Sağlıklı Bir Beslenme İçin Neyi Nekadar Biliyoruz?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlığımızın yapı taşlarından bir taneside beslenme olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki sağlığımız için ne nekadar faydalı yada zararlı bunlardan haberdarmıyız. Şimdi hep birlikte bazı küçük detayların bizlere faydamı yoksa zararmı sağladığını inceleyelim.

Vücudumuzun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besinleri yetrli miktarda alınması önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmek için dört temel besin grubunu her öğünde tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

sağlık.jpg


Yeterli ve Dengeli Beslenme Önerileri
1-Dört besin grubundan hergün yeterli miktarda tüketmek.
2- Çeşitli besinleri tüketmeye özen göstermek.
3- Öğün atlamayınız. Özellikle kahvaltı yapmadan güne başlamayınız.
4- Vücut ağırlığınızı dengede tutmaya özen gösteriniz.
5- Şeker ve tuz tüketimini azaltınız.
6- Tam tahıl ürünlerini tercih ediniz.
7- Doymuş yağlar içeren hayvansal kaynaklı yağlar yerine, doymamış yağ asitlerini ,içeren bitkisel sıvı yağları tercih ediniz.
8- Günde en az 8- 10 bardak su içiniz.
9-Alkol tüketiminden kaçınınız.
10- Güvenli besinleri satın alınız, hijyen koşullarında hazırlayarak tüketiniz.
11- Yeterli ve dengeli beslenme yanı sıra fiziksel aktivite yapmaya özen gösteriniz.

Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular

1- Yumurta kolestrolü yükseltirmi?
Beslenmemizde önemli yeri olan yumurta, protein kalitesi en yüksek besindir. Yumurta proteinleri örnek protein olarak değerlendirilir. Ayrıca A ve B vitamini açısından zengindir.
Yumurta sarısı yüksek kolestrol içermesine karşın doymamış yağ asitleri yüksek olduğundan ve lesitin içerdiğinden kolestrol yükseltici etkisi, yağlı et ve süt ürünlerinden daha düşüktür. Bu nedenle kolestrolü yüksek olan kişiler de tüketimi sınırlandırılmasına rağmen ( haftada bir,iki kez) normal kişilerde özelliklede çocuklarda sık tüketilmesi gereken , besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir.
Yumurtanın sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenildiği takdirde kan kolestrolüne olumsuz bir etkisi olmamaktadır. Et yemeyenler et seçeneği olarak yumurtayı tercih edebilir.

Tuzdaki İyotun Kayba Uğramaması İçin Neler Yapılmalıdır?
Ülkemizde iyot yetersizliği hastalıklardan korunmak için yemeklik tuzlara iyot katılmaktadır. İyotlu tuzun guatr oluşumunu engellediği ancak guatr oluştuktan sonra bu hastalığı tedavi etmediği unutulmamalıdır. Başta guatr olmak üzere tüm iyot yetersizliği hastalıklarından korunmak için yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
İyotlu Tuz’u Koruma
1-Satın aldıktan sonra koyu renkli kapalı cam kavanoza boşaltılmalı
2-Işık ve güneşten korunmalı
3-Karanlık yerde saklanmalı
4-Nemli ortamdan uzak tutulmalı
5-Ocağın altı kapatıldıktan sonra tuz yemeğe katılmalı
6- Kullanılan her paketin üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar tüketilmelidir

Şeker hastalarının Ekşi Elma Yemesi yararlı mıdır?
Şeker hastalığı pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkisinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının artmasıdır. Diyet şeker hastalığının temel unsurudur ve kişiye özeldir. Şeker hastalarının diyetleri onların cinsiyet, yaş fiziksel aktivite ve tedavi şekillerine göre değişmektedir. Buna göre hastaların bir günde tüketmesi gereken yiyeceklerin enerji ve besin öğeleri diyetisyenler tarafından düzenlenir. Tm meyveler meyve şekeri içerir ve diyetlerde belirli miktarlarda kullanılır. Meyvenin ekşi yada tatlı olması daha fazla tüketilebileceği yada kan şekerini yükseltmeyeceği anlamına gelmez. Diyette önerilen miktarın üzerinde tüketilmemesi gerekmektedir. Dolayısıyla ekşi elma yenmeside ekstra bir durum oluşturmaz önerilenden fazla tüketilmesi şeker hastalığı açısından sorun yaratabilir.

Çay ve Kahve Tüketimi Zararlımıdır?

Çay yaprakları değişik türde ve miktarda besin öğeleri bulunsada günlük kullanılan çay miktarı ve yalnız suya geçenler alındığından çayın beslenmeye bir katkısı yoktur. İçine süt eklenmediği sürece kahveninde bir beslenme değeri yoktur. Çay ve kahvede bulunan taneler diyetle alınan demirle bağlanarak demir emilimini azaltır. Bu nedenle yemekten bir saat önce yada sonra çay yada kahe içilmelidir. Çay ve kahe tüketiminde günlük miktar göz önüne alınmalıdır. Demli çay yerine açık çay, limonlu çay yada bitki çayı tercih edilmelidir.

Anemiden Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1- Yeterli ve dengeli beslenmek
2- Demirden zengin olan besinler daha fazla tüketilmelidir
3- Her Öğünde C vitamininden zengin olan sebze, meyve ve taze sıkılmış meyve suları tüketilmesi demir emilimini arttırmaktadır. Özellikle nohut,mercimek ve kuru fasulye gibi demir içeriği zengin besinler bol salata yada meyve ile tüketilmesi onların besin değerini arttırır.
4- Demir emilimini engellediği için yemek sırasında ve yemekten hemen sonra çay yada kahve içilmemelidir.
5- Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyve (kuru üzüm, kuru incir gibi), yeşil yapraklı sebzeler, pekmez çok yiyin.
6- Demir bakımından zengin besinler Alın (baklagiller, Mercimek, darı, nohut, koyu yeşil renkli sebzeler, pekmez, demirle zenginleştirilmiş Tahıl ürünleri, kuru kayısı, kuru şeftali, balkabağı, ay çekirdeği, fıstık, ceviz, badem, soya fasulyesi gibi).
7- Demir emilimini azaltan besinlerden uzak durun: kafeinli içecekler, yumurta, süt ve kepek (kepekli Ekmek gibi).
8- Eğer demir eksikliği aneminiz yoksa demir almanıza gerek yoktur; ayrıca demir damar sertliğine neden olabilir, bu nedenle demir eksikliği aneminiz yoksa demir içermeyen vitamin hapları kullanın.


Kefir nedir? Hastalıklara Önleyici Etkisi Varmıdır?

Kefir sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. İyi bir kefir, akıcı kıvamda homojen ve parlak görünüşlüdür. Kefir buzdolabında saklanmalıdır. Oda sıcaklığında bozulabilir. Kefirin besleyici değeri yoğurt gibidir. Mayalanma sırasında içerisinde çoğalan yararlı bakteri ve mayalar vücuda giren zararlı mikropların etkisini azaltabilmektedir. Özellikle bağırsak enfeksiyonlarında ( İshal dizanteri,vb) yararlıdır. Süte göre kefirin sindirimi daha kolaydır. Özellikle süt içtiklerinde karın ağrısı ,ishal gibi belirtiler görenler için kefir uygun bir besindir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst