- Katılım
- Şub 21, 2011
- Mesajlar
- 3,458
- Tepkime Puanı
- 0
- Puanları
- 0
SAĞLIKLI BESLENME - SAĞLIKLI YAŞAM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER
• 3 saatte bir, ancak azar azar tüketerek günde 6 öğün yemek yemeliyiz.
• Yatmadan 3 ( üç ) saat önce yemeyi keserseniz uyandığınızda kendinizi daha dinç ve enerjik hissedersiniz.
• Yemeklerde esmer pirinç ve tam tahıllı gıdalar gibi işlenmemiş karbonhidratları tercih etmeye özen gösterin.
• Yağ oranı düşük proteinler alın. Bu gıdalar arasında yumurta akı, balık, tavuk, az yağlı yoğurt, az yağlı süt ve bakliyatlar bulunuyor. Kırmızı etin yağsız olmasına özellikle dikkat edin.
• Marul, salatalık, brokoli ve lahana gibi sebzeler yüksek miktarda su içerir. Öğle ve akşam yemeklerinde de sebze tüketin. Kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri için tabağınızın yarısını sebze ya da meyvelerle doldurun. Tabağın geri kalan kısmını ise protein ve karbonhidratlar için ikiye bölün.
• Günde birer porsiyon yeşil, sarı, kırmızı, turuncu renkte sebze tüketmek hastalıklarla mücadele eden antioksidan ihtiyacınızı karşılar. Günde bir ya da iki porsiyon meyve tüketin.
• Atıştırmalık sadece 50 kalori olacağı için yatmadan önce üç saat beklemenize gerek yok.
6 ÖĞÜN İÇİN ZAMANLAR
Günde ortalama 1450 kalori tüketebilirsiniz. Her ana öğünün yaklaşık 400 kalori, ara öğünlerin 100 kalori olması ve atıştırmalık olarak da 50 kalorilik bir gıda seçmek gerekiyor.
07:30 – 08:00 Kahvaltı
10:30 – 11:00 Ara öğün
13:00 – 13:30 Öğle yemeği
16:00 – 16:30 Ara öğün
19:00 – 19:30 Akşam yemeği
22:00- 22:30 Atıştırma ( şart değil )
KALORİ CETVELİ ( 100 gr. )
Ekmek 320
Armut 70
B.Peynir 200
Brokoli 32
Çilek 26
Kıyma 214
Domates 14
Elma 60
T.Fasulye 32
Havuç 42
Ispanak 16
Kaşar 350
Makarna 85
Mantar 35
Maydanoz 50
Muz 85
K.Patates 340
Pırasa 52
Portakal 50
Salam 420
Salatalık 15
Sosis 290
Süt 50
TavukIzg 160
Tereyağı 750
Yoğurt 100
Yumurta 80
Z.Yağı 900
UZAK DURULMASI GEREKENLER
• Asitli içecekler ( Kola, gazoz vb. )
• Aşırı yağlı yiyecekler ( Cips, çok yağlı peynir, tereyağı, yağlı etler, vb. )
• 3 beyazı ( tuz, şeker, un ) mümkün olduğu kadar çok az tüketmeye bakın.
• Şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir.
• Sigara - alkol ve stresten uzak durmak gerekir.
• Sigara içilen kapalı alanlarda bulunmayın.
• Zorda kalmadıkça - doktor vermemişse, ilaç kullanmayın.
• Unlu mamulleri ( Poğaça, börek, yaş – kuru pasta vb. ) tercih etmeyin.
YAPILMASI GEREKENLER
• Günde en az 1 saat tempolu yürüyüş yapmak.
• Sabah kahvaltısını mutlaka iyi bir şekilde yapın ve kesinlikle öğün atlamayın.
• Günde 1 bardak yağsız süt içmek iyidir.
• Gün içerisinde bir öğünde mutlaka yağsız yoğurt tüketmek.
• Tatlı yemek istediğinizde sütlü tatlıları tercih etmek gerekir.
• Yeşil çay günde 3 kupa içilmesi faydalıdır. ( Demleme olanı tavsiye edilir - Çok sıcak içilmemesi iyidir ) .
• Gün boyu su içme isteği olmasa bile en az 8 bardak su tüketilmelidir.
• Mevsiminde olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi uygundur.
• Günde 1 adet sade soda tüketilmelidir ( Akşam yemeği sonrası tercih edilebilir ).
• Meyve olarak yeşil elma tercih edilebilir.
• Çikolata yeme isteği olduğunda, çok az miktarda bitter ( siyah ) çikolata tercih edilebilir.
• Ekmek tercihi; kepekli ekmek ve öğünlerde 1-2 dilim olması uygundur.
• Yürümeyi ve her zaman hareketli olmayı alışkanlık haline getirmek gerekir.
• Günde 2-3 bardak şekersiz ve açık çay tüketilebilir. ( Çok sıcak içilmemesi iyidir )
• Konsantre meyve suları yerine taze sıkma meyve suları tercih edilmelidir.
• Tatlı isteği olduğunda natürel siyah kayısı tüketilebilir.
• Akşamları; tuzsuz, patates haşlama ve patates salatası favori yiyeceğimdir.
• Kabak çekirdeği, ceviz, fındık, badem içi hepsinden toplam bir avuç tüketilebilir
• Yüzmek ve bisiklete binmek, en iyi sporların başında geleceğini unutmayın.
• Pozitif düşünmeye özen gösterip her konuda sabırlı olmaya bakın.
• Yaşam şeklinizi ve yaşam tarzınızı olumlu anlamda değiştirin.
• Canınız yemek istediğinde kendinizi ince ve zayıflamış olarak hayal edin.
• Her gün yarım saat daha az televizyon izlemeye çalışın.
• Bir şey getirip götürmek için başkalarını aracı olarak kullanmayın
• Telefonla konuşurken ayakta durun
• Ayakta durarak ya da yürüyüş yaparak daha fazla zaman geçirin
• Kısa mesafeler için araba kullanmayın. Markete gittiğiniz zaman uzağa park edin.
• Ayda toplam 3-4 kilo arası vermeye özen gösterin. Hızlı kilo alıp – verme vücudumuzun bağışıklık sistemi açısından sakıncalı olduğunu unutmayın!
KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRAN 6 BESİN
1. Yeşil Çay
Büyük boy bardak buzlu yeşil çay veya bir büyük bardak sıcak yeşil çay içmek farklılığı başlatabilir. Yapılan son çalışmalarda gönüllü olarak 3 ay boyunca her gün bir şişe yeşil çay içenler, diğer gruba oranla daha fazla yağ kaybetmiştir. Araştırmacılara göre yeşil çayın içinde bulunan kateşinler (yararlı bir fitokimyasal) kalori yakımını sağlayıp, kilo kaybını artırmıştır.
2. Çorba ( et veya balık suyuna bol domatesli çorba )
Ana yemeğe başlamadan önce içilen et veya balık suyuna bol domatesli çorba kişiye doygunluk hissi verir. Böylece kişi ana yemeğe geçişte kendisini tok hissettiği için daha az kalori alma eğiliminde olur. Düşük kalorili çorbalar açlığı bastırmakta çok işe yarar.
3. Yeşil Salata
Düşük kalorili salatalar ana yemek öncesi kendinizi doymuş hissettirecek bir başka iyi seçenektir. Yapılan bir araştırmaya göre yemekle birlikte yenen düşük kalorili küçük salata, öğünde alınan toplam kaloriyi yüzde 7, büyük bir salata ise yüzde 12 azaltabiliyor. Ancak araştırmanın sonuçları yüksek kalorili salatalar için tersinin doğru olduğu ortaya koydu. Öğün sırasında yenen yüksek kalorili küçük bir salata alınan kaloriyi yüzde 8 artırırken, büyük bir salata yüzde 17 artırıyor. “Sağlıklı bir salata nasıl hazırlayabilirim” diye düşünüyorsanız; taze ıspanak yaprakları (2 bardak dolusu), 1 orta boy salatalık, 1 orta boy domates ve 1 /4 bardak rendelenmiş havuçla yaklaşık 70 kalorilik, 5,5 gram lif içeren sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
4. Yoğurt
Yağsız yoğurdun içindeki kalsiyumun zayıflatıcı etkisi olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Bir çalışmaya göre günde 3 porsiyon yüksek kalsiyumlu ve yağsız yoğurt tüketen obez bireyler, düşük kalsiyum ve yağlı yoğurt tüketen obezlere göre yüzde 22 daha fazla kilo ve yüzde 61 daha fazla vücut yağı kaybetmiştir. Burada en etkileyici sonuç ise yüksek kalsiyumlu, yağsız yoğurt yiyenlerin yüzde 81 daha fazla trunkal (karın bölgesindeki) yağ kaybetmeleridir. Yoğurt hem karbonhidrat hem de proteini bir arada bulundurduğu için kan şekeri regülasyonunda ve açlık kontrolünde etkili olmaktadır.
5. Kuru Baklagiller
Kuru baklagiller içeriğindeki lifler dolayısıyla kendinizi tok hissetmenizi daha çabuk sağlar. 1,5 bardak barbunya yaklaşık 8 gram lif, 7 gram protein ve yaklaşık 110 kalori içerir. Baklagilleri yemek olarak tüketebileceğiniz gibi haşlayıp, salata ve çorbalarınızın içine de ekleyebilirsiniz.
6. Su
Suyun süper besin olarak kabul edilmesinin en önemli nedeni “0” kalori olmasıdır. Eğer yüksek kalori içeren içeceklerden tüketirseniz bunu dengeleyebilmek için daha az yemek zorunda kalırsınız. Araştırmalar gösteriyor ki karbonhidratları içmektense yemek daha iyidir. Su, tüm vücut fonksiyonları için önem taşır ve günün her saatinde tüketilebilir. Suyunuzu sade olarak içmekten hoşlanmı-yorsanız, içinde taze meyve dilimleri bekleterek tüketebilirsiniz.
EN SAĞLIKLI YİYECEKLER
• Ananas : Ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırır. Eklemleri sağlıklı tutar.
• Ispanak : Zekayı güçlü tutar. Karaciğer, yumurtalık, kolon ve prostat kanserlerinden korur. Besin değeri bakımından en zengin gıdadır.
• Kırmızı Biber : Akciğer, prostat, yumurtalık ve rahim ağzı kanserlerinden korur. Güneş yanıklarına karşı etkilidir. Kalp sağlığı için yararlıdır.
• Brokoli : Diyabetin vücuda verdiği hasarı azaltır. Prostat, mesane, kolon, pankreas, meme ve mide kanserleriyle savaşır.
• Domates : Vücutta iltihaplanmayı önler. Yemek borusu, mide, bağırsak, akciğer ve pankreas kanserleriyle savaşır. Kalp hastalığı riskini düşürür.
• Elma : Bağışıklık sistemini güçlendirir. Akciğer ve prostat kanserlerinden korur. Alzheimer hastalığı riskini azaltır.
• Enginar
amar tıkanıklığını önler.Zararlı kolesterolü düşürür.Karaciğere faydalıdır.
• Roka : Kemik kırılması tehlikesinin önüne geçer. Gözün sağlıklı kalmasını sağlar.
• Kavun : Bağışıklığı geliştirir. Cildi güneş yanıklarına karşı korur. Vücutta iltihaplanmanın önüne geçer.
• Havuç : Antioksidanları DNA yapısını korur. Kataraktla savaşır. Birçok kansere karşı koruma sağlar.
• Karnabahar : Toksinlerden arındırır. Meme kanseri hücrelerinin yayılmasını önler. Prostat kanserine karşı savaşır.
• Kiraz : Eklem iltihabı ve gut ağrılarını dindirir. ‘Kötü’ kolesterolü düşürür. Vücutta iltihaplanmaya karşı koyar.
• Kızılcık : Prostat ağrılarını dindirir. Akciğer, kolon, kan kanseri hücreleriyle savaşır. Boşaltım sisteminde enfeksiyon riskini düşürür.
• Yeşil Lahana
amar tıkanıklığını önler.Prostat, kolon, meme, yumurtalık kanseri tehlikesini azaltır.Vücudun toksinlerden arınma mekanizmasını harekete geçirir.
• Kıvırcık Lahana : Kanseri besleyen östrojen hormonu seviyesini dengede tutar. Gözleri güneş ışınlarından ve katarakttan korur. Kemikleri güçlendirir.
• Kivi : Kırışıklarla savaşır. Damar tıkanıklığı riskini düşürür. Kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
• Portakal : Zararlı kolesterol seviyesini dengede tutar. Ağız, boğaz, meme, mide ve kan kanseri risklerini düşürür. İştahı bastırır.
• Erik : Kabızlığa karşı etkilidir. Antioksidanlar DNA yapısını korur.
• Nar: Güneşin zararlı ışıklarından korur. Kolesterol seviyesini dengeler. Prostat kanserine karşı savaşır.
• Kabak : Eklem iltihabına karşı korur. Akciğer ve prostat kanserlerini engeller. Vücutta iltihaplanmanın önüne geçer.
• Çilek: Alzheimer riskini azaltır. Kolesterolü dengeler. Kolon, prostat ve ağız kanserlerinin ilerlemesini önler.
• Taze Patates : Felç tehlikesini azaltır. Genel olarak kanser riskini düşürür. Körlüğe karşı korur.
• Karpuz : Erkeklerde kısırlığı önler. Prostat, yumurtalık, rahim ağzı, ağız ve gırtlak kanserleriyle savaşır. Cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.
• Muz : Vücutta yağın yakılmasını hızlandırır. Rektum, böbrek ve kan kanserlerinden korur. Astımı yatıştırır.
• Mantar : Toksinlerden arındırır. Kolon ve prostat kanserlerine yakalanma riskini düşürür. Tansiyonu dengede tutar.
Hazırlayan: Özkan CEYLAN
• 3 saatte bir, ancak azar azar tüketerek günde 6 öğün yemek yemeliyiz.
• Yatmadan 3 ( üç ) saat önce yemeyi keserseniz uyandığınızda kendinizi daha dinç ve enerjik hissedersiniz.
• Yemeklerde esmer pirinç ve tam tahıllı gıdalar gibi işlenmemiş karbonhidratları tercih etmeye özen gösterin.
• Yağ oranı düşük proteinler alın. Bu gıdalar arasında yumurta akı, balık, tavuk, az yağlı yoğurt, az yağlı süt ve bakliyatlar bulunuyor. Kırmızı etin yağsız olmasına özellikle dikkat edin.
• Marul, salatalık, brokoli ve lahana gibi sebzeler yüksek miktarda su içerir. Öğle ve akşam yemeklerinde de sebze tüketin. Kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri için tabağınızın yarısını sebze ya da meyvelerle doldurun. Tabağın geri kalan kısmını ise protein ve karbonhidratlar için ikiye bölün.
• Günde birer porsiyon yeşil, sarı, kırmızı, turuncu renkte sebze tüketmek hastalıklarla mücadele eden antioksidan ihtiyacınızı karşılar. Günde bir ya da iki porsiyon meyve tüketin.
• Atıştırmalık sadece 50 kalori olacağı için yatmadan önce üç saat beklemenize gerek yok.
6 ÖĞÜN İÇİN ZAMANLAR
Günde ortalama 1450 kalori tüketebilirsiniz. Her ana öğünün yaklaşık 400 kalori, ara öğünlerin 100 kalori olması ve atıştırmalık olarak da 50 kalorilik bir gıda seçmek gerekiyor.
07:30 – 08:00 Kahvaltı
10:30 – 11:00 Ara öğün
13:00 – 13:30 Öğle yemeği
16:00 – 16:30 Ara öğün
19:00 – 19:30 Akşam yemeği
22:00- 22:30 Atıştırma ( şart değil )
KALORİ CETVELİ ( 100 gr. )
Ekmek 320
Armut 70
B.Peynir 200
Brokoli 32
Çilek 26
Kıyma 214
Domates 14
Elma 60
T.Fasulye 32
Havuç 42
Ispanak 16
Kaşar 350
Makarna 85
Mantar 35
Maydanoz 50
Muz 85
K.Patates 340
Pırasa 52
Portakal 50
Salam 420
Salatalık 15
Sosis 290
Süt 50
TavukIzg 160
Tereyağı 750
Yoğurt 100
Yumurta 80
Z.Yağı 900
UZAK DURULMASI GEREKENLER
• Asitli içecekler ( Kola, gazoz vb. )
• Aşırı yağlı yiyecekler ( Cips, çok yağlı peynir, tereyağı, yağlı etler, vb. )
• 3 beyazı ( tuz, şeker, un ) mümkün olduğu kadar çok az tüketmeye bakın.
• Şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir.
• Sigara - alkol ve stresten uzak durmak gerekir.
• Sigara içilen kapalı alanlarda bulunmayın.
• Zorda kalmadıkça - doktor vermemişse, ilaç kullanmayın.
• Unlu mamulleri ( Poğaça, börek, yaş – kuru pasta vb. ) tercih etmeyin.
YAPILMASI GEREKENLER
• Günde en az 1 saat tempolu yürüyüş yapmak.
• Sabah kahvaltısını mutlaka iyi bir şekilde yapın ve kesinlikle öğün atlamayın.
• Günde 1 bardak yağsız süt içmek iyidir.
• Gün içerisinde bir öğünde mutlaka yağsız yoğurt tüketmek.
• Tatlı yemek istediğinizde sütlü tatlıları tercih etmek gerekir.
• Yeşil çay günde 3 kupa içilmesi faydalıdır. ( Demleme olanı tavsiye edilir - Çok sıcak içilmemesi iyidir ) .
• Gün boyu su içme isteği olmasa bile en az 8 bardak su tüketilmelidir.
• Mevsiminde olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi uygundur.
• Günde 1 adet sade soda tüketilmelidir ( Akşam yemeği sonrası tercih edilebilir ).
• Meyve olarak yeşil elma tercih edilebilir.
• Çikolata yeme isteği olduğunda, çok az miktarda bitter ( siyah ) çikolata tercih edilebilir.
• Ekmek tercihi; kepekli ekmek ve öğünlerde 1-2 dilim olması uygundur.
• Yürümeyi ve her zaman hareketli olmayı alışkanlık haline getirmek gerekir.
• Günde 2-3 bardak şekersiz ve açık çay tüketilebilir. ( Çok sıcak içilmemesi iyidir )
• Konsantre meyve suları yerine taze sıkma meyve suları tercih edilmelidir.
• Tatlı isteği olduğunda natürel siyah kayısı tüketilebilir.
• Akşamları; tuzsuz, patates haşlama ve patates salatası favori yiyeceğimdir.
• Kabak çekirdeği, ceviz, fındık, badem içi hepsinden toplam bir avuç tüketilebilir
• Yüzmek ve bisiklete binmek, en iyi sporların başında geleceğini unutmayın.
• Pozitif düşünmeye özen gösterip her konuda sabırlı olmaya bakın.
• Yaşam şeklinizi ve yaşam tarzınızı olumlu anlamda değiştirin.
• Canınız yemek istediğinde kendinizi ince ve zayıflamış olarak hayal edin.
• Her gün yarım saat daha az televizyon izlemeye çalışın.
• Bir şey getirip götürmek için başkalarını aracı olarak kullanmayın
• Telefonla konuşurken ayakta durun
• Ayakta durarak ya da yürüyüş yaparak daha fazla zaman geçirin
• Kısa mesafeler için araba kullanmayın. Markete gittiğiniz zaman uzağa park edin.
• Ayda toplam 3-4 kilo arası vermeye özen gösterin. Hızlı kilo alıp – verme vücudumuzun bağışıklık sistemi açısından sakıncalı olduğunu unutmayın!
KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRAN 6 BESİN
1. Yeşil Çay
Büyük boy bardak buzlu yeşil çay veya bir büyük bardak sıcak yeşil çay içmek farklılığı başlatabilir. Yapılan son çalışmalarda gönüllü olarak 3 ay boyunca her gün bir şişe yeşil çay içenler, diğer gruba oranla daha fazla yağ kaybetmiştir. Araştırmacılara göre yeşil çayın içinde bulunan kateşinler (yararlı bir fitokimyasal) kalori yakımını sağlayıp, kilo kaybını artırmıştır.
2. Çorba ( et veya balık suyuna bol domatesli çorba )
Ana yemeğe başlamadan önce içilen et veya balık suyuna bol domatesli çorba kişiye doygunluk hissi verir. Böylece kişi ana yemeğe geçişte kendisini tok hissettiği için daha az kalori alma eğiliminde olur. Düşük kalorili çorbalar açlığı bastırmakta çok işe yarar.
3. Yeşil Salata
Düşük kalorili salatalar ana yemek öncesi kendinizi doymuş hissettirecek bir başka iyi seçenektir. Yapılan bir araştırmaya göre yemekle birlikte yenen düşük kalorili küçük salata, öğünde alınan toplam kaloriyi yüzde 7, büyük bir salata ise yüzde 12 azaltabiliyor. Ancak araştırmanın sonuçları yüksek kalorili salatalar için tersinin doğru olduğu ortaya koydu. Öğün sırasında yenen yüksek kalorili küçük bir salata alınan kaloriyi yüzde 8 artırırken, büyük bir salata yüzde 17 artırıyor. “Sağlıklı bir salata nasıl hazırlayabilirim” diye düşünüyorsanız; taze ıspanak yaprakları (2 bardak dolusu), 1 orta boy salatalık, 1 orta boy domates ve 1 /4 bardak rendelenmiş havuçla yaklaşık 70 kalorilik, 5,5 gram lif içeren sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
4. Yoğurt
Yağsız yoğurdun içindeki kalsiyumun zayıflatıcı etkisi olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Bir çalışmaya göre günde 3 porsiyon yüksek kalsiyumlu ve yağsız yoğurt tüketen obez bireyler, düşük kalsiyum ve yağlı yoğurt tüketen obezlere göre yüzde 22 daha fazla kilo ve yüzde 61 daha fazla vücut yağı kaybetmiştir. Burada en etkileyici sonuç ise yüksek kalsiyumlu, yağsız yoğurt yiyenlerin yüzde 81 daha fazla trunkal (karın bölgesindeki) yağ kaybetmeleridir. Yoğurt hem karbonhidrat hem de proteini bir arada bulundurduğu için kan şekeri regülasyonunda ve açlık kontrolünde etkili olmaktadır.
5. Kuru Baklagiller
Kuru baklagiller içeriğindeki lifler dolayısıyla kendinizi tok hissetmenizi daha çabuk sağlar. 1,5 bardak barbunya yaklaşık 8 gram lif, 7 gram protein ve yaklaşık 110 kalori içerir. Baklagilleri yemek olarak tüketebileceğiniz gibi haşlayıp, salata ve çorbalarınızın içine de ekleyebilirsiniz.
6. Su
Suyun süper besin olarak kabul edilmesinin en önemli nedeni “0” kalori olmasıdır. Eğer yüksek kalori içeren içeceklerden tüketirseniz bunu dengeleyebilmek için daha az yemek zorunda kalırsınız. Araştırmalar gösteriyor ki karbonhidratları içmektense yemek daha iyidir. Su, tüm vücut fonksiyonları için önem taşır ve günün her saatinde tüketilebilir. Suyunuzu sade olarak içmekten hoşlanmı-yorsanız, içinde taze meyve dilimleri bekleterek tüketebilirsiniz.
EN SAĞLIKLI YİYECEKLER
• Ananas : Ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırır. Eklemleri sağlıklı tutar.
• Ispanak : Zekayı güçlü tutar. Karaciğer, yumurtalık, kolon ve prostat kanserlerinden korur. Besin değeri bakımından en zengin gıdadır.
• Kırmızı Biber : Akciğer, prostat, yumurtalık ve rahim ağzı kanserlerinden korur. Güneş yanıklarına karşı etkilidir. Kalp sağlığı için yararlıdır.
• Brokoli : Diyabetin vücuda verdiği hasarı azaltır. Prostat, mesane, kolon, pankreas, meme ve mide kanserleriyle savaşır.
• Domates : Vücutta iltihaplanmayı önler. Yemek borusu, mide, bağırsak, akciğer ve pankreas kanserleriyle savaşır. Kalp hastalığı riskini düşürür.
• Elma : Bağışıklık sistemini güçlendirir. Akciğer ve prostat kanserlerinden korur. Alzheimer hastalığı riskini azaltır.
• Enginar
• Roka : Kemik kırılması tehlikesinin önüne geçer. Gözün sağlıklı kalmasını sağlar.
• Kavun : Bağışıklığı geliştirir. Cildi güneş yanıklarına karşı korur. Vücutta iltihaplanmanın önüne geçer.
• Havuç : Antioksidanları DNA yapısını korur. Kataraktla savaşır. Birçok kansere karşı koruma sağlar.
• Karnabahar : Toksinlerden arındırır. Meme kanseri hücrelerinin yayılmasını önler. Prostat kanserine karşı savaşır.
• Kiraz : Eklem iltihabı ve gut ağrılarını dindirir. ‘Kötü’ kolesterolü düşürür. Vücutta iltihaplanmaya karşı koyar.
• Kızılcık : Prostat ağrılarını dindirir. Akciğer, kolon, kan kanseri hücreleriyle savaşır. Boşaltım sisteminde enfeksiyon riskini düşürür.
• Yeşil Lahana
• Kıvırcık Lahana : Kanseri besleyen östrojen hormonu seviyesini dengede tutar. Gözleri güneş ışınlarından ve katarakttan korur. Kemikleri güçlendirir.
• Kivi : Kırışıklarla savaşır. Damar tıkanıklığı riskini düşürür. Kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
• Portakal : Zararlı kolesterol seviyesini dengede tutar. Ağız, boğaz, meme, mide ve kan kanseri risklerini düşürür. İştahı bastırır.
• Erik : Kabızlığa karşı etkilidir. Antioksidanlar DNA yapısını korur.
• Nar: Güneşin zararlı ışıklarından korur. Kolesterol seviyesini dengeler. Prostat kanserine karşı savaşır.
• Kabak : Eklem iltihabına karşı korur. Akciğer ve prostat kanserlerini engeller. Vücutta iltihaplanmanın önüne geçer.
• Çilek: Alzheimer riskini azaltır. Kolesterolü dengeler. Kolon, prostat ve ağız kanserlerinin ilerlemesini önler.
• Taze Patates : Felç tehlikesini azaltır. Genel olarak kanser riskini düşürür. Körlüğe karşı korur.
• Karpuz : Erkeklerde kısırlığı önler. Prostat, yumurtalık, rahim ağzı, ağız ve gırtlak kanserleriyle savaşır. Cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.
• Muz : Vücutta yağın yakılmasını hızlandırır. Rektum, böbrek ve kan kanserlerinden korur. Astımı yatıştırır.
• Mantar : Toksinlerden arındırır. Kolon ve prostat kanserlerine yakalanma riskini düşürür. Tansiyonu dengede tutar.
Hazırlayan: Özkan CEYLAN