Sağlık Bakanlığı, kalp krizinde kritik 3 saat için düğmeye bastı

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Sağlık Bakanlığı, kalp hastalarını rahatlatacak bir projeyi hayata geçiriyor. Bundan böyle, kalp krizi geçiren hastalar en fazla 3 saat içerisinde açık kalp ameliyatı da yapılabilen bir merkeze ulaştırılacak. Bakanlık bu amaçla, Artvin, Sinop, Şırnak, Hakkari ve Muş'ta yeni merkezler kuracak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada dünyada ve Türkiye'de ölümlerin üçte birinin kalp hastalıklarından gerçekleştiğine dikkat çekti.

Kalp krizine erken müdahalenin ölüm oranlarını azalttığını vurgulayan Koç, "112 çağrı merkezine başvuru sonrasında, kalp krizi geçiren bir hastaya il merkezinde 10, kırsalda ise 30 dakikada ulaşıyoruz. 30 dakikada geri dönüş düşünüldüğünde, hastanenin biraz da uzak olması durumunda 90 dakikada hastayı bir kalp doktoru ile buluşturuyoruz." dedi.

Böylece altın standart denilen zaman diliminde tıbbi tedavinin başladığını aktaran Koç, "Ancak bunun hemen akabinde kişiyi anjiyo yapılıp, gerekirse stent uygulanan ya da balon takılabilen bir merkeze ulaştırmanız gerekiyor." diye konuştu. Bu merkezde aynı zamanda açık kalp ameliyatının da yapılıyor olması gerektiğine işaret eden Koç, "Onun için de 3 saat içinde vakayı bir açık kalp merkezine götürmeyi hedefliyoruz." dedi.

Türkiye'de açık kalp ameliyatı yapılabilen 207 merkez bulunduğunu dile getiren Koç; dağılım nedeniyle erişimin 3 saatten fazla sürdüğü yerler bulunduğunu aktardı. Bu merkezlerin çoğunun, İstanbul, İzmir, Adana gibi büyük illerde bulunduğunu aktaran Koç, "Şu an itibariyle 5 ilde (Artvin, Sinop, Şırnak, Hakkâri, Muş) üç saat içerisinde ulaşabileceğimiz bir merkez yok." ifadesini kullandı.

Koç, bu illere açık kalp ameliyatı yapılabilecek merkezler kurmayı planladıklarını söyledi. Bununla birlikte kişinin kendi ilinde sağlık hizmeti alabilmesinin birinci öncelik olduğunu belirten Koç, "Nüfusu 300-400 binin üzerinde olan illere de her ne kadar kara yolu ile ulaşılıyor olsa da oralarda da planlamalar yapacağız. Bunlardan bazıları Ağrı, Tekirdağ... Buralarda da yine açık kalp ameliyatı yapılacak merkezler kuracağız." şeklinde konuştu.

Merkezlerde 24 saat hizmet verilebilmesinin önemli olduğunun altını çizen Koç, "Yoksa gündüz var, akşam yok. Bu merkezi, sistem içerisinde göz ardı etmek istiyoruz. Çünkü 24 saat hizmet veremeyen bir merkez bizim ihtiyacımızı karşılayamıyor." dedi.

MERKEZLERİN 100'E YAKINI AYDA 20 AMELİYAT YAPABİLİYOR

Özellikle özelde açılan merkezlerin birçoğunun verimli çalışmadığını söyleyen Koç, uluslar arası standarda göre merkezlerde günde iki tane açık kalp ameliyatı yapılıyor olması gerektiğini aktardı. Bunun yılda yaklaşık 500 vaka anlamına geldiğini dile getiren Koç, şöyle devam etti: "Ancak, merkezlerimizin 100'e yakını ayda 20 tane ameliyat yapabiliyor. Bu vaka olmadığından değil, kurulmuş olduğu yer açısından öyle. Fazla kurulmuş olan iller var. Biz o artı kapasiteyi hesap ederek Türkiye'de yeni merkez kurmaya gerek yok diyemiyoruz. Çünkü merkez kurulmuş ama Ağrı'daki, Muş'taki hastane ihtiyaçlarını karşılamıyor."

Vakaların ilk üç saatte merkeze ulaşabilmesi için mevcut 207 merkeze 10 merkez daha ilave ederek sistemi bütüncül hale getireceklerini kaydeden Koç, "Var olan merkezleri de tekrar gözden geçireceğiz. Bileceğiz ki bunlar 24 saat çalışmıyor, bu yüzden biz buraya acil vakayı götürmeyeceğiz. Acil vakayı 24 saat çalışan merkezlere götüreceğiz." diye konuştu.

YENİDOĞANLAR İÇİN AYRI BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Koç, yenidoğan kalp hastaları için de ayrı bir çalışma başlattıklarını dile getirdi. Yılda 400 ila 500 tane çok kompleks yenidoğan kalp hastası olduğunu aktaran Koç, "Bazı kalp hastalıkları doğuştan oluyor ama bunlar 2-3 yaşında ameliyat ediliyor. 9 ilde 22 merkez var. Ama yeni doğan döneminde, bebek bir iki günlük iken yapılması gereken ameliyatlar var. Bunlarla ilgili ayrı bir çalışma yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Koç, bu tür ameliyatların yapılabildiği merkezlerin ülke genelinde yaygınlaştırılacağını aktardı.

Cihan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kış aylarında risk 3 kat fazla

Kalp krizi tehdidi kışın artıyor. Özellikle sabah saatlerinin önemine dikkat çeken uzmanlara göre kalbi bazı önlemlerle korumak mümkün

Genellikle yaz aylarında kalp krizi vakalarının arttığına inanılsa da yapılan araştırmalar özellikle kış aylarında kalp krizi tehdidinin daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Dindar; kış aylarında görülebilen koroner kalp rahatsızlıkları konusunda uyarılarda bulundu:

Solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında daha fazla kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği bazı hormonal değişiklikler ve kapalı havaların oluşturduğu stres bu durumun nedenleri arasında yer alıyor.

Damarlar büzülüyor tansiyon yükseliyor

Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının belki de en önemli sebebi; soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkidir. Soğuk havada vücut mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olur.

Koroner kalp hastalarında kalp krizi riskinin artışı yanında, kalp hastalarında kışın artan grip salgını da kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabilir.

Sabah saatlerine dikkat

Sabah saatleri; kan akışkanlığındaki değişim, hormonlar ve tansiyon yüksekliği gibi faktörlerin etkisiyle kalp krizlerinin en sık görüldüğü saatler. Kışın sabah saatleri özellikle bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en tehlikeli zamanı. Birçok araştırma ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki ya da arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor.

ALTIN TAVSİYELER

Karda yürürken dikkat:
Kış aylarında soğuk havada dışarıda bulunan kişiler ani güç gerektiren işlerden, ıslak ağır kar üzerinde yürümek gibi işlerden kaçınmalı.

Soğuğa karşı önlem alın:
Kalp hastaları kalp sağlıkları için mevsimsel kurallara uymalı ve yaşam şeklini ona göre programlamalı. Yaz aylarında nasıl su kaybını önlemek için ilaçlarının dozlarını doktor kontrolünde ayarlamaları gerekiyorsa kışın da kalp krizi riskini tetikleyen soğuk havalar için de önlemler almalı. Bir otomobili kışa uyarlamak için nasıl birtakım bakımlarının yaptırılması gerekiyorsa kalp de kış mevsimine hazırlanmalı.

Yün çorap giyin:
Kalp hastaları özellikle bacak damar problemi olanlar kışın gece de çorap giymeli, bacak damar tıkanıkları olanlar kış aylarında soğuk havaya çıkarken yün çorap giymeli.

İlacınızı düzenli alın:
Kalp hastaları ve tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli almalı.

Kaloriyi kaçırmayın:
Kış aylarında soğuk hava nedeniyle kalorili besinlerin alımı artar, egzersiz oranı düşer ve kilo alımı ortaya çıkar. Kalp hastalarının kış aylarında tam tahıllı besinler ile sebze ve meyve yemeleri, ağır kalorili besinlerden kaçınmaları gerekir.

Soğukta spor yapmayın:
Egzersiz yapmak için soğuk hava yerine ev, spor salonu, kapalı ortamlar sessiz bir alışveriş merkezi tercih edilebilir.

Atkınızı berenizi unutmayın:
Rüzgarı göğüs bölümüne alacak şekilde dışarı çıkmayınız. Mutlaka atkı, bere kullanarak, havayı burundan alın.

Dil altı ilacını ihmal etmeyin:
Kalp hastası olanların mutlaka dilaltı tabletlerini alarak dışarı çıkmaları gerekir.

GÖĞSÜ AĞRIYAN DOKTORA:
Göğsü ağrıyan herkes doktora gitmeli. Şüphesiz her göğüs ağrısı sadece kalp hastalıkları belirtisi değil. Bazı mide, yemek borusu rahatsızlıkları, boyun omur hastalıkları göğüs ağrısına neden olabilir. Ancak, “Göğüs ağrısının kalple ilişkisi var mı?” diye sorgulanmalı.

ÇABUK YORULANLAR DİKKAT:
Özellikle yürümeyle, merdiven çıkmayla görülen göğüs ağrısının nedeni araştırılmalı.

SAKIN GEÇ KALMAYIN:
Göğüs ağrısı çeken, kalp krizi geçiren hastalar vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurursa; anında bu damaları tespit edip açmak mümkün.

İLK 6 SAAT HAYAT KURTARIR:
Özellikle ilk altı saat içinde yapılan müdahaleler ile damar tıkanmasına bağlı gelişen kalp adalesi hasarları engellenebilir.

posta.com
 
Tekerlekli Sandalye
Üst