Sakinleşme reçetesi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklardaki hırçınlığın nedenleri ve nasıl düzelebileceği hakkında çözümler

585899_detay.jpg


Çocuğunuz öfkeli davranışlar sergilemediğinde ona ilgi göstermek ve övmek emin olun hırçınlığını azaltacaktır. Ama çocuğunuz istediğini elde etmek için huysuzlaşıyorsa ona özel bir ilgi göstermeyin.

Kendi haline bırakın ki sakinleşsin. Çocuğunuza, isteklerini bu şekilde sinirlenerek elde edemeyeceğini açık bir dille anlatırsanız ve çocuğunuz hırçınlaştığında isteklerini yerine getirmeyip kararlı olursanız, o da artık kendine başka yollar arayacaktır.

Memorial Hastanesi; Uzman Klinik Psikolog Ayşe Elif Orhon ve Acıbadem Sağlık Grubu Bağdat Caddesi Tıp Merkezi psikologlarından Ayşegül Topçu Aydın ve International Hospital'dan psikologlarından Ferahim Yeşilyurt anlatıyorlar.

Nasıl Önleyebiliriz?
Çocuğunuz öfkeli davranışlar sergilemediğinde ona ilgi göstermek ve övmek emin olun hırçınlığını azaltacaktır. Ama çocuğunuz istediğini elde etmek için huysuzlaşıyorsa ona özel bir ilgi göstermeyin. Kendi haline bırakın ki sakinleşsin.

Çocuğunuza, isteklerini bu şekilde sinirlenerek elde edemeyeceğini açık bir dille anlatırsanız ve çocuğunuz hırçınlaştığında isteklerini yerine getirmeyip kararlı olursanız, o da artık kendine başka yollar arayacaktır.

Peki Ya, Sizdeki Öfke?
Çocukların bazen ebeveynlerinin sabırlarını zorladığı bilinir. Bir konuda ısrarcı olması, sürekli ağlaması, sizden kopamaması, işlerinizi aksattığı hatta aklınızın onda kaldığı dönemler mutlaka oluyordur.

Önemli olan sizin anne-baba olarak o anda seçeceğiniz doğru yol. Doğru davranışla çocuğunuza yaklaşmalısınız. Unutmayın, anne-babadaki sinir, sadece çocuktan kaynaklanmaz. Bu sinirin ortaya çıkmasında birçok faktör var. Anne-babanın diğer sorumlulukları, yaşadıkları problemler, iş yaşamındaki sıkıntılar, kendilerine ait sağlık problemleri öfkelerinin açığa çıkmasına ve bu öfkelerini kontrol edememelerine neden olur.

Siz De Sakinleşin
Biliyoruz, anne-baba olarak iş dışındaki zamanınızı çocuğunuza ayırmayı tercih ediyorsunuz. Yine biliyoruz ki çocuğunuz olmadan önceki alışkanlıklarınızdan, aktivite ve zevklerinizden feragat etmek zorunda kalıyorsunuz. Düzeninizin bir anda değişmesi bazen çocuklarınıza yansıyabilir.

Bu durum da sizde bir öfke krizi yaratabilir. Bu yüzden öncelikle sizin öfke ve stresinizi kontrol altına almanızda yarar var. Bireysel ve çift olarak çocuktan bağımsız, çocukların dahil edilmedikleri aktivitelere katılın. Kendinizi gündelik yaşama, işe ve çocuğa bağlı stres yaratan durumlardan uzaklaştırın. Çocuğunuz, eşiniz ve sizin aranızdaki ilişkinin huzuru için kendinize zaman ayırın.

Müzik Bir Aslanı Bile Kedi Yapabilir!
Birden aksileştiğinde nasıl yola getirsem; ne yapsam diye kara kara düşünürken, böyle durumlarda müziğin kurtarıcı olduğunu hatırlayın.

Sesinizin rengi, güzelliği hiç önemli değil, o anda bir şarkı mırıldanmaya başlayın. Şarkınıza biraz da hayal gücünüzü katın. Onun ismini, sevdiği kelimeleri şarkınızın içine istediğiniz gibi serpiştirin.

Bir anda nasıl bu kadar sakinleştiğine ve sizi pür dikkat dinlediğine inanamayacaksınız. Kendinize bir müzik CD'si arşivi oluşturabilirsiniz. Bu CD'lerden arabanıza, salonunuza ve çocuğunuzun odasındaki müzik setine yerleştirin.

Bekleme Cezası
Bu cezayı, diğer yöntemler işe yaramadığında en son çare olarak kullanabilirsiniz. Bu cezayı genellikle evi içinde huysuzlandığında, diğer çocukları ısırdığında ya da vurduğunda kullanabilirsiniz. Önce bir kez ikaz edin, eğer aynı davranışı sürdürürse, bir odaya ya da odanın bir köşesine gitmesi, genellikle de bir sandalyede sessiz bir biçimde oturmasını söyleyin.

Bu cezayı neden verdiğinizi de birkaç cümleyle anlatın. Çocuğunuzun orada bekleme süresi kabaca her yaş için 1 dakika olarak belirlenir. Diyelim ki, çocuğunuz 5 yaşında o zaman 5 dakika onun düşünmesi için yeterli. Çünkü ceza süresi çok uzun tutulursa, neden oraya konulduğunu bir süre sonra unutacaktır.

Çocuğunuz bu süreyi uslu bir biçimde tamamlarsa, sevecen bir biçimde onu kucaklayın ve 'Tatlım, cezalı olduğun için orada kalmak zorundaydın' gibi sözler söyleyin ve bu konu üzerinde bir daha konuşmayın. Bekleme cezasını hırçınlaştığı ilk birkaç gün içinde tekrarlayın. Bu yöntemle, genellikle iki hafta içinde çocuğunuz uyum sağlamayı ve sakinleşmeyi öğrenecektir.


motherandbaby
 
Tekerlekli Sandalye
Üst