Sara Hastalığı ve Evreleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çoğunlukla çırpınmalar biçimindeki nöbetlerin yinelenmesiyle kendini gösteren sinir hastalığı.
Saranın iki farklı türü vardır. Aniden başlayan genelleşmiş sara ve ikincil olarak genelleşebilen yerleşmiş sara.

Çırpınma Nöbetinin Evreleri
Genelleşmiş sara çırpınmalı yada çırpınmasız nöbetler halinde kendini gösterir. Genelleşmiş çırpınma nöbeti yada büyük nöbet ( ağır sara nöbeti) hastalığın en iyi tanınan ve en kötü gelişen biçimidir.

Söz konusu nöbet aniden başlar, hasta önce bilincini yitirir yere düşer, bu düşüş sırasında yaralanabilir. Daha sonra çırpınma nöbetinin dört evresi birbirini izler.

1. EVRE Gerileme evresi denen ve 10-20 sn kadar sürendönemde beden bükülür sonra gerilerek sertleşir.Hasta çığlık atar bazende dilini ısırır.Çene kasılır,yüzü önce çok solgun olur sonra morarır.Gözbebekleri büyür soluma bir süre için durur.

2.EVRE Bu evre yaklaşık 30sn süren bir çırpınma evresidir.Bu sırada kollar, bacaklar,gövde ve baş sarsılır. Söz konusu dönem büzücü kasların gevşemesinden dolayı hastanın idrar kaçırmasına sebebiyet verebilir.

3.EVRE Bu durumdahasta gürültülü, hızlı ve geniş soluklar almaya başlar.Bir önceki evrede dilini ısırmışsa salya ile ıslanan dudaklarının arasından kan sızar.Bir kaç dakika sonra kaslarda tümüyle bir gevşemeninyanı sıra kalpde ve solunumda düzelme başlar.

4.EVRE Gevşeme evresi hasta bilincini çok yavaş yaklaşık 15 dk da kazanır yada uyuya kalır. Bu nöbetle alakalı hiç bir şey anımsayamaz.

Küçük nöbet (hafif sara nöbeti )

Aniden başlayan genelleşmiş saranın çok belirgin olan büyük nöbetten başka küçük nöbet denen bir biçimide vardır.
Bu tür sara çocuklarda gözleri belli bir süre bir noktaya dikmekle belirginleşir. Çocuk yada erişkin o an yaptığı işi ani şekilde bırakır. Konuşması hareketi yarım kalır, bakışı donuklaşır, sanki orada değildir.

Nöbet 5-15 sn sürer sonra başladığı gibi son bulur ve hasta konuşmasını hareketini bıraktığı yerden sürdürür. Ama kendisi bu anla lakalı hiç bir şey anımsamaz.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yerleşmiş Sara

Aniden başlayan engellenmiş saraya yol açan uyarılma beyin kabuğunu ilgilendirir. Buna karşılık uyarılma beyin kabuğunun sınırlı bir bölgesinde yerleşmişse, bu durumda yerleşmiş yada odaklaşmış (SARA) söz konusudur.

Daha sonra uyarı yayılabilir ve ikincil olarak adlandırılan genelleşmiş bir nöbete neden olabilir. Bu durumda büyük nöbetten farklı olarak hasta, yerelleşmiş möbetinin farkındadır ve nasıl olduğunu anlatabilir.

Yerleşmiş sara nöbetleri arasında en çok rastlananı ( hareket sarası yada lack ) son nöbetidir. Bu nöbetle beyin kabuğunun hareket bölgesindeki çıkıcı alın kıvrımında bir bozun söz konusudur. Önce yüz yada kollar veya bacaklar tutulur ve bedenin yarısına yayılır. Beyindeki bozunun kesin yerleşmesine göre
Duyumsal ( görme, işitme yada koku alma)
Yaşatkan (sindirim, solunun, dolaşım )
Yada sözyitimi ( afazi) halinde ortaya çıkabilir.

Psikomotor sara şakak lobununun yönettiği bütün belirtileri içerir. Ve bu durumla birlikde daha önce görülmüş, daha önce duyulmuş duygusu gariplik, düş görme gibi hallerde ortaya çıkar.

Hastalığın nedenleri ve tedavisi

Saraya özgü dalgalanmaların görüldüğü beyin elekrosuna yada klinik biçimlere dayanılarak hastalık teşhisi konur Hastalığın nedenleri çeşitlidir. Bazen hiç bir neden olmaksızında sara teşhisi konulabilir buna (Yapısal sara denir.)

Çoğunlukla sara hastalığının ortaya çıkışında bir beyin bozunu (Travma ,ur ,beyin iltihabı) yada kurşun zehirlenmesi gibi bir neden bulunur. Ayrıca bağırsak asalaklarından kaynaklanana hastalıklarda yada akciğer zarı hastalıklarında sara nöbetleri görülebilir.

Sara türlerinin çoğu tedaviye olumlu yanıt verir. Her klinik biçim için çok sayıda ilaç vardır. Bazen cerrahi tedavide uygulanır bu durumda sara odağını oluşturan beyin bölgesi kaldırılır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sara Krizinin Belirtileri Nelerdir ?

Hastada sonradan oluşan ve ön haberci denilen normalde olmayan kokuları alma, adale kasılmaları gibi ön belirtiler oluşur.

Bazen hasta bağırır, şiddetli ve ani bir şekilde bilincini kaybederek yığılır.

Yoğun ve genel adale kasılmaları görülebilir, 10–20 saniye kadar nefesi kesilebilir.

Dokularda ve yüzde morarma gözlenir.

Ardından kısa ve genel adale kasılması, sesli nefes alma, aşırı tükürük salgılanması, altına kaçırma görülebilir.

Hasta dilini ısırabilir, başını yere çarpıp yaralayabilir, aşırı kontrolsüz hareketler gözlenir.

Bazı kişilerde, sara krizi aşağıdaki hafif belirtilerle görülebilir;

—Bir noktaya doğru dalgın bakış ve kişinin hayal alemine dalmış gibi görünmesi.

—İstemsiz mimik ve hareketler, dudak ısırma gibi hareketler.

—Anlamsız konuşma ve tekrarlayan hareketler.

—Dikkati dağıtacak derecede bellek yitimi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst