Sağlık müdüründen uyarı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kars Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlara beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, vatandaşların kış hastalıklarına karşı tedbirli olmalarını özellikle sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.


Dr. Fahri Sevinç, Hastalıklara karşı en iyi bir korunma kalkanının meyve ve sebzeler olduğunu söyledi.


Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, “Meyve ve sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral içerirler ve hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkilidirler. Bu nedenle sabah kahvaltısı da dâhil olmak üzere her öğünde ve mümkün olduğunca çok çeşitte meyve ve sebze tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, taze olarak tüketilmeleridir” dedi.
Meyve ve sebzelerin, vitamin kaybı olmadan yenmesi gerektiğini hatırlatan Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç; “Meyve ve sebzelerdeki vitamin ve minerallerin çoğu kabuklarında, kabukların hemen altındaki bölümlerde yer alıyor.



Bu nedenle kabuklarıyla yenebilenler yenmeli, soyulması gerekiyorsa ince bir şekilde soyulmalıdır. Değinmem gereken diğer bir konu, sebzelerin pişirilmesi ile ilgili. B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısıya maruz kaldıklarında kolayca vitamin değerlerini yitiriyorlar. Bu nedenle kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmesi gerekiyor. Ayrıca sebzeler kavrulduklarında da vitaminleri ölüyor, bu yüzden haşlanması ve haşlama suyunun dökülmemesi daha faydalıdır. Günde en az 5 porsiyon meyve yemek gerekiyor. Bu da yaklaşık 400-500 grama tekabül ediyor.



Meyve seçiminde, kış aylarında bol miktarda bulunan portakal, mandalina, greyfurt, elma gibi meyveler tercih edilebilir. C vitamini ihtiyacını karşılamak amacıyla taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Ancak meyve suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse gitgide vitamini azalır. Bu nedenle sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi doğru olandır.” şeklinde konuştu.


Savunma sistemini güçlendirici özelliğe sahip havuç, lahana, brokoli, kabak gibi sebzelerin sofralardan eksik olmaması gerekiyor. E vitamininin de bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük bir öneme sahiptir. Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardan günde 1 avuç yemenin sağlık açısından önemli faydaları var” diye konuştu.


Dr. Fahri Sevinç; “Kuru baklagiller protein açısından zengin besinlerdir ancak tahıllarla ve C vitamini bakımından zengin besin maddeleri ile birlikte tüketildiklerinde protein kaliteleri artar ve daha da faydalı olurlar. Protein bakımından zengin kalitedeki diğer bir besin kaynağı da yumurtadır. Günde 1 tane iyi pişmiş yumurta oldukça faydalıdır.



Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balıketinin insan sağlığı açısından sayısız faydası olduğunu hatırlatan Sevinç, balıketinin E vitamini açısından da zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerinin balık tüketimi ile karşılanabilir. Balığın ızgara ya da buğulama şeklinde haftada en az 2 kere tüketilmesi gerekiyor. Bol miktarda sıvı alımı alınmalı. Çünkü bu sayede metabolizma dengesi sağlanabiliyor, vücutta oluşan toksinler atılabiliyor. Ayrıca tüm bunların yanında fiziksel aktivite ile vücut direncinin artırılması da gerekiyor. Bu nedenle bol bol spor yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.


Haber Fx
 
Tekerlekli Sandalye
Üst