Sanal Koroner Anjiyografi Nasıl ve Kimlere Yapılır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Son zamanlarda oldukça popüler olmaya başlayan bu görüntüleme yöntemi ile başarılı sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır. Eski teknoloji ile yapılan tetkiklerde rastlanılan olumsuz ve yetersiz sonuçlar güncel yazılımlar ile bertaraf edilmiş ve yüksek kalitede görüntüler elde edilmeye başlanmıştır. Tüm tıbbi görüntüleme metotları gibi bu yöntem de doğru yerde ve şekilde kullanılmalıdır, bu şekilde hem maddi hem de tıbbi sorunlar ortaya çıkmadan mükemmel tetkikler elde edilecektir.

Her ne kadar bildik koroner anjiyografi (KAG) halen en mükemmel görüntüleme metodu olsa da son 5-7 yılda sanal koroner tomografik anjiyografi (BT) artan kullanım alanı bulmaya başlamıştır. Yeni nesil 64 ve daha fazla kesitli cihazlar ile hastaların % 90-98' inde yeterli görüntüler elde edilmekte ve % 90-99 doğruluk payı ile koroner damar darlıkları saptanabilmektedir. Bu oranlar bilindik efor testi ve miyokart sintigrafi ile karşılaştırıldığında çok parlak ve umut vadeden sonuçlardır.

Kimlere BT anjiyo yapılabilir ?

1. Kalp damar hastalığına delil olan göğüs ağrısı tarifleyen ve efor testi yapamayan hastalar

2. Diğer tekniklerle tam olarak koroner damar hastalığı tanısı konulamayan yani şüpheli vakalar

3. Doğuştan kalp damar anormallikleri olan kişilerin tanısı

4. Acil servisi göğüs ağrısı ile giden hastaların ayırıcı tanısında

5. Kalp yetmezliğinin kalp damar hastalığından geliştiği şüphelenilen hastaların ayırıcı tanısında

6. Kalp içindeki kitleler, tümörler, kanserler, kalp zarı hastalıkları

7. Kalp damar baypas ameliyatları olan hastalarda yeni takılan damarların açık olup olmadığının değerlendirilmesi

8. Aort ve akciğer atar damarının hastalıklarında

Çekim şu şekilde gerçekleşmektedir; “
Hastamız EKG monitörüne bağlanıyor ve sinyaller bilgisayara yollanıyor, daha sonra hastamıza damar yolu açılıyor. Bu damar yolundan kalp damarlarını dolduracak olan boya maddesi otomatik enjektör denen cihaz ile yollanacaktır. 6 saniye gibi kısa bir sürede gerekli pozlar alınarak işlem tamamlanıyor. Bazı durumlarda ek görüntüler alınabilir. Gerekirse kalsiyum skorlaması için 10-15 dakika gibi bir süre daha görüntüler değerlendiriliyor ve işlemleri tamamlanan hasta, hastanede yatmadan günlük hayatına devam edebiliyor.”

Çekimden önce dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta mevcut; birincisi bol su içerek böbrekleri çalıştırmak ve kalp ilaçlarının düzenli alınmasıdır. Kalp hızı yüksek ve ritmik olmayan hastalarda maalesef film çekilememekte veya sonuçlar yetersiz olmaktadır. Bu şekilde normal klasik koroner anjiyografide de olabilen kullanılan boya maddesine bağlı gelişebilecek olan böbrek sorunları engellenmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst