Sağlık Bakanlığı'ndan bir ilk avuç içi damar yapısı ile muayene sistemi geliyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlık sistemindeki suistimalleri önlemek için ileri teknolojiden faydalanılacak; TC kimlik numarası yerine damar haritasımızın rakamsal kodları kullanılacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık karnesinin ardından vatandaşlık numarasıyla da 'hayali muayenelerin' önüne geçemeyince yeni bir güvenlik sistemini hayata geçirdi. Sağlık harcamalarının 35 milyar lirayı aşması SGK'yı usulsüzlüklere karşı mücadeleye yönlendirdi. Başka bir sigortalının TC kimlik numarasıyla hastane hastane dolaşıp tedavi olan ve ilaç yazdıranlara karşı avuç içi damar yapısı üzerinden şifreleme devreye girdi.

TC kimlik numarası ile muayene olunabilen sağlık sisteminde suiistimallerin ortadan kaldırılması, hastaneye gitmediği halde gitmiş gibi gösterilip üretilen sağlık hizmet faturalarının önlenebilmesi için ''avuç içi damar haritası ile muayene'' sistemi, 2012 yılının ikinci yarısında uygulamaya girecek.

Sistem, ilk olarak özel hastanelerde, daha sonra üniversite ve son olarak Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde uygulanacak.

DÜNYADA İLK OLACAK
Yeni bir sistemle suiistimallerin önüne geçilebileceğini anlatan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, ''Yeni sistem dünyada da belki bir ilk olacak'' dedi. Sağlık karnesi ile muayeneyi yıllar önce kaldırdıklarını, onun yerine TC kimlik numarası ile muayene kolaylığı getirdiklerini belirten Karaşen, şimdi bazı kişilerin başkasının kimlik kartıyla muayene şeklinde suiistimallerde bulunduğunu ifade etti. Karaşen, ayrıca ''Yapılan incelemelerde, hasta gitmese de TC kimlik numarası kullanılarak muayene, tetkik veya tedavi yapılmış gibi faturalar çıkıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor'' dedi. Karaşen, yeni sisteme göre vatandaşların muayene olmadan ya da tetkik yaptırmadan önce mutlaka sağlık hizmeti alacağı kuruma gideceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Burada avuç içindeki haritasını okutturacak ve kimlik bilgileri ile kontrol yapılacak. İlk müracaatta avuç içindeki damar haritası rakamsal kodlara dönüşerek veri tabanına aktarılacak ve bunun karşılığındaki kimlik bilgileri daha sonraki müracaatlarda kimlik doğrulaması yapılarak muayene için provizyon verilecek.''

2 HASTANEDE PİLOT UYGULANDI
Hastalar, TC kimlik numarasının yanında 'avuç içi damar okuma' sistemiyle tedavi olmaya başladı. Biri özel biri üniversite olmak üzere iki hastanede pilot olarak uygulanan sistemde, sigortalılar kimliklerini avuç içlerini okutarak kanıtlıyor. Şu ana kadar 13 bin hasta bu sistemle şifrelenerek SGK havuzuna kaydedildi. Kaydedilen 13 bin hastanın sigortası üzerinden başka hiç kimse muayene olamadı, ilaç alamadı.

BİLİM KURGU FİLİMLERİNDEKİ GİBİ
Filmlerde kulanılan sistemler gibi, her hastanın doğumdan itibaren sadece kendisine has damar izi bilgileri TC kimlik numarasıyla eşleştiriliyor. Vatandaş avuç içini makineye koyduğunda ekranda avuç içi resmi ve o kişinin damar yolundan gelen bilgileri okuyan bir programdan çeşitli rakamlar ortaya çıkıyor. Program saniyelik analiz sonrasında o kişiyle ilgili bütün bu bilgileri toplayarak hem rakamlardan hem de harflerden oluşan şifreyi SGK havuzuna kaydediyor. Sistem için artık vatandaş "765ZM0002" şeklindeki bir şifre oluyor.

CANLI ELİNİ OKUTMADAN MUAYENE YOK
Sistem, örneğin Hakan Fert isminde bir kişi için damar yapısı ve damar içi kan yapısına göre oluşturulan bir algoritma oluşturuyor. Sayılar ve harflerden meydana gelen bu şifre Hakan Fert isimli hastanın muayene olabilmesi için canlı olan sağ elini mutlaka okutması anlamına geliyor. Hasta Ankara'daki hastaneye de gitse, Hakkari'deki hastaneye de gitse sağ elini okutması ve sistemin tanıması gerekiyor.

ÇOCUK VE ACİL HASTALAR MUAF
Biyolojik şifre verilen hasta sayısı ise 13 bin kişiye ulaştı. Bu kişilerin yerine başkalarının tedavi olabilmesi ise imkansız hale geldi.
Bir kişi hastaneye gittiğinde doktordan muayene sırası alabilmek için sağ elini okutmak zorunda. Okuttuğu elini sistem tanımıyorsa ve kimlik numarasıyla eşleşmiyorsa provizyon alınamıyor. Böylece başkasının sigortasıyla muayene olabilmek tarihe karışıyor. Ancak çocuk ve acil hastalara tedavi için avuç içi okutma şartı koşulmuyor.

EN SON SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNDE UYGULANACAK
Farklı kişilerin kimlik numarası ile muayene olan hatta doğum yapanlara rastlandığını, doğan çocuğun hukuki olarak kime ait olduğu gibi sorunlarla bile karşılaşıldığına dikkati çeken Karaşen, ''avuç içi damar haritası okutma sisteminin 2012 yılının ikinci yarısında'' uygulamaya gireceğini söyledi. Karaşen, ''Çünkü, bununla ilgili hem sistem hem hukuki hem de teknolojik olarak birtakım hazırlıkların yapılması gerekiyor. İlk olarak özel hastanelerden başlamak istiyoruz, daha sonra üniversite hastaneleri ve en son Sağlık Bakanlığı hastanelerine bu uygulamayı getirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hastanelere "Avuç İçi Okuma Sistemi" Geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, "Avuç içi okuma sistemi için teknik altyapı çalışmaları tamamlandı" dedi.


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, "Avuç içi okuma sistemi için teknik altyapı çalışmaları tamamlandı" dedi.

Acar, yaptığı açıklamada, 2008 yılından itibaren kurum olarak önemli atılımlarda bulunduklarını söyledi. Bunun sonucu olarak vatandaşların TC kimlik numaralarıyla özel hastaneler dahil istedikleri hastanelerde muayene ve tedavi olabildiklerine dikkati çeken Acar, bu uygulamadan çok memnun kalındığını bildirdi.

Ancak vatandaşı memnun eden bu uygulamanın bazı suistimalleri de beraberinde getirdiğini dile getiren Acar, "Bazı hastanelerimizin münferit de olsa bu uygulamayı suistimal ettiklerini tespit ettik. Vatandaşların hastaneye gitmeden gitmiş, muayene, tedavi ve tetkikleri yapılmış gibi kuruma fatura ettiklerini gördük" dedi.

Yaşanan bu suistimallerin önlenmesi konusunda çalışma yaptıklarını vurgulayan Acar, tüm hastanelerde "avuç içi okuma sistemi"ni uygulama kararı aldıklarını bildirdi. Özel hastanelerle yaptıkları sözleşme gereği 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bu uygulamanın başlayacağını ifade eden Acar, kurum olarak teknik altyapı çalışmalarını bitirdiklerini, hastanelerin de 1 Temmuz'a kadar donanımlarını yapacaklarını bildirdi.

Avuç içi tarama sistemini anlatan Acar, "Vatandaş hastaneye gittiğinde, avuç içini cihaza okutacak. Cihaz hastayı avuç içindeki damar izlerinden tanıyacak" dedi.

Uygulamaya geçildiğinde hastaneye gitmeyen bir kişinin muayene edilmiş gibi gösterilemeyeceğini vurgulayan Acar, "Sistem ile hastaneye giden kişinin tespit edilmesi amaçlanıyor. Avuç içi tarama yöntemi ile bunu yapmış olacağız" diye konuştu. - ANTALYA
(Anadolu Ajansı)
 

Nezihe

Üye
Üye
Katılım
Şub 1, 2012
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Paylaşımın için tşk Gülümse
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Avuç içi' ile tedavi 1 Temmuz'da

SGK Başkanı Acar, özel hastanelerde 1 Temmuz'dan itibaren tedavilerin ''avuç içi okuma sistemi'' ile yapılacağını açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, yaptığı açıklamada, vatandaşların TC kimlik numaralarıyla özel hastaneler dahil istedikleri hastanelerde muayene ve tedavi olabildiklerini belirtti. Ancak vatandaşı memnun eden bu uygulamanın bazı suistimalleri de beraberinde getirdiğini dile getiren Acar, ''Bazı hastanelerimizin münferit de olsa bu uygulamayı suistimal ettiklerini tespit ettik. Vatandaşların hastaneye gitmeden gitmiş, muayene, tedavi ve tetkikleri yapılmış gibi kuruma fatura ettiklerini gördük'' dedi.


712548_detay.jpg


ATYAPI ÇALIŞMALARI BİTTİ
Yaşanan bu suistimallerin önlenmesi konusunda çalışma yaptıklarını vurgulayan Acar, tüm hastanelerde ''avuç içi okuma sistemi''ni uygulama kararı aldıklarını bildirdi. Özel hastanelerle yaptıkları sözleşme gereği 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bu uygulamanın başlayacağını ifade eden Acar, kurum olarak teknik altyapı çalışmalarını bitirdiklerini, hastanelerin de 1 Temmuz'a kadar donanımlarını yapacaklarını bildirdi.

SUİSTİMAL ÖNLENECEK
Avuç içi tarama sistemini anlatan Acar, ''Vatandaş hastaneye gittiğinde, avuç içini cihaza okutacak. Cihaz hastayı avuç içindeki damar izlerinden tanıyacak'' dedi.
Uygulamaya geçildiğinde hastaneye gitmeyen bir kişinin muayene edilmiş gibi gösterilemeyeceğini vurgulayan Acar, ''Sistem ile hastaneye giden kişinin tespit edilmesi amaçlanıyor. Avuç içi tarama yöntemi ile bunu yapmış olacağız'' diye konuştu.
Kurumun görevinin hastaların muayene, tetkik ve tedavi bedellerini ödemek olduğunu belirten Acar, suistimalleri tamamen önlemek istediklerini kaydetti.

AA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Biyometrik sistem resmiyet kazandı

Sağlık kurumlarına başvuran hastaları avuç içindeki damarlardan tanıyacak sistem, İntibak Yasası ile resmiyet kazandı

Nüfus cüzdanıyla başvurularda ortaya çıkan usulsüzlüklerin ortadan kaldırılması amacıyla uygulamaya sokulacak hastayı avuç içindeki damarlardan tanıyacak sistem, İntibak Yasası ile resmiyet kazandı.

İlk olarak 1 Temmuz'da özel hastaneler için başlayacak sistem, kamudaki tek pilot uygulamanın yapıldığı Ankara Üniversitesi Cebeci Kalp Merkezi'nde sorunsuz işliyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Aral, sağlık kurumlarına başvuran hastaların işlemlerinin halen kimlik numarasıyla yapıldığını, ancak bunun bazı sorunlara neden olduğunu belirterek, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulamasının ''İntibak Yasası'' ile tüm sağlık kurumları için zorunlu kılındığını söyledi.

Usulsüzlükleri ortadan kaldıracağı düşünülen avuç içi damar tanıma sisteminin, 1 Temmuz'dan itibaren ilk olarak özel sağlık kurumlarında uygulanacağını ifade eden Aral, uygulamanın daha sonra üniversite, ardından da Sağlık Bakanlığı hastanelerini kapsayacağını anlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmeler sonucu, sisteminin kamu hastanelerindeki ilk pilot uygulamasının, Cebeci Kalp Merkezi'nde başlatıldığını belirten Aral, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi:

''Kimlik numarasıyla yapılan usulsüzlükleri engellemek amacıyla SGK'nın yeni güvenlik sistemi olarak geliştirdiği avuç içi damar tanıma sistemi, damar yapısı üzerinden çıkarılan kişisel biyolojik şifreyle işlem yapılmasını sağlayacak. Bu sistemle hastalar sağlık kurumlarında başvurularında hem kimliklerini ibraz edecek hem de kendilerini avuç içi damar tanıma sistemiyle tanıtacak. Bir kişinin daha önce sistemde kaydı yoksa cihaza her iki elinin avuç içindeki damar bilgileri okutularak kaydı yapılacak. Daha sonraki başvurularında da kimlik doğrulaması için tek elinin cihaza okutulması yeterli olacak. Sistem onay verdiğinde hasta sağlık hizmetinden yararlanabilecek.''

Hastanın avuç içi damar bilgileri SGK'nın Medula sistemine kaydolduğu için bir başka sağlık kurumuna başvurduğunda da kimlik doğrulama yapılabileceğini anlatan Aral, pilot uygulama kapsamında sisteme ilk kaydın 27 Haziran 2011'de yapıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Aral, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Hastanemizdeki pilot uygulama sırasında bugüne kadar toplam 2 bin 97 hastanın kimlik kaydı yapıldı. Her iki elin kaydının yapılması için 43 saniye yeterli oldu. 2 bin 641 hastanın da kimlik doğrulaması yapıldı. Bunun için gerekli olan süre ise 3 saniyenin altında. Şimdiye kadar sorunsuz işleyen sistemden hastalarımız da çok memnun. Tedirginlik yaratacak hiçbir durum yok. Hastanemizdeki pilot uygulamayla bu sistemin hatasız işleyebileceğini gösterdik.''

Sistemin sağlık kurumları için büyük bir maliyet getirmediğini vurgulayan Aral, uygulamanın güvenilirliğinin parmak izinden daha fazla olduğunu vurguladı.

HATA PAYI
Sistemin kurulmasında görev alan bilgisayar mühendisi Güçlühan Kuzkaya da kimlik doğrulamada en güvenilir biyometrik sistemin, avuç içi damar tanıma sistemi olduğunu söyledi.

Bunun kişiyi tanımlamaya değil doğrulamaya yönelik bir sistem olduğunu anlatan Kuzkaya, ''Cihaz kızıl ötesi ışınlarla avuç içindeki damarları görüntülüyor ve bu sisteme kaydediliyor. Hasta tekrar başvurduğunda elini cihaza okuttuğunda sistem hastayı avuç içindeki damarlarından tanıyor. Hata payı milyondan birden daha az'' şeklinde konuştu.

Bir hastanın sisteme kaydı için tek ele sahip bulunmasının yeterli olduğunu kaydeden Kuzkaya, ''Her iki eli de olmayan hastalar için sisteme kayıt zorunluluğu yok. Zaten bu hastaların durumları SGK'nın sisteminde gözüküyor'' diye konuştu.

AA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlık hizmeti avucumuzun içinde

Avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sistemine, 15 Kasım'da tüm Türkiye'de geçilmiş olacak

Pilot il olarak Konya'da uygulanmaya başlanan ''Avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sisteminin 15 Kasım'da tüm Türkiye'de geçileceği bildirildi.

Konya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Cem Dinç, yaptığı açıklamada, pilot il olarak seçilen Konya'da 1 Temmuz itibarıyla kullanılmaya başlanılan ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sistemine 2'si üniversite hastanesi olmak üzere toplam 12 özel hastanenin geçtiğini söyledi.

781685_detay.jpg


Türkiye genelinde uygulamaya başlanan ''e-reçete'' sistemiyle ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sisteminin birbiriyle entegre olarak çalıştığını belirten Dinç, ''Bu sisteme 20 ilimiz 15 Eylül itibariyle geçti, 15 Kasım'da ise tüm Türkiye'de kullanılmaya başlanacak'' dedi.

Yeni istemi uygulayan hastanelerle iletişim içerisinde olduklarını ifade eden Dinç, ''Bu sistem uygulayıcıların ve vatandaşların lehine olan bir sistem ve bu yönde sürekli vatandaşlarımızdan olumlu talepler almaktayız. Vatandaşlar ve uygulayıcılar sistemden çok memnun'' diye konuştu.

Dinç, sistemin yeni olmasından dolayı bazı aksaklıkların yaşandığını, kendilerine bildirilen aksaklıklara anında müdahale ederek, sorunların çözüldüğünü aktardı.

SAHTE SİGORTALI TANIMLAMASI ORTADAN KALKIYOR
Hastaların sistem sayesinde farklı hastanelere gittiklerinde bile hiç beklemeden kısa bir doğrulama işlemiyle muayene olabildiğine dikkati çeken Dinç, şöyle devam etti:

''Sistemin asıl amacı, sosyal güvenlik hakkının başka vatandaşlara geçmesini engellemek, bir denetim mekanizması oluşturmak. Bu uygulamanın devlete getirdiği çok büyük avantajlar var. Bunların başında sahte sigortalı tanımlamasını biz burada tamamen ortadan kaldırmış oluyoruz. Sistem, bir vatandaşın başka birisinin TC kimlik numarası ile muayene olmasını engelliyor. Böylelikle suistimalleri ortadan kaldırdığımız gibi hastanelerimizi de denetim altına almış oluyoruz.''

Sisteme ilk defa kayıt yaptıracak vatandaşların kimlikleriyle birlikte hasta kayıt masasına müracaat etmesi gerektiğini aktaran Dinç, ''Vatandaşlarımız sağ ve sol avuç içlerini kayıt masasında bulunan butonlarda taratacak. Avuç içinin okutulduğu sistem, saniyenin onda biri hızla 5 milyon noktadan tarama yapıyor ve bu bilgileri kodluyor. Bu kodlar, otomatik olarak SGK Genel Merkezi'ne giderek orada depolanıyor. Bu işlem 2-3 dakikada gerçekleşiyor. Hastamız bundan sonraki muayenelerinde sağ veya sol elini sisteme tanıtarak tedavisini olabiliyor'' diye konuştu.

SİSTEME 25 BİN KİŞİ KAYDOLDU
Dinç, ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sistemine vatandaşların çok kolay uyum sağladığını ve sistemin Konya'da olumlu karşılandığını söyledi.

Hastanelerin de sisteme çok çabuk uyum sağladığını ve yazılımlarını buna göre değiştirdiklerini anlatan Dinç, ''Şu anda 25 bin vatandaşımızı kayıt altına aldık. Bu rakam, uygulamanın, vatandaşlar ve hastaneler tarafından benimsendiğini de gösteriyor. Uygulayıcıların ve vatandaşların lehine olan bu sistem, vatandaşlarımız tarafından da olumlu karşılandı'' dedi.

TAMAMEN TÜRK YAZILIMI
Dinç, Türkiye'ye özgü olan uygulamanın yazılımının da bir Türk şirketine ait olduğunu söyledi.

Sistemin ABD'de uygulanmakta olduğunu ancak sağlık alanında ilk defa bu kadar geniş alanda ilk kez Türkiye'de uygulandığını vurgulayan Dinç, şunları kaydetti:

''Hem elektronik reçete hem de 'avuç içi damar okuma' sistemini ilk defa Konya'da uygulamış oluyoruz. İki uygulamada da Konya bu anlamda pilot il olmasının verdiği avantajı da yaşıyor. Uygulamanın bir Türk firması tarafından yazılımının yapılması ise ayrı bir gurur kaynağı.''


AA
 

Nezihe

Üye
Üye
Katılım
Şub 1, 2012
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bilgilendirdiyin için tşk
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Avuç İçi 1 Nisan'da Başlayacak

Sağlık karnelerinin kaldırılarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sisteminden kimlik numarası üzerinden onay alınmaya başlanmasının ardından usulsüzlüklerin tespit edilmeye başlanması üzerine ''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi''ne geçilmesi kararlaştırılmıştı.

Geçen yılın Temmuz ayında ilk kez Konya'da, 1 Aralık'tan itibaren de 20 ilde uygulanmaya başlanan ''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi'' ile özel ve üniversite hastanelerine başvuranlar, daha önce SGK sistemine kaydedilen avuç içi damar görüntüsünden tanınacak. Sistem, başvuru noktalarına yerleştirilecek cihazlar yardımıyla avuç içinden kimliği sorgulanacak hastaya onay vermediği takdirde, tedavi gideri SGK tarafından karşılanmayacak.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst