu element ve proteinlerin eksikliğine neden alacağından dolayı bu dönemde saç dökülmeleri oluşacaktır. Tek taraflı beslenmeler saçların sağlıksız olmasına yol açmaktadır.

Sağlıksız saçlarda çok daha kolay dökülür tüm bunların olmaması için mutlaka sağlıklı kişi beslenmeli. Örneğin biyotin eksikliğinde bir tür B vitaminidir, saç dökülmeleri ortaya çıkabiliyor yumurta yenmesi önerilir. Demirin kaynaklarına baktığımız zaman çinkoyla ortak olduğunu görüyoruz örneğin bakliyatlar ve kırmızı etler ikisinin ortak kaynağı kuru yemişlerde yine çinko için güzel bir kaynak oluşturuyor. Bunları düzenli bir şekilde her hafta tükettiğinizde örneğin haftada iki üç porsiyon bakliyat, haftada üç dört kez kırmızı et tükettiğinizde her gün yaklaşık bayanlar için 5 veya 7 adet kuru yemiş beyler için 10 veya 15 adet civarında kuru yemiş tüketildiğinde bunu da uzun sürdürürsek tedavimiz belirli bir süre içerisinde gerçekleşebilir, fakat bu minerallerin idrarla atılmamasını istiyoruz bir taraftan bunda da idrar sökücü çaylardan, ilaçlardan uzak kalmak gerekiyor.

Eğer bu çok mümkün değilse yani bir ilaç tedavisi söz konusuysa ve idrarla minerallerin kaybı söz konusuysa bu kez bu minerallerin dışarıdan besin desteği şeklinde takviyesi de gerekebilir. Yüksek dozları iştah açabilir, demir desteklerinin yüksek dozu da kabızlık yapabilir. Bu nedenle doktorunuza ve uzmanınıza danışarak uygun besin desteklerini seçebilirsiniz.



Hızlı kilo vermek saç döker mi?

Hızlı ve aşırı kilo vermeyi vaat eden popüler diyetler, vücutta protein ve vitamin kaybına neden olurlar. Bu durumda saç dinlenme evresine girer ve 2-3 ayda içinde saçta büyük kayıplar başlar. Kişiler bir uzmana başvurarak kendi özelliklerine uygun diyetlerle kilo verme sürecine başlamalı, internette çokça bulunan düşük kalorili kas kaybına yol açan diyetlerden uzak durmalılar.

Saç dökülmesi için takviye vitamin-mineral almak yararlı olur mu?

Yoğun saç dökülmeleriniz varsa, öncelikle tahlil yaptırıp bu durumun nedeni araştırılmalıdır. Herhangi bir vitamin ve mineral eksikliği varsa, bu eksikliğe yönelik tedavi edici bir beslenme programına başlanmalı, ciddi boyutlarda bir eksiklik söz konusuysa takviye alınmalıdır.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Saç dökülmesi tedavisi

5Saç dökülmesi ve cerrahi olarak tedavisi.jpg

Bu yöntemler saçların korunması ve kalınlaştırılması için kullanılabilir. Prp tedavisi belirli aralıklarla uygulandıklarında var olan saçları korurlar ve kalınlaştırırlar. Hastanın erken dönemde başvurması çok önemli, çok hafif seyrek bölgelere saç mezoterapisi uygulayarak o bölgenin güçlenmesini sağlamak aynı zamanda ağızdan alınan yeni kıl çıkartabilen bir ilaç, dışarıdan sürülebilecek özel içerikli bir takım ilaçlar yine destek şampuanlar, losyonlar mutlaka destek olması açısından kullanılmalıdır. Tekrar etmek gerekirse her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve teşhisin çok önemli olduğunu söylemek gerekir.

Makalemize devam edelim.Saç dökülmesinde çeşitli mezoterapi yöntemleri kullanılmakta fakat bu mezoterapi yöntemlerinde her hekimin kendine göre bir kullandığı ilaç, her hekimin kendine göre bir tedavi protokolü olmakta ve bu nedenle de standart bir yöntemlerde olmadığı için bu konuda tedavi edilen hastaların çokta başarılı sonuçlar almadıklarına şahit olmaktayız. Bu anlamda dünya da yeni geliştirilen Prp dediğimiz özellikle plazmadan zengin plateretler dediğimiz prp tedavisi uygulanabilir.

Bu anlamda kişiden belirli bir oranda kan alınmakta ve bu alınan kan özel bir işlemden geçirilip kanın içerisindeki bir takım büyüme faktörleri , bir takım damarsal faktörleri kişinin saç dökülmesinin olduğu bölgelere enjekte etmek tarzında gerçekleşen bir uygulama bu anlamda yaklaşık 10 veya 15 dakika süren bir uygulama olup başarı sağlanmakta işlem sonrasında hasta aynı gün evine dönebilir duşunu alabilir,banyosunu yapabilir hasta herhangi bir sorunla karşılaşmaz.

Saç dökülmesini nasıl durdurabiliriz?


Hangi durumlarda saçların normalden daha fazla dökülmesi söz konudur?

Stres, ameliyat, doğum gibi durumlardan sonra saç dökülmesi görülebilir. 39 derecenin üzerindeki ve tekrarlayan ateşli hastalıklardan sonra, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda da saç dökülmesi görülebilir. Demir eksikliği, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, bazı ilaç ve kimyasal maddelerde saç dökülmesine neden olur. Alkol ve sigara tüketimi de saç sağlığını doğrudan etkiler.

Saç dökülmesi şikayeti olanlar öncelikle ne yapmalıdırlar?

Saç dökülmesinden şikayeti olanlar öncelikle hangi sebeple saçlarının döküldüğünü öğrenmek için bir cilt hekimine doktora başvurmalıdırlar. Yapılacak muayene ve laboratuar tetkikleri, hatta bayanlarda yumurtalık ve böbrek üstü bezi ultrasonografi ve sintigrafi tetkikleri ile en doğru sonuca ulaşılacaktır.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bilgisayarlı Saç Analizi

6Bilgisayarlı saç analizi nedir.jpg

Bilgisayarlı saç analizi

Bir hastamız mesela bize başvurduğunda mevcut saçları bir miktar var ama tepe kısmında onu rahatsız eden boşluklar varmış, bundan dolayıda rahatsızdı hasta ve bu noktada da bize ne yapılabileceğini öğrenmek için başvurdu. Biz öncelikle bu hastamıza size saç ekimi erken diyeceğiz ki o noktadayım şu anda ve saç tedavisini önereceğim. Ama bazı hastalarda çok ciddi anlamda bir açılma söz konusu oluyor bu noktada ise evet; Hayır diyeceğiz ki size saç tedavisi değilde saç ekimine gidelim.

Öncelikle bir saç ekiminde önemli olan şey eğer ekim yapacak isek bu bölgenin gerçekten çok güçlü olması gerekiyor. Saçlar çıkarken tek tek çıkmıyor bazı bölgelerde bir noktadan ikili, üçlü bir şekilde çıkıyor. Daha yıpranmış kökler söz konusu artık dökülmeye yüz tutmuş bölgeler bunlar kurtarılabilecek belki yapılan tedavi yöntemleriyle biraz daha en azından dökülmesini geciktirmek mümkün. Böyle bir hasta için bu noktada saç ekimi değilde saç tedavisini uygun görebiliriz.

Bu tip hastalar mutlaka belki 1 yıl kadar belli bir dönem hücresel tedavilerle spreylerle yaklaşmak gerekiyor. Saç ekimine aday olmayan bir gurupta var, saç bakımı gerektiren bir gurup hasta söz konusu ve bu hastalar için ilk etapta bir tedavi yöntemi uyguluyoruz zaten bazı hastalar varki tamamen açılmış hastanın kendisi de ne istediğini biliyor bu hasta için saç ekimi yapmak zorundasınız ama arada dediğimiz bir gurup söz konusudur ki bunlar için belki tedavi yöntemleriyle altı ay, bir yıllık yoğun bir şekilde saçıyla uğraşırız ve ciddi bir sonuca ulaşırız.

Saç analizi nasıl yapılır?


Bilgisayarlı saç analizi (Fototrikogram) kolay uygulanan, invaziv olmayan, tekrarlanabilen saç takip yöntemidir.

Bilgisayarlı Saç Analizi:

Saç dökülmesinin tipi belirlenebilir.
Saç dökülmesinin derecesi ölçülebilir.
Saç yoğunluğu hesaplanabilir.
Saç tellerinin kalınlığı incelenebilir.
Anagen ve telogen evredeki saçların oranı ölçülebilir.

Saç analizi hastaların saçlarının durumu ile ilgili bilgi verir. Ayrıca elde edilen veriler ışığında, yakın gelecekte yaşanabilecek saç dökülmesi hakkında yorum yapmaya olanak tanır.

40 kat büyütmeli fotoğraflar üzerinde, hangi bölgelere ekim yapılması gerektiği belirlenir.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kadın ve Erkekte Saç Dökülmesi Farklımı Olur?

8Kadın ve Erkeklerde Saç Dökülme Tipleri.jpg

Kadın ve Erkekte Saç Dökülmesi Farklımı Olur?

Kellikte mekanizma aynı olmakla birlikte kadın ve erkekte farklı davranışlar göstermektedir.Kadınlarda kellik biraz daha farklı davranış gösteriyor ve sadece 3 evrede değerlendiriliyor. Evre 1 de erkeklerin tersine kadınlarda sadece verteks dediğimiz bölgede bir seyrekleşme oluyor. Evre 2 de verteks bölgesindeki seyrekleşmeye ek olarak prontal bölgede saç dökülmeleri oluyor. Evre 3 te ise bu bölge tamamen kel kalmamakla birlikte çok yoğun olarak dökülüp seyrekleşiyor

Özellikle erkekte saç dökülmesi altı, yedi evre olarak ifade ediliyor. 1. Evre olan hastalarda saç dökülmesinin hiçbir bulgusu henüz gelişmemişken bunlar sadece genetik olarak yatkınlar, 2. Evrede şakak bölgelerinde küçük açılmalar başlıyor 3. Evrede şakak bölgesindeki açılmalar daha belirgin hale gelirken 4. Evrede şakak bölgesinde açılmaya ilave olarak tepeolarak bildiğimiz bölgede de seyrekleşme başlıyor. 5. Evrede şakak bölgesindeki açılma prontal bölgedeki saç dökülmesiyle devam ederken tepe bölgesindeki açılma ilerliyor tepe bölgesiyle prontal bölge ile kellik arasında ince saçlı bir deri kalıyor. 6. Evrede bu aradaki sağlam saç adasıda tamamen dökülüyor 7. Evrede ise sadece kulak üstünde ve ensede sağlam saç alanları kalıyor



Kadın tipi saç dökülmesi nedir?


Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Kadın tipi saç dökülmesi ya da kadın androgenetik alopesi kadınlara özel saç dökülmesidir.

Saç genellikle ayda 1 santimetre uzar ve bu 2-6 yıl arası devam eder, ardından saç dökülmeden önce dinlenme fazına girer. Kısa süre sonra boş alandan yeni bir saç teli çıkar. Normal bir kafada saçların yüzde 85′i büyüme evresindeyken yüzde 15′i dinlenme evresindedir. Dökülen saçın yerine yenisi çıkmadığında kellik ortaya çıkar.

Ortalama görülme sıklığı erkeklere göre daha azdır. Yine de erkek tipi dökülme ile benzerlikler taşımasına karşın bir çok yönüyle de farklıdır. Aslında erkeklerinki gibi tamamen açılma ender olduğundan ötürü dökülmeden çok seyrekleşme demek daha doğru olacaktır. Her ne kadar kadın tipi saç dökülmesi de hormonlarla ilişkiliyse de erkelerdeki gibi ergenlikle birlikte hemen başlamaz. Açılma erkeklere göre biraz daha geç yaşlara denk düşer. Menopoz dökülmenin yoğun yaşandığı bir dönemdir. İlaç kullanımı ve gebelik erken dönem dökülmelerinin temel iki hazırlayıcı sebebidir. Doğumun kadınlarda saç dökülmesini arttıran önemli bir dönem olduğunu belirtmekte fayda vardır.

Erkek tipi saç dökülmesinde saç çizgisi zamanla geriye doğru gidip alın açılmasına rağmen kadınlarda alnın açılması çok ender rastlanan bir durumdur.

Sınıflandırma çoğunlukla 3 ( Ludwig Sınıflaması ) bazen de 5 evre üzerinden yapılır.

Evre 1: Hamilton skalasında erkeklerin evre 1 ile benzerlikler gösterir. Dökülme yeni başlamış ve hasta henüz dökülmenin geri dönüşlü veya kalıcı olup olmadığı hakkında bir fikre sahip değildir. Kadınlar doktorlara daha erken başvurduğundan ötürü daha bu dönemde saç dökülmesi için tedavi almaya başlarlar. Çoğunlukla bu tedaviler şampuanlar ve ev bakım kürleridir.

Evre 2: Açıklık ilerlemiştir. Yanlara ve geriye doğru ilerleme erkek tipi dökülmeye nazaran pek beklenmez. Tıbbi klinik uygulamaların en sık kullanıldığı dönemdir. Hastalar ev bakım kürlerinden fayda görmemişlerse klinik uygulamaları yaptırmayı daha fazla tercih edebilirler. Saç mezoterapisi, saç termoterapisi veya botilismus toksini ile yapılan özel uygulamalar bu dönem için faydalı tedavilerdir.

Evre 3: Menopoz dönemi dökülmeler bu tip dökülmelerdir. Başörtüsü takan bayanlarda görülme sıklığı veya saç dökülmesinin bu evreye gelme olasılığı daha yüksektir. Klinik uygulamalarla elde edilecek saç tellerinin hacminde ve cm2 deki tel sayısındaki artış yetersiz kalmaktadır. Saç ekimi yapılan kadın hastaların çoğu bu evrededir. 1200 ve yukarısı greft naklinin gerektiği bu evre bir çok uzmana göre kadın tipi saç dökülmesinin son aşamasıdır.

Evre 4: ilerleyici tipte kadın saç dökülmesinin ilk evresi kabul edilir. Çünkü bir çok kadında saç dökülmesi 3. evrede kalır. Bazı hastalarda 4. evreye geçer. Bu evre saç ekiminin haricinde hiçbir tıbbi tedavinin yarar sağlamayacağı ümitsiz evrelerden biridir. Saç ekiminin bile yeterli saç sıklığı sağlama olasılığının az olması sebebiyle hastayı tatmin etmesi zordur.

Evre 5: Diffüz ( ilerleyici ) saç dökülmesinin son evresidir. Tıbbi tedavilerden çok kozmetik tedbirlerin ( protez, peruk ) daha uygun seçenek olduğu bu evrede hasta da tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğunu bilir. Yine de bazı hastalar bu evrede bile saç ekiminden belirgin bir fayda görürler. Ekilen saçların dökülme olasılığı bulunduğunu hastaya baştan belirtmekte fayda vardır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Erkek tipi saç dökülmesi DHT (dihidrotestosteron)'un kıl foliküllerine olan aktivitesinden kaynaklanmaktadır.
İnsan saçı normalde büyüme, dökülme ve yeniden büyümeyi içeren bir döngüyü izler. Ancak artmış DHT düzeylerinin büyüme evresinin kısalmasına ve saçın dökülmesi için gereken sürenin kısalmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir, . Bu durum saçların cılızlaşmalarına yol açar.


DHT'nin katkısının olduğu durumlar;

Saçın büyüme evresinin kısalması
Saç foliküllerinin ilerleyen minyatürizasyanu
Terminal saç sayısında azalma
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kadınlarda saç kaybı nasıl tedavi edilir?

9Kadınlarda saç dökülmesi nasıl tedavi edilir.jpg

Her iki gurupta da Kadınlarda ve erkeklerde yani her şeyden önce saç dökülme nedenlerini araştırmamız gerekiyor. Yani altta yatan başka bir neden varmı yokmu? tiroitle ilgili herhangi bir sorunu var mı çinko eksikliği demir eksikliği B vitamini eksikliği biyotin eksikliği herhangi bir neden varmı, yokmu uzun süreli kronik dediğimiz geçirdiği herhangi bir rahatsızlık varmı, yokmu dışarıdan yaptığı herhangi yanlış kozmetik bir müdahale varmı aşırı derece boyalar, perma, maşa, aşırı derecede fön, havuz ve havuzlarda bulunan klor bile bazen saçın kalitesini ve miktarını etkileyebiliyor.

Dolayısıyla hem kadınlarda, hem erkeklerde fark etmiyor,ilk aşamada nedenlerini mutlaka araştırmak gerekiyor. İkinci aşamada varsa herhangi bir neden onu tedavi etmek gerekiyor, yani kaybolan demir, veya çinko, veya B vitamini eksikliği varsa yerine koymak gerekiyor. Tiroidinde bir rahatsızlık varsa endokrinoloji ile birlikte onu tedavi etmek gerekiyor.

Üçüncü yaptığımız şey doğal olan sağlam kıl kökleri beslemek yani ağızdan ilaç vererek veya o bölgelere sürebilecek topikal dediğimiz ilaçları vererek sağlam kıl kökleri bu şekilde beslemek. Dördüncü yaptığımız şey merkezde saç mezoterapi yapıyoruz yani vitamin enjeksiyonu yapıyoruz. Çok ince uçlu bir iğne, yani iğne diyince tabi insanlar genelde çok çekiniyor ama bunlar çok ince uçlu bir iğne. Bu iğne ile saçlı deri bölgesine vitamin enjeksiyonu yapıyoruz. Ve Beşinci aşamada da doğru kozmetikler tercih etmeye çalışıyoruz onlar için.

Saçın kalitesine göre bir takım sorunları varsa mesela aşırı derecede fön çekmesinden veya boya, veya maşadan dolayı saçlarında kuruma varsa nem maskeleri ve yanlış kullandığı bir şampuan varsa doğru bir şampuan kullanarak, belki haftada bir iki defa bitkisel bir takım kullanabileceği maskeler veyahut saçını beslemek yani toplam 4 yada beş aşamalı bir tedavi uygulayarak saç dökülmesini bertaraf etmeye çalışıyoruz. Tabiki her hastalıkta olduğu gibi erken önlem almak sonuç için çok önemli.. Hastaların mutlaka erken doktora veya bir uzmana muayene olması şart.

Kadınlarda saç ekimi, başın arkasındaki saçlar tamamen sağlam ise uygulanabilir.

Kadınlarda saç dökülmesi 3 değişik şekilde olabilir:

1- Genel : Başın her tarafında genel bir dökülme ve seyrelme şeklindedir.

2- Üstlerde : Başın üst bölgesininde olur. Ön saç çizgisi bölgesi sağlam kalır. Ludwig sınıflamasına göre 3 değişik evrede görülebilir. Hafif derecede bir dökülmeden, ileri derecede tam saç kayıplarına kadar olabilir.

3- Önlerde : Erkeklerde olduğu gibi önlerde olur. Alın genişler.

Kadınlarda saç dökülmesi, saç köklerinde artmış hormon etkisine dihidro-testosteron) bağlıdır. Buna karşı, bu kadınlar genel hormonal yönden sağlıklıdırlar.


TEDAVİ:

Genel ve yaygın saç dökülmesi olan kadınlarda başın arkasındaki saçlarda da dökülme varsa, nakil edilen saçların da dökülmesi riski vardır. Bu nedenle, kadınlardaki genel ve tepe bölgesindeki saç kayıplarında ilk tedavi yöntemi medikal ilaç tedavisidir.

Minoxidil %5 losyon veya köpük saç dökülmesi olan sahalara uygulanır.

Minoxidil %5, en az 6 ay, cevap alınırsa 1 yıl kullanılır. Sonrasında, aralıklı olarak kullanılabilir.

Dr. Maral kadınların tedaviye %5 minoxidil ile başlamalarını önerir. Bu dozla 6 ay içinde bir cevap alınamazsa, minoxidilin etkisi yok demektir.

Minoxidil eczanelerde ve internette, Minoxil veya Rogaine (%5 veya %2) adıyla satılır.

Minoxidil kullanımı:

Minoxidil günde 2 kez uygulanır. Losyon formu deriye püskürtülür, parmak uçlarıyla masaj yapılarak dağıtılır. Parmaklar bol su ile yıkanır.
Saç dökülmesi olan tüm alanlara uygulanır.
İlaca cevap 3-4 ay sonra başlar.
Nadiren; yan etki olarak deride kızarıklık ve kaşıntı olabilir. Bu durumda ilaca ara verilir. Sonrasında Minoxidil %2 veya köpük Minoxidil ile tedaviye devam edilebilir.

Saç ekiminin yapılabileceği kadınlar;

Minoxidil tedavisiyle fayda görmeyen,
Saçları ileri derecede dökülmüş,
Dökülmenin ön ve üst bölgelerde olduğu,
Başın arkasındaki saçları sağlam olan kişilerdir.

Kadınlarda saç ekiminin uygun tedavi olduğu diğer durumlar;

Yanık veya yara izlerine bağlı saç kayıpları,
Şakak bölgesindeki (saçları arkaya çekme nedeniyle olan) saç kayıplarıdır.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Kaybı ile Alın Genişlemesi:

Saç dökülmesinin erkeklerde olduğu gibi ön saç çizgisinden başladığı, ön saç çizgisinin geriye kayarak alının genişlediği kadınlarda ilk tedavi seçeneği alın germe (alın daraltma ve küçültme) ameliyatıdır.

Alın germe ile ön saç çizgisi arkadan öne doğru gelir. Alın daralır. Ayrıca kaşlarda bir miktar kalkma ve göz çevresi estetiğinde düzelme ve gençleşme oluşur.

Ön saç çizgisi çok geriye kaymış kadınlarda alın germe ile yeterli sonuç olmazsa, alın germe sonrasında önlere saç ekimi yapılabilir.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Saç dökülmesinin hangi aşamasında tıbbi önlem almak gerekir?

10saç dökülmesine neden olan hastalıklar.jpg

Saç dökülmesinin hangi aşamasında tıbbi önlem almak gerekir?

Kişiyi rahatsız edecek bir düzeyde ise yani seksen, yüz telden fazla döküldüğünü düşünüyorsa yada saçını yıkarken çok fazla saç dökülüyorsa veya uykudan kalktığı zaman yastığında gördüğünden çok fazla saç kaybı varsa ve rahatsız oluyorsa o zaman tedavi için başvurabilir.

Kırık Saçların Bakımı Nasıl Yapılır?

Saçları ince telli, kalın telli ve yıpranmış saç diye ayırıyoruz, kırık saçların ilgiye ihtiyacı var öncelikle saçlarımızı güneşten, kirli havadan korumamız lazım. Ve ayda bir kere saçlarımızın uçlarından 1 cm de olsa uçlarından kuaförünüze gidip kısaltmanız gerekir yapılan bu işlem saçların daha fazla kırılmasını engeller. genelde Türkiye’de röfle çok fazla yapılmaktadır, röfle açıcı kimyasallar nedeniyle saçların uçları hem kırılıyor, hem inceliyor yumurta kükürt içerdiği için, kalsiyum içerdiği için saç tellerini güçlendiriyor. Saçın proteine de ihtiyacı vardır, bir yumurtanın sarısı, bir çorba kaşığı bal, ılık bir kahve fincanı zeytinyağı, bir E vitamini ampulü kırıp karıştırın saç dibinden boya sürer gibi daha sonra uçlara tarayıp ve streç film sarıp 2 saat kadar bekletip açın ve saç derisine masaj yapın. ve daha sonra saçınıza uygun bitkisel bir şampuanla saçınızı yıkayın.

Mevsimsel saç dökülmesine karşı neler yapılabilir?

Mevsimsel saç dökülmeleri özellikle yaz aylarından sonra özellikle saç telleri çok güneşe maruz kaldığı için, havuza giren insanlarda saç kuruması ozona bağlı olarak sıklıkla oluyor. Belki çok uzun süre güneşin altında tuzlu suda kaldıkları için saçlarını kaybeden hastalar da özellikle Ekim ayından sonra bu tip hastalar bize başvuruyorlar.

Yine aynı şekilde kendi sağlam kıl köklerini beslemek için bir takım ağızdan ilaçlar veriyoruz onlara yine aynı şekilde sürebilecekleri topikal ilaçlar veriyoruz, tabi çok fazla saç kaybı varsa saç mezoterapi yapabiliyoruz. Saçları özellikle yazın klordan, havuzdan, denizden, güneşten çok kuruduysa saç bakımı, nemlendirici maskeler önerebiliyoruz. Bu şekilde saçlar yavaş yavaşta olsa toparlanabiliyor.

Saç dökülmesini hızlandıran dış faktörler neler?

Saç dökülmesini hızlandıran dış faktörler arasında kozmetik yanlış müdahale ile yapılan kozmetik gelmektedir. Aşırı derecede yapılan fön, maşa, perma, saç boyaları yani dışarıdan yapılan sürekli, gerektiğinden daha fazla kullanılan kozmetik yöntemler diyebiliriz. Bunun yanında mevsimsel nedenleride ekleyebiliriz.


Saçlarınız Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 12 şey

1. Tüm memeliler gibi, sadece avuç içi ve ayak tabanı hariç tüm vücudumuzda kıl kökleri mevcuttur.

2. Saç köklerinin durumu ergenlik ve hamilelik sırasında hormonlar nedeniyle değişebilir. Saç köklerinin temelinde saç büyümesini düzenleyen kök hücreler rol almaktadır.

3. Saç büyümesinde 3 aşama vardır. Anagen faz: Büyüme aşaması, katajen faz: dinlenme fazı ve telojen faz ise dökülme aşamasıdır (derisini değiştiren bir yılan gibi).

4. Saçınızın anagen faz uzunluğu, saç büyümesinin ne kadar süreceğini belirler ve bu genetik yapı ile belirlenir. Kaşların saçımıza göre daha kısa anagen fazı vardır ve bu da kaşların neden saçlarımızın uzunluğuna gelmediğini açıklar.

5. Herhangi bir zamanda telojen (dökülme) fazda olan kılların oranı normalde % 15’dir, ama eğer hastada yüksek ateş, tiroid hastalığı veya anemi varsa, ya da çok fazla selenyumlu yiyecek tüketirse saçlar daha da incelmeye başlayabilir. Bu duruma telojen effluvium denir.

6. Bir kadın hamile olduğu zaman, anajen fazına geçiş artarak tüyler daha büyür ve daha parlak görünür, doğumdan sonra ise kıllar telojen faza gider ve dökülme başlar.

7. (Lazerler, şampuan ve ekleri dahil ) Çok az ürün ve tedaviler saç büyümesini arttırma yeteneğine sahiptir.

8. Minoksidil stres, diyet, hamilelik sonrası ya da kısa vadeli bir sorun nedeniyle ortaya çıkan saç dökülmesine yardımcı olabilir.

9. Stres saçların telojen faza girmesini tetikleyebilir.

10. Aşırı diyet ve egzersiz saç kaybına neden olabilir. Temel protein eksikliği saç ve tırnakları etkiler, buna genellikle kırılgan tırnaklar ve son derece kuru saçlar eşlik edebilir.

11. Antidepresanlar, doğum kontrol ilaçları, özellikle kolesterol düşürücü statin grubu gibi bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Bazı doktorlar tiroid ve diyabet ilaçlarının saç seyrelmesine veya kaybına yol açabildiğini belirtmektedir.

12. Saç dökülmesi veya incelmesi menopoz döneminde çok yaygındır, ama doktorlar hala tamamen östrojen tam rolünü anlayamamaktadır. Bu tür saç dökülmesinde genetik bir bağlantı var gibi görünmektedir ve tedaviye daha dirençlidir.

Eğer saç dökülmesi veya incelmesi gibi herhangi bir sorun yaşıyorsanız, en iyi profosyonel yardımı bir dermatologdan alabilirsiniz. Dermatologlar saç dökülmesinin nedenini belirlemek, yardımcı olabilmek ve bununla ilişkili olabilecek cilt ve tırnaklardaki diğer belirtileri tespit etmek için eğitim almışlardır.

Günde 100 tele kadar saç dökülmesini normal olarak kabul ediyoruz. 100 telden fazla saçınız dökülüyorsa, saçınızda madeni para büyüklüğünde dökülmeler varsa, erkek tipi dökülmeler varsa bunlar için doktora başvurmalısınız.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst