Saçkıran Hakkında Neler Biliyoruz?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Saçkıran'a kısaca kıl kaybıda diyebiliriz. Tüylü deride ortaya çıkan fakat tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür. Çocuklarda bile görülebilen tam olarak nedeni bilinmesede stresin büyük rol oynadığı saçkıranla alakalı bu yazımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Nasıl bir hastalıktır? Görülme sıklığı nedir? Tedavi si nasıldır? Merak mı ediyorsunuz?

İşte tüm yönleri ile Saçkıran hastalığı...


sackiran-icin-bitkisel-tedavisi.jpg


Saçkıran Nedir?

Saçkıran, mantarların sebep olduğu bir cilt hastalığıdır. Her ne kadar adına saç kıran denilse de bu hastalığa sebep olan mantarlar, saçta, deride, tırnakta ve ayak parmaklarında mantar enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Özellikle dikkat etmeniz gereken husus, saçkıranlı hastanın kullandığı tarak vb. ürünlerden uzak durmanız ve kullanmamanız’dır. Saçkıran erkek ve dişi biçiminde 2 farklı şekilde inceleniyor. Dişi olan saçkıran, erkeğe göre yayılma konusunda daha hızlı ve daha güçlü. Saç’ın her bölgesine kolayca yerleşebiliyor ve kalıcı hale geliyor. Erkek saçkıran ise, yayılma konusunda daha yavaş ve etki ettiği bölgeler dişi’ye göre daha az. Saçkıran hastalığı istisnasız herkeste görülebilir. Fakat çocuklarda ve ergenlerde yaşça büyük olan insanlara nazaran daha sık ve kolay ortaya çıkabilir. Bunun en büyük nedeni ise, bünyenin daha zayıf ve hassas olmasıdır.

Hastalık Bulaşıcı Mıdır?

Bu hastalık özünde bir mantar hastalığı olduğu için bulaşıcıdır. Özellikle hastalıklı alana direkt temas neticesinde hem insanlardan hem de hayvanlardan kolayca bulaşabilir. Saçkıran nasıl bulaşır sorusunu cevaplayacak olursak, mantar enfeksiyonunu barındıran bir hastadan diğer vücuda kolayca aktarılmaktadır ya da az önce bahsettiğimiz gibi kullandığı ürünleri kullanırsak kolayca bulaşabilmektedir. Taşıyıcıya ise makas, tırnak makası, bıçak gibi temizlik konusunda sıkıntılı ürünlerden bulaştığı bilinir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başlangıcı genel olarak küçük kabarcık ve sivilce gibi bir dış görünüşe sahiptir. Saçkıranın belirtileri arasında ilk ve en önemlisi budur. Kabarcık olan bölgede bir süre sonra halka biçiminde bir genişleme ve yayılma görülür, enfekte ettiği bölgedeki saçı dökmeye ve o bölgeye tabir-i caizse hakim olmaya başlar. Saç dökülmesi başlangıç aşamasında geçicidir. Ancak saçkıran kısa süre içerisinde tedavi edilmezse saç dökülmesi kalıcı kelliğe yol açabilir. Saçkıran’ın var olduğu bölgede saçlar zayıflar ve kırılgan bir hal alır. Nadiren saçkıran olan bölgede sarımsı cilt lekeleri de meydana gelebilir. Tırnaklarda görülen saçkıran mantarı şikayetlerinde tırnak şeklinde bozulmalar ve farklılıklar görülür.

saç

Hastalığın Tedavisi Nasıldır?

Saçkıran, tedavi yöntemleri sayesinde çözümü olan bir cilt hastalığıdır. Saçkıranı tedavi edebilmek adına ilk olarak saçkırana sebep olan enfeksiyon yapıcı mantarları yok etmek şarttır. Bu da genellikle mantar ilaçları olarak bilinen toz, tablet veya krem şeklinde olan ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Bahsedilen ilaç türleri genellikle topikal uygulama adı verilen, hastalık olan bölgeye sürülerek uygulanmaktadır. Griseofulvin adı verilen tablet, en sık kullanılan ve tercih edilen tedavi ilacıdır. Saçkıran iğne tedavisi de yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Minoxidil içeren ve düzenli bir şekilde kullanılan spreyler de bölgeye uygulanır ve saç kıran tedavisinde etkilidir. Diğer taraftan bazı bitkisel tedaviler de saçkıran vakalarına iyi gelmektedir. Ancak bu çözümler kesinlikle ilaç tedavisi kadar etkili değildir.

Saçkıran Tedavisi – Sarımsak
Saçkıran hastalığında sarımsak da etkili sonuçlar verebiliyor. Bunun için havana 3 diş sarımsak ve bir miktar tuz ekleyip dövün içine 1-2 damla alkol ekleyin, saçkıran olan bölgeyi temiz bir havlu kızarıncaya kadar silin, tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsağı merhem sürer gibi saç kıranlı bölgeye sürünüz. Bu işlemi haftada 1 gün deneyin, en geç 3 hafta sonunda saç kıranlı bölgede kılların çıkmaya başlayacaktır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst