Sanal Ortamda (Uzaktan Eğitim) Eğitim Türkiye'de Yaygınlaşacak

F

Fırtına

Guest
Teknolojinin geldiği nokta, aynı standart ve kalitedeki eğitimin sınırsız olarak tüm dünyada gerçekleşmesine imkân tanıyor. Sanal ortamda eğitim gören öğrenci sayısı sürekli artarken ABD'de üniversiteler, dünyanın en ücra yerindeki öğrencileri aynı sınıfta okutuyor. Akademisyenlere göre e-eğitimde başarı yüzde 95.. Mekân bağımsızlığı ve zamanı etkin kullanabilme kavramının yaygınlaştığı günümüzde, sanal iletişim ile eğitimin etkisi gün geçtikçe artıyor. Yapılan araştırmalara göre dünya eğitim sisteminin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 7 trilyon doları aşarken yeni uygulamalarla pasta her geçen gün büyüyor. Özellikle sanal eğitim, öğrencilerin yeni gözdeleri arasında yer alıyor. Etkin öğrenme teknikleri geliştiren Knewton şirketinin araştırmasına göre, ABD'de görüşüne başvurulan öğretim görevlilerinin yüzde 93'ü sanal sınıflarda görülen eğitimin performansı artırdığına inanıyor. Öğretim görevlilerinin yüzde 95'i de öğrencilerin sanal eğitimle derslere daha çok iştirak ettiğini ve ilgi duyduğunu düşünüyor. Uzaktan eğitimin etkisiyle dijital içerik satışı ABD'de satılan yıllık tüm kitapların yüzde 1,5'una çıktı. 15 milyondan fazla öğrencinin bu içerikleri kullanmaya başladığı belirtiliyor.

Eğitime ciddi paralar harcayan ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya gibi dünyanın gelişmiş ülkeleri, modern ve son teknolojiye sahip üniversite, laboratuvar araştırma merkezleri kurarak toplumun eğitilmesini sağlıyor. Eğitime ticari olarak da yaklaşan bu ülkeler, dünyanın dört bir yanından öğrenci çekerek, ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlıyorlar. Bu ülkelere okumak için giden öğrenciler, yüksek eğitim ücretiyle beraber, yaptığı harcamalar ve ürettiği projelerle de o ülkelerin ekonomilerine katkı yapıyor. Son yıllarda interneti de işin içine katan ABD ve diğer ülkelerdeki eğitim kurumları, üniversiteye kadar gitmeye zaman bulamayan çalışan kesimin, yabancı vatandaşların, hatta çok uzak eyaletlerde yaşayan kendi ülke insanlarının da eğitim almasını sağlayacak çözümler geliştiriyor. Özellikle dil kursları uzaktan eğitimle dünyanın her yerinde insanlara eğitim alma imkânı sunuyor.

Derslerin, ödevlerin, hocalarla ve diğer öğrenim görenlerle bilgi paylaşımının tamamen internet ortamında yapılmasını sağlayan uzaktan eğitimde ABD açık ara önde gidiyor. Knewton'un araştırmasına göre, karma (sınıf içinde internet araçları kullanarak) öğrenme kurslarını tercih edenlerin oranı geçen sene yüzde 30'a çıktı. Bu rakamın 2014'te yüzde 47, 2020'de ise yüzde 98'i bulacağı tahmin ediliyor. ABD'deki üniversitelerin yüzde 96'sı en az bir dersin sanal sınıfta görülmesini zorunlu kılıyor. Geçen sene 6,3 milyon yüksek eğitim gören öğrenci en az bir dersini online eğitim olarak tamamlamış. Kâr amacı gütmeyen devlet üniversitelerinde de internet üzerinden eğitim alanların sayısı 2010'da 60 binin üzerine çıktı. Araştırma şirketinin verilerine göre uzaktan eğitimin benimsenmesinin en önemli unsurlardan bir tanesi de eğitim masraflarının neredeyse yarıya inmesi olarak gösteriliyor. ABD'de normal eğitim sisteminde 100 öğrenci için 1 saatlik dersin maliyeti 17 bin dolar olurken, sanal ortamda 100 öğrenci için yapılan harcama 9 bin 500 dolar civarında kalıyor. Knewton'un araştırmasında ABD Eğitim Bakanı Arne Duncan'ın ülkedeki bütün okulların sanal eğitim için altyapılarını hazırlamaları çağrısına yer verildi. Duncan, sanal eğitimin gelecekte daha da yaygınlaşacağına inanıyor.

Türkiye'de ise uzaktan eğitim hizmetleri yok denecek kadar. Bunun en büyük sebeplerinden birisi sanal içeriğin üretilmesinde ilerleme kaydedilememesi olarak gösteriliyor. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Fatih Projesi ile birlikte eğitim sisteminde bulunan bütün içeriklerin sanal ortama aktarılması gerçekleştirilecek. 15 milyon öğrenciye dağıtılacak yeni tabletlere bu kitaplar yüklenebilecek. Uzmanlar, bu projenin uzaktan eğitimin de önünü açacağını belirtiyor.


Zaman
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uzaktan öğretimde akademik danışmanlık dersleri başlıyor

Anadolu Üniversitesinin (AÜ) uzaktan öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme fakülteleri öğrencilerine yönelik yüz yüze akademik danışmanlık dersleri, tüm yurtta 2 Ocak'ta başlayacak, 31 Mayıs'ta sona erecek.

AÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, dönemlik sisteme göre öğretim yapan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne ilişkin akademik danışmanlık dersleri 24 Ekim'de başladı.

Uzaktan öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme fakülteleri öğrencileri için öğrenilmesinde güçlük çekilen bazı derslere yönelik yüz yüze Akademik Danışmanlık dersleri 2 Ocak'ta başlayacak.

Ülke genelinde 80 il ile Alanya, Bandırma, Biga, Bozüyük, Elbistan ve Nazilli'nin yer aldığı 6 ilçe dahil 91 merkezde gerçekleştirilen akademik danışmanlık derslerine, öğrenciler kimliklerini göstererek hiçbir ücret ödemeksizin katılabilecek. Ayrıca derslerde devam zorunluluğu da bulunmuyor.

Öğrenciler, derslikler ile derslerin gün ve saatlerini bulundukları ildeki AÖF Bürosuna başvurarak veya Anadolu Üniversitesi adresinde bulunan Açıköğretim başlığı altındaki ''Akademik Danışmanlık Hizmetleri'' bölümünü inceleyerek öğrenebilecek.

Akademik Danışmanlık kapsamında, ''1. sınıf; Genel Matematik, Genel Muhasebe, İktisada Giriş, Osmanlı Türkçesi'ne Giriş, Eski Türk Edebiyatı'na Giriş, 2. sınıf; Muhasebe Uygulamaları, İstatistik, İktisat Teorisi, 3. sınıf; Maliyet Muhasebesi, Türk Vergi Sistemi, Finansal Yönetim, İngilizce derslerinde yüz yüze öğretim yapılacak'', 4. sınıf öğrencileri için ise akademik danışmanlık uygulanacak.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1. sınıf öğrencileri için verilen bu dersler yeterli altyapısı ve öğretim elemanı olan merkezlerde yapılabilecek. İlgili öğrenciler, bulunduğu merkezde bu derslerin olup olmadığını Açıköğretim Büroları'ndan öğrenebilecek.

Bu öğretim döneminde dönemlik kredili sisteme geçen Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün 24 Ekim'de başlayan 1. dönem (güz dönemi) akademik danışmanlık dersleri 20 Ocak'ta sonlandırılacak ve 2. dönem (bahar dönemi) akademik danışmanlık dersleri ise 27 Şubat 2012'de başlayıp 31 Mayıs 2012'de bitecek.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü için 2. dönemde ''Osmanlı Türkçesine Giriş II ve Eski Türk Edebiyatı'na Giriş: Söz Sanatları'' derslerinde akademik danışmanlık yapılacak.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evden e-Etüd dönemi

Milli Eğitim Bakanlığı e-Eğitim'de yeni bir uygulama başlatıyor. Üniversite sınavına girecek 12. sınıf öğrencilerine 'e-Etüd' ile canlı olarak matematik ve kimya dersi verilecek. Samsun, Karaman ve Kırşehir'de başlatılan uygulama, iki hafta içerisinde İstanbul'da da hayata geçirilecek

FAZLI ŞAHAN / ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), internet üzerinden canlı yayında 12. sınıf öğrencilerinin YGS ve LGS sınavlarına hazırlıklarına destek olmak amacıyla e-Etüd Projesi'ni başlattı. MEB 12 sınıf öğrencilerine 24 Haziran tarihine kadar pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 18.00'den 21.00'e kadar matematik ve kimya derslerini canlı olarak internet üzerinden verecek. MEB İşlem Grup Başkanı Volkan Akçay, projeyi ilk olarak Samsun, Karaman, Kırşehir'de pilot olarak hayata geçirdiklerini vurguladı. e-Etüd projesinin iki hafta içinde İstanbul, Niğde ve Artvin'de de uygulanmaya başlanacağını müjdeleyen Akçay, "Proje ilerleyen dönemde Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. Öğrencilere matematik ve kimya dersleri verilecek" dedi.

CANLI YAYINDA SORU SORACAK

Öğrencilerin "e-Etüd Projesi" ile evinden meyvesini yiyerek YGS ve LGS hazırlık derslerine katılabileceğine işaret eden Akçay, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Akçay, öğrencinin etüt derslerinden yararlanabilmesi için evinde veya başka bir ortamda bilgisayarının bulunmasının yeterli olduğunu belirterek, "e-Etüd sistemine girebilmek için bilgisayar ve internet imkânının yanı sıra öğretmene soru sorabilmek için bir tane kulaklıklı mikrofona, dersleri duyabilmek için de hoparlöre ihtiyaç duyulacak. Kulaklıklı mikrofona sahip olmayan öğrenciler, dersleri takip edebilecek ancak sesli soru yerine sorularını yazılı olarak yöneltecek. Sistem ile bir öğrenci, belirlenen tarih ve saatte, isterse Samsun'daki derse Ankara'dan katılabilecek.Tam anlamıyla sanal ortamda bir ders ortamı kurulacak" şeklinde konuştu.

TABLETE DE UYUMLU

Projenin I-phone ve tablet bilgisayarlara da uyumlu hale getirildiğini dile getiren Başkan Akçay, bu sayede F@TİH projesiyle tablet bilgisayara kavuşan öğrencilerin, projeden daha kolay yararlanabileceklerini sözlerine ekledi

Yeni Şafak
 
Tekerlekli Sandalye
Üst