Seçim Hükümeti Nedir?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,020
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
AKP’nin, (Adalet ve Kalkınma Partisi) koalisyon kurma yönündeki girişimleri CHP, MHP ve HDP ile anlaşamaması sonrası Türk siyasi hayatına ilk kez “Seçim hükümeti” formülü konuşulmaya başlandı. Siyasi yaşamımızda ilk kez kurulacak seçim hükümetinin tam olarak ne anlama geldiği, seçim hükümetinin yetkilerinin neler olduğuna gelin birlikte bakalım.

tbmm2.jpg

Anayasamızda Seçim Hükümetinin Tanımı

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.
Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.
Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.
Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.
Anayasamız seçim hükümetinin tanımını bu şekilde yapmaktadır. Yasal atıflardan sıyrılıp halkın anlayacağı dilde bir yorum yapmamız gerekirse seçim hükümeti basit ve anlaşılır şekilde şu şekilde ifade edebiliriz.

Cumhur başkanı (şu an olduğu gibi) hükümeti kurmak için (teamül gereği) seçimlerden birinci çıkan partiye hükümeti kurma yetkisi verir. Bu süre yine anayasa gereği 45 günle sınırlanmıştır. Söz konusu bu 45 günlük süre zarfında seçim hükümeti kurulamaz ise bu sefer seçim hükümeti kurulması için start verilecek

Nasıl?

Cumhur başkanı (Recep Tayyip Erdoğan) bakanlar kurulunu kurması için Başbakan atayacak. ( ki o isim kuvvetle muhtemel Ahmet Davutoğlu olacak) Bu işlemden sonra, Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları, bağımsızlardan atanacak. Siyasi parti gruplarından alınacak bakan sayısı Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tarafından tespit edilerek, Erdoğan'ın görevlendireceği Başbakan'a bildirilecek. Geçici Bakanlar Kurulu, kararın Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulacak.
Geçici hükümetin ve seçim hükümetinin bakanlar kurulunu kim belirleyecek?
Bakanlık dağılımı TBMM bulunan siyasi partilerin milletvekili sayılarına göre dağılacak. Şu ana kadar CHP ve MHP kurulacak seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini daha doğrusu katılmayacaklarını açıkladılar.

Nasıl olacak?

Seçim hükümetinde görev alacak bakanların TBMM de bulunan siyasi partilerden seçilmesi şartı bulunmuyor. Yasaya göre kurulacak seçim hükümetinde görev alacak bakanların dışardan atanması da mümkün.

Sonuç

Gelinen siyasi iklimde görülen o ki önümüzdeki birkaç gün içinde kurulacak seçim hükümetinde CHP ve MHP nin yer almayacağını açıklamasının ardından bakanların bir çoğu dışardan (TBMM dışından) atama yoluyla seçilecek.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst