Sakatlar Haftası Basın Açıklaması (Kasder..)

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
images-stories-guncel-Sakatlar_Haftas-2-250x333.jpg



10-16 Mayıs engelliler haftası nedeniyle engelli örgütleri tarafından İstanbul'da geniş katılımlı bir yürüyüş ve basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi, İstanbul, Gaziosmanpaşa, Kadıköy ve Çerkezköy şubeleri, Görme Engelliler Derneği, İşitme Engelliler Federasyonu, Zihinsel Özürlüler Federasyonu, İşitme Engellliler ve Aileleri Derneği, Şişli Can Zihinsel Özürlüler Derneği, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi, Bedensel Engelliler Derneği Şişli Şubesi, HE Engelli Hakları Atölyesi'nin yönetici ve üyelerinin katıldığı yürüyüş, Galatasaray Lisesi önünden başladı.

Engelliler, özellikle Sağlık Uygulama Tebliği'ne yönelik tepki gösterdiler ve tebliğ ile yapılan kısıtlamaların kaldırılmasını istediler.

Yürüyüş Taksim Meydanı'nda sona erdi. Cumhuriyet Anıtına çelenk konuldu. Yapılan saygı duruşundan sonra, engelli örgütleri adına Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Boyraz ortak basın açıklamasını okudu.


images-stories-guncel-Sakatlar_Haftas-4-250x167.jpg



Okunan ortak basın açıklamasında şunlara değindi;

HERKES KADAR ÖZGÜR OLMAK İSTİYORUZ!

Engelli örgütlerinin Engelliler Haftası’nın başlaması nedeniyle yayınladığı ortak basın açıklaması;

Bizler, ülkemizin yüzde 12’sini aşkın bir kesimini oluşturan bedensel, işitme-konuşma, görme, zihinsel engelliler ve süreğen hastalar, kısaca engellileriz.

Bu ülkenin haklarından, özgürlüklerinden engellenen vatandaşlarıyız.

Hep sesimizi duyurmaya, derdimizi anlatmaya, sorunlarımıza çözüm bulmaya çabaladık.

5378 sayılı Yasa çıkarıldı, işte sorunlarınız çözüldü denildi. Üzerinden 6 yıl geçti, ancak hala değişen bir şey yok.

Erişim ve ulaşım, özetle, bizleri hayata bağlayan bütün yollar kapalı ve bu konuda hala ne yapacağız toplantılarının ötesinde bir adım atılmıyor.

Tüm yapıların ve toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmesi için Yasa’nın verdiği sürenin 2012’de bitecek olmasına rağmen neden halen hiçbir şey yapılmıyor?

Özellikle belediyeler, “yolları, kaldırım taşlarını düzeltecek para bulamıyoruz” derken ünlü sanatçılara yaz konserleri verdirip, kocaman ramazan çadırlarını kuracak parayı nereden buluyor?

Eğitim hakkımızdan yararlanamıyoruz, çünkü erişemiyoruz, okullarımızda engellerle karşılaşıyoruz. Kaynaştırma eğitimi diyorlar, kaynaşmanın alt yapısını göremiyoruz. Eğitmen yok, binalar yetersiz, öğrencilerimiz birbirlerine uyum sağlayamıyor.

Özel eğitime verilen destekler azaltılmaya çalışılıyor, özel eğitim alması gereken engelliler ve ailelerinin geleceği elinden alınıyor.

İstihdam hakkımız ise tümüyle sözde kalıyor. Kamuda 50 bin kadro dolacak denildi, ama bunun gerekleri yerine getirilemedi. Özel sektörde, kotanın uygulaması yeterince denetlenmiyor, olması gerektiği kadar engelli istihdam edilmiyor.

Sağlık sorunlarımız çözümlenemiyor. Sağlık Uygulama Tebliği ile tedavilerimiz, yaşamımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan cihazlar, gereçler verilmiyor. Düşük değerli ve ihtiyaçlarımızı karşılamayan ürünlerden oluşan liste dayatılıyor. Kazandığımız Mahkeme kararları yok sayılıyor.

Yeşil kartlılar, sosyal güvencesi olmayanların tıbbi araç ve gereç talepleri kaynak olmadığı gerekçesiyle karşılanmıyor. Engelliye kaynak bulamayanlar siyasi amaçlı sözde yardımları sürekli dağıtıyor.


images-stories-guncel-Sakatlar_Haftas-3-237x167.jpg



Merkezi sınav sisteminde yaşanan skandallardan engelliler de payına düşeni alıyor. Hem eğitim haklarını kullanamaz hale geliyorlar hem de kamuda istihdamda hak ettikleri yeri alamıyorlar.

Vergi indiriminden yararlanmanın, emeklilik hakkına kavuşmanın önündeki mevzuat ve bürokrasi engellileri ise inatla bizlerin karşısına çıkarılıyor.

Yalnızca Noterlik Yasası’nda son altı yılda 3 kez yapılan değişiklikler nedeniyle görme engelliler sürekli mağdur duruma düşürülüyor. İşlemlerin şahit huzurunda mı yoksa görme engellinin onayı ile mi yapılacağı konusu sorun haline getiriliyor, görme engelliler ile Noterler karşı karşıya getiriliyor.

Ülkemizin yeni Meclisini, yeni Hükümetini ve yeni Cumhurbaşkanını ve belki de yeni Anayasasını belirleyeceği bir döneme giriyoruz.

Ancak hala seçmen olarak oyumuzu kullanmakta zorluk çekiyor, hatta kullanamıyoruz. Oy sandıklarının kurulu olduğu okullar engellerden arındırılmadığı için sandıklara bile gidemiyoruz. Oy pusulalarının görme engellilerin de algılayabileceği şekilde neden yapılamadığını anlayamıyoruz.

12 Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde siyasi partilerimizin engellilere yaklaşımını ise dikkatle izliyoruz. Partilerin seçim programlarında engellilere yönelik bölümlerin soyut sözlerden ibaret kalması, engellilerin yine yalnızca “vitrin” konusu olarak görülmesine üzülüyoruz.

Bu seçimlerde geçmişe oranla, Meclis’te engelli milletvekili sayısının artacak olmasını, salt sayısal anlamda olumlu karşılıyoruz. Yine de bunu, partilerin özellikle adaylık sürecindeki açıklamalarını dikkate alarak yeterli görmüyoruz. Partileri ve engelli milletvekillerini attıkları her adımda takip edeceğimizi buradan ilan ediyoruz.

Bunlar sorunların yalnızca küçük bir bölümü ve kısa bir süre içinde ancak bu kadarını dile getirebiliyoruz.

Engelli örgütleri olarak taleplerimizi bir kez daha tüm topluma ve siyasete sunuyoruz;

Engelli aylıklarının bağlanmasındaki keyfi davranışların son bulmasını, aylıkların insan onuruna yaraşır bir yaşam için gerekli düzeye çıkarılmasını,

Bakım evlerinde ve hastanelerde tutulan engellilerin, kimsesiz yaşlıların yaşam kalitelerinin iyileştirilmesini,

Sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılmasını, Sağlık Uygulama Tebliği ile yapılan kısıtlamaların sona erdirilmesini, tüm araç, gereç ve ilaçlarımızın tedavilerimize, ihtiyaçlarımıza, yaşam kalitemizin artırılmasına uygun verilmesini,

İlköğretimden itibaren tüm eğitim kademelerindeki sorunların hızla giderilmesini,

Kamudan başlayarak engelli istihdamının artırılmasını ve iş güvencesinin sağlanmasını,

Ayrımcılık yasasının uluslararası terminolojideki hali ile derhal çıkarılmasını ve mevzuatımızdaki ayrımcılık içeren hükümlerin iptalini talep ediyoruz.



Bildiriye imza veren Sivil Toplum Kuruluşları;

ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ

BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ ŞİŞLİ ŞUBESİ

GÖRME ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ

HE ENGELLİ HAKLARI ATÖLYESİ

İŞİTME ENGELLİLER FEDERASYONU

İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ

ŞİŞLİ CAN ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ

TÜRKİYE KAS HASTALIKLARI DERNEĞİ

TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER FEDERASYONU

ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER FEDERASYONU


kasder.org.tr
 
Tekerlekli Sandalye
Üst